Het beste markeerpapier: een beoordeling

Carla Andrews 27-09-2023
Carla Andrews

Als het gaat om markeerpapier, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het soort papier dat je gebruikt heeft invloed op de algemene uitstraling van je project, dus het is belangrijk om verstandig te kiezen.

Markeerpapier is er in verschillende gewichten en texturen. Het gewicht van het papier bepaalt hoe goed het bestand is tegen meerdere inktlagen. Zwaarder papier is over het algemeen beter voor projecten die veel kleurlagen en overvloeiing vereisen, terwijl lichter papier goedkoper is en zeer geschikt voor lay-outschetsen.

In deze recensie bekijken we enkele van de beste markeerpapieropties op de markt en helpen we je de perfecte te vinden voor jouw behoeften.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Strathmore 400-serie markeerstiften

Strathmore 400 serie markeerstiften kopen

Strathmore 400 Series Marker Pads zijn een geweldige optie voor kunstenaars die ultra levendige kunstwerken willen maken. De pads bevatten 24 vellen helder wit markerpapier dat zwaar is (190 gsm) en zuurvrij. Het papier is extra glad, waardoor details en kleuren eruit springen. Bovendien werkt het papier prachtig met een reeks van pennen en stiften Dus of u nu vulpennen of stiften, zal dit papier de kwaliteiten van uw lijnwerk, overvloeiingen en kleurovergangen benadrukken.

Een interessante eigenschap van dit papier is dat kleuren in de papiervezels absorberen. Dit geeft de kunstenaar flexibiliteit in het gebruik van technieken zoals het mengen en opheffen van kleur. Het papier heeft ongeveer 15 lagen markeerstift nodig voordat de inkt naar de andere kant begint door te sijpelen. Dit papier is dus het beste voor tekeningen met minder lagen dan dit.

Fabriano 1264 Bristol Pads

Fabriano 1264 Bristol Pads kopen

Dit veelzijdige papier is van hoge kwaliteit en een geweldige optie voor gebruik in gemengde media. Teken met potlood Fabriano 1264 is perfect voor kunstenaars die een papier van professionele kwaliteit willen.

De Bristolblokken bevatten 20 vel 200 g/m², zuurvrij en aflopend papier. U kunt kiezen uit twee soorten papier: glad en vellum. Glad papier is het beste voor markeerstiften, omdat het oppervlak zorgt voor een gelijkmatige kleuring. Vellumpapier heeft een lichte structuur en werkt goed met potloden en houtskool.

Canson Fanboy Comic en Manga Papers

Koop Canson Fanboy Strip en Manga Papieren

Zie ook: Verscheidenheid in de kunst: definitie en voorbeelden

De Canson Fanboy-papieren zijn speciaal ontworpen voor strip- en mangatekenaars, want ze zijn gemaakt in de standaardformaten voor striplay-outs, strips en covers. Het 5×17″-boek is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld stripverhalen.

Omdat het papier extra wit is, ziet het er lichtgevend uit, waardoor het een uitstekende keuze is voor het inscannen van tekeningen en vervolgens bewerken in computerprogramma's zoals Clip Studio Paint .

Het papier is glad met een beetje pit. Het is verkrijgbaar in verschillende gewichten en zuurvrij, waardoor het ideaal is voor kunstenaars die levendige kunstwerken willen maken die niet vervagen na verloop van tijd. Het papier is ook bloedvrij, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je markeerinkt doorsijpelt en je werk verpest.

Kies het zwaardere papier (250 g/m²) voor het tekenen met stift, omdat dit het meest duurzaam is voor gebruik met het medium. De dunnere papieren zijn zeer geschikt voor het opsporen van of het maken van voorbereidende schetsen.

Dit papier is de industriestandaard, dus het wordt gebruikt door professionele grafische en striptekenaars wereldwijd!

Strathmore Sequential Bristol Board

Kopen Strathmore Sequential Bristol Board

Strathmore maakt hun Sequential Bristol Board in een aantal soorten en maten. Kies tussen extra glad of vellum voor uw markeerprojecten. Dit papier is speciaal ontworpen voor striptekenen en markeerkunst en de vellumtextuur is geschikt voor gebruik met speciale pennen en markers. Het gladde Bristolboard met plaatstructuur is de meest ideale keuze voor markeer- en inktprojecten.

Enkele van de papieropties zijn 2-laags bristolkarton met structuur, dat ultraglad is, perfect voor het maken van kleine details en vloeiende arceringen. Het papier is gemaakt van 100% katoen, zodat het veel langer meegaat dan papier op basis van houtpulp, vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Als u op zoek bent naar een papier dat dik, volledig aflopend en van archiefkwaliteit is, dan is de 2-laags gladde 500-serieBristolkartonpapier is van professionele kwaliteit en geschikt voor werk in opdracht en voor tentoonstellingen. Een ander leuk aspect van dit papier is dat de prijs redelijk is voor de kwaliteit, de formaten zijn groter dan andere opties op deze lijst, dus als u graag grotere kunstwerken maakt, kan dit de perfecte keuze zijn.

Bee Paper Aquabee Manga Artist Pads

Bee Paper Aquabee Manga Artist Pads kopen

Dit papier is natuurlijk wit van kleur en van professionele kwaliteit. Dit papier is perfect voor gebruik met markers, inkt en vulpennen. Gebruik het met aquarelstiften en technische pennen ook. Bee Paper maakt ook een spiraal gebonden boek wat geweldig is voor kunstenaars die gemakkelijk door hun tekeningen willen kunnen bladeren.

Het papier is aflopend en het gladde oppervlak zorgt voor gelijkmatig kleur- en lijnwerk. Het papier is ook zuurvrij, zodat uw werk niet vergeelt of vervaagt na verloop van tijd.

De Aquabee Manga Artist Pads zijn er in twee verschillende formaten, zodat je het papier kunt kiezen dat het beste bij jouw behoeften past. Het papier is middelzwaar, met 180 g/m², maar is dik genoeg voor markeertoepassingen. Het mooie van dit papier is dat het niet duur is, dankzij het dunnere papiergewicht.

Winsor & Newton Heavyweight Marker Pads

Winsor & Newton markeerstiften kopen

Winsor & Newton Bristol Board is een zwaar papier dat perfect is voor precisiewerk. Het dikke oppervlak is bestand tegen herhaaldelijk gummen en biedt een glad, gelijkmatig oppervlak voor uw markeerlijnen. Het papier is 160gsm, dus het is niet zo zwaar als sommige van de andere papieren op de lijst, maar het papier is gecoat, wat bloeden en vervagen voorkomt. Het is mat van textuur, in vergelijking met sommige anderepapieren op de lijst, die meer een satijnen textuur hebben.

Transotype Vloeibare Markeerstift

Transotype Vloeibare Markeerstift kopen

Dit is een soort extra dun papier, maar het is door de coating aan de onderkant bloeddicht gemaakt. Het voordeel van dit soort papier is dat het zeer geschikt is voor het overtrekken van afbeeldingen en het maken van scherpe en precieze penlijnen met markers, maar de meng- en layeringmogelijkheden van dit papier zijn niet zo goed als bij de dikkere Bristol-karton alternatieven. Dit is meer een layout-papier,wat geweldig kan werken voor planning en storyboarding, maar minder voor definitieve stukken.

Het Transotype papier is goedkoper dan sommige andere opties op de lijst, plus je krijgt 50 vellen in een boekje, dus je kunt er een hele tijd mee vooruit.

Dit papier is zeer geschikt voor lijntekeningen of eenvoudige tekeningen die niet veel gelaagdheid vereisen. Voor wie zijn originele kunstwerken wil verkopen, kan het beste een dikker papier kiezen.

Copic Wirebound Marker Schetsboek

Copic Wirebound Marker Schetsboek kopen

Deze spiraalgebonden boekjes zijn gemaakt door Copic voor gebruik met hun populaire merk marker De boeken bevatten 30 vellen met een gemiddeld gewicht van 157 gsm. Deze vellen zijn gebroken wit en het compacte spiraalvormige schetsboekformaat maakt het extra handig om mee te nemen, of dat nu naar de les is of om mee te nemen op reis. Als je op zoek bent naar een markeerpapier in een schetsboekformaat is dit een geweldige optie.

Het papier is zuurvrij, dus van archiefkwaliteit en geschikt voor professioneel werk. Eén ding moet bij dit papier worden opgemerkt: door het gemiddelde gewicht van de vellen kunnen sommige markers met meerdere kleurlagen doorschijnen.

Zie ook: Een compositieschets maken

Het papier is iets duurder dan sommige van de andere opties op de lijst, dus als de prijs een overweging voor u is, kunt u misschien beter naar andere opties kijken.

Yasutomo Mineral Paper Artist Pads

Koop Yasutomo Mineral Paper Artist Pads

Dit is een uitstekend multimediapapier met enkele unieke kwaliteiten. Omdat het papier is gemaakt van calciumcarbonaat en kunststof, is het waterbestendig. Het wordt door zijn samenstelling ook wel omschreven als 'steenpapier'. Dit maakt het papier ideaal voor een reeks natte en droge mediums, zoals markeerstiften, aquarellen, inkt en potloden. Het mineraalpapier is ook van archiefkwaliteit, wat betekent dat hetzal niet degraderen in de tijd zoals sommige andere papieren.

De waterbestendige en minder absorberende kwaliteit van het papier betekent dat kunstenaars gemakkelijk kleuren kunnen mengen en technieken kunnen gebruiken om kleuren van het papier te halen. Het is licht getand, heeft een gemiddeld papiergewicht en zal niet knikken onder meerdere wasbeurten. Als je naast aquarelstiften ook alcoholstiften gebruikt, is dit een goede optie. Dit papier vergt echter wel enige oefening om eraan te wennen.en het gedraagt zich niet precies zoals gewoon papier, dus het kan zijn dat je het papier eerst moet testen om te zien of het werkt met jouw technieken en toepassingen. Een medium waar veel kunstenaars dit papier mee gebruiken is alcoholische inkt, maar het zou ook geweldig werken met aquarelmarkers of de Faber-Castell Pitt Oost-Indische inkt markers.

Canson XL markeerstiften

Canson XL markeerstiften kopen

Canson XL Marker Pads hebben een paar interessante eigenschappen in vergelijking met andere papieren op de lijst. Ten eerste zijn de vellen semi-transparant en niet ultrazwaar, met 70 g/m². Dit betekent dat je de vellen kunt gebruiken om voorbereidende schetsen of composities over te trekken om preciezere tekeningen te maken. Dit maakt het geweldig voor lay-out schetsen en voorbereidend werk.

De pads bevatten 100 vellen glad, aflopend papier. Als u het papier gebruikt, kunt u de kleuren van alcoholstift aan de andere kant zien, maar de kleur mag niet doorschijnen en de volgende pagina markeren. Dit betekent dat u beide kanten van het papier moeilijk kunt gebruiken voor tekeningen. Het papier is perfect te gebruiken met zowel stift als potlood.

Qua prijs krijgt u met dit papier waar voor uw geld, waardoor het geschikt is voor studenten en hobbyisten. Maar het is niet het meest duurzame papier op de lijst en sommige markers mengen niet zo goed als op ander papier.

Welke kenmerken moet markeerpapier hebben?

Markeerpapier moet dik, zuurvrij, glad, niet-absorberend en helder van tint zijn. De dikte van het papier draagt bij tot de duurzaamheid ervan en maakt de vellen bestand tegen uitlopen. Markeerstiften zijn gemaakt van alcohol en kleurstoffen die gemakkelijk door papiervezels heen sijpelen, dus als het papier minder absorberend en dik is, zal het voorkomen dat de inkt naar de andere kant doorloopt. Dunnere lay-outpapieren echterwordt aan één kant gecoat, om te voorkomen dat de inkt doorloopt.

Een absorberend papier, zoals koudgeperst aquarelpapier, is zeer geschikt voor aquarelmarkers, maar niet voor alcoholmarkers. Dat komt omdat een ultra-absorberend papier niet nodig is om de beste effecten te bereiken met alcoholmarkers, zoals vloeiende lijnen en overvloeiing, en absorberend papier verspilt inkt en laat de inkt lijken alsof hij over de pagina veegt.

De gladheid van het papier draagt bij aan het vermogen van kunstenaars om vloeiende gradaties, kleine details en fijne lijnen te creëren. Een gestructureerd papier zoals ruw aquarelpapier kan bijvoorbeeld details verdoezelen.

Zuurvrij papier draagt bij tot de levensduur van kunstwerken. Wanneer markeerinkt in contact komt met een zuur oppervlak, zal het na verloop van tijd achteruitgaan en van kleur veranderen. Daarom is het belangrijk om markeerpapier te gebruiken dat zuurvrij en van archiefkwaliteit is, zodat uw kunstwerken generaties lang meegaan.

De kleur van het markeerpapier is belangrijk omdat die het algemene uiterlijk van je project beïnvloedt. Donkerder papier kan de kleuren gedempt doen lijken, terwijl helderder papier de kleuren beter doet uitkomen. Kies een markeerpapier dat het beste past bij het uiterlijk waar je voor gaat.

Soorten markeerpapier

Er zijn grofweg twee soorten markeerpapier, layoutpapier en Bristolboard. Bristolboard is ultradik, terwijl layoutpapier ultradun is. Ze hebben verschillende toepassingen, want layoutpapier wordt vooral gebruikt voor schetsen, lay-outs en storyboards, terwijl Bristolboard wordt gebruikt voor definitieve stukken, verkoopbare werken en tekeningen die kunnen worden gescand.

Te vermijden documenten

Er zijn een paar papiersoorten die u beter niet kunt gebruiken met markeerstiften, omdat ze kunnen uitlopen of uitlopen. Dit zijn onder andere:

-Ruw of koud geperst aquarelpapier

-Ultra absorberend papier

-Newsprint

-Kopieerpapier

Dit papier is niet markeermachinevriendelijk en zorgt ervoor dat de inkt van uw marker uitloopt of vervaagt, dus vermijd het gebruik ervan voor uw markeerprojecten.

Welk markeerpapier kies je?

Nu je weet waar je op moet letten bij markeerpapier en wat de beste papiersoorten op de markt zijn, ben je klaar om aan je volgende markeerproject te beginnen. Dus, pak je markers en ga creatief aan de slag!

Als je van deze recensie hebt genoten, deel hem dan op sociale media met de onderstaande knoppen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.