Schilderijen bewaren: tips om kunstwerken te bewaren

Carla Andrews 23-08-2023
Carla Andrews

In deze gids vindt u tips over hoe u schilderijen opbergt als een pro, om uw collectie in perfecte staat te houden.

Als u een grote of kleine kunstverzameling hebt en u moet sommige schilderijen een tijdje opbergen voordat u ze aan de muur kunt hangen, zijn er enkele essentiële opslagtips die u moet weten om de kunstwerken te beschermen en schade te voorkomen.

Zie ook: Schilderen voor beginners: tips om te beginnen

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kies de juiste omgeving

Licht, temperatuur en klimaat kunnen een schilderij beïnvloeden. Sommige soorten schilderijen zijn gevoeliger voor schade dan andere. Katoenen doek bijvoorbeeld kan kromtrekken bij temperatuur- en vochtigheidsverandering.

Het kan lastig zijn, vooral als u van plan bent schilderijen thuis op te slaan, om het klimaat in een ruimte volledig te reguleren. Het hele jaar door zijn er verschuivingen in licht, temperatuur en vochtigheid die niet kunnen worden vermeden. Er zijn echter enkele kwaliteiten waarop u moet letten bij het kiezen van uw opslagruimte.

Zie ook: Photoshop handleiding: tips en gebruik voor traditionele kunstenaars

Denk aan de temperatuur en de vochtigheid van de opslagruimte

Bewaar schilderijen niet in een garage, op zolder of in een kelder waar de temperatuur en vochtigheid sterk kunnen schommelen en schade aan uw schilderijen kunnen veroorzaken. Door deze plotselinge klimaatsveranderingen kan de verf barsten, kromtrekken of schimmelen. Het is essentieel om schilderijen op te slaan in een ruimte met een lage luchtvochtigheid.

U kunt overwegen om van een kast of een kleine kamer een kunstopslagruimte te maken, afhankelijk van hoeveel ruimte u nodig hebt.

Als u geen andere kamer in uw huis hebt die geschikt is, kunt u overwegen ruimte te huren bij een opslagfaciliteit die klimaatbeheersing aanbiedt.

Vermijd direct zonlicht

Als u schilderijen opbergt, vermijd dan dat ze in direct zonlicht komen te staan, want UV kan bepaalde pigmenten na verloop van tijd doen verbleken. Als u geen andere optie hebt dan schilderijen bij een raam op te bergen, gebruik dan een gordijn of rolgordijn om het licht te verspreiden en uw kunstwerk te beschermen.

Zorg ervoor dat u de schilderijen goed stapelt en inpakt

Om krassen of beschadigingen tijdens de opslag te voorkomen, moet u elk schilderij afzonderlijk verpakken in zuurvrij papier U kunt ook speciaal gemaakte archiefdozen om uw schilderijen nog beter te beschermen.

U moet echter vermijden schilderijen in plastic te verpakken. Daardoor kunnen ze gaan schimmelen als u er per ongeluk vocht in opsluit.

Schilderijen verticaal opbergen

Wanneer u meerdere schilderijen opslaat, kunt u ze het beste verticaal opbergen. Zo voorkomt u krassen of beschadigingen aan de lijsten en schilderijen.

Eventueel kunt u een canvas opbergrek om de schilderijen apart te houden en veilig op te bergen.

Gebruik opvulling tussen elk schilderij

Om uw schilderijen tijdens de opslag verder te beschermen, kunt u ze inpakken in zuurvrij papier en plaats een zuurvrij schuimkarton Dit voorkomt dat ze tegen elkaar schuren en schade veroorzaken.

Bescherm de hoeken

Wanneer u doeken of panelen opbergt, is het beschermen van de hoeken een extra stap die u kunt nemen om het kunstwerk tegen schade te beschermen. Haal wat schuimrubberen hoekbeschermers ...of knip je zelf uit zuurvrij schuim.

Verpak schilderijen in dozen of kratten

Een andere optie is de aanschaf van spiegeldozen of kisten voor het opbergen van schilderijen. Deze dozen zijn geweldig omdat ze een extra beschermingslaag bieden. U kunt ook speciaal gemaakte archiefdozen voor kunstwerken voor doeken. Voor prenten en andere papieren werken, overweeg om mouwen om ze te ondersteunen en te bedekken.

Hoe schilderijen op doek op te slaan: opbergrekken

Als u veel schilderijen op doek heeft, kunt u een opbergrek aanschaffen. Canvas rekken zijn geweldig omdat ze de schilderijen gescheiden houden en veilig opbergen. U vindt ze bij de meeste kunstwinkels of online.

Hoe grote kunstwerken op te bergen

Bewaar grote schilderijen in kratten of in een groot formaat opbergrek. Als u ze in een krat bewaart, moet u de binnenkant opvullen met zuurvrij papier en het schilderij eventueel inpakken in zuurvrij papier zoals glaspapier Zo beschermt u het schilderij, maar geeft u het toch ruimte om te ademen.

Hoe bewaar je schilderijen op papier

Wanneer u schilderijen op papier bewaart, gebruik dan een zuurvrije doos of huls Zo wordt het schilderij beschermd tegen schade en blijft het er op zijn best uitzien.

Papier is delicater en scheurt gemakkelijker dan canvas en houten paneel, dus moet u misschien zuurvrij schuim om uw papieren afdrukken of originelen te verstevigen voor extra bescherming. De meeste hoezen houden uw afdrukken echter plat.

Gelakte of verzegelde schilderijen gaan langer mee

Olie- en acrylschilderijen moeten worden gevernist om de pigmenten in de verf te beschermen tegen UV en andere omgevingsschade. Aquarellen, pastelschilderijen en houtskooltekeningen kunnen worden gevernist. gespoten met kit Houtskool- en pasteltekeningen zijn niet volledig uitgehard, zodat ze kunnen uitvloeien of beschadigd raken door kleine hoeveelheden water. Om dit te voorkomen, moeten ze worden verzegeld of in een hoes worden gedaan voor extra bescherming.

Hoe schilderijen schoonmaken voor het opbergen

Voordat u schilderijen opbergt, moet u ervoor zorgen dat ze schoon en vrij van stof en vuil zijn. In plaats van met een doek schoon te maken, kunt u een extra zachte borstel, zoals een borstel van geitenhaar Wrijf met een doek over het oppervlak van een schilderij, zodat het vuil over het oppervlak kan krassen. Draag bij het hanteren van schilderijen katoenen handschoenen, omdat olie op uw handen het schilderijoppervlak kan beschadigen.

Controleer uw schilderijen regelmatig

Zelfs als u al deze tips voor het bewaren van schilderijen opvolgt, is het nog steeds belangrijk om ze regelmatig te inspecteren op tekenen van schade. Controleer op barsten in de verf, kromtrekken of knikken van het doek en kijk of er kleurveranderingen zijn. Als u schade opmerkt, neem dan maatregelen om de omgeving waarin het schilderij wordt bewaard te corrigeren.

Verzeker uw schilderijen

U kunt altijd een verzekering afsluiten voor uw schilderijen. Zorg ervoor dat u elk schilderij documenteert met foto's en een lijst bijhoudt met hun titels en de naam van de kunstenaar. Dit zal van pas komen als u ooit een claim moet indienen.

Maak foto's van de staat van het schilderij voordat u het opslaat, vooral als u betaalt voor een opslagruimte. Zorg ervoor dat u alle documenten die bij uw schilderij zijn geleverd, zoals het echtheidscertificaat, goed bewaart.

Eindelijk

Het bewaren van schilderijen kan een lastige zaak zijn, maar met deze tips kunt u ervoor zorgen dat uw kunstwerk jarenlang in perfecte staat blijft. Als u een fervent kunstverzamelaar bent, bent u misschien geïnteresseerd in onze gidsen over hoe begin je een kunstcollectie , hoe online afdrukken kopen en onze goedkope muurkunst ideeën Wanneer u klaar bent om uw kunstwerk op te hangen, moet u een schilderijlijst kiezen om uw kunstwerk aan te passen, bekijk onze gids om te leren hoe!

Heb jij nog andere tips voor het bewaren van schilderijen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.