Impasto schildertechniek - Beeldende Kunst Leerprogramma's

Carla Andrews 06-08-2023
Carla Andrews

Heb je ooit een olieverfschilderij gezien met dikke, zichtbare penseelstreken en verf die er zo gestructureerd uitziet dat het bijna driedimensionaal is?

Zie ook: De beginselen van de kunst

De methode om verf op deze manier aan te brengen heet impasto. Het is een ongelooflijk leuke techniek die interessante resultaten kan opleveren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is de impasto techniek?

Deze techniek kan worden toegepast bij olie- of acrylverf. De schilder gebruikt ofwel een stijf penseel, ofwel een mes, met verf rechtstreeks uit de tube (of verdikt met een medium). Dit is zodat de verf zijn vorm vasthoudt op de manier waarop hij op het oppervlak wordt aangebracht.

Het effect dat impasto kan geven, is er een van beweging en energie. De textuur laat bepaalde delen van het schilderij opvallen - een kunstenaar kan gebruik maken van textuur op deze manier om delen van hun schilderij op te laten vallen bij de kijker.

Schilders die deze techniek gebruiken, mengen hun kleuren soms rechtstreeks op het doek. Dit dient om levendigheid en intensiteit aan het schilderij toe te voegen. De kleuren worden optisch door de kijker gemengd in plaats van op het palet door de kunstenaar.

Een ander kenmerk is dat een gedroogd impasto schilderij driedimensionaal kan lijken, met een bijna sculpturaal effect.

Claude Monet: Falaise à Varengeville

Zie ook: Beste Tekenpop: Een beoordeling

Impasto werd vooral gebruikt door impressionistische schilders in de 19e eeuw. Kunstenaars als Monet namen hun doeken mee om te schilderen... plein air De penseelstreken waren spontaan en er werden contrasterende kleuren gebruikt om de illusie van licht te creëren.

Impasto schilderijen stralen vertrouwen, dynamiek en expressie uit.

Als je het gevoel hebt dat je het wilt proberen, leer dan eerst hoe je je verf verdikt, leer dan hoe je aan de slag gaat en verbeter je techniek.

Welke benodigdheden heb je nodig voor impasto schilderen?

Verdik uw verf voor impasto met een medium

Olieverf heeft van nature een dikke en stijve consistentie, dus de toevoeging van een medium is niet absoluut noodzakelijk.

Vanwege de lange droogtijden van olieverf, vooral bij dikke toepassingen, voegen impastoschilders echter een sneldrogend medium toe.

Een medium vergroot ook het volume van de verf en helpt je om de penseelstreken vast te houden. Plus, merken olieverf Schmincke Mussini olieverf heeft een vrij lage viscositeit en heeft zelfnivellerende eigenschappen, zodat hij bijvoorbeeld vloeibaarder uit de tube komt.

Als u acrylverf gebruikt, kunt u overwegen een zwaar lichaam assortiment Acryl droogt snel, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het versnellen van de droogtijd. Als u uw verf meer wilt verdikken, kunt u overwegen een acrylmedium voor de baan.

Hieronder schets ik de mediums voor olieverf geschikt voor impasto schilderen.

Liquin Alkyd Impasto medium

Koop het hier .

Voor zijdezachte, dikke en sneldrogende eigenschappen voegt u Liquin Impasto medium toe aan uw olieverf.

Bij gebruik van dit medium wordt geadviseerd het in elke laag te gebruiken voor een maximale hechting van de verf.

Koud wasmedium

Koop het hier.

De toevoeging van was aan een medium kan een dikke matte uitstraling geven. Dit is niet te verwarren met encaustic (schilderen met hete was), een olieverfmedium.

Koude bijenwas droogt snel en is zeer dik. Wanneer het met verf wordt gemengd, blijft het op de plaats waar u het op het oppervlak aanbrengt. Het medium heeft geen zelfnivellerende eigenschappen. U kunt met was 'korte' verf maken, waarbij het in een piek van het doek afbreekt, in plaats van uit te rekken of te slepen. Om meer te weten te komen over schilderen met koude was en hoe je de beste resultaten krijgt, bekijk onze gids!

Kies de juiste applicator

Ik zeg 'applicator' in plaats van kwast, omdat er een aantal instrumenten zijn waarmee je verf op het doek kunt aanbrengen. Sommige daarvan zijn best leuk om te gebruiken!

Je zou kunnen kiezen voor een borstel, maar zorg ervoor dat de haren stijf zijn. Ik zou aanraden om te gebruiken varkenshaar of synthetisch varken .

Je zou verf kunnen aanbrengen met een paletmes Je kunt paletmessen krijgen in verschillende vormen en maten, dus welk effect je ook probeert te creëren, er is altijd wel iets wat je kunt gebruiken.

De andere optie is het gebruik van katalysatorbladen , wiggen en Polytip borstels Deze houden het midden tussen een penseel en een paletmes en zijn ontworpen voor gebruik met de impasto techniek. Ze zijn gemaakt van flexibele siliconen en zijn verkrijgbaar in enkele interessante vormen. Ze zijn stijf, maar flexibel en responsief en gemakkelijk schoon te maken. De bladen zijn bevestigd aan penseelhandvatten waardoor de verf gemakkelijker kan worden aangebracht dan met een paletmes.

Voor kleine details kunt u deze gereedschap voor siliconemodellering Ze maken het gemakkelijker om kleine hoeveelheden verf gecontroleerd aan te brengen.

Hoe maak je een impasto schilderij?

1. Kies uw onderwerp

Als u geen onderwerp kunt bedenken om te schilderen, overweeg dan iets te kiezen dat doet denken aan een bepaalde gevoel Of dat nu komt door het licht op dat moment van de dag, de manier waarop het weer een scène beïnvloedt of een uitdrukking die iemand je geeft. Concentreer je op de manier waarop het licht speelt op bepaalde objecten in je scène en probeer je te concentreren op hoe dit de manier beïnvloedt waarop je de kleuren waarneemt.

Dat gevoel of die sfeer kan afkomstig zijn van een persoon, een voorwerp of een landschap. Probeer de persoonlijkheid of de sfeer effectief weer te geven. voel door de kleur en textuur die u gebruikt bij uw impasto schilderij, zullen uw kijkers dat ook voelen aan het afgewerkte werk. Een belangrijk kenmerk van veel beroemde impasto werken is de sfeer die zij van een tafereel creëerden, met hun levendige kleuren en textuur.

2. Denk aan de samenstelling

Als je naar het leven, naar een scène of naar een fotoverwijzing schildert, hoef je niet precies te schilderen wat je ziet. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde elementen naar voren halen om op te focussen, de kleuren of de waardeschaal veranderen.

Denk na over hoe je vormen, kleuren, tinten, waarden en textuur gaat combineren om licht, diepte en perspectief te creëren in je landschap of portret.

Denk bij je compositie aan de gradatie, het evenwicht, de verscheidenheid en de harmonie van de verschillende elementen.

Je zou een gewone compositietechniek zoals de regel van derden. Dit is waarschijnlijk de meest bekende techniek. Het werkt om een natuurlijke uitstraling te creëren en het werk visueel aantrekkelijker te maken. Om de regel van derden te gebruiken, stel je voor dat je schilderij in drieën is verdeeld, zowel horizontaal als verticaal. Plaats het brandpunt van het werk ongeveer op een van de kruispunten. Het menselijk oog wordt van nature naar de linkerbovenhoek getrokken.derde snijpunt, dus is het logisch om het element dat u het meest in het oog wilt laten springen op die plaats te zetten.

Dit is slechts een voorbeeld van een van de vele compositietechnieken die u in uw schilderij zou kunnen toepassen. Het is aan u om te beslissen of u er überhaupt een wilt gebruiken. Het zou ook perfect werken om natuurlijk en spontaan te schilderen zonder de compositie eerst uitgebreid te plannen. Als u zich echter zorgen maakt over de compositie, kan het helpen om een schetsboek bij te houden waarin u ruwweg een plan voor uwdoor verschillende elementen te rangschikken op een manier die visueel aantrekkelijk is voordat je begint te schilderen. Het kan het verschil zijn tussen een goed en een geweldig schilderij.

3. Begin met schilderen

Nu is het tijd om de verf aan te brengen. U kunt kiezen hoe u het schilderen aanpakt - u kunt de verf in lagen aanbrengen en wachten tot hij droog is tussen elke laag. Welke laagtechniek u ook kiest voor impasto, denk er altijd aan de verf dik over dun aan te brengen.

Bij olieverf drogen sommige kleuren sneller dan andere. Aardkleuren drogen snel en zijn ook transparant. Het is zinvol om deze donkere, transparante kleuren eerst in lagen aan te brengen.

Door prachtige textuur in uw werk aan te brengen, kunt u de illusie van detail met diepte creëren en een extra dimensie aan uw schilderij toevoegen. Experimenteer met het wisselen tussen penselen en paletmessen om de perfecte toepassing te vinden, want ze geven allemaal verschillende effecten.

Wennen aan schilderen met paletmes Het kan helpen om gereedschap te gebruiken waarmee u meer vertrouwd bent wanneer u deze techniek voor het eerst gebruikt, zoals een stijver penseel.

Wanneer u dikke lagen verf op elkaar aanbrengt, helpt het om uw penseel onder een hoek van ongeveer 45° te houden. Breng de verf voorzichtig aan. Als u het penseel loodrecht op het oppervlak houdt en druk uitoefent, loopt u het risico verflagen te verwijderen. Het aanbrengen van verf op de bovenste lagen van een nat impasto-stuk kan soms delicaat aanvoelen.

Er zijn andere technieken die je naast impasto kunt gebruiken, zoals alla prima (nat-in-nat) en blokkeren in Het belangrijkste is dat je technieken en processen vindt die je leuk vindt, want dat vertaalt zich altijd naar je kijker.

Afbeelding: Van Gogh: Korenveld met cipressen .

Impasto schildertechniek: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.