Acrylverf op hout: een gids - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 17-06-2023
Carla Andrews

Veel kunstenaars en knutselaars kiezen voor acrylverf op hout als hun go-to medium en oppervlaktecombinatie, omdat acrylverf uitstekend werkt op houten oppervlakken.

Acrylverf op hout ziet er niet alleen geweldig uit, maar doorstaat de tand des tijds als het goed wordt aangebracht.

In deze gids ga ik in op de verschillende soorten houten oppervlakken waarop je kunt schilderen, welke soorten acrylverf je kunt gebruiken met hout, hoe je je materialen kunt voorbereiden en behandelen zodat je kunstwerk lang meegaat en geef ik nog enkele andere essentiële aanwijzingen zodat je je uitgerust voelt voordat je aan je kunstwerk begint.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Top producten

Ampersand Gessobord

Dit gladde houten paneel van archiefkwaliteit is gegrond en klaar om te beschilderen met acryl.

Winsor & Newton Professionele Acrylverf

Acrylverf van professionele kwaliteit, met een hoog pigmentgehalte voor een budgetvriendelijke prijs.

Wat zijn de voordelen van schilderen op hout?

Hout is van nature een glad oppervlak met weinig structuur, als je het hout eerst schuurt en goed voorbereidt.

Dit betekent dat u desgewenst tot in het kleinste detail kunt werken. Omdat het oppervlak geen textuur heeft, zal uw penseel niet slepen. Daarentegen kan het bereiken van fijne details op een katoenen doek met textuur lastig zijn, omdat een penseel voor fijne details vaak wordt verstopt door het weefsel van de draden. Voor veel kunstenaars die graag realistisch schilderen, is hout het gekozen oppervlak.

Een ander goed ding over hout is dat het relatief goedkoop is. Het komt in verschillende vormen, maten en soorten. Verschillende soorten hout zullen komen op verschillende prijspunten. Bijvoorbeeld, als je een op maat gemaakte, grote, museum kwaliteit hardhouten paneel dat is gewiegd, zal het waarschijnlijk vrij duur. Maar het krijgen van een kleinere hardboard paneel zal goedkoper zijn dan canvas.

Acrylverf is volledig compatibel met hout. De verf hecht zich aan het oppervlak en kan niet gemakkelijk worden verwijderd, wat betekent dat uw kunstwerk niet zal degraderen, afbladderen of barsten. Acrylverf op hout ziet er levendig uit en verandert na verloop van tijd niet van uiterlijk.

Veel mensen verkiezen de uitstraling en het gevoel van hout boven andere oppervlakken.

Welke soorten houten oppervlakken kunt u gebruiken met acrylverf?

U kunt met acrylverf op vrijwel alle houtsoorten schilderen. Ik zal u wat meer details geven over vooraf gemaakte oppervlakken van kunstenaarskwaliteit, zodat u weet hoe u oppervlakken van betere kwaliteit voor uw kunstwerk kunt vinden.

Als u zelf schilderpanelen wilt gaan maken (of ze door een houtbewerker op maat wilt laten maken), geef ik u enkele tips over de houtsoorten die u moet kiezen om de beste resultaten te krijgen.

Voor hobbykunstenaars en knutselaars geef ik wat advies voor het schilderen op alternatieve oppervlakken zoals meubels en andere accessoires.

Houten panelen van kunstenaars

Kant-en-klare houten panelen voor kunstenaars zijn panelen die door een fabrikant zijn gesneden en behandeld. Sommige worden gegrond en klaar om te beschilderen geleverd. Dit is handig voor de meeste kunstenaars die geen extra tijd of geld willen besteden aan het zelf laten maken van hun panelen.

Eén ding moet worden opgemerkt: de fabrikanten maken hun panelen meestal van multiplex, MDF of hardboard. Dus als u op massief hout wilt schilderen, kunt u het beste naar uw plaatselijke houtbewerker, timmerman of ijzerhandel gaan om dat volgens uw specificaties te laten doen.

Kant-en-klare houten panelen die u bij merken in een kunstwinkel kunt kopen, zijn van galeriekwaliteit en zijn verkrijgbaar in een groot aantal maten waaruit u kunt kiezen. Er zijn geen nadelen aan schilderen op hardboard, multiplex of MDF in vergelijking met massief hout, het is gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Gegronde houten panelen

Controleer of de panelen gegrond zijn met een acryl- of 'universele' grondverf. Een zeer klein aantal panelen zal 'oliegegrond' zijn. Deze zijn gemaakt voor olieschilders en kunnen niet worden gebruikt met acrylverf. De informatie staat op de productvermelding of het etiket van het product.

Het mooie van geprimerde panelen, afgezien van het feit dat u er meteen mee kunt beginnen, is dat ze meestal gespoten met gesso. Een spuitlaag geeft een ongelooflijk gelijkmatige afwerking. Soms zijn er bij het aanbrengen van gesso wat kwastsporen zichtbaar als je gaat schilderen, als je het niet goed geschuurd hebt.

Er zijn veel soorten geprimerde houten panelen beschikbaar voor kunstenaars, hier zijn onze topproducten.

Ampersand Gessobord Panelen

Koop hier.

Ampersand Gessobord zijn oppervlakken van archiefkwaliteit, gemaakt van hardboard van kunstenaarskwaliteit en gegrond met een kwaliteitsgesso. De oppervlakken voelen glad aan omdat ze licht geschuurd zijn, waardoor de kunstenaar ultieme penseelcontrole heeft.

Deze panelen zijn er in verschillende afmetingen en in gewiegd en niet opgerold De gewelfde panelen hebben een houten lijst aan de achterkant, waardoor ze meer diepte krijgen en u ze meteen kunt ophangen zonder ze te hoeven inlijsten. Niet gewelfde panelen zijn vlak en hebben geen achterkant.

Ampersand gladde gegronde panelen

Koop hier.

Deze betaalbare panelen zijn gegrond en hebben een ultragladde textuur. Ze zijn er ook met en zonder wiegen. Het paneel zelf is gemaakt van MDF van kunstenaarskwaliteit en de wiegen zijn gemaakt van massief grenenhout.

Ongeprimeerde houten panelen

Koop hier.

Ampersand voorraad ongeprimede panelen zodat u zelf gesso kunt aanbrengen. U kunt ongeprimede panelen kopen omdat ze iets goedkoper zijn of als u een gekleurde of kleurloze gesso wilt aanbrengen. Gesso is er in een duidelijke verscheidenheid dus als u de kleur en de nerf van het hout wilt laten zien, kunt u dit kopen en zelf aanbrengen.

Op maat gemaakte schilderpanelen

U kunt gewoon een stuk hout pakken en erop gaan schilderen, zolang u het maar eerst verzegelt en voorstrijkt. Houd er rekening mee dat hout dat niet op de juiste manier is gesneden of behandeld, na verloop van tijd kan kromtrekken en verweren en zal reageren op verschillende vochtigheidsgraden, temperaturen en omgevingen. Dit is echter niet zo'n probleem wanneer u met acrylverf schildert, omdat acrylverf flexibel is en dus niet zal barsten alshet oppervlak eronder zet lichtjes uit en krimpt.

Als u echter kunstwerken wilt maken die u tegen hogere prijzen wilt verkopen en die ook de tand des tijds moeten doorstaan, kies dan voor massief hardhout zoals eikenhout, populierenhout, cederhout, lindenhout, mahonie of notenhout.

U kunt specifiek zijn over de dikte en de grootte van uw zaagsnede. Hout dat is gekruid en ovengedroogd is het beste omdat het minder reageert op vocht. Vraag uw houtbewerker om kwartiers gezaagd hout zodat de nerf aan de voor- en achterkant hetzelfde is. Bij mijn weten zijn er geen kunstwinkels die dit soort service aanbieden, u kunt misschien hout krijgen dat zo is gezaagd bij uw plaatselijke ijzerhandel. OfU moet misschien een extra zoektocht doen om een plaatselijke houtbewerker te vinden die dit voor u kan doen. Het zal niet goedkoop zijn om uw houten panelen op deze manier te laten maken - sommige kunstenaars die verkopen in de luxe kunstmarkt laten hun panelen op deze manier maken.

Als je op ruw of ongegrond hout schildert, moet je het zelf sealen en gessoën voordat je kunt beginnen met schilderen. Ik leer je in het volgende hoofdstuk hoe je dat doet.

Ambachtelijke/meubeldecoratieprojecten

U kunt acrylverf gebruiken op houten voorwerpen of meubels voor knutselprojecten. Misschien wilt u een tafel, een bankje, een houten model, of zelfs wat buitenmeubilair zoals een vogelhuisje of tuindecoratie aanpassen.

Voor de beste resultaten op dit soort houten oppervlakken moet je het hout eerst schuren en verzegelen. Ik zal in het volgende hoofdstuk uitleggen hoe je dat doet. Acrylverf is een heel vergevingsgezind medium, titaniumwit pigment is ondoorzichtig, dus als je een fout maakt, kun je die bedekken. Als je je knutselproject buiten houdt, moet je het kunstwerk verzegelen met een weerbestendige vernis zoals deze .

Hoe hout verzegelen voor acrylverf

Een houten paneel voorbereiden voor acrylverf is heel eenvoudig en u hebt er maar een paar benodigdheden voor nodig.

Deze extra voorbereidingsstap is alleen nodig als u werkt op ruw of ongegrond hout. Als u een gegrond paneel hoef je dit niet te doen.

Zie ook: Online afdrukken kopen: een gids

Benodigdheden om een paneel voor te bereiden op acrylverf

  • Afdichtmiddel: Gouden Gac-100
  • Gesso: Liquitex Professionele Gesso
  • Fijn schuurpapier met een korrel 180
  • Een pluisvrije doek
  • Een brede borstel
  • Optioneel: een potje om gesso in te gieten, een tafelkleed om je werkruimte te beschermen.
  • Gezichtsmasker zodat je geen schuurstof inademt

Stappen om een oppervlak voor te bereiden op acrylverf

Stap 1: Verzegel het hout

Schuur het hout eerst lichtjes met ronddraaiende bewegingen. Veeg het stof weg met een vochtige doek of papieren handdoek.

Breng een laag Gac-100 aan zodat het hele stuk bedekt is. Was uw kwast in water want het droogt snel. Na ongeveer 30 minuten moet het droog zijn. Schuur het hout, veeg het stof weg en breng nog een laag Gac-100 aan. Herhaal het schuurproces zodat u twee lagen gladde kit hebt.

Stap 2: Gesso aanbrengen

Zodra de kit droog en geschuurd is, kunt u beginnen met het aanbrengen van de gesso. Gesso is als een fundering voor uw schilderij. Het verbetert de hechting van de verflagen en helpt het oppervlak eronder te beschermen.

Smeer je verzegelde paneel in met gesso. Het duurt ongeveer 30-40 minuten om te drogen. Als het droog is, moet je het, net als met de kit, glad schuren. Je moet drie lagen gesso aanbrengen, dus herhaal dit proces nog twee keer. Voor de laatste twee lagen kun je eventueel een kleine hoeveelheid water toevoegen (een paar druppels zijn voldoende) om de gesso te verdunnen.

Laat het pas gegronde paneel 24 uur drogen voordat u acrylverf aanbrengt.

Welke acrylverf is het beste voor het werken op hout?

Zolang uw oppervlak goed is voorbereid, kunt u elk type acrylverf op hout gebruiken. Ik heb een grondigere gids geschreven met een overzicht van verschillende merken acrylverf Maar ik zal hier enkele van de meest populaire merken in verschillende kwaliteiten en prijsklassen bespreken.

Over het algemeen zijn er twee soorten acrylverf, heavy body en soft body. Heavy body verf is dik en stroperig van structuur. Soft body is vloeibaarder, dus beter voor detailwerk.

Beste budgetvriendelijke acrylverf voor studenten

Goedkopere acrylverf is de voor de hand liggende optie voor beginnende schilders en hobbyisten. Fabrikanten kunnen echter alleen verf tegen lagere prijzen maken als ze de kwaliteit enigszins verlagen.

Dit kan betekenen dat het pigmentgehalte lager is, dat duurdere pigmenten worden vervangen of dat de verf wordt opgeblazen met vulstoffen.

Bij het vergelijken van verf van studiekwaliteit met verf van professionele kwaliteit kunnen verschillen in de intensiteit van de kleuren merkbaar zijn. Er zijn echter enkele merken, zoals Winsor & Newton, die hun "student grade", betaalbare verfassortiment maken met een relatief hoog pigmentgehalte.

Winsor & Newton Galeria

Koop hier.

Vergeleken met andere acrylverf voor studenten heeft dit assortiment van Winsor & Newton een hoog pigmentgehalte en begint het bij £ 3,20 voor een tube. Als je een multipack verf koopt, is de prijs van elke afzonderlijke tube vaak veel lager.

Beste professionele acrylverf merken

Ik zal hier verschillende opties overlopen, want professionele verf kan variëren in prijs en type.

Budgetvriendelijke professionele verf

Hier kopen .

Het professionele assortiment van Winsor and Newton is niet de meest hoogwaardige professionele acrylverf, maar wel een van de goedkoopste. De pigmentbelasting is hoog en de droogtijd is iets langzamer dan bij de meeste andere merken acrylverf.

Langzaam drogende professionele acrylverf

Koop hier.

Golden heeft Open Acrylics geformuleerd, die een vergelijkbare open werktijd hebben als olieverf. Verf kan ongeveer een dag nodig hebben om te drogen als deze dik op het doek wordt aangebracht. Gebruik dit in uw voordeel om de kleuren langer te mengen.

Zware professionele acrylverf

Koop hier.

Golden Heavy Body verf is dik van textuur en houdt de penseelstreken vast wanneer het op uw oppervlak wordt aangebracht. Gebruik de impasto-techniek om dikke, driedimensionaal ogende werken te maken.

Zachte professionele acrylverf

Koop hier.

Zachte bodypaint is vloeibaar. Een lage viscositeit maakt het meer geschikt voor detailwerk, glaceren en mengen.

Hoe gedraagt acrylverf zich op hout?

Hier ga ik alleen in op enkele details over de verwerkingseigenschappen van acryl en of die verschillen bij gebruik op hout.

Wordt de acrylverf geabsorbeerd door het hout?

Acrylverf trekt niet in het hout als u het goed voorbereidt met kit en daarna met gesso.

Zie ook: De beste waterafdunbare olieverf: beoordeeld

De kit creëert een barrière tussen het oppervlak en de verf, waardoor het waterdicht wordt. Het voorkomt verkleuring van het hout en kromtrekken. Gesso zorgt voor een betere hechting van het hout, zodat de verf beter hecht.

Nadat u het hout hebt verzegeld en van gessoïd hebt voorzien, kunt u met water verdunde acryl op het hout aanbrengen zonder u zorgen te maken dat het oppervlak eronder wordt beschadigd.

Wat is de droogtijd van acrylverf op hout?

De 'open tijd' of de tijd dat de verf op hout verwerkbaar is, kan iets langer zijn dan op papier of zelfs canvas. Dat komt door de gladde textuur en omdat je met de kit een niet-absorberende barrière hebt gecreëerd. Bij het schilderen op papier wordt wat bindmiddel en water in de vezels opgenomen, waardoor het veel sneller droogt.

Afhankelijk van het type acrylverf dat je hebt gebruikt (sommige merken drogen sneller dan andere), zal de verf binnen een uur drogen. Open acrylverf doet er natuurlijk veel langer over om te drogen.

De voordelen van werken op een glad oppervlak

Hout heeft een glad oppervlak, zodat je veel gemakkelijker lange ononderbroken penseelstreken kunt maken dan op doek of een ander oppervlak met meer structuur. Op doek met een prominente weefstructuur kunnen lijnen door de textuur worden verborgen. Als je van gedetailleerd schilderen houdt, kan hout je nieuwe favoriete oppervlak zijn om op te schilderen!

Wat zijn enkele acrylschildertechnieken die je op hout kunt gebruiken?

Er is veel flexibiliteit in de technieken die u kunt gebruiken bij het schilderen op hout.

Kies ervoor de verf dik aan te brengen, zonder toevoeging van mediums. Probeer de impasto techniek en gebruik een paletmes om de verf dik aan te brengen op het houten oppervlak.

U kunt er ook voor kiezen uw verf te verdunnen met een vloeibaar, transparant acrylmedium en dunne, transparante glazuren over elkaar heen te leggen om fijne details te verkrijgen.

Een ander idee is om een langzaam drogend medium zoals een vloeistofvertrager of investeren in Golden's Open Acrylics die de droogtijd van verf vertragen, zodat ze urenlang bewerkbaar blijven. Door de droogtijd te vertragen, kunt u uw verf mengen en naadloze verlopen maken.

Als u voor het eerst met acrylverf schildert en niet zeker weet welke materialen u moet aanschaffen, bekijk dan onze acrylschilderbenodigdheden gids voor beginners.

Acrylverf op hout: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.