Eenheid in de kunst: definitie en leidraad

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Eenheid in de kunst verwijst naar hoe de verschillende elementen in een schilderij samenwerken om een samenhangend geheel te creëren. Deze eenheid speelt een belangrijke rol bij het vormen van visueel aantrekkelijke kunstwerken die de kijkers in hun scène trekken.

In deze blogpost bespreken we eenheid in de kunst, geven we voorbeelden en onderzoeken we de visuele elementen van eenheid zoals lijn, kleur, textuur, vorm en ruimte. ontwerpprincipes zoals evenwicht, patroon en verscheidenheid overlappen met eenheid.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van eenheid in de kunst

Eenheid is een principe van kunst en design. Het verwijst naar hoe alle onderdelen van een schilderij samenkomen om een eenheid te lijken. Afzonderlijke delen van een kunstwerk kunnen samenhangend of onsamenhangend lijken, afhankelijk van hoe de kunstenaar verschillende elementen in een beeld heeft gebruikt. Eenheid in kunst is de kwaliteit van hoe elk visueel element zich verhoudt tot een ander. Wanneer visuele elementen overeenkomsten vertonen, lijkt het beeld als geheelverbonden in uiterlijk en boodschap.

Van Gogh: Sterrennacht boven de Rhône

Om eenheid te bereiken moet de kunstenaar zorgvuldig nagaan hoe de elementen van een schilderij op elkaar inwerken. Vervolgens kan hij technieken gebruiken als contrast , herhaling Eenheid betekent niet dat alle elementen identiek moeten zijn, maar dat er een harmonieuze relatie moet zijn tussen de verschillende elementen in een schilderij.

Kijkend naar het voorbeeld van 'Sterrennacht boven de Rhône' heeft Van Gogh gebruik gemaakt van herhaling in de getextureerde impasto penseelstreken. De penseelstreken verbinden verschillende onderwerpen en objecten van het werk. Hierdoor ontstaat een meeslepende wereld van wervelende kleuren. impasto techniek werkt ook om details in het stuk te vereenvoudigen, wat de verscheidenheid van de verschillende onderdelen vermindert.

Een andere manier waarop Van Gogh eenheid heeft bereikt in dit schilderij is door de beperkt kleurenpalet De mensen, de boten, de gebouwen in de verte en de lucht die hen verenigt, hebben dezelfde tonen en tinten. Er zijn vele andere manieren waarop je delen van dit schilderij als verenigd kunt omschrijven. Bijvoorbeeld het patroon van sterren in de lucht die dezelfde vormen hebben en de regelmatige afstand tussen de sterren. Ook de nabijheid van de figuren bij elkaar zorgt ervoor dat ze als één geheel overkomen.verenigde sectie.

De visuele elementen van kunst en eenheid

Het begrijpen van de visuele elementen en hoe ze zich verhouden tot het principe van eenheid helpt de kunstenaar om samenhang te creëren tussen verschillende delen van een schilderij. De visuele elementen in de kunst zijn lijn, kleur , textuur , vorm , waarde , formulier en ruimte Het zijn deze samenstellende elementen die worden gerangschikt om een geheel te vormen. Afhankelijk van het uiterlijk en het visuele gewicht (hoe dominant) van het element, kunnen kunstenaars verschillende effecten creëren. Door methoden te gebruiken zoals het creëren van herhaling tussen elementen, het vereenvoudigen van elementen, of het dichter bij elkaar plaatsen van elementen, zal het beeld als geheel meer één geheel lijken.

Eenheid met lijn

Paul Cezanne: Het huis en de boom

Lijn is een element dat kunstenaars gebruiken om de kijkers rond het schilderij te leiden en eenheid te creëren door herhaling en eenvoud. Door meer vereenvoudigde of herhaalde lijnen in het werk te gebruiken, kunnen kunstenaars een eenheid creëren. Kunstenaars kunnen bijvoorbeeld de dikte van de lijnen consistent houden in het kunstwerk. Of ze kunnen het gebruik van gebogen lijnen herhalen om verschillende gebieden te verenigen. Cezanne schildert bijvoorbeeldde takken van bomen met piekerige, gebroken lijnen. Deze unieke manier om takken te schilderen creëert een gevoel van beweging maar verbindt ook de verschillende gebieden van het gebladerte in het stuk, wat de ogen van de kijker rondleidt.

Creëer eenheid met kleur

Henri-Edmond Cross: rivier in Saint Clair

Insgelijks, kleur wordt vaak gebruikt om de compositie van een schilderij te verenigen, omdat de herhaling van soortgelijke kleuren de gebieden waarin ze worden gebruikt, verenigt en verbindt. Het gebruik van een kleurenschema Door verschillende kleuren te kiezen en hun uitgebreide toonbereik in een schilderij te gebruiken, kun je samenhang creëren door de eenvoud van het gebruik van minder verschillende tinten.

Het tetradicale kleurenschema van "River in Saint Clair" van Henri Edmond Cross creëert een gevoel van warmte en eenheid. Cross gebruikte kleuren met verschillende tinten om... ras maar herhaalt deze kleuren in de grassen, bomen en bergen om eenheid te creëren De intensiteit van de rode boom creëert saillantie en een brandpunt De gereflecteerde kleuren in het water zorgen voor symmetrie, herhaling en dus eenheid in het werk, wat een esthetisch aangenaam effect oplevert.

Creëer een soortgelijk effect in uw eigen kunst door vooraf een kleurenschema te kiezen, zoals analoog of complementair Zorg ervoor dat het waardebereik van de afbeelding realistisch blijft, zodat het gewijzigde kleurenpalet er niet overdreven surrealistisch uitziet. Als u een kleurenschema gebruikt, zorg er dan voor dat u de tinten, tonen en schakeringen van elke kleur gebruikt om variatie te creëren. Gebruik ook een mengsel van gedempte en verzadigde tonen, zodat het er evenwichtig uitziet. De balans en kleurenharmonie van een stuk ligt in de wisselwerking tussen de verscheidenheid en de eenheid van de gebruikte kleuren.

Eenheid en textuur

Claude Monet: De Huizen van het Parlement, zonsondergang

Kunstenaars gebruiken textuur om eenheid in een schilderij te creëren door de verschillende delen van het schilderij te verenigen met textuurelementen. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld een combinatie van texturen in een landschapsschilderij gebruiken om eenheid over het hele doek te creëren. Gebruik textuur om grasachtige gebieden van een schilderij aan te duiden, of korte scherpe streken van een paletmes met de impasto-techniek om dimensie toe te voegen aan de rotsachtigeMonet gebruikt penseelstreken en dikke verf om de contrasterende kleuren van de zonsondergang en het silhouet van de gebouwen te verenigen.

Vorm en eenheid

L. S. Lowry: Aan het werk.

Zie ook: Hoe kleurenschema's gebruiken in de kunst

Contrast kan worden gecreëerd door verschillende soorten vormen in het kunstwerk te gebruiken, bijvoorbeeld eenvoudige vormen naast complexere vormen, of grote vormen en kleine vormen. Grote vormen hebben meer visueel gewicht dan kleine vormen, maar complexe vormen hebben meer visueel gewicht dan eenvoudige vormen. Evenwicht, harmonie en eenheid kan worden gecreëerd in de compositie van een ontwerp of kunstwerk door overal in het ontwerp gelijksoortige vormen op te nemen. Kunstenaars kunnen gelijksoortige afmetingen of vormen van gelijke complexiteit in evenwicht brengen door bijvoorbeeld een symmetrisch ontwerp te maken.

Lowry verenigt verschillende onderwerpen en objecten in dit schilderij door de details en complexe vormen te vereenvoudigen.

Waarde en eenheid in de kunst

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Waarde is de lichtheid of donkerheid van een kleur. Waardenreeksen kunnen worden gebruikt om eenheid in een schilderij te creëren door vergelijkbare waarden in verschillende delen te gebruiken om samenhang te creëren. Om eenheid te creëren door verschillende onderwerpen en objecten in het schilderij, moet u ervoor zorgen dat in het hele schilderij hetzelfde niveau van waardecontrast wordt gebruikt. Caravaggio schilderde met de clair-obscurtechniek; door extreem licht en donker te gebruikenwaarden in het stuk creëerde hij een gevoel van verscheidenheid. Hij verenigde echter het onderwerp van de heilige Hiëronymus en de voorwerpen op het bureau met de symmetrische compositie. De lichtere waarden creëren een brandpunt tegen de donkere achtergrond en het onderwerp en het voorwerp lijken elkaar te spiegelen in hun vorm. Dit is een mooi voorbeeld van een compositie die de principes van eenheid en verscheidenheid heeft gebruikt om het volgende te creërenbalans.

Formulier

Umberto Boccioni: De straat komt het huis binnen

Vorm is de driedimensionale weergave van het object op een schilderij, en eenheid kan worden gecreëerd door verschillende vormen op een schilderij met elkaar te verbinden. Eenheid kan worden bereikt door een afwezigheid van variatie te creëren door eenheid van vorm. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van organische vormen om verschillende elementen te verbinden, of geometrische vormen om onderwerpen en objecten te verenigen. De geometrische vormen van de huizen in ditHet schilderij van Boccioni heeft betrekking op de geometrische vormen van de binnenplaats. Dit is een voorbeeld van een schilderij dat chaotisch en gevarieerd lijkt, maar waarvan de elementen in vorm en vorm een eenheid vormen.

Een techniek die kunstenaars kunnen gebruiken, is het tot op zekere hoogte herhalen van de vorm van objecten en onderwerpen in verschillende delen van het schilderij. Door patronen, vlakvullingen of het herhalen van basis- en complexe vormen te creëren, kan eenheid in het schilderij worden gecreëerd. Een andere manier waarop kunstenaars het principe van eenheid in hun composities kunnen gebruiken, is door de vorm van onderwerpen en objecten te vereenvoudigen.

Ruimte

John Singer Sargent: Hoek van een tuin

Tot slot kan eenheid in de kunst ook worden bereikt met ruimte. Eenheid kan worden bereikt door een eenheid te creëren tussen negatieve en positieve ruimtes in een compositie. Negatieve ruimte is het gebied rond een object, terwijl positieve ruimte het gebied is dat door een object of onderwerp wordt ingenomen. Breng zowel positieve als negatieve ruimtes in een kunstwerk in evenwicht om een meer harmonieuze uitstraling te creëren. Elementen van een kunstwerk die dichter bij elkaar staan, zullen meer een eenheid lijken dan objecten die verder weg staan. Voor objecten of onderwerpen met veel ruimte ertussen, creëer echter een gevoel van samenhang door gebruik te maken vanvergelijkbare waarden, kleuren of vormen, om objecten samen te binden.

De bloementrossen in dit schilderij van Singer Sargent hebben een uniforme uitstraling. Dit komt door het ontbreken van negatieve ruimte tussen de bloemen. Een gevoel van verbondenheid wordt ook gecreëerd in het schilderij door het gebruik van gedempt groen en helder rood dat het stuk samenbindt. Ondanks de negatieve ruimte tussen de twee rode struiken, zorgt de verzadiging en hie van het rood ervoor dat ze samenhangend lijken.

Hoe creëer je eenheid in de kunst

Bij het creëren van eenheid in de kunst gaat het erom een evenwicht te vinden tussen eenheid en verscheidenheid. Door het uiterlijk van bepaalde visuele elementen te verenigen, kan de kunstenaar een samenhangender kunstwerk creëren, terwijl de individuele elementen er toch uit kunnen springen.

Enkele voorbeelden van het creëren van eenheid in kunst zijn het gebruik van vergelijkbare technieken en toepassingsmethoden in het gehele werk. Als u bijvoorbeeld begint te schilderen met de impasto-techniek, waarbij korte, scherpe streken met een paletmes worden gebruikt, gebruik dan dit niveau van textuur in verschillende delen van het schilderij om continuïteit te creëren.

Een ander voorbeeld is als je schaduwt met de techniek van kruisarceringen, teken dan met kruisarceringen in alle schaduwen voor een uniforme uitstraling. Herhaling kan ook worden gebruikt om symmetrie in een schilderij te creëren, door algemene vormen, vormen of kleuren aan verschillende kanten van het kunstwerk te herhalen. Een schilderij kan symmetrisch lijken op de verticale, horizontale of diagonale as.

Kunstenaars kunnen methoden gebruiken zoals het creëren van herhaling in gebruikte kleuren, in vormen, lijndikte en vorm om eenheid te creëren. Of zij kunnen de negatieve ruimte tussen elementen die zij meer eenheid willen laten lijken verkleinen. Een andere methode om eenheid in een werk te creëren is door de vormen, kleuren, vormen en texturen te vereenvoudigen. Dit vermindert de verscheidenheid van verschillende elementen, waardoor meer eenheid ontstaat.tussen de bij elkaar geplaatste elementen.

Eenheid en verscheidenheid

Van Gogh: Stilleven met irissen

Verscheidenheid is het ontwerpprincipe dat probeert elementen van nieuwheid en contrast in een schilderij aan te brengen. Verscheidenheid helpt om interesse te wekken en herhaling te doorbreken. Dit maakt interessantere composities mogelijk die opvallen en de kijkers in de scène trekken. Eenheid en verscheidenheid moeten samen worden gebruikt om visueel aantrekkelijke schilderijen te maken. Van Gogh creëert verscheidenheid met eencontrasterende kleurstelling, maar eenheid door de herhaling van deze kleuren en in de vormen van de bloemen.

Door de principes van eenheid en verscheidenheid te begrijpen, kunnen kunstenaars kunstwerken creëren die zowel visueel aantrekkelijk als harmonieus zijn.

Eenheid en evenwicht

Claude Monet: Vissersboten bij Honfleur

Zie ook: Gouache landschap schilderen tutorial

Het begrip eenheid is nauw verbonden met evenwicht in de kunst. Evenwicht verwijst naar hoe het visuele gewicht van een schilderij is verdeeld, en eenheid wordt vaak gebruikt om evenwicht te bereiken. Door visuele elementen te vereenvoudigen en te herhalen, ontstaat zowel evenwicht als eenheid in een kunstwerk. Door het visuele gewicht van een element in evenwicht te brengen met een ander element, worden verschillende delen van een schilderij verenigd.

Eenheid en patroon

M.C Escher: Metamorfose II

Zoals eenheid, evenwicht en afwisseling, patroon De herhaling van lijnen, vormen, ruimte en kleur vormen patronen. Het effect van patronen in de kunst is er een van eenheid. Dit komt omdat het elementen samenbindt en delen van het kunstwerk verbindt die anders los van elkaar zouden staan.

Belangrijkste opmerkingen

Eenheid in de kunst is een belangrijk ontwerpprincipe dat helpt om harmonie te scheppen binnen een kunstwerk door samenhang te creëren tussen elementen. Een goed kunstwerk moet eenheid en variatie hebben om visueel aangename composities te creëren. Eenheid kan worden bereikt door herhaling te gebruiken, door de vormen, kleuren, vormen en texturen in een schilderij of tekening te vereenvoudigen. Wanneer men eenheid in de kunst begint te onderzoeken, is hetHet is belangrijk vertrouwd te raken met de beginselen van verscheidenheid, patroon en evenwicht. Door deze ontwerpprincipes te begrijpen, zult u in staat zijn kunstwerken met eenheid en harmonie te creëren.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.