Olieverfschilderen met een budget: hoe begin je eraan - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 24-06-2023
Carla Andrews

Het is heel goed mogelijk om te leren olieverfschilderen met een budget. Net als bij elke nieuwe hobby zijn er aanvankelijke kosten, maar er zijn manieren om er zuinig mee om te gaan.

De grootste uitgave in het begin zal de verf zijn. Dan zult u ook een paar andere goedkope benodigdheden willen aanschaffen.

Deze handleiding wijst u in de juiste richting, zodat u vanaf het begin verfijndere keuzes kunt maken. Ik laat u zien hoe u kunt kiezen uit minder materialen waar je het maximale uit haalt. Ik geef je ook wat aanwijzingen over hoe je behoud uw materialen, zodat ze langer meegaan.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Begin met slechts enkele kleuren

Dit is het langste deel in de gids, maar blijf bij me. Het is belangrijk dat je als beginner wat leert over de eigenschappen van de verschillende pigmenten die je zult gebruiken en hoe ze op elkaar inwerken. Ik zal je aanraden welke kleuren je moet kopen en je ook wat basiskennis geven over hoe je ze moet mengen.

U kunt met uw olieverf een breed scala aan kleuren maken uit slechts enkele tubes. Door dit te doen leert u sneller nauwkeurig te mengen. Bovendien geeft u minder geld uit doordat u minder kleuren op uw palet hebt.

Zie ook: Kruisarceringen: tekentechniek voor beginners

Je zult verbaasd zijn hoe snel je de kleuren van je referentie kunt matchen en de tinten kunt maken die je wilt maken. Als je begint met de juiste kleuren en wat tijd neemt om te leren mengen, kun je het relatief snel leren. Ik heb hier binnenkort een aantal uitgebreide tutorials over, dus let op.

De kleuren die ik aanraad zijn vormen van de primaire kleuren (rood, blauw en geel). Vervolgens heb je wit en een donkere tint nodig om tonale variaties te creëren - om highlights en schaduwen te maken.

Koop van kwaliteitsmerken

Ik zou aanraden om te kopen bij fabrikanten die hun verf maken met kwaliteitspigmenten en bindmiddelen. Er zijn een paar van die merken waarvan de aankoop redelijk is. Een goed voorbeeld is Winsor & Newton en Sennelier U kunt ook kleuren krijgen van dure merken die minder duur zijn om te maken. Dit zal worden weerspiegeld in de kosten en worden vaak serie nummers van 1 of 2 gegeven.

Door kwaliteitsverf te kopen, kunt u de zuiverste kleuren mengen, zullen de tinten en schakeringen levendiger lijken en zal de verf veel verder uitrekken op uw doek. Dit zal u op termijn geld besparen.

Welke kleuren heb je nodig?

In pigmentvorm zijn er specifieke variaties van primaries die het breedste spectrum aan kleuren kunnen creëren. In feite kun je met slechts drie kleuren bijna alle kleuren van het spectrum mengen. De pigmentcodes van de kleuren die het meest overeenkomen met de primaries in pigmentvorm zijn PB15 (cyaanblauw), PY128 (geel), PV19 (magentarood).

Deze pigmenten worden verkocht onder verschillende handelsnamen, maar als u voor het assortiment van Winsor & Newton wilt gaan, zijn hier de primaries:

  • Winsor Blauw (PB15): meng met magenta om levendige violetten te maken, of meng met geel om helder turquoise en groen te maken.
  • Permanent Magenta (PV19): Dit is koel van toon en neigt naar paars in zijn pure vorm, maar het kan worden gemengd met geel om levendige oranjes te creëren.
  • Transparant Geel (PY128): primair geel dat schone mengsels oplevert. Deze kleur heeft sterke kleureigenschappen.

Je hebt ook een vorm van wit nodig, en een donkere kleur om lichtere en schaduwrijke delen in je schilderij te creëren. Ik raad af om zwart in je verfmengsels te verwerken. Het kan het leven uit kleurmengsels halen als je het niet goed gebruikt. In plaats daarvan raad ik aan om omberzwart te nemen, een warme, transparante donkere aardkleur. Het kan worden gemengd met blauw en magenta (of ultramarijnblauw) om eenMet dit pigment kunt u harmonieuze neutrale kleurmengsels maken.

  • Titaanwit ondoorzichtig wit met een dichte consistentie.
  • Omber gebrand : een transparante aardkleur die wordt gebruikt om kleuren donkerder te maken en te neutraliseren.

Als u met dit palet begint, kost het u niet meer dan ongeveer £50 ($65).

Extra kleuren

Als je zo'n beperkt palet gebruikt, zullen er gaten vallen in het mogelijke kleurengamma dat je kunt maken. Bijvoorbeeld een diep karmozijnrood, of een afgerond warm en dekkend geel. Daarom kun je je palet in evenwicht brengen door warme of koele versies van de primaries te nemen en deze gaten op te vullen. Je kunt een zogenaamd gesplitst palet maken. Hier zijn de kleuren die ik voorstel:

  • Ultramarijn Blauw Meng met omber gebrand om zwart te maken, of met rood om een reeks paars te maken.
  • Cadmium Geel : Een diep, rond, ondoorzichtig geel dat, gemengd met cadmiumrood, helder oranje maakt. Cadmiumgeel kan duur zijn, tenzij u de imitatiekleur "hue" krijgt. Om de kosten nog meer te drukken, kunt u kiezen voor Hansa Geel dat ook primair geel is, maar transparanter en iets helderder dan cadmium.
  • Cadmium Rood : Een ondoorzichtig rood dat vurige oranjes kan creëren wanneer het wordt gemengd met warm geel. De kleur zou kunnen worden omschreven als brandweerwagenrood - als iemand u zou vragen de kleur 'felrood' te visualiseren, is dit waarschijnlijk wat u zich zou voorstellen. Echte cadmiumpigmenten kunnen duur zijn, dus als u niet de Cadmium Red Hue, Pyrrol Rood is een goed primair rood substituut dat meestal minder kost, afhankelijk van het merk waar je het koopt. Pyrrol Red heeft een hoge kleurkracht, dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig bij het mengen in kleuren.

De kosten van de verf kunnen op het eerste gezicht veel lijken, maar buizen echt laatst. Mijn tubes olieverf van ongeveer 37 ml gaan al meer dan een jaar mee sinds ik ze kocht. Ik gebruik ze regelmatig, want ik schilder bijna dagelijks.

Je hebt niet veel verschillende materialen nodig

Er zijn zoveel luxe materialen die je kunt kopen voor olieverfschilderijen, maar veel daarvan is niet nodig.

Je kunt bijvoorbeeld een paar verschillende penselen in verschillende vormen en maten door elkaar gebruiken. Je hoeft ook geen peperdure olieverfondergronden te kopen en je kunt schilderen zonder een schildersezel te gebruiken.

Goedkope maar kwalitatieve materialen

Borstels

Neem een paar ronde penselen van verschillende grootte en een plat penseel. U wilt beginnen met penselen met relatief stijve vezels, zodat ze dikke verf gemakkelijker kunnen verplaatsen en in de textuur van uw oppervlak kunnen werken.

Productkeuze: Winsor & Newton Hog Bristle Penselen

Palet

Houten paletten zijn redelijk om te kopen. Houten paletten worden meestal met de hand vastgehouden. Ze kunnen lastig schoon te maken zijn als je er verf op laat drogen, dus zorg ervoor dat je de verf er na gebruik afveegt met een papieren handdoek.

Productkeuze: ovaal houten handpalet

Paletten van gehard glas zijn het beste voor olieverfschilderijen omdat ze het gemakkelijkst schoon te maken zijn. Hier is het goedkoopste glazen palet dat je kunt krijgen.

Paletmessen

Je hebt een paar paletmessen nodig om je verf op je palet te mengen - ze zijn vrij essentieel omdat mengen met penselen veel trager en rommeliger gaat en er veel verf in de haren kan ophopen.

Productkeuze: RGM Traditionele Paletmessen

Goedkope oppervlakken

Een manier om de uitgaven voor oppervlakken te beperken is canvas of panelen te kopen die al gegrond zijn, zodat u geen extra tijd en geld hoeft te besteden aan gesso.

U kunt panelen kopen die gegrond zijn, zoals Gessobord van Ampersand. De panelen die ongegrond zijn, zijn goedkoper. Als u ruw hout of canvas koopt dat ongegrond is, moet u het oppervlak voorbereiden jezelf.

Schilderij op papier is de meest kosteneffectieve manier om te beginnen met schilderen. Koop een pad met meerdere vellen voor minder dan $10. Als je nog een beginner bent zul je je niet zo slecht voelen als je fouten maakt.

Productkeuze: gessobord , oliepapier

Verminder de kosten van het opruimen

Er is nog iets dat u niet nodig hebt voor olieverfschilderijen - oplosmiddel. Veel kunstenaars gebruiken geurloze minerale spiritus of terpentijn om de verf van hun penselen te verwijderen, maar u kunt dit gewoon inruilen voor het goedkopere alternatief, penseelzeep.

Ik ben een tijdje geleden gestopt met het gebruik van oplosmiddelen om penselen schoon te maken, vooral omdat het gebruik van oplosmiddelen slecht is voor de gezondheid en de luchtkwaliteit in het atelier. Het is echter ook veel goedkoper om zeep te gebruiken. Penseelzepen bevatten meestal een mengsel van verschillende oliën (olijfolie is een veel voorkomend bestanddeel).

Mijn penselen zijn in een veel betere conditie sinds ik ben overgestapt op het gebruik van zeep, de haren zijn veerkrachtiger en de kleur houdt beter. Dus er is nog een pluspunt: penselen gaan langer mee als je zeep gebruikt om schoon te maken in plaats van oplosmiddel. Dat betekent dat je ze minder vaak hoeft te vervangen.

Zie ook: Beste aquarelboeken: Top 9 boeken voor aquarelschilders

Dit is een borstelzeep die ik aanbeveel: Da Vinci Borstelzeep

Begin klein te schilderen

Kleinere oppervlakken zijn veel goedkoper dan grotere oppervlakken. U kunt houten panelen zonder wieken kopen die gegrond zijn en klaar om te schilderen voor ongeveer 5 dollar.

Een voordeel van klein beginnen is dat het veel gemakkelijker is om nauwkeurig te tekenen, en je gebruikt minder verf.

Het is heel bevredigend om klein te schilderen omdat het werk relatief snel kan worden voltooid. Waar een groot schilderij maanden kan duren, kunnen kleinere schilderijen minder dan een dag in beslag nemen. Werken op snelheid betekent dat je meer gevarieerde technieken kunt gebruiken in een sneller tempo, omdat je leert iets andere onderwerpen te schilderen en nieuwe kleurenpaletten te mengen.

Naarmate uw vaardigheden als kunstenaar toenemen, kunt u ook op grotere schaal gaan schilderen.

Natuurlijk is deze tip slechts een suggestie, want u moet schilderen op een formaat waar u zich prettig bij voelt. Als kleine schilderijen u niet opwinden, begin dan groter! Katoenen doeken zoals deze zijn het goedkoopst om op grotere schaal te kopen.

Hoe schilderen zonder ezel

Heb je geen ezel? Maak je geen zorgen.

Een grote studio-ezel kan veel geld kosten. Gelukkig zijn er enkele voordelige opties.

Ten eerste zijn er eigenlijk een aantal mooie redelijk geprijsde ezels daarbuiten. Zoek naar tafelezels -waarvoor een tafel of bureau moet worden neergezet en op ooghoogte gebracht. Deze kosten minder dan $20 nieuw.

Productkeuze: tafelezel

Kijk uit naar uitverkoop, of zelfs op tweedehands sites als eBay of Gumtree.

Echter, je hoeft niet Ik heb nodig. Een ezel heeft veel voordelen, maar het is ook een grote verplichting om dat te betalen. Als je klein of op papier werkt, kan het beter voelen om je oppervlak plat op een tafel te hebben.

Ook zonder schildersezel zijn er provisorische manieren om uw schilderoppervlak te stutten. U kunt bijvoorbeeld een lat aan de muur bevestigen en het oppervlak ophangen terwijl u schildert.

Mediums zijn niet nodig

Iets anders dat je helemaal kunt weglaten als je voor het eerst met olieverf aan de slag gaat, zijn mediums. Mediums zelf zijn relatief goedkoop in aanschaf, maar de kosten van al die goedkope materialen lopen wel op.

Mediums worden gebruikt om de verwerkingseigenschappen van verf te veranderen. Ze kunnen de consistentie, viscositeit, textuur, droogtijd en glans van verf veranderen. Zo kunnen oliën zoals lijnzaadolie aan het verfmengsel worden toegevoegd om de droogtijd te vertragen en de verf vloeibaarder te maken. Oplosmiddelen worden ook vaak gebruikt door olieverfschilders in de eerste lagen van hun schilderijen om de droogtijd te versnellen.

Het is echter mogelijk om rechtstreeks uit de tube te schilderen als je mediums achterwege wilt laten. Veel succesvolle kunstenaars schilderen zonder extra mediums. Het komt echt neer op persoonlijke voorkeur.

Aan de andere kant is het nuttig om te bedenken dat je door een medium toe te voegen, de verf in wezen langer meegaat. Dat betekent dat je tubes langer meegaan omdat je extra vloeistof toevoegt aan de kleur in je schilderijen. Als je merkt dat je olieverfschilderen leuk genoeg vindt om ermee door te gaan, is het goed om een aantal mediums aan te schaffen, omdat dit op lange termijn kosten kan besparen. Hier zijn enkele mediums die ik aanbeveel:

Lijnzaadolie : meng met terpentijn om uw eigen medium te maken

Liquin : een alkydmedium dat aan olieverf kan worden toegevoegd om de body en de droogtijd te verlengen.

Leer hoe u minder verf kunt gebruiken

Olieverf rechtstreeks uit de tube kan dagenlang meegaan op een palet. Soms kun je er meer dan een week mee doen.

Drogende olie droogt door oxidatie, dus als hij aan de lucht wordt blootgesteld zal hij beginnen te vervellen en uiteindelijk helemaal hard worden. De kou vertraagt de oxidatiesnelheid.

Om te voorkomen dat olieverf uitdroogt, doe ik mijn kleuren die ik uit de tube op het palet heb geknepen in een luchtdichte bak en een nacht in de koelkast. Meestal veeg ik de kleuren die ik in de loop van een schildersessie heb gemengd weg en laat ik de verf die ik rechtstreeks uit de tube heb geknepen op de rand van het palet staan, klaar om de volgende dag een nieuwe set kleuren te mengen.

Olieverf op een budget: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.