Hoe een olieverfschilderij beginnen: 5 methoden

Carla Andrews 09-08-2023
Carla Andrews

Er zijn verschillende manieren om een olieverfschilderij te beginnen. Als je naar een leeg doek staart, kan het voelen alsof er eindeloze mogelijkheden zijn. Het neerzetten van de eerste lijnen kan voelen als het moeilijkste deel van het schilderij, voordat je in die heerlijke vloeiende staat komt van het vrij bewegen van de verf over je oppervlak.

Als je een beginnend olieverfschilder U realiseert zich misschien niet dat er vaste methodes zijn om aan een olieverfschilderij te beginnen, die u zullen helpen uw meesterwerk met vertrouwen en succes te componeren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Begin met magere verf

Voordat we ingaan op de verschillende methoden om een schilderij te beginnen, is het belangrijk op te merken dat er een volgorde is waarin de verf op het doek moet worden aangebracht. Deze laagmethode heet vet over mager Magere verf is verf die verdund is met oplosmiddel, vette verf is olierijk. Het komt erop neer dat u altijd verf met een hoger oliegehalte over verf met een lager oliegehalte heen legt. Dit kan betekenen dat u begint met tubeverf en daar verf met toegevoegde lijnolie overheen legt. Of het kan betekenen dat u voor de eerste laag verf mengt met een oplosmiddel zoals terpentijn en daar dan tubeverf overheen legt.

Beginnen met magere verf betekent dat u geen vermijdbare problemen krijgt met uw olieverfschilderij, zoals krijtachtige verf op het oppervlak, niet goed hechtende verf of zelfs barstende verf.

Een olieverfschilderij beginnen met een imprimatura (toongrond)

Veel kunstenaars kiezen ervoor om de witte ondergrond van het doek te bedekken met een imprimatura Deze gekleurde grond kan worden gebruikt om het strakke wit van het doek te bedekken en een middentoon te creëren.

Veel kunstenaars vinden het gemakkelijker om de waardeverhoudingen tussen donker en licht beter te bepalen wanneer zij werken op een getinte ondergrond. Een fout die beginners vaak maken bij het schilderen is het gebruik van sterk contrasterende en ongelijksoortige kleuren en tonen in schilderijen. Door te beginnen met een kleur in het midden van de toonreeks, zullen kunstenaars natuurlijk subtieler zijn in het mengen van hoge lichten en schaduwtinten, en dan geleidelijk het contrast verhogen in opeenvolgendelagen.

Een ander voordeel van het werken met een getinte grond is dat als het gebruikte pigment in de hele afbeelding voorkomt, je het ongewijzigd kunt laten, zodat de getinte grond in het voltooide schilderij doorschijnt.

Om een kleur voor imprimatura Kijk naar de informatie op de tube verf. De kleuren die het beste werken zijn sneldrogend, transparant en meestal neutraal van tint. Aardkleuren zoals omber gebrand , verbrande sienna en ruwe omber werken uitstekend. Verdun de verf met een oplosmiddel zoals terpentijn en bedek het oppervlak met een grote borstel .

Maak een onderschildering

Onderschilderen Een onderschildering is in wezen een monochroom schilderij waarbij schaduwen en hoogtepunten worden vastgesteld voordat kleurlagen worden toegevoegd. Je kunt je onderschildering desgewenst over je droge ondergrond heen maken of rechtstreeks over het witte doek schilderen.

Kies een donker, transparant pigment met een goed toonbereik, zoals omber gebrand , mars bruin , verbrande sienna of ruwe omber Gebruik dan titaanwit voor de ondoorzichtige hoogtepunten.

Verdun de verf met een beetje oplosmiddel om de vloeiendheid en droogtijd te verlengen. Begin met het schetsen van de donkerste schaduwen. Gebruik een papieren handdoek of een pluisvrije doek om de kleur van het doek op te nemen zodat de middentinten en lichtere delen zichtbaar worden. Maak vervolgens de lichtste highlights door te schilderen met titaniumwit. Als je de onderschildering op een wit doek maakt, laat je de highlights onbeschilderd.

Door te beginnen met een tonale onderschildering, kunt u ervoor kiezen er transparante glazuren op aan te brengen om de kleurprofielen van uw kunstwerk te veranderen. Deze methode van schilderen, met een onderschildering en glazuren, is moeilijk onder de knie te krijgen, maar kan ongelooflijk heldere resultaten opleveren.

Begin met een tekening

Voor ultieme precisie begin je met een tekening. Breng de structuur van de afbeelding in kaart voordat je verf aanbrengt. Er zijn verschillende methoden om een tekening te maken, gebruik de rastermethode of overdrachtsmethode om de nauwkeurigheid te garanderen.

Rastermethode

De rastimethode van tekenen Hierbij maak je een raster op een referentietekening of foto, en vervolgens een raster op een doek met dezelfde verhoudingen. Gebruik de lijnen van het raster als referentiepunten om je onderwerp nauwkeurig te tekenen. Je kunt ervoor kiezen om je tekening te vergroten of dezelfde grootte te houden, afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat je hebt gekozen.

Maak een raster op Photoshop of gebruik een liniaal en potlood om het over een tekening of afgedrukte foto te tekenen.

Referentiepunten vaststellen

Een andere manier om een olieverfschilderij te beginnen is om referentiepunten op je kunstwerk te tekenen. Dat kan met potlood, of met verdunde olieverf.

Teken de belangrijkste oriëntatiepunten van het schilderij, zoals de horizonlijn en markeer de locaties van de belangrijkste elementen. Als je een portret schildert, begin dan met het markeren van de grootte van het hoofd, daarna de plaatsing van de gelaatstrekken.

U kunt ervoor kiezen om deze referentiepunten in te vullen met verdunde verf. In dat geval gebruikt u een losse penseelvoering om de plaats van uw onderwerpen te bepalen, zodat de compositie van het schilderij al in het eerste stadium wordt vastgelegd. Een goede tip, als u niet zeker weet wat een effectieve compositie is, is om eerst een paar kleine compositieschetsen of miniaturen te maken in een schetsboek.

Begin een olieverfschilderij met het inblokken van

De "blokkeren in" techniek is een populaire manier om een schilderij te beginnen. Je kunt kleuren uitblokken over een tekening, of zelfs over een getint doek. Om deze methode uit te voeren, meng je kleuren zoals je ze ziet in je referentie. Je hoeft je pas in latere lagen van het schilderij zorgen te maken over de kleuren van de hoogtepunten of details.

Begin met de brede kleuren en tinten die een basis vormen waarop u details kunt aanbrengen. Als u bijvoorbeeld de lucht schildert, kunt u een gradiënt maken van middenblauw aan de bovenkant tot lichter blauw dichter bij de horizon, maar details zoals kleinere wolken of vogels die u later zou schilderen, weglaten. Of als u een boom schildert, kunt u een transparante laag omber gebrande kleur aanbrengen voor de stam, maarlaat details van de schors weg voor de volgende laag van je schilderij.

Laat je blokkleuren drogen en vorm dan in je volgende schildersessie de vormen, verfijn de details, voeg highlights toe, verdiep schaduwen. Deze techniek voelt intuïtief aan en is beginnersvriendelijk.

Welke benodigdheden heb je nodig om aan een olieverfschilderij te beginnen?

Er is geen definitieve lijst, of benodigdheden die volledig noodzakelijk zijn, maar er zijn een paar materialen die het beste werken in het eerste stadium van een olieverfschilderij.

  • Een oppervlak zoals oliepapier , canvas of houten paneel Zorg ervoor dat het oppervlak al gegrond is met gesso, of gesso aanbrengen jezelf.
  • Groter, stijvere borstels werken beter voor de eerste fase van het schilderij, want tenzij je een gedetailleerde onderschildering maakt, hoef je je pas in latere stadia op kleinere details te concentreren. Stijve penselen zoals varkens- of synthetische vezels zullen dikkere olieverf verder over het doek verplaatsen.
  • Gebruik een oplosmiddel zoals olie van lavendel , terpentijn of Gamsol in de eerste fase. Oplosmiddel maakt verf vloeibaarder en laat het sneller drogen.
  • Voor het inkleuren van een doek, of onderschilderen, sneldrogend transparant aardekleuren werken briljant.

Verder gaan met uw schilderij: de volgende stappen

De volgende stap kan zijn om te wachten tot je eerste laag droog is. Op die manier kun je een volledig gescheiden kleurlaag maken, zodat de pigmenten niet in elkaar overlopen. Door te wachten tot de vorige lagen droog zijn, kun je harde randen en aparte vormen maken die niet in elkaar overlopen.

Er zijn veel technieken om uit te kiezen om verder te gaan met je schilderij. Creëer lopende transparante glazuren om de kleuren te veranderen en het contrast van de vorige lagen te verhogen. Of schilder met ondoorzichtige pigmenten om highlights naar voren te halen en stevige details weer te geven. Experimenteer met de impasto techniek waarbij verf wordt verdikt met een medium als koude was om prachtige texturen te creëren.

In de eerste fase van uw schilderij, vooral als u aan het blokken bent, zult u merken dat u het beste kunt beginnen met middenkleuren, en dan geleidelijk de schaduwen verdiepen en heldere hoogtepunten toevoegen terwijl u opeenvolgende lagen schildert. Daarom kan uw schilderij er pas uitzien alsof het vorm begint te krijgen in de laatste lagen, waar alles begint samen te komen.

Als je in meerdere lagen schildert en wacht tot de verf droog is, kan het lang duren voordat het schilderij af is. Dit kan een nadeel zijn voor sommige kunstenaars die liever sneller werken. Als dit voor jou het geval is, probeer dan te oefenen met het alla prima techniek Het is een moeilijke techniek om onder de knie te krijgen, maar het gaat erom het schilderij te voltooien voordat de eerste laag begint te drogen. Dit betekent dat het vaak in slechts één of twee sessies wordt voltooid.

Middelen

Leer hoe je een olieverfschilderij begint met een compositieschets in Artists' Network's blog. Zoeken Skillshare voor olieverfcursussen en kijk hoe andere kunstenaars aan hun schilderijen beginnen.

Zie ook: Hoe kies je een ondergrond voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Zie ook: Beste tekentablet: grafische tabletten voor kunstenaars

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.