Warme en koele kleuren

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom sommige kleurencombinaties wel werken en andere niet? Dat is deels te wijten aan de "kleurtemperatuur". Warme en koele kleuren kunnen de kleurenharmonie Warme en koele kleuren beïnvloeden ook de stemming van de kijker en de algehele compositie.

Zie ook: Tekenen op ton-sur-ton papier

In deze gids leer je alles wat je moet weten over warme en koele kleuren, inclusief enkele praktische tips voor het gebruik van kleur in kunstwerken om je composities te verbeteren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat zijn warme en koele kleuren in de kunst?

Warme kleuren zijn rood, oranje en geel, terwijl koele kleuren Warme kleuren staan tegenover koele kleuren op de kleurencirkel. Complementaire kleurenparen bestaan uit een warme en een koele kleur.

Deze tegengestelde kleurenfamilies werken in de kunst samen om een gevoel van balans of onenigheid, afhankelijk van de bedoeling van de kunstenaar.

Blauw is de koelste kleur op de kleurencirkel en oranje-rood is de warmste. Als je rood aan blauw toevoegt, wordt het mengsel relatief warmer dan blauw en koeler dan rood. Dit maakt de kleur paars (die nog steeds als koele kleur wordt geclassificeerd).

Warme en koele kleuren in een context

Kleur is relatief. Afhankelijk van de context of de omringende kleuren van de kleur in kwestie, kan die kleur warmer of koeler lijken.

Als u het voorbeeld van paars opnieuw neemt, en u kijkt naar twee paarse tinten samen, één die naar rood neigt en één die naar blauw neigt, dan zal het blauwgetinte paars koeler lijken. Maar als u datzelfde roodgetinte paars naast rood of oranje bekijkt, zal het in vergelijking koel lijken.

Hoe gebruik je warme en koele kleuren in de kunst

Pierre-Auguste Renoir: Varen bij Argenteuil

Er zijn vele manieren om warme en koele kleuren in kunst te gebruiken, afhankelijk van het gewenste effect. Sommige kunstenaars geven de voorkeur aan een beperkt palet van slechts twee of drie tinten, waarbij zij gebruik maken van schakeringen en tinten om de intensiteit van de kleur te variëren zonder de temperatuur ervan te veranderen. Je kunt ook experimenteren met verschillende combinaties van warme en koele tinten in je kunstwerk om interesse, diepte en evenwicht te creëren.

Een kleurenpalet kiezen

Om een gevoel van evenwicht in uw kleurenpalet te creëren, kiest u zowel warme als koele versies van primaire tonen. Zo is cadmiumrood een warme versie van de kleur rood en wordt magenta als koeler beschouwd. Cadmiumgeel citroen is een koel geel en cadmiumgeel diep is warm. Cyaanblauw of ceruleumblauw is koeler dan ultramarijn.

Zie ook: Contourtekenen: definitie & handleiding

Als u een warm palet wilt gebruiken om portretten te schilderen, zijn ultramarijn, cadmiumrood en cadmiumgeel diep een prima uitgangspunt. Om warme schaduwen en subtielere overgangstinten in een portretschilderij te creëren, is omber gebrand een prima vervanger voor ivoorzwart .

Omgekeerd zouden ftalocyanine, cadmiumgeel citroen en magenta een geweldig koel palet vormen. Om echter een evenwicht in uw schilderij te creëren en u de mogelijkheid te geven een breder scala aan tinten te mengen, kunt u zowel warme als koele versies van de primaries opnemen. Dit is slechts een voorbeeld van drie paletten, als u wilt lezen over andere populaire beperkte paletten bekijk de gids!

Harmonieuze composities maken

Van Gogh: Stilleven met irissen

Bij het werken met kleurtemperatuur in de kunst is het doel harmonie te scheppen binnen de samenstelling Dat kan door warme en koele kleuren opzettelijk samen te gebruiken, bijvoorbeeld door warme en koele tinten van dezelfde tint naast elkaar te zetten of door complementaire kleuren te gebruiken (een warme en een koele) om contrast te creëren.

Om warme en koele kleuren op een interessante manier te gebruiken, kun je proberen een contrast te creëren tussen de temperatuur van je onderwerp en de achtergrond, of door één sterke kleur te gebruiken om de compositie te domineren, terwijl andere subtiele tinten als accenten fungeren.

Het gebruik van alleen warme of alleen koele kleuren in een kunstwerk kan een gevoel van spanning creëren, maar het kan er ook overweldigend uitzien. Wanneer je een dominante set warme of koele kleuren gebruikt, overweeg dan om een kleine hoeveelheid van de complementaire kleur te gebruiken. Hierdoor zullen de kleuren in je kunstwerk opvallen voor de kijker.

Warme en koele kleuren in de landschapschilderkunst

J.M.W. Turner: Grenoble vanaf de rivier de Drac met de Mont Blanc in de verte

In landschapsschilderijen worden warme kleuren gebruikt om elementen op de voorgrond aan te duiden, terwijl objecten in de verte, zoals bergen of heuvels, koel van toon zijn. Dit is het effect van atmosferisch perspectief die wordt gebruikt om diepte en afstand in een schilderij te creëren. Door warme of koele kleuren te gebruiken kan de illusie van driedimensionale objecten of ruimte worden gecreëerd, waardoor je werk meer realistisch .

Om de indruk van bergen in de verte te wekken, meng je een deel van de kleur van de lucht met de kleur van de bergen op de voorgrond, verminder je het contrast en de details en maak je de randen zachter.

Hoe beïnvloedt de kleurtemperatuur de compositie?

De kleurtemperatuur van een kunstwerk kan van grote invloed zijn op de compositie ervan, aangezien warme en koele kleuren vaak worden gebruikt om contrast en evenwicht te creëren.

Paul Signac: De haven van Saint Tropez

Plaats een brandpunt in je schilderij door een contrast te creëren tussen warme en koele tinten. Bijvoorbeeld, als je schilderij voornamelijk bestaat uit koelere, gedempte tinten, voeg dan een beetje rood of geel toe aan de kleurenmix om de tinten voor je hoofdonderwerp te verwarmen en te verhelderen. Dit zal het oog van de kijker trekken en hem doen opvallen.

Warme en koele versies van de primaire kleuren

Rood en geel zijn inherent warme kleuren en blauw is inherent koel, maar er zijn versies van de primaire kleuren die warmer of koeler lijken. Deze diep oranje rode tint is bijvoorbeeld warmer dan magenta, dat op de kleurencirkel naar paars neigt. Evenzo is geel dat naar groen neigt koeler dan geel dat naar oranje neigt. Blauw dat naar groen neigt is koeler dan blauw.dat neigt naar paars.

Kleurentheorie en kleurtemperatuur

Kleurenleer is de studie van kleur in de kunst, de toepassingen ervan en het effect dat ze op de kijker kunnen hebben. Door inzicht te hebben in kleurtheorie en kleurtemperatuur, kan het je helpen bij je keuzes bij het mengen en selecteren van kleuren voor je schilderijen. Als je in staat bent warme en koele kleuren te labelen, helpt dit je om esthetisch mooiere composities te maken.

Kleurenleer bestudeert het psychologische effect dat kleuren op mensen kunnen hebben. Over het algemeen hebben warme kleuren een sterk, energiek gevoel. Ze kunnen intens en warm aanvoelen, terwijl koele kleuren meer gedempte tinten zijn die gevoelens van kalmte en ontspanning oproepen.

Warme en koele kleurenschema's

Warm en koel kleurenschema's kunnen de compositie van een kunstwerk maken of breken, dus is het belangrijk dat kunstenaars begrijpen hoe deze kleurfamilies werken en hoe ze kunnen worden gebruikt om een schilderij te verfraaien.

Analoge kleurenschema's gebruiken drie tinten naast elkaar op het kleurenwiel en het uitgebreide gamma van deze kleuren (tinten, tonen en schakeringen). Een voorbeeld hiervan is oranje, lees en roze, of cyaan, blauw en ultramarijn. Gebruik dit kleurenschema als je een sterk warm of koel gevoel in je schilderij wilt creëren.

Van Gogh: De Sterrennacht (complementair kleurenschema)

Complementaire kleuren zijn tegenpolen op het kleurenwiel en zijn intenser dan analoge kleuren. Zo is oranje een complementaire kleur ten opzichte van blauw. Deze twee kleuren kunnen samen worden gebruikt om contrast te creëren, waarbij een van de twee een grotere nadruk Dit is een geweldig kleurenschema om warme en koele tinten in evenwicht te brengen.

Bij triadische schema's worden drie kleuren gebruikt die op gelijke afstand van elkaar staan op het kleurenwiel. Dit soort schema's kan helpen om evenwicht en harmonie in een schilderij te creëren, omdat ze visueel interessanter zijn dan analoge of complementaire kleurenschema's. Een voorbeeld hiervan is rood, geel en blauw.

Eindelijk

Hoe je warme en koele kleuren in een kunstwerk gebruikt, hangt af van het effect dat je wilt creëren en de boodschap die je aan de kijker wilt overbrengen. Gebruik ze om de schijn van realisme te wekken, om visuele ras om een brandpunt te plaatsen en een sfeer te creëren in een schilderij.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.