Oliepastel technieken: de ultieme gids

Carla Andrews 05-08-2023
Carla Andrews

Oefen deze oliepasteltechnieken om uw vaardigheden te verbeteren en prachtige kunstwerken te maken.

Zie ook: De Pointillisme kunstbeweging

Oliepastels zijn een uniek medium, ze zijn gemaakt van pigment plus een bindmiddel van olie en was. Ze kunnen glad en boterachtig aanvoelen in het gebruik, maar ze geven kunstenaars ook een heerlijk gevoel van directheid, wat artistieke expressie aanmoedigt. Teken met het pigment rechtstreeks op het oppervlak, zonder je zorgen te maken over het pakken van een penseel, of het doen van enige voorbereiding vooraf.

Ze zijn een veelzijdig medium, omdat ze kunnen worden gebruikt naast aquarel, over gouache en acrylverf. Sommige van de technieken op de lijst geven inzicht in het proces van oliepastelschilderen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een onderschildering, dan kleuren mengen en mengen en eindigen met de helderste accenten. Terwijl sommige andere technieken op deze lijst ontzettend leuk zijn om mee te experimenteren,om interessante en unieke effecten te bereiken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Lagen oliepastels

Oliepastels kunnen worden gelaagd om prachtige levendige en rijk uitziende schilderijen te maken. Textuurpapier dat een 'tand' heeft zoals Pastelmat De eerste laag pastel bedekt de textuur van het papier niet. Gebruik dus opeenvolgende lagen om kleuren op te bouwen, waarden te verfijnen, vormen op te poetsen en details toe te voegen.

Oliepastels zijn over het algemeen een ondoorzichtig medium, zodat je er gemakkelijk lagen in kunt aanbrengen. Het vermogen om de kleuren eronder volledig te bedekken kan echter variëren. Dus als je in je pastelschilderij enkele ultralichte accenten wilt aanbrengen, laat dan deze delen van je papier leeg. Zo zorg je ervoor dat geen van de kleuren van de lagen eronder doorschemeren.

Onderschilderen met oliepastels

Dit is een gelaagdheidstechniek, waarbij de losse vorm van de vormen in de eerste laag wordt vastgelegd. Denk na over de compositie van het schilderij en hoe de verschillende elementen zich tot elkaar verhouden. Je hoeft niet al te precies te zijn met de onderschildering, maar zorg ervoor dat je eerst de belangrijkste elementen tekent. Leg de waarden vast in de eerste laag, waarbij je grofweg schetst waar de diepste schaduwen zullen vallen.zijn.

Verdun oliepastels met oplosmiddel

Het verdunnen van oliepastel met oplosmiddel is een geweldige truc om te gebruiken voor de onderschildering. Het betekent dat je het wit van het papier kunt bedekken en er dan dikke pastel overheen kunt leggen. Gebruik een oplosmiddel zoals reukloze minerale spiritus of terpentijn Oplosmiddel maakt oliepastellagen nat en extra vloeibaar. Kies ervoor om met een penseel een beetje oplosmiddel over de pastel te strijken, of kwast een heel klein beetje oplosmiddel op de bovenkant van de pastel en teken ermee om de kleur intenser te maken.

Wanneer u oplosmiddel gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw ruimte goed wordt geventileerd. Idealiter wordt oplosmiddel gebruikt in een ruimte met twee ramen die u kunt openen om de lucht te laten circuleren. Vergeleken met terpentijn is geurloze minerale spiritus zoals Gamsol stoten minder aromatische koolwaterstoffen uit die oplosmiddelen slecht voor de gezondheid maken. U moet uw ruimte echter nog steeds ventileren als u ze gebruikt.

Een ander punt van aandacht over het gebruik van oplosmiddelen met oliepastel, is dat ze de kleuren enigszins dof maken. Daarom is het het beste om ze te gebruiken in de eerste laag van de tekening die grotendeels bedekt zal worden. Oplosmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat kleuren in elkaar overlopen. Als je lijnolie gebruikt om oliepastelkleuren vloeibaarder te maken, zullen kleuren niet op dezelfde manier in elkaar overlopen.

Oliepastels mengen

Oliepastels zijn fantastisch voor het mengen. Meng direct op het oppervlak door enige druk uit te oefenen op de pastel. Door druk uit te oefenen, zal meer van de pastel vrijkomen, wat een gladder gemengd uiterlijk geeft. Er moet een vloeiende overgang zijn tussen de twee kleuren die u mengt, zonder scherpe randen. Dit betekent dat u de pastel moet overlappen. U kunt een papierstomp of vloeipapier gebruiken omhelpen bij het mengen.

Als je wilt dat je pastelschilderij er extra glad uitziet, borstel dan een beetje lijnzaadolie Dit is een ontzettend leuke manier om te mengen en het stelt je in staat om met je oliepastels te schilderen. Het eindresultaat zal meer lijken op een olieverfschilderij dan op een oliepastelschilderij. Houd er rekening mee dat lijnolie volledig droogt en oliepastels open blijven, dus als je lijnolie gebruikt in je tekening, zorg er dan voor dat je het in elke laag gebruikt. Anders loop je het risico dat je watlagen die afbladderen.

Kleur mengen: oliepastel technieken

Als je de kleuren in het oppervlak mengt, zullen ze zich vanzelf vermengen. Hoe meer druk je uitoefent, hoe meer de kleuren zich zullen vermengen.

Eventueel kunt u een paletmes om kleine stukjes pastel af te snijden, en samen te mengen op een palet voordat je het met een penseel of paletmes op het oppervlak aanbrengt. Door op deze manier meer pastel te gebruiken, kun je textuur in je schilderij creëren.

Meng tinten die in toon dicht bij elkaar liggen voor een meer naadloos uitziend kleurverloop. Als je bijvoorbeeld een hemelblauw wilt maken dat naar de horizon toe lichter is, kun je meerdere tinten blauw gebruiken en deze in stroken over het hemelgedeelte kleuren. Meng elke tint in de volgende met druk om een vloeiend kleurverloop te verkrijgen.

Het mengen van lichtere kleuren over donkere kleuren zal de donkere tinten niet volledig bedekken, maar wel iets lichter maken. Om de helderste delen van het schilderij te behouden, legt u de lichtere kleuren over het papier, en werkt u vervolgens in de middentinten als dat nodig is.

Vaak zijn grote pastelsets wordt geleverd met een enorme verscheidenheid aan kleursticks, wat betekent dat kleuren dichter bij elkaar liggen. Dit maakt mengen en blenden gemakkelijker, en geeft je ook de mogelijkheid om kunstwerken te maken met realistischer ogende kleuren en tonale overgangen.

Stippelen

Stippelen is een vorm van arceren. Gebruik deze techniek om interessante textuureffecten te creëren. De stippeltechniek kan worden bereikt door de pastel op het oppervlak te stippelen. Stippen die dichter bij elkaar liggen en die met meer druk zijn aangebracht, kunnen worden gebruikt om donkere schaduwen te creëren. Gebruik een stippelactie om stippen te creëren die verder van elkaar liggen voor geaccentueerde gebieden.

Scumbling

Scumbling is een oliepasteltechniek die kan worden gebruikt voor arceringen, of om losse kleurmengsels te maken. Leg kleine cirkelvormige markeringen op elkaar. Eerdere kleurlagen komen erdoorheen. Deze lagen lijken in elkaar over te lopen als je afstand neemt van de tekening, maar als je van dichtbij kijkt, kun je de textuur zien.

Sgraffito

Sgraffito is de techniek van het krassen in de dikke pastel die al op het papier is aangebracht. Je kunt deze techniek gebruiken om kleine details of hoogtepunten te creëren. Gebruik iets met een punt, zoals het handvat van een verfkwast, of iets scherpers zoals een mes. Oefen lichte druk uit als je een mes gebruikt, om het oppervlak niet te beschadigen.

Oliepastel met waterverf

Oliepastels kunnen naast aquarel worden gebruikt. De oliepastel zal een weerstand creëren, zodat de aquarel niet aan het papier zal hechten. Gebruik een witte oliepastel om witruimte in de tekening te creëren, en schilder vervolgens over de bovenkant met aquarel.

Dit is vergelijkbaar met de techniek van Paul Klee, de Zwitsers-Duitse schilder maakte een olieverf overdracht op papier, en schilderde er dan overheen met waterverf. Olie is hydrofoob, dus stoot het van nature water af.

Oliepastel is zo'n geweldig medium, omdat je het kunt gebruiken voor verschillende mixed media toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld met oliepastel schilderen over gedroogde aquarel, gouache, of zelfs matte acryl.

Frottage (textuurwrijven)

Dit is een eenvoudige techniek waarbij je de pastel op zijn kant houdt en dan lichtjes wrijft om de textuur van het oppervlak eronder op te nemen. Dit werkt vooral goed als je werkt op een oppervlak zoals ruwe aquarelpapier of Pastelmat die een zichtbare textuur heeft. Frottage verwijst ook naar de techniek waarbij een gestructureerd voorwerp onder het oppervlak wordt gelegd en vervolgens met de pastel over het papier wordt gewreven om de onderliggende textuur zichtbaar te maken.

Verwarm de oliepastel

Oliepastels kunnen worden verwarmd om meer pigment, olie en was op het oppervlak los te laten. Houd de pastel ongeveer een centimeter verwijderd van een brandende kaars, of dicht bij een radiator. Je hoeft hem niet veel te verwarmen om het pigment en bindmiddel gemakkelijker los te laten. Nu er meer pastel op het papier loslaat, kun je beginnen met het opbouwen van textuur op het oppervlak.

Tips voor oliepastel

Druk variëren

Voor lichte sporen en losse schetsen oefent u voorzichtig druk uit. Voor dikkere oliepastels oefent u meer druk uit. U zult waarschijnlijk merken dat u bij opeenvolgende lagen meer druk moet uitoefenen, omdat u kunt beginnen met een lichte onderschildering en vervolgens kunt eindigen met het sterk mengen van kleuren.

Oliepastels verschillen van zachte pastels oliepastel is namelijk stevig en beter bestand tegen afbrokkelen en breken, waardoor je meer druk kunt uitoefenen dan bij zachte pastel. Zachte pastel daarentegen vereist een uiterst lichte aanraking om de kleur los te laten.

Denk aan waarden (schaduwen en hooglichten)

De manier waarop kunstenaars de indruk van realisme wekken, is met natuurlijk ogende kleuren en realistisch ogende tonale overgangen. Focus op de relatie tussen de lichte en donkere gebieden in je schilderij en werk aan het verbeteren van de compositie voor een esthetisch aangenamer stuk. Wanneer je werkt vanaf een referentiefoto, kan het helpen om de foto te bewerken zodat deze in zwart-wit is. Dit zal het mogelijk maken omkunt u tonale overgangen beter waarnemen, zonder de afleiding van de kleur.

Vergeet de details niet

Het is ongelooflijk moeilijk om met oliepastel fijne details te creëren. Het is meer een expressief medium dat lossere, meer schilderachtige effecten oplevert. Oliepastels zoals Holbein die kubusvormig zijn, hebben scherpe hoeken, zodat kunstenaars dunnere lijnen en fijnere details kunnen aanbrengen.

Zie ook: Koele kleuren in de kunst

Kies de beste oliepastels voor uw schilderpraktijk

De beste oliepastels zal pigmentrijk zijn en er levendig uitzien op het oppervlak. Sennelier oliepastels zijn een genot om te gebruiken, ze worden gebruikt door professionele kunstenaars wereldwijd. Oliepastel is echter een toegankelijk medium voor beginnende kunstenaars. Het maakt niet uit wat uw vaardigheidsniveau is, want u kunt beginnen met het creëren van unieke kunstwerken met zeer weinig benodigdheden. Een goede beginnerspastel die van hoge kwaliteit is maar super betaalbaar is, is de Sakura Cray-Pas Expressionist pastel.

Verder lezen

Bekijk de Virtual Instructor's Oliepastel Kersentekening om oliepastels in de praktijk te zien.

Dit boek Beginnersgids voor schilderen met oliepastels door Tom Fisher

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.