Retoucheervernis: een gids voor olieschilders

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

Retoucheervernis zorgt voor een tijdelijke beschermlaag over een olieverfschilderij, waardoor de glans wordt hersteld.

In deze gids behandelen we wat retoucheervernis is, hoe en wanneer het te gebruiken. We bespreken ook de beste merken retoucheervernis, de voordelen ervan en hoe het te vergelijken is met oliën. We behandelen ook het punt of retoucheervernis echt nodig is. Zodat u kunt beslissen of u de stap in uw olieverfpraktijk .

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, verdienen we mogelijk een kleine commissie zonder extra kosten voor u. Alle prijzen die worden besproken, zijn de prijzen op het moment van schrijven.

Wat is retoucheervernis?

Retoucheervernis is een dunnere versie van damarvernis die kan worden gebruikt als tijdelijke beschermlaag op pas afgewerkte olieverfschilderijen. Het helpt de poreuze film van olieverf op te vullen. Hierdoor kan olieverf langer drogen en wordt het schilderij toch beschermd tegen stof en vuil. Retoucheervernis herstelt ook eventuele ingevallen plekken in de verffilm en herstelt de glans.

Delen van de verf op het blauwe shirt zien er glanzend uit, terwijl andere delen zijn "ingevallen".

Vernis verbetert het uiterlijk van een afgewerkt kunstwerk door de echte tonen en waarden van donkere kleuren te herstellen. Wanneer een olieverfschilderij is opgedroogd, kunnen delen van het schilderij mat of dof lijken doordat de olielagen in de vorige lagen zijn weggezakt. Retoucheervernis lost dit probleem op.

Waarom retoucheervernis vóór damarharsvernis?

De reden waarom kunstenaars retoucheervernis gebruiken is om hun schilderij te beschermen tegen de elementen, waardoor het een gelijkmatig oppervlak krijgt voordat het schilderij kan worden gevernist met damarhars.

De laatste laag damarharsvernis mag pas worden aangebracht als het schilderij volledig is gedroogd en uitgehard. Olieverf kan zes maanden of zelfs een jaar nodig hebben om volledig te drogen en uit te harden, afhankelijk van de dikte van de verf. Dit betekent dat kunstenaars lang moeten wachten voordat ze hun kunstwerk volledig met damarhars kunnen beschermen.

Retoucheervernis kan echter worden aangebracht als het schilderij handdroog is. Het dient dus als een tijdelijke beschermingsmaatregel. Het is belangrijk om de instructies te lezen van de specifieke vernis die u hebt, want de aanwijzingen kunnen per merk en formule verschillen.

Toepassingen van retoucheervernis

  • Te gebruiken als beschermlaag wanneer het schilderij handdroog is, voordat damarharsvernis wordt gebruikt.
  • Veel kunstenaars die een pas voltooid schilderij klaar en vers gevernist willen hebben voor een galerie-expositie, gebruiken retoucheervernis als tijdelijke maatregel vóór het vernissen, als zij geen tijd hebben om te wachten tot het uitgehard is voor de laatste laag.
  • Voor kunstenaars die damar of vernis op harsbasis gebruiken, niet Gamvar.

Moet je retoucheervernis gebruiken?

Nee, u hoeft geen retoucheervernis te gebruiken als u Gamvar aanbrengt.

Het vernissen van een touch dry schilderij met Gamvar

Gamvar is een speciaal voor olieverfschilderijen ontworpen vernis die op volle sterkte kan worden aangebracht nadat het schilderij handdroog is. Dit betekent dat retoucheervernis alleen nodig is als tijdelijke beschermlaag voordat damarvernis wordt gebruikt. Het mooie van Gamvar is dat het onmiddellijk kan worden aangebracht nadat het schilderij is opgedroogd, dus er hoeft niet te worden gewacht op oxidatie of andereBovendien is Gamvar ademend, waardoor het kan worden aangebracht als de verf stevig is en droog aanvoelt.

Bij het aanbrengen van Gamvar is het belangrijk om een zeer dunne laag te gebruiken met een borstel. Dit helpt eventuele luchtbellen op te lossen en zorgt voor een gelijkmatige vernislaag.

Over het geheel genomen is Gamvar een gemakkelijk te gebruiken vernis voor olieverfschilders die geen retoucheervernis nodig heeft vóór het aanbrengen. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen om olie uit een schilderij om verzonken delen opnieuw te verzadigen vóór het vernissen, maar retoucheervernis is niet nodig bij gebruik van synthetische vernis.

Steeds meer hedendaagse olieverfschilders kiezen voor Gamvar, vanwege de snelheid waarmee het vernisproces kan worden voltooid.

Als je wilt leren hoe een schilderij te vernissen met Gamvar, lees onze gids.

Hoe retoucheervernis aan te brengen

Als u ervoor kiest om retoucheervernis te gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kleuren volledig droog zijn voordat u begint. Als een kleur niet volledig droog is, kan de terpentijn in de retoucheervernis vlekken veroorzaken. De beste manier om retoucheervernis aan te brengen is door het op uw schilderij te spuiten vanaf een afstand van ten minste 12 centimeter. Dit zorgt ervoor dat u een gelijkmatige dekking krijgt zonder druppels.Als u een spuitlak gebruikt, zorg er dan voor dat u in een volledig geventileerde ruimte werkt, met twee open ramen waar de lucht kan circuleren. Idealiter wordt spuitlak buiten aangebracht.

Breng vloeibare vernis aan met een brede varkenskwast, of een synthetisch alternatief voor een droog schilderij. De kamer mag niet te warm of vochtig zijn. Retoucheervernis moet zeer spaarzaam worden gebruikt, in een dunne laag.

De beste merken retoucheervernis

Wanneer u een merk retoucheervernis kiest, ga dan op zoek naar een vernis dat natuurlijke harsen bevat, zoals damarhars of ketonhars. Deze harsen bieden een superieure bescherming tegen UV-stralen en helpen uw schilderij op zijn best te houden gedurende ongeveer zes tot negen maanden, totdat het schilderij klaar is voor de laatste vernislaag. Enkele populaire merken zijn onder meer Old Holland Retoucheervernis en Royal Talens Retoucheervernis .

Retoucheervernis vs uitoliën

Uitoliën is een methode waarbij oplosmiddelen met olie worden gemengd en vervolgens worden aangebracht om een gelijkmatige afwerking te verkrijgen. De olielaag verzadigt delen van de verf die zijn ingezakt door sneller drogende kleuren op metaalbasis. Door deze delen met olie te verzadigen, wordt glans toegevoegd, waardoor diepte ontstaat en schaduwen worden versterkt. Het werkt ook om delen van het schilderij te versterken dieis het tot me doorgedrongen.

Zie ook: Hoe acrylverf te mengen - Fine Art Tutorials

Een laatste glacislaag van lijnolie, die kan worden verdund met spiritus, is een goede manier om de kleuren van het kunstwerk te herenigen vóór het vernissen. Het beschermt het schilderij echter niet tegen UV, stof of vuil. Retoucheervernis daarentegen kan fungeren als een verwijderbare beschermlaag voor conserveringsdoeleinden.

Na het oliën duurt het een week of twee voordat de laatste laag droog aanvoelt.

Deze twee methoden kunnen in combinatie met elkaar worden gebruikt om na het vernissen een gelijkmatige afwerking van het oppervlak te verkrijgen. Als u doffe of ingevallen delen van uw schilderij ziet, die zichtbaar kunnen zijn op plaatsen waar u omberpigmenten hebt gebruikt, kunt u overwegen een laatste glazuurlaag aan te brengen door uit te oliën. Vervolgens kunt u retoucheervernis aanbrengen om het schilderij te beschermen tegen UV, stof en andere verontreinigingen zodra het glazuurDe retoucheervernis komt bovenop het geglazuurde schilderij te liggen, met een gelijkmatig oppervlak.

Zie ook: De beste schetsboeken voor kunstenaars: een overzicht

Retoucheervernis vs damarvernis

Damarharsvernis en retoucheervernis worden beide gebruikt om een beschermende laag over olieverfschilderijen aan te brengen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Retoucheervernis wordt meestal aangebracht op een touch dry schilderij als een tijdelijke beschermingslaag. Het helpt de kleuren en textuur te behouden terwijl ze nog aan het uitharden zijn, en vormt tevens een barrière tegen stof en vuil.

Damarharsvernis daarentegen wordt meestal aangebracht als het schilderij volledig is gedroogd en minstens zes maanden is uitgehard. Dit type vernis is veel harder en duurzamer dan retouchevernis, waardoor het ideaal is voor het conserveren van kunstwerken voor langdurige opslag of tentoonstellingsdoeleinden. Het moet altijd worden aangebracht in verschillende dunne lagen die vervolgens kunnen worden verwijderd of aangepast met oplosmiddelen indienmoet zijn.

Kortom, retoucheervernis kan worden gebruikt zodra de verflaag is opgedroogd om te beschermen tegen vuil en vervagende tegenlichtkleuren, terwijl damarharsvernis een langdurige bescherming biedt voor olieverfschilderijen die vele jaren meegaan met minimale aanpassingen of onderhoud.

Hoe lang duurt het voordat retoucheervernis droog is?

Het drogen van retoucheervernis kan een paar uur tot een paar dagen duren, afhankelijk van het merk en de dikte van uw applicatie. Over het algemeen is het het beste om ten minste 3-4 dagen te wachten voordat u extra lagen aanbrengt. Sommige soorten retoucheervernis kunnen er echter nog langer over doen om te drogen, dus het is belangrijk om de instructies op uw specifieke product zorgvuldig te lezen voordat u aan uw project begint.

Het aanbrengen van vernis na retoucheervernis

Het aanbrengen van damarvernis na retouchevernis is een essentieel onderdeel van het olieverfschilderproces, wanneer deze twee producten (in plaats van Gamvar) worden gebruikt. Retouchevernis helpt de verflaag te beschermen tijdens het drogen, maar een permanente en beschermende slotvernislaag moet pas worden aangebracht wanneer het schilderij volledig is geoxideerd. Dit betekent dat moet worden gewacht tot het schilderij is uitgehard, wat ongeveer zes jaar kan duren.maanden of een jaar.

Voordat u vernis aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat uw verflaag volledig droog is en vrij van stof of vuildeeltjes. Mogelijk moet het doek ook worden gereinigd met een pluisvrije doek om eventueel achtergebleven olie van het oppervlak te verwijderen voordat u de vernislaag aanbrengt. Vervolgens brengt u een dunne, gelijkmatige laag vernis aan in lange streken, beginnend bij de bovenkant van uw schilderij en werkend naar beneden.Wacht na het aanbrengen van deze eerste laag ten minste 2-3 dagen voordat u desgewenst extra lagen aanbrengt.

Eindelijk

Kortom, retoucheervernissen zijn een betrouwbare manier voor kunstenaars om hun werk te beschermen tegen stof en UV, terwijl ze toch voldoende tijd hebben om uit te harden.

Met de introductie van synthetische vernissen zoals Gamvar is het nu echter niet meer nodig om retoucheervernis aan te brengen en vervolgens te wachten tot het schilderij is uitgehard om damarhars aan te brengen. Kunstenaars hebben nu de mogelijkheid om Gamvar gewoon aan te brengen als het schilderij handdroog is, als laatste stap.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.