Hoe maak je een onderschildering in olieverf - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 27-08-2023
Carla Andrews

De onderschilderingstechniek kan worden gebruikt om compositie, structuur en waarden vast te stellen alvorens in een kunstwerk kleur aan te brengen.

Zie ook: Nadruk in de kunst: definitie, voorbeelden en handleiding

Kunstenaars gebruiken een onderschildering om ondoorzichtigheid te creëren in gebieden waarvan ze weten dat de kleurwaarden donkerder zullen zijn.

Als de onderschildering klaar is, glazuren (toepassing van transparante kleur) kan worden toegepast op volgende lagen om tint en verzadiging te wijzigen.

Het weergeven van waarden in olie dient om te bepalen waar er contrastgebieden zijn tussen licht en donker.

De onderschildering versterkt de diepte van de schaduwen in de bovenste lagen van het schilderij.

In delen van een onderschildering die u lichter wilt maken, kunt u gewoon niet over het doek heen schilderen, of de verf wegvegen en de lichtheid van de ondergrond laten doorschijnen. U kunt de lichtere delen ook invullen met een wit pigment.

Er zijn verschillende manieren om een onderschildering te maken. Bij monochrome onderschilderingen wordt slechts één pigment gebruikt met de optionele toevoeging van wit en zwart (of gebrande omber). Ik zal deze verschillende onderschilderingsmethoden later in het bericht doornemen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Welke kleuren zijn geschikt voor onderschilderen?

Elk pigment dat een goed waardebereik kan weergeven is geschikt voor onderschilderen. Grondpigmenten zijn bijzonder geschikt voor deze techniek, omdat ze over het algemeen donker zijn, een zekere mate van transparantie hebben en zeer snel drogen.

De meest gebruikte aardpigmenten voor deze taak zijn: Gebrande Sienna , Mars Brown , Omber gebrand en Ruwe omber . Ultramarijn Blauw zou ook geschikt zijn om een onderschildering mee te maken.

Zie ook: De beste paletten voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Zeer lichte kleuren, zoals geel, zijn niet geschikt voor deze techniek, tenzij ze worden gebruikt in combinatie met wit en zwart. Je kunt de kleur van je onderschildering kiezen als contrast of in harmonie met de kleuren waarvan je weet dat je ze in het hele schilderij zult gebruiken.

U kunt wit en eventueel zwart toevoegen om een tonaal contrast in uw onderschildering te creëren, hoewel dit de verflaag ondoorzichtig maakt. Daarom wordt de onderschildering soms de dode laag genoemd, omdat deze doorschijnendheid en levendigheid kan missen.

Traditioneel loodwit, of schilfer wit zou zijn gebruikt voor hoogtepunten. Als je het gebruik van lood in je schilderij wilt vermijden, kun je een mengsel van titanium en zink blanken voor de lichte gebieden.

Ik vermijd het gebruik van zwart in onderschilderingen en kies in plaats daarvan voor een aardpigment, dat ik verwerk om diepe schaduwen te creëren waar ik de donkere delen wil hebben, en dat ik wit toevoeg voor de lichte passages.

Het voordeel hiervan is dat de schaduwen doorschijnend blijven. De toevoeging van wit is optioneel, je zou in plaats daarvan verf kunnen wegvegen om de grond eronder te onthullen voor je hoogtepunten.

Welke materialen heb je nodig om een onderschildering in olieverf te maken?

Bevoorradingslijst

  • Verf : dit is het door u gekozen pigment en wit als u dat wenst op te nemen.
  • Oplosmiddel: ofwel terpentijn of olie van lavendel Je hebt dit nodig om de verf te verdunnen. Onthoud dat als je in lagen schildert, je je moet houden aan de vet over mager regel .
  • A borstel : de borstel moet in dit stadium van het proces een beetje stijf zijn.
  • Keukenrol, of een pluisvrije doek. Hiermee veeg je overtollige verf weg op plaatsen waar je licht wilt laten zien.

Methodes van onderschilderen

Methode 1: Getonede grond

Een getinte grond of imprimatura is een laag transparante kleur, verspreid over het doek.

Verdun je gekozen kleur met oplosmiddel, tot het vloeibaar is. Verdeel het dan over je doek of paneel tot het helemaal bedekt is.

U hoeft hier niet al te netjes te werk te gaan. Gebaren met penseelstreken kunnen werken om dynamiek te creëren vanaf de eerste laag. Als u uw getinte ondergrond lichter wilt maken, kunt u de kleur van het oppervlak wegvegen met een pluisvrije doek, zodat deze als één blokkleur een vlek achterlaat. Laat echter geen met olie doordrenkte doeken rondslingeren, maar leg ze na gebruik meteen in een sopje, want dat kan brandgevaar opleveren.

Er zijn een paar voordelen aan het creëren van een getinte ondergrond als deze. Werken op een middentoonwaarde is gemakkelijker voor de ogen, het helpt je ook om de waardeverhoudingen tussen kleuren beter vast te stellen.

Methode 2: Monochromatisch

Door te reageren op de indruk van kleur en licht die je in je referentie ziet, kies je een pigment voor je onderschildering. Je kunt er een kiezen die ofwel harmonieert met de kleuren in je referentie, ofwel ermee contrasteert. Het is helemaal aan jou.

Neutrale kleuren zoals gebrande en ruwe omber werken uitstekend voor monochrome onderschilderingen van portretten.

Er zijn namen voor verschillende soorten monochrome onderschilderingen, afhankelijk van de kleur waarin ze zijn uitgevoerd.

Grisaille is de benaming voor een schilderij in grijstinten (met zwart en wit); onderschilderingen in bruintinten heten brunaille (bruin en wit) en een groene onderschildering heet verdaille.

Na het drogen van de monochrome laag kan de kunstenaar ervoor kiezen om lagen van glazuur Een gekleurd glazuur bovenop een monochrome onderschildering zorgt voor een heldere uitstraling.

Methode 3: Onderschilderen & inblokken

Een onderschildering in twee kleuren met gebrande sienna, ultramarijn en wit.

Je kunt meerdere kleuren gebruiken om een onderschildering te voltooien. Je kunt beginnen met de structuur van je werkstuk uit te tekenen en lichtere delen weg te vegen met één pigment. Vervolgens kun je in delen waar het doek leeg is, variaties in toon aanbrengen.

Een andere optie is het gebruik van twee complementaire kleuren Nadat je twee contrasterende kleuren hebt aangebracht, vaak een warme en koele mix, die overeenkomen met licht en schaduw, heb je een beter idee van de richting van je schilderij.

Als de complementaire kleuren zich vermengen, ontstaan neutrale kleuren, grijs en zwart.

In het voorbeeld hierboven heb ik warme en koele contrasterende kleuren gebruikt om een onderschildering te maken. Hoewel ik slechts twee pigmenten gebruikte, kon ik toch een groot toonbereik bereiken.

Tweekleurige schilderijen als deze kunnen er vaak uitzien als een afgewerkt stuk op zich.

Underpainting tutorial: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.