Kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 26-07-2023
Carla Andrews

Er is een veelheid aan speciaal gemaakte kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars die hun werk met kwaliteitsmateriaal willen opwaarderen.

Het is belangrijk lichtbestendige potloden te gebruiken en het juiste papier dat meerdere lagen kleurpotlood kan dragen.

Kijk eens naar enkele van de andere benodigdheden, zoals mediums waarmee je een reeks effecten kunt creëren en waarmee je renderen, blenden en andere dergelijke technieken gemakkelijker kunt uitvoeren.

Zie ook: Soorten gommen voor kunstenaars

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kleurpotloden: productkeuze

Er zijn prachtige kleurpotloden beschikbaar voor zowel beginnende als professionele kunstenaars, met verfijnde kleurenreeksen en gladde punten waarmee mengen en layeren een fluitje van een cent wordt. Veel professionele kleurpotloodkunstenaars bereiken realistische effecten met de juiste combinatie van potlood en papier.

Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit worden gemaakt van lichtechte pigmenten in was- of oliebindmiddelen. De lichtechtheid geeft de duurzaamheid van het pigment aan, wat belangrijk is als u uw werk wilt verkopen of lange tijd wilt bewaren. De kleuren van een uitstekend lichtecht potlood zullen in de loop der jaren niet vervagen, terwijl meer vluchtige pigmenten dat wel kunnen.

Bindmiddelen van was en olie zijn zacht, zodat ze zich lenen voor technieken als polijsten en mengen.

Er is een verscheidenheid aan ongelooflijke merken artist grade potloden beschikbaar voor kleurpotlood kunstenaars. Voor een gedetailleerde kijk, lees onze beste kleurpotloden review. Hier, zal ik onze top product keuzes uitlichten.

Zie ook: Welke kleuren maken oranje?

Faber-Castell Polychromos

Hier kopen

Deze populaire potloden van professionele kwaliteit zijn op oliebasis. De potloodpunten zijn middelzacht, zodat ze uitstekend geschikt zijn om meerdere kleurlagen op te bouwen.

Omdat de punten stijf en breukvast zijn, zijn ze uitstekend te gebruiken bij de burnishing-techniek, waarbij druk wordt uitgeoefend op het oppervlak om een gladde, dikke laag te verkrijgen.

Het kleurengamma is groot, met 120 lichtechte pigmenten om uit te kiezen. Dit is een premium kleurpotlood, wat tot uiting komt in de prijs.

Bruynzeel Design Kleurpotloden

Hier kopen

Deze potloden zijn op wasbasis, zacht, zeer gepigmenteerd en perfect voor beginners. Ze zijn een van de goedkoopste merken die ook op kwaliteit gericht zijn. Hun kleuren hebben een goede lichtechtheid. Op papier zien de kleuren er levendig uit.

Waspotloden zijn zachter van aard, dus de punten breken gemakkelijker dan oliepotloden en er is minder druk nodig om gladde effecten te krijgen. Je moet deze potloden vaker slijpen dan een oliepotlood zoals de Polychromos. Het enige nadeel van dit merk is dat ze geen enorm kleurengamma hebben, maar je kunt altijd kleuren van andere merken kopen om de gaten op te vullen.

Prismacolor Premier Softcore

Hier kopen

Deze potloden op wasbasis zijn misschien wel de meest populaire kleurpotloden voor kunstenaars. De punten zijn zacht, zeer gepigmenteerd en mengbaar. Ze hebben het grootste kleurengamma dat verkrijgbaar is, ze verkopen een set van 150.

Papier voor kleurpotloodkunstenaars

Papier voor kleurpotlood moet dik zijn, meestal met een papiergewicht van meer dan 190 g/m². Dik papier is steviger. Gebruik technieken die meer druk vereisen bij het aanbrengen, zoals burnishing, zonder je zorgen te maken dat het papier scheurt.

De "tand" van het papier beschrijft de oppervlaktestructuur. Sommige papiersoorten voor pastel en kleurpotlood hebben een fijne, gladde tand. Andere hebben een meer uitgesproken textuur. Papier met tand, in tegenstelling tot papier dat helemaal glad is, bevordert de hechting van de potloodlagen. Korreliger papier houdt pigment vast aan het oppervlak en laat kleuren helderder lijken.

Clairefontaine Pastelmat

Hier kopen

Pastelmat, gemaakt voor het schilderen met zacht pastel en kleurpotlood, is een van de meest stabiele ondergronden voor het opbouwen van meerdere kleurlagen.

Met pastelmat kunt u de meest realistische effecten bereiken dankzij de licht schurende textuur waardoor de kleur soepel vrijkomt.

Dit papier is de perfecte balans tussen tandachtig en glad. De oppervlaktestructuur houdt pigment vast, waardoor de kunstenaar dikke lagen kleur kan opbouwen. Dankzij de fluweelzachte textuur kunnen potloodkunstenaars kleuren gemakkelijk mengen en ingewikkelde details creëren. Er zijn echter meerdere lagen kleur nodig om de korreligheid van het papier te bedekken.

Door de unieke tand van het papier hebben kunstenaars geen fixatief nodig om de kleuren tussen de kleurlagen op hun plaats te houden.

Het is zuurvrij, van archiefkwaliteit en dik. Het is er ook in verschillende kleuren, dus als u graag op een gekleurde ondergrond werkt in plaats van wit, is dit een goede keuze. Het is een type ondergrond dat zeker de moeite waard is om mee te experimenteren.

Canson Mi-Teintes Touch Pastelpapier

Hier kopen

Een vezelig, geschuurd papier met 'tanden' is perfect voor het maken van gladde potloodkunst, die eruitziet als zacht pastel. De textuur zorgt voor een raspende werking, waarbij het potlood kleur afschaaft en soepel op het papier wordt losgelaten.

Gommen voor kleurpotloodkunst

Er zijn verschillende soorten gommen die je kunt krijgen om te tekenen. A gekneed gummetje Gebruik dit soort gum door het tot een punt te kneden om details uit te wissen, of kneed, druk en rol om grotere oppervlakken op te lichten.

De beste gum om hardnekkige kleurpotloodstrepen volledig te verwijderen is de Tombow zandgum Deze gum is gemaakt van rubberlatex en silica grit, en verwijdert vlekken zonder het papier te scheuren. Deze gum is hard, en werkt schurend, dus het is het beste voor het verwijderen van kleurlagen op dik papier, Pastelmat of hout.

In de onderstaande video laat deze kunstenaar zien hoe je tape kunt gebruiken om kleur van Pastelmat te halen, zonder de tand van het papier te beschadigen.

Het is ook belangrijk op te merken dat waspotlood gemakkelijker uit te gommen is dan oliepotlood. Als u oliepotlood volledig wilt uitwissen, begin dan met lichte lijnen. De Tombow zandgum zal meer onuitwisbare potloodstrepen verwijderen.

Puntenslijpers voor kleurpotloden

Een mes slijpt potloden tot een zwaardachtige punt, waardoor minder verspilling van de kostbare potloodpunt optreedt.

Er zijn slijpers die dit effect nabootsen, zoals de Zwaardvis puntenslijper of als je een beetje wilt uitgeven, de Caran d'Ache slijpmachine Deze slijpers zijn van goede kwaliteit en voorkomen dat potloden op basis van zachte was breken.

U kunt ook potloodpunten slijpen met blokken schuurpapier -Als je een superscherpe punt wilt, ga dan een paar keer heen en weer met het potlood over het blok.

De stop op mechanische slijpers kan niet detecteren wanneer een potlood zijn optimale scherpte heeft bereikt, dus verwijder het potlood en controleer het voordat u te veel slijpt.

Potloodverlengers

Hier kopen

Potloden slijten onvermijdelijk door het gebruik. Stompe potloden zijn moeilijk vast te pakken en te gebruiken. Met een potloodverlenger kunt u het potlood bevestigen en langer gebruiken.

Kleurpotlood mediums

Kleurpotloodmediums kunnen in een kleurpotloodwerk worden verwerkt om het uiterlijk op een aantal manieren te veranderen. De meest voorkomende mediums voor kleurpotlood zijn mengmediums en fixerende mediums.

Zest-It Potlood Mengsel

Hier kopen

Momenteel schijnt dit medium alleen verkrijgbaar te zijn in het Verenigd Koninkrijk. Het is een schitterend potloodmengmedium dat werkt met zowel olie- als waspotloden.

Dit werkt als een oplosmiddel om het bindmiddel in het kleurpotlood te verdunnen. Gebruik een kleine hoeveelheid op een penseel of tortillion en breng het aan op het gebied dat u wilt mengen. Als u te veel van dit medium aanbrengt, kunnen de kleuren te dun worden en gaan uitlopen.

Kleur oplossen en verspreiden - gebruik dit medium om snel dunne lagen kleur over het papier te verplaatsen. Omdat het medium de kleur verdunt, ziet de laag er transparanter uit. Houd er rekening mee dat dit medium eerdere kleurlagen oplost, tenzij u een fixeermiddel gebruikt.

Holbein Meltz

Hier kopen

Dit is een ander type oplosmiddel voor potloodmengsels, Holbein Meltz is verkrijgbaar in de VS. Het kan worden gebruikt met oliepotloden om potloodstrepen te verdunnen, kleuren te mengen en een geschilderd effect te creëren. Met oliepotlood kunt u ook geurloze minerale spiritus gebruiken zoals Gamsol om hetzelfde effect te krijgen.

Penseel en potloodpoedermenger

Hier kopen

Dit is een transparant poeder dat vóór het kleurpotlood op het papier kan worden aangebracht om te voorkomen dat de potloodlaag hecht. Met dit medium krijgt u een streeploze, gladde dekking.

Dit medium werkt het best op oppervlakken met een 'tand' zoals pastelmat. Het kan ook worden aangebracht over kleurpotloodstrepen voor verdere menging. Het is noodzakelijk om fixatief aan te brengen bij gebruik van dit mengmedium.

Penseel en Potlood Textuur Fixatief

Hier kopen

Fixeermiddel van archiefkwaliteit dat kan worden gebruikt tussen kleurpotloodlagen om vegen en vervagen te voorkomen.

Gebruik dit over de Brush and Pencil Powder Blender om te fixeren. De fixeerspray maakt onbeperkte kleurlagen mogelijk en maakt de lagen bestand tegen oplosmiddelen en andere mediums.

Eenmaal op het oppervlak gespoten, heeft het een paar minuten nodig om volledig te drogen en uit te harden voordat u erop kunt werken.

Penseel en Potlood Definitief Fixeermiddel

Hier kopen

Deze spray is samengesteld voor kleurpotloodwerk op harde oppervlakken. Na droging hardt hij uit en hecht zich aan het bindmiddel in het potlood, waardoor de lagen behouden blijven en het kunstwerk wordt beschermd.

Was Kleurloze blender

Hier kopen

De kleurloze blender van Caran d'Ache is een staafje transparante was van hoge kwaliteit. Je kunt hem slijpen of plat laten liggen om grotere vlakken te bedekken. Deze blender beschermt kleuren, mengt kleuren en geeft een satijnachtig effect aan de potloodlaag.

Tekentafel

Hier kopen

Tekentafels bieden een grote, volledig verstelbare werkruimte, ontworpen voor maximaal comfort tijdens het werken.

We hebben een volledige review van tekengereedschap voor kunstenaars dus als je geïnteresseerd bent in houtskool, grafiet, compositiegereedschap en meer, kijk dan hier!

Kleurpotlood benodigdheden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.