Hoe een gekneed gummetje gebruiken

Carla Andrews 24-07-2023
Carla Andrews

Gekneed gummen is een van de meest veelzijdige en nuttige hulpmiddelen die een kunstenaar in zijn gereedschapskist kan hebben. Er zijn verschillende manieren om een gekneed gum te gebruiken. In dit artikel vertellen we je hoe je een gekneed gum kunt gebruiken, inclusief gumtechnieken, opslag- en schoonmaaktips.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Hoe een kneedgum gebruiken: stap voor stap

Kneed een nieuwe gum

Als je net een kneedbare gum hebt gekocht, kun je het beste de vezels uitrekken om ze op te warmen, zodat ze kneedbaar en flexibel gaan aanvoelen. Rek de gum uit, maak je geen zorgen als hij breekt! Duw dan de delen weer in elkaar. Knijp en rol hem tot een bal totdat hij veerkrachtig aanvoelt.

Begin altijd met een schone gum

Kneedgummen hebben de neiging stof en vuil op te nemen, het is belangrijk om ze in een bakje te bewaren als u ze niet gebruikt, zodat ze geen overtollig potloodschaafsel of stof uit uw etui opnemen.

Zie ook: Een complete gids voor perspectief in de kunst

Gebruik de kneedbare gum als een stempel

Een van de eenvoudigste manieren om een kneedbare gum te gebruiken, is hem zachtjes in een gebied te drukken dat u wilt uitwissen en hem dan weer rechtop te zetten. Dit is effectief voor kleine, precieze gebieden. Het voordeel van het gebruik van een kneedbare gum als een stempel is dat u de gum opnieuw kunt kneden om hem schoon te maken en opnieuw te gebruiken.

Gebruik de gekneedde gum als een rubberen

Een andere manier om een gekneed gummetje te gebruiken is het te behandelen als een gewoon gummetje. Wrijf het gummetje gewoon heen en weer over het gebied dat u wilt uitwissen. Dit is een goede techniek voor grotere oppervlakken.

Gebruik de gekneedde gum om highlights eruit te halen.

Als je de illusie wilt wekken dat er licht op een voorwerp schijnt, kun je een kneedbare gum gebruiken om highlights eruit te halen. Druk de gum zachtjes in het papier en draai hem dan. De highlight wordt in een kleine cirkel eruit gehaald. Je kunt de kneedbare gum ook gebruiken om zachte randen rond een voorwerp te maken door hem lichtjes in het papier te drukken en hem dan weer recht omhoog te halen.

Zie ook: Penselen voor acrylschilderen: Beste Acrylverf Penselen Beoordeling

Details wissen

Kneed de gum tot een kleine punt en haal subtiele highlights uit je tekening. Dit is een goede manier om realisme aan je tekeningen toe te voegen.

Waar zijn kneedgummen van gemaakt?

Gekneed gummen zijn gemaakt van een soort niet-gevulcaniseerd rubber, wat betekent dat het rubber niet is behandeld met chemicaliën om het harder te maken. Ze worden ook wel kunstgommen, plamuurgommen of kneedbare gommen genoemd. Andere soorten gommen zoals gomgommen zijn gemaakt van gevulkaniseerd rubber, waardoor ze steviger zijn,

De voordelen van het gebruik van een gekneed gummetje

Het mooie van met een gekneed gummetje Zo kunt u het bijvoorbeeld gebruiken op delicaat of dun papier, op gecoat of geschuurd pastelpapier en zelfs op hout.

Een ander voordeel van het gebruik van een kneedbare gum is dat je er highlights en schaduwen mee kunt creëren in je tekening. Dit kan realisme en diepte toevoegen aan je tekeningen.

Ten slotte zijn kneedgummen zeer veelzijdig en kunnen ze op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt ze gebruiken om kleine gebieden uit te gummen, highlights weg te werken of zachte randen te creëren.

Met welke mediums kun je een kneedgum gebruiken?

Gebruik een gekneed gummetje met grafiet , houtskool pastel en kleurpotloden Kneedgummen zijn bijzonder geschikt voor gebruik met houtskool, omdat de zachte gum het losse houtskoolstof absorbeert en highlights uit tekeningen haalt.

Hoe bewaar je een gekneed gummetje

Als u uw kneedgum niet gebruikt, bewaar hem dan in een luchtdichte verpakking of wikkel hem in huishoudfolie. Kneedgummen zijn kleverig en kunnen gemakkelijk vuil en stof verzamelen, dus is het belangrijk ze te beschermen om ze schoon te houden.

Hoe maak je een kneedgum schoon?

Om een gebruikte kneedgum schoon te maken, rolt u hem gewoon tot een bal en kneedt u hem tot de kleur weer in de gum is opgenomen. U kunt hem dan opnieuw gebruiken.

Hoe vaak moet u een kneedgum vervangen?

U moet uw stopgum vervangen als hij vuil is en vol zit met potloodresten. Gekneedde gummen kunnen echter jaren meegaan voordat ze vervangen moeten worden.

Waar koop ik een kneedbare gum?

Kneedgummen zijn verkrijgbaar bij de meeste kunstwinkels. U kunt ze ook online vinden bij verschillende winkels. Onze beste keuzes zijn de Prismacolor kneedgum en de Faber-Castell kneedgum .

Heb je besloten of een kneedbare gum in je tekenpraktijk past? Zo ja, zet er dan een op je boodschappenlijstje en probeer het eens! We denken dat je verrast zult zijn hoe nuttig deze kleine gummen kunnen zijn. Als je meer informatie wilt over andere gummen die beschikbaar zijn voor kunstenaars, bekijk dan onze gids over de beste gommen voor kunstenaars .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.