Schilderen voor beginners: tips om te beginnen

Carla Andrews 27-05-2023
Carla Andrews

Schilderen is een heerlijk ontspannende manier om tijd door te brengen. Het is de perfecte ontsnapping.

Als u geïnspireerd bent om te schilderen, maar niet zeker weet waar u moet beginnen, leidt deze handleiding u door alles wat u moet weten om te beginnen. Van het kiezen van een medium tot het opzetten en beginnen van een schilderij. Bovendien vindt u enkele schilderideeën om u te inspireren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kies uw schildermedium

Olieverf, aquarel en acryl zijn de drie meest populaire soorten schildersmediums Door te kiezen voor olieverf, acrylverf of aquarelverf kunt u enorm verschillende resultaten bereiken in uw kunstwerken.

Lees de voor- en nadelen van elk medium door om te beslissen welk medium het beste bij u past.

Olieverfschilderijen voor en tegen

Olieverf wordt gemaakt van pigment en een drogend oliebindmiddel. De drogende olie is meestal lijnzaad, papaver, walnoot of saffloer.

Voors

 • De verf is helder, luxueus en levendig.
 • Het is een archivistisch medium - veel merken verf gebruiken pigmenten met een uitstekende lichtechtheid. Dit betekent dat schilderijen onder galerieomstandigheden honderden jaren meegaan.
 • Olieverf is een langzaam drogend medium. Het kan 1-3 dagen duren om te drogen, afhankelijk van hoe dik het is aangebracht en of het verfmengsel extra toevoegingen bevat. Dit is een voordeel voor kunstenaars die graag langzaam werken aan elke laag verf, urenlang mengen. Het geeft ook flexibiliteit in de soorten technieken die je kunt gebruiken.
 • Maak eindeloze lagen glazuur, voor diepte en realisme.
 • Het is veelzijdig, voeg een verdikkingsmiddel toe aan olie om textuur te creëren, of maak verf vloeibaarder met extra lijnolie.
 • Olieverf is gemakkelijk te leren omdat het een vergevingsgezind medium is. Omdat het langzaam droogt, kun je fouten die je maakt gewoon wegvegen met iets absorberends als een watje. Bedek droge plekken met een ondoorzichtig pigment zoals titaanwit.

Nadelen

 • Olieverfmaterialen zijn duurder dan acryl en aquarel. Je hebt ook meer benodigdheden nodig om te beginnen. Het is mogelijk om schilderen met een budget door te bezuinigen op de hoeveelheid materialen die je gebruikt, maar als je een superkrap budget hebt, is het misschien een beter idee om eerst te oefenen met een ander medium.
 • Bepaalde olieverfmaterialen kunnen slecht zijn voor uw gezondheid. Oplosmiddel is schadelijk bij inademing, dus als u ervoor kiest oplosmiddel te gebruiken om olieverf te verdunnen of van materialen te reinigen, zorg er dan voor dat u uw ruimte goed ventileert. Het is mogelijk om verf oplosmiddelvrij Als je van olieverf houdt, lees dan onze... veiligheidsgids voor de studio voordat u aan uw olieverf reis begint, om te begrijpen hoe u een veilige werkruimte kunt creëren.

Haal olieverfbenodigdheden in deze gids.

Voor- en nadelen van aquarelleren

Aquarelverf wordt gemaakt van pigment en een in water oplosbaar bindmiddel zoals Arabische gom. De verf is na droging oplosbaar.

Voors

 • Aquarel is een prachtige verfsoort met een unieke uitstraling. De kleuren zijn transparant zodat ze op het papier gedempt overkomen. Met dit medium bereik je delicate effecten.
 • De benodigdheden zijn relatief goedkoop en je hebt niet veel verschillende materialen nodig om te beginnen.
 • Verf is gemakkelijk te reinigen van materialen omdat het in droge toestand oplosbaar is. Gewoon afwassen met water.
 • Door de lage viscositeit van de verf vloeien de kleuren over het papier op een manier die onvoorspelbaarder is dan bij olie en acryl. Gebruik dit om kleuren in elkaar te laten overlopen.

Nadelen

 • Door de transparantie van de verf zijn fouten moeilijker te corrigeren dan bij andere mediums. Sommige pigmenten hebben vlekken, waardoor ze moeilijk van het papier te halen zijn.
 • In vergelijking met olieverf en acryl is aquarel geen veelzijdig medium. De verf is vloeibaar en er zijn minder mediums en toevoegingen beschikbaar om de consistentie en hanteerbaarheid te veranderen.
 • Er zijn minder soorten ondergrond en penselen beschikbaar, omdat de verf een lage viscositeit heeft en op waterbasis is. Dit betekent dat je met aquarel minder effecten kunt bereiken dan met olieverf en acryl.

Haal aquarelbenodigdheden voor beginners in deze gids.

Voor- en nadelen van acrylschilderen

Acrylverf is een medium op waterbasis dat oplosbaar is als het nat is, maar niet als het droog is. Het is gemaakt van een mengsel van pigment en polymeerhars. De droogtijd is ongeveer 30 minuten.

Voors

 • Het is een medium op waterbasis, dus het is gemakkelijk te reinigen van materialen wanneer de verf nog nat is.
 • Acrylverf droogt snel, wat positief is voor sommige kunstenaars die graag snel in lagen werken.
 • Verf is veelzijdig. U kunt zware bodypaint die dik is en perfect voor textuurschilderijen. Of je kunt zachte lichaamsverf die lopend is en gebruikt kan worden voor het schilderen van details.
 • Bereik soortgelijke traditionele stijlen als olieverfschilderijen, of gebruik acryl voor meer nieuwe technieken zoals gieten en airbrush.
 • Het is over het algemeen goedkoper dan olieverf.

Nadelen

 • De snelle droging kan een uitdaging zijn voor sommige kunstenaars die langer op het doek willen mengen. Gelukkig kun je de open werktijd van acrylverf verlengen met een medium, of door gebruik te maken van Open Acryl (wat wel een dag kan duren om te drogen).
 • Wanneer verf droog is, is het moeilijk om het van materialen te verwijderen. Gelukkig is het niet onmogelijk. Lees onze handleiding over hoe verwijder je droge acryl van penselen .
 • Door de snelle droogtijd kan verf vrij snel plakkerig aanvoelen op het penseel. Het voelt niet zo luxueus glad aan als olieverf. Een kwalitatief hoogstaand merk acrylverf waaraan een langzaam drogend medium is toegevoegd, zal echter boterachtig aanvoelen.

Haal acrylschilderbenodigdheden voor beginners in deze gids.

Welk schildermedium is het beste voor beginners?

Nu je een idee hebt waar je verf van gemaakt is en een idee hebt hoe je elk medium moet gebruiken, kun je gaan beslissen welk medium je het leukst vindt om te gebruiken. Natuurlijk kun je met alle drie experimenteren! Zoek een medium dat bij je past wat betreft de effecten die je wilt bereiken, het geld dat je wilt uitgeven en de algehele ervaring die je met schilderen wilt hebben.

Is aquarelleren goed voor beginners?

Aquarel is misschien wel het goedkoopste om mee te beginnen. Als je een budget hebt, zijn de enige benodigdheden die je nodig hebt een paar kleuren, een aquarelschetsboek en een penseel. Dit maakt het geschikt om in een kleine ruimte te werken en gemakkelijker om mee te reizen. Bovendien, als je wat ervaring hebt met tekenen, kun je aquarelpotloden halen, op papier tekenen en dan natmaken met een penseel. Aquarelpotloden zijn een goede introductie tot het medium voor beginners. De materialen zijn niet giftig en veilig in gebruik in vergelijking met olie.

Aquarel is echter een moeilijk medium om onder de knie te krijgen. Het is moeilijker om de verf onder controle te houden, omdat hij vloeibaar is en in droge toestand oplosbaar is. Fouten zijn moeilijk te corrigeren.

Zoek een uitgebreide tutorial over aquarelleren hier .

Moet ik als beginner kiezen voor olieverf?

Olieverf is duurder. Er is meer materiaal en ruimte nodig om te beginnen. Maar laat dat alles u niet afschrikken. Vergeleken met aquarel kan het moeilijker zijn om olieverf vanaf het begin te gebruiken, maar het is aantoonbaar gemakkelijker om het onder de knie te krijgen.

Als het schilderen met olieverf u aanspreekt, probeer het dan eens. Er zijn voordelige manieren om ermee te beginnen. Bovendien hoeft u geen oplosmiddel te gebruiken om de verf te verdunnen, zodat u in een rookvrije ruimte kunt schilderen.

Olieverfschilderen is zo'n lonende ervaring, de resultaten die u kunt bereiken zijn onovertroffen. Voor een meer diepgaande gids, lees onze handleiding olieverfschilderij voor beginners .

Acrylschilderen voor beginners

Acrylverf is een prachtige keuze voor beginners. Het is relatief goedkoop om aan benodigdheden te komen. De materialen zijn niet giftig en je hebt geen grote geventileerde ruimte nodig om met de verf te werken. Acrylverf is gemakkelijk te gebruiken, en je kunt met dit medium levendige, archiefwaardige resultaten bereiken.

Als je nog steeds niet weet welk schildermedium je moet kiezen, lees dan onze gids: olieverf vs acryl vs aquarel schilderen .

Kies uw favoriete schilderstijl

Het kan tijd kosten om uw schilderstijl te ontwikkelen. Bedenk welke soorten kunststijlen en als je eenmaal begint te oefenen, welke technieken je het liefst gebruikt.

Als je een complete beginner bent, kan het lonen om te experimenteren. Als je met olieverf of acryl schildert, probeer dan wat textuurkunstwerken te maken of probeer verschillende onderwerpen te schilderen.

Lees onze gids over hoe vind je jouw kunststijl voor een diepe duik in hoe je je stem kunt vinden als artiest.

Hoe te beginnen met schilderen

Om te beginnen met schilderen, heb je alle juiste benodigdheden nodig en moet je je werkruimte inrichten. Nadat alle essentiële voorbereidingen zijn getroffen, zijn er een paar verschillende mogelijkheden om verf op doek aan te brengen.

Essentiële benodigdheden

 • Verf: Olie , aquarel of acrylverf De beste merken verf hebben een hoog pigmentgehalte en gebruiken minimale vulstoffen om de verf te verdelen. Onze acryl merk beoordeling , olieverf merk beoordeling en aquarelverf merk beoordeling zal u in de juiste richting wijzen als u niet zeker weet welk merk verf u moet gebruiken.
 • Oppervlakken: Aquarelpapier werkt het best voor aquarelverf, voor olieverf en acryl, kies canvas , houten paneel of Gessobord .
 • Penselen: kies een zacht penseel voor aquarelleren (ofwel sabel of synthetische sabel Synthetische penselen zijn het meest geschikt voor acrylverf, in zowel stijve of medium zacht Gebruik voor olieverf dezelfde penselen als voor acrylverf. Een goede tip is om zachte vezels te gebruiken bij vloeibare verf en stijve vezels bij stroperige verf.
 • Palet: Voor olie- en acrylverf adviseer ik een groot, glad, vlak palet zoals deze is gemaakt van gehard glas Maak het schoon door verf te schrapen met een scheermesje. Keramische paletten werken het best met aquarelverf, vooral voor studiowerk. Je hebt ook nodig paletmessen om olie- en acrylverf te mengen als u uw penselen en menggereedschap apart wilt houden.
 • Opruimen: Deze borstelzeep zal olie, acryl en aquarel aan het eind van de sessie van de haren reinigen. Bij olieverf, doop je penseel in wat saffloerolie om gedurende de hele schildersessie pigment van de haren te verwijderen, dit is een oplosmiddelvrije manier van schilderen. Haal potjes water en papieren handdoeken voor het schoonmaken van acryl en aquarel.

Bereid uw oppervlak voor

Als u met olie- en acrylverf werkt, moet u ruw hout en ongeprimerd doek verzegelen voordat u gaat schilderen. Als u oppervlakken koopt die gegrond en schilderklaar worden geleverd, met het opschrift 'Universal Primed', hoeft u geen verdere voorbereiding te treffen. Als u op ruw hout of doek schildert, brengt u een paar lagen kit aan, gevolgd door een paar lagen gesso. Leer hoe een doek te gronden jezelf.

Meng uw kleuren

Door kleuren te mengen voordat u begint te schilderen, bespaart u zich de onderbreking van het heen en weer gaan om verf te mengen terwijl u werkt. Het kan helpen om uw referentie, de tonen, waarden en kleuren te analyseren voordat u gaat schilderen om er meer vertrouwd mee te raken. Deze tactiek werkt perfect bij olieverfschilderijen omdat kleuren zo langzaam drogen. Als u met acryl schildert, neem dan wat langzaam drogend medium om aan de kleuren toe te voegen zodat ze niet uitdrogen.

Begin met een tekening

Begin met een tekening als je een nauwkeuriger of gedetailleerder werkstuk wilt maken. Niet alle kunstenaars beginnen met een tekening, maar het is handig voor het weergeven van complexere onderwerpen, of gewoon om te gebruiken als leidraad voor een werkstuk waaraan je veel tijd en moeite zult besteden.

Als je niet zeker bent van een nauwkeurige tekening, zijn er technieken die je kunt gebruiken om die precisie te vergroten. Leer hoe je tekenen met een raster in deze gids.

Kies hoe u de verf aanbrengt

Met aquarel is de techniek vrij eenvoudig als je begint. Begin met het schilderen van de lichte kleuren en werk dan langzaam in de donkere tinten. Kies of je wilt schilderen in lagen opeenvolgende lagen verf zullen de kleuren van de vorige lagen veranderen en geleidelijk donkerder worden.

Bij het schilderen in olieverf en acryl kunt u kiezen voor een aantal verschillende benaderingen. U zou kunnen beginnen met blokkeren in de abstracte vormen en kleuren die de grote achtergrondvlakken zullen vormen. Bijvoorbeeld het inblokken van een luchtverloop - met een diepblauw aan de bovenkant dat overgaat in een lichtblauw bij de horizon. Met de inbloktechniek kun je wachten tot dit droog is en er dan wolken overheen schilderen.

Een andere aanpak voor olie- en acrylverf is de kleur zoals u die waarneemt in uw referentie aan te brengen op de exacte plek op uw kunstwerk waar u hem wilt hebben. Dit is een directe aanpak om te schilderen dat veel oefening en nauwkeurige kleurmenging vereist.

Een laatste benadering is het maken van een tonale onderschildering, en dan gekleurde glazuren en highlights bovenop. Dit is een voorbeeld van een indirecte schilder aanpak.

De inbloktechniek is voor de meeste mensen misschien de gemakkelijkste manier om een schilderij te beginnen, maar sommige mensen geven de voorkeur aan een meer directe benadering van het schilderen. Het maken van een onderschildering met glazuren erop vereist vaardigheid en oefening - het is de techniek die veel van de Oude Meesters gebruikten, waaronder Rembandt en Vermeer.

Enkele schilderideeën vinden

De volgende stap om uit te vinden hoe je gaat schilderen is beslissen wat je gaat schilderen. Schilder wat je inspireert. Of dat nu landschappen, portretten, zeegezichten of stillevens zijn.

Als aquarel uw gekozen medium is, bekijk dan deze eenvoudige aquarelverf ideeën Leer hoe je sterrenstelsels, portretten, bloemen en zonsondergangen kunt schilderen.

Zie ook: Tekengereedschap en benodigdheden: Top Picks voor kunstenaars

Voor kunstenaars die acrylverf als hun primaire medium hebben gekozen, zijn deze 8 eenvoudige acrylschildertutorials laat u zien hoe u twee verschillende soorten landschappen kunt schilderen, een abstract kunstwerk en tips om uw vaardigheden op het gebied van portretschilderen te verbeteren.

Olieverfschilders kunnen deze 11 eenvoudige olieverf leerprogramma's -leer hoe je landschappelijke olieverfschetsen maakt, een mistig bosgezicht, wolken, zonsondergangen, portretten en nog veel meer.

Schilderen: de basis

Een groot deel van het leren schilderen bestaat uit het leren hoe je materialen werken en hoe dat het eindresultaat beïnvloedt. Er zijn nog vele andere aspecten aan het leren schilderen, zoals kleur mengen en compositie.

Denk na over uw samenstelling

Voordat u aan uw schilderij begint, moet u nadenken over hoe alle elementen samenkomen om een esthetisch aantrekkelijk stuk te maken. Zelfs als u van een foto schildert, zijn er manieren waarop u de compositie kunt bewerken en verbeteren om een schilderij te maken dat opvalt.

Pak een schetsboek of stuk papier en potlood en maak meerdere miniatuurschetsen van de scène. Bedenk welke elementen je naar de voorgrond wilt halen en welke opgaan in de achtergrond. Elementen die centraal staan in een compositie worden vaak naar voren gehaald met details en hun plaatsing.

De ogen van de mensen worden getrokken naar het volgende:

 • Detail
 • Textuur
 • Contrasterende waarden en kleuren naast elkaar.
 • Plaats elementen volgens de regel van derden. Stel je voor dat je doek in drieën is verdeeld, horizontaal en verticaal. Plaats elementen op de snijpunten van waar deze drie delen zijn verdeeld.

Nu u weet waar mensen naar kijken in een afbeelding, kunt u dit gebruiken om te plannen waar u uw brandpunt .

Andere compositietips:

 • Probeer je schilderij niet direct in tweeën te delen voor je horizonlijn
 • Voor elementen in de achtergrond: lichte en donkere tinten zullen dichter bij elkaar liggen in waarde, er moeten minder zichtbare details en textuur zijn.
 • Verscheidenheid wekt belangstelling: overlappende elementen, verschillende vormen, maten en kleuren.

Kleuren mengen

Kleur realistisch mengen is een van de grootste uitdagingen bij het leren schilderen. Als je een primair palet hebt, kun je elke kleur mengen uit zes pigmenten. Hier is een geweldige primair palet voor olieverfschilders Voor acrylschilders deze set van Golden bevat alle kleuren die je nodig hebt. De set van 12 halve pannen van Schmincke bevat een perfect primair palet voor aquarellisten. Gebruik wit en een donkerdere kleur zoals Burnt Umber of zwart om waarden te creëren.

Om een kleurenmix te neutraliseren, voeg je een beetje omber gebrand toe, of meng je de complementaire kleur. Dus als je bijvoorbeeld een turquoise blauw wilt neutraliseren, is de complementaire kleur de kleur die aan de andere kant van het kleurenwiel zit. Dus in dit geval zou de complementaire kleur een roodachtige oranje zijn. Meng de twee samen en creëer neutrale blauwtinten of grijs.

Lees onze gids over hoe kleur te mengen Er is ook een stap-voor-stap mengproces dat u kunt volgen om uw mengvaardigheden snel te verbeteren.

Laat de details tot het laatst

Als u losjes schilderen is het niet nodig om details op te nemen. Maar als u ervoor kiest om details op te nemen in uw schilderij, laat ze dan als laatste. Bij olie- en acrylschilderijen worden details en accenten meestal toegevoegd in de laatste laag van het schilderij, als alle grotere elementen zijn aangebracht. Als u een schilderij wilt maken met veel ingewikkelde details, maak uw verf dan vloeibaar met extra lijnzaadolie of als je acryl gebruikt, maak je het vloeibaar met een glazuurmiddel .

Tips om uw schildervaardigheden snel te verbeteren

Je hoeft geen talent te hebben om een goede schilder te zijn. Voor veel schilders is artistiek talent een combinatie van oefening en aangeleerde vaardigheden, gekoppeld aan de motivatie en het verlangen om te creëren. Dus als je je geïnspireerd voelt om aan de slag te gaan en je denkt dat het schilderproces iets is waar je van zult genieten, dan ben je al een eind op weg!

Zoals elke nieuwe vaardigheid, vergt het een beetje tijd om het schilderen onder de knie te krijgen. Het vergt experimenten, vallen en opstaan. Het is echt een cirkel van leren, oefenen en het analyseren van de resultaten.

Een goede tip om snel beter te worden, is om tijd te maken voor een regelmatige schilderoefening. Als je niet veel tijd hebt om dit in te passen, zou je kunnen beginnen met schilderen op kleine schaal. Door meerdere kleinere werken te maken, leer je snel te schilderen en een verscheidenheid aan onderwerpen te schilderen.

Een andere goede tip is om te gaan tekenen. Tekenen dwingt je om aandacht te besteden aan structuur, vorm en waarden. Je zult merken dat je schilderijen nauwkeuriger worden in hun verhoudingen en waarden als je meer tijd besteedt aan tekenen.

Veelgemaakte fouten door beginners

Niet de juiste materialen krijgen

Hoewel u niet veel materialen nodig hebt om te gaan schilderen en u zeker niet de duurste materialen uit de offset hoeft te kopen, kan het gebruik van de verkeerde soorten materialen het hele schilderproces als een worsteling laten voelen.

Als je bijvoorbeeld papier gebruikt dat niet specifiek voor aquarelleren is ontworpen, is het niet goed gegrond en is het niet absorberend genoeg om kleursporen op te nemen.

Over mengen

In plaats van twee totaal verschillende tinten te mengen, probeer eerst een gradatie van tinten tussen de twee kleuren op het palet te mengen. Zo zullen de kleuren minder modderig lijken.

Te veel titaniumwit in de mix verwerken

Als u met olieverf of acryl schildert, zult u waarschijnlijk een grote tube titaanwit willen aanschaffen. U zult deze kleur veel gebruiken om highlights en hoge tonen te creëren.

Titaanwit is een ondoorzichtig pigment, dus als er transparante kleuren mee worden gemengd, worden ze ondoorzichtig. Het kan er echter ook voor zorgen dat kleuren er krijtachtig uitzien als er te veel van wordt toegevoegd. Een remedie hiervoor is een combinatie van zinkwit en titaanwit te mengen. Zink is een transparanter pigment, dus het helpt transparante kleuren deze kwaliteit te behouden en ontneemt ze niet hun verzadiging.

Iets anders dat u moet vermijden is het gebruik van zuiver titaanwit in hoogtepunten. Hoogtepunten in een schilderij zijn een tint van een andere kleur en zijn zelden of nooit zuiver wit. Als u naar de helderste witte wolken in de lucht kijkt, zijn ze eigenlijk niet zuiver wit. Ze kunnen een beetje geel, blauw of grijs van tint zijn.

Teveel Ivory Black in de mix verwerken...

Aan de andere kant kan een teveel aan ivoorzwart in verfmengsels de verf er troebel en kleurloos uit gaan zien. Ivoorzwart is een laag chromatisch blauw dat koel van toon is. Het kan dus niet alleen kleuren donkerder maken, maar ook kleuren van hun tinten ontdoen als er teveel wordt gemengd.

Als u warmere tinten mengt, zou ik aanraden Burnt Umber te gebruiken in plaats van zwart. Het is een transparant aardpigment dat schaduwen harmonieus kan verdiepen en kleuren donkerder kan maken. Gemengd met Ultramarijnblauw kunt u met Burnt Umber een zuivere zwarte kleur creëren.

Oververzadigde kleuren

Veel beginners hebben de neiging om hun kleurenmixen te verzadigen. In het echte leven lijken kleuren echter vaak gedempt. Leer kleuren te verzachten door ze te neutraliseren om meer realistische, subtiele en elegante kleurenmengsels te creëren.

Neem een online schildercursus

Kijk maar. Skillshare Er zijn duizenden makers op Skillshare die hoogwaardige, uitgebreide cursussen maken, zodat je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen.

Schilderen voor beginners: veelgestelde vragen

Hoeveel tijd moet je besteden aan schilderen om beter te worden?

Begin een regelmatige schilderoefening om uw vaardigheden snel te verbeteren. Probeer de uitdaging om een maand lang dagelijks een schilderij te maken. Kunstenaars die dit doen, merken vaak dat niet alleen hun vaardigheden verbeteren, maar dat ze ook veel sneller gaan schilderen. Natuurlijk heeft niet iedereen tijd om dagelijks te oefenen, maar hoe meer u schildert, hoe meer verbeteringen u zult zien.

Om uw vaardigheden nog verder te versnellen, besteedt u niet alleen tijd aan de handeling van het schilderen, maar ook aan het leren door te lezen of cursussen te volgen en uw werk te beoordelen. Variatie aanbrengen in uw schilderwerk kan leiden tot snellere verbeteringen, bijvoorbeeld door een aantal weken realisme te oefenen om het nauwkeurig mengen van kleuren en het weergeven van details onder de knie te krijgen. Vervolgens schakelt u het om en probeert u lossere, meerexpressieve penseelstreken om uw kunstwerken persoonlijkheid en stijl te geven.

Moet je leren tekenen voordat je gaat schilderen?

Voor sommige schilderstijlen is leren tekenen geen noodzaak. Abstracte kunstenaars laten vaak details achterwege en richten zich in plaats daarvan op kleur en compositie. De belangrijkste vaardigheden zijn het beheersen van je materialen, het leren mengen van kleuren, het gebruik van waarden in je werk en compositietechnieken. Als je je aangetrokken voelt tot het idee van realistisch schilderen of nauwkeurige verhoudingen in je werk wilt opnemen, wijd je dan aanenige tijd om een tekenpraktijk te beginnen. Voor portretschilders, lees over anatomie .

Wat is de meest budgetvriendelijke manier om te leren schilderen?

Het is niet altijd het beste idee om de goedkoopste te kopen, want die zijn vaak van mindere kwaliteit en gaan minder lang mee. Koop in plaats daarvan spaarzaam kunstenaarsbenodigdheden en zorg er goed voor, zodat ze langer meegaan.

Begin met een beperkt kleurenpalet en leer hoe u uw verf kunt mengen, zodat u met slechts zes pigmenten elke tint van uw referentie kunt evenaren. U hebt niet veel verschillende soorten penselen nodig. Voor aquarelleren hebt u eigenlijk maar één middelgroot rond penseel nodig, en eventueel een groter penseel als u veel grote achtergrondwassingen wilt maken. Voor olie- en acrylschilderen neemt u een paarRonde penselen zijn het beste voor details, platte voor het opvullen van grote delen van het doek.

Een andere manier om kosten te besparen, vooral voor olie- en acrylschilders, is door klein te beginnen met schilderen. Kleine doeken en panelen zijn veel goedkoper dan grotere.

Olieverf is de duurste van de mediums omdat de materialen zelf meer kosten en je vaak meer benodigdheden nodig hebt. Ik heb een handleiding geschreven over hoe je kunt beginnen met olieverfschilderij op een budget voor beginners.

Hoe maak ik mijn werk verkoopbaar?

Als u overweegt uw werk te verkopen, zorg er dan voor dat u archiefmateriaal gebruikt. Voor aquarelverf betekent dit schilderen op dik, zuurvrij papier. Voor olieverf en acryl raad ik aan te schilderen op linnen doek of archief houten paneel .

Kies verf met een uitstekende lichtechtheid. Een ASTM lichtechtheid van I betekent dat het pigment een uitstekende duurzaamheid heeft en niet zal vervagen na verloop van tijd onder galerieomstandigheden. Dit betekent dat schilderijen moeten worden bewaard bij gematigde temperaturen, vochtigheid en lichtinstellingen.

Zie ook: De beste software voor digitale kunst: een overzicht

Een andere manier om de archiveerbaarheid en dus verkoopbaarheid van een kunstwerk te vergroten is het te vernissen. Dit beschermt het tegen UV en normale slijtage. Als je met aquarel werkt, lijst het dan in achter museumglas.

Om meer ogen op je werk te krijgen, deel je je vorderingen op sociale media. Maak een online portfolio om naar te linken op je sociale profielen zodat mensen al je laatste werken kunnen zien.

Schilderen voor beginners: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.