De beste schildersdoeken voor kunstenaars

Carla Andrews 02-08-2023
Carla Andrews

Ben je een kunstenaar die op zoek is naar het perfecte doek om je meesterwerk op te maken? Zo ja, dan heb je geluk! In deze gids bespreken we de beste schilderdoeken voor olieverf, acrylverf en zelfs aquarelverf.

Of u nu een beginner of een professionele kunstenaar bent, een doek nodig hebt dat de tand des tijds zal doorstaan, of een doek dat meer budgetvriendelijk is, er is een doek dat perfect is voor uw behoeften. Lees verder voor meer informatie!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De beste schilderdoeken: een overzicht

Hier zijn enkele van onze topselecties van schildersdoeken, van de meest vertrouwde en geliefde kunstenaarsmerken. Vind een doek dat past bij uw budget en bij de kwaliteit van het werk dat u wilt maken.

Blick Academic Cotton Stretched Canvas

Koop Blick Academic Cotton Canvas

Attributen: Katoen, goedkoop, in galerie verpakt

Dit doek is een uitstekende keuze voor beginnende kunstenaars, studenten en degenen die op doek willen schilderen voor een goedkopere prijs. Dit type doek is er niet in grotere maten, de grootste maat waartoe het gaat is 20×24″, maar ze komen wel in verpakkingen van twee. Voor twee doeken, die 8×10″ zijn, is de prijs op het moment van schrijven van deze recensie ongeveer $4,61. Dit is verreweg de goedkoopste op de lijst.

Het is ook van uitstekende kwaliteit, waardoor het perfect is voor studies of eindwerken. De textuur is prominenter dan andere doeken op deze lijst, met een zichtbaar weefsel. Het is driemaal gegrond met acrylgesso, dus het is geschikt voor gebruik met acryl- of olieverf.

Winsor & Newton Classic Cotton Canvas

Winsor & Newton katoenen canvas kopen

Eigenschappen: katoen, budgetvriendelijk, zuurvrij, in galerij gewikkeld, professionele kwaliteit

Dit klassieke katoenen canvas is er in verschillende maten tot 30×40″, met prijzen vanaf minder dan $7. Kies uit twee verschillende profieldieptes, traditioneel (3/4″) of diepe rand (1-3/8″). Het canvas absorbeert olie- en acrylverf gelijkmatig en zorgt voor een subtiele tand.

Fredrix Pro Series Dixie Katoen Canvas

Fredrix Dixie katoenen doek kopen

Eigenschappen: eendenkatoen, dubbel gegrond, zuurvrij, professionele kwaliteit, in galerie verpakt

De Fredrix Pro Series Dixie doeken zijn een kwaliteitsoptie voor zowel beginnende als professionele kunstenaars. Deze doeken bieden veel waar voor hun geld, vanaf minder dan $12. Ze zijn dubbel gegrond met een zuurvrije basis, waardoor het doek geschikt is voor het maken van langdurige werken van galeriekwaliteit.

Dit doek is verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen en drie verschillende profieldieptes, waaronder traditioneel, een dikker galerijprofiel en een nog dikker museumprofiel.

Fredrix Blue Label Katoen Canvas

Koop Fredrix Blue Label Cotton Canvas

Eigenschappen: Polyflax / katoen, extra glad geweven, budgetvriendelijk, galerie verpakt, zuurvrij, professionele kwaliteit.

Dit extra gladde canvas gaat tot formaten van 36×48″, groter dan de meeste andere canvasfabrikanten aanbieden. Prijzen beginnen bij ongeveer $6,69 voor een 8×10″ canvas.

Een "gallery wrapped" doek is een doek dat aan de achterkant is vastgeniet, zodat het doek om de spielatten aan de zijkanten wordt gewikkeld. Dit geeft kunstenaars de mogelijkheid de zijkanten te beschilderen, of het doek zonder lijst op te hangen.

Een uniek kenmerk van dit doek is de gladde textuur. Het weefsel van dit doek is veel minder prominent dan bij andere katoenen doeken, waardoor het een uitstekende keuze is voor detailwerk en portretschilderen.

Over het geheel genomen is dit een doek van uitstekende kwaliteit, omdat het bijna aanvoelt als duurder linnen om op te schilderen.

Masterpiece Sausalito Katoen Canvas

Meesterwerk kopen Sausalito doek

Kenmerken: zwaar katoen, in galerie verpakt, zuurvrij, professionele kwaliteit.

Dit katoenen doek van uitstekende kwaliteit heeft een strak geweven en stijve oppervlaktestructuur, gemaakt om meer gebaren schildertechnieken, zoals dik impasto schilderen, te weerstaan.

Dit is niet het goedkoopste doek op de lijst, maar wel geschikt voor professioneel werk. Er is extra zorg en aandacht besteed aan het opspannen om ervoor te zorgen dat deze doeken sterk blijven, met voldoende spanning. Zo zijn doeken groter dan 16×20″ gemaakt met dwarsverbindingen aan de achterkant voor extra steun.

Masterpiece Elite Katoen Canvas

Masterpiece Elite katoenen canvas kopen

Eigenschappen: zwaar katoen, extra stevig, zuurvrij, archief, professionele kwaliteit, extra grote maten.

Dit is de beste kwaliteit katoenen doek die Masterpiece aanbiedt. Het is aan de dure kant, maar het is een van de duurzaamste katoenen doeken die je kunt kopen. Het is bestand tegen agressieve en gebarende schildertechnieken, en ondersteunt dikke lagen zware impasto verf.

De verf ziet er lichtgevend uit en penselen glijden over het oppervlak dankzij de gladde textuur. Dit doek is goedgekeurd door een restaurator. Dus als u een katoenen doek wilt voor een opdracht of een definitief werk, kan dit een geweldige optie zijn. De massief houten spielatten hebben extra steun van de extra brede dwarsverbindingen. Grote maten hebben ruitvormige dwarsverbindingen.

De maten gaan tot 72×96″, dus als u op zoek bent naar het perfecte doek om een groot kunstwerk te ondersteunen, zou dit een geweldige keuze zijn. Dit komt omdat het veel goedkoper is dan linnen alternatieven op dit formaat, maar het biedt maximale stevigheid, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw kunstwerk niet zal kromtrekken.

Blick Premier Belgisch Linnen Canvas

Blick Premier Belgisch linnen doek kopen

Eigenschappen: Belgisch linnen, medium textuur, betaalbaar, zuurvrij, grondverf op oliebasis (loodvrij), galerie verpakt

Belgische linnen doeken worden beschouwd als de beste schilderdoeken voor olieverf. Dit doek biedt kunstenaars een luxueuze schilderervaring tegen een meer betaalbare prijs in vergelijking met de high-end Belgische linnen doeken.

Dit doek is geschikt voor olieverfschilderijen, maar niet voor acrylschilderijen, omdat het moet worden gegrond met een primer op oliebasis. Het medium weefsel zorgt voor een lichte vertanding en textuur waarmee kunstenaars kunnen werken.

De ovengedroogde vurenhouten spielatten hebben een profiel van 1-3/8″. Bovendien is het doek verpakt in een galerie, zodat u desgewenst de zijkanten kunt beschilderen of het schilderij zonder lijst kunt ophangen.

Zie ook: Plakkaatverf vs acrylverf: de belangrijkste verschillen

Dit is een uitstekende keuze voor beginners die nog niet eerder op linnen hebben geschilderd, maar ook voor een ervaren professionele kunstenaar.

Fredrix Pro Series Belgisch linnen doek

Koop Fredrix Pro Series Belgisch linnen doek

Eigenschappen: Belgisch linnen, goedkoop voor linnen, acrylgrondverf, zuurvrij, professionele kwaliteit

Dit opgespannen doek van galeriekwaliteit wordt geleverd in twee profieldieptes en maten tot 30×40″. Het zuurvrije acrylgeprimerde oppervlak is geschikt voor gebruik met olie- of acrylverf. De ovengedroogde spieramen worden ondersteund met dwarsverbindingen om kromtrekken te voorkomen. Dit oppervlak is relatief glad, zodat u het kunt gebruiken voor detailwerk. Dit is een redelijk geprijsd doek, gezien het feit dat het is gemaakt van eersteklasmaterialen.

Masterpiece Elite Portrait Smooth Oil Primed Linen Stretched Canvas

Masterpiece Elite Portrait Smooth linen canvas kopen

Attributen: Belgisch linnen, olie gegrond, museum kwaliteit, extra glad, galerij verpakt

De gladheid van dit linnen doek is wat het onderscheidt. Bereik prachtige overgangen, overgangen en details, zonder de belemmering van een prominente oppervlaktestructuur.

Dit is een archivistisch, door een restaurator goedgekeurd Belgisch linnen doek, geprimerd met twee lagen maat en vier lagen olieprimer. Alleen geschikt voor gebruik met olieverf, oliegeprimerde doeken zijn minder absorberend dan acrylgeprimerde doeken. Kleuren zullen helderder verschijnen op het oppervlak.

De stabiliteit van dit oppervlak is ongeëvenaard, want het is gespannen op massief houten spijlen met een profiel van 1-1/2″. De dwarsverbindingen zorgen voor extra steun, en u kunt de spijlen spannen om de spanning aan te passen.

Masterpiece maakt ook een acryl gegrond linnen doek en een zwaar linnen doek. Gebruik het doek met acrylverf of olieverf.

Museo Alu-Frame Claessens Belgisch Linnen Canvas

Kopen Museo Alu-Frame Claessens Belgisch linnen doek

Attributen: Claessens Belgisch linnen, aluminium ingelijst, archiefkwaliteit, museumkwaliteit, gallery wrapped, universele gesso

Een perfect voorbeeld van een doek van museumkwaliteit, deskundig opgespannen om te voldoen aan de hoogste normen van musea, professionele kunstenaars en galeriehouders.

Het gladde linnen oppervlak is gecoat met een zuurvrije, universele gesso, zodat kunstenaars dit doek kunnen gebruiken met olie- of acrylverf.

Claessens Belgisch linnen wordt vervaardigd nabij de rivier de Leie, die wordt beschouwd als de beste vlasbron ter wereld.

Aluminium frames zijn volledig bestand tegen kromtrekken en er wordt gereedschap meegeleverd zodat kunstenaars de spanning van het doek gemakkelijk kunnen aanpassen aan hun voorkeuren. Zelfs bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid blijft het doek strak gespannen. De aluminium spijlen zijn ultralicht, waardoor het een handige keuze is om te vervoeren.

De beste doeken voor olieverfschilderijen

Linnen doeken worden algemeen aanvaard als het beste type van doek voor olieverfschilderijen Dat komt omdat linnen een sterke en duurzame vezel is die bestand is tegen strengere schildertechnieken. Een linnen schilderijoppervlak blijft stabiel, omdat het veel minder gevoelig is voor verzakking of vervorming in de loop der tijd door temperatuur- en vochtigheidsveranderingen en andere milieuschade.

Hoewel linnen doeken duurder zijn dan katoen, zijn ze de investering waard voor het maken van verkoopbare werken, omdat ze veel langer meegaan, zonder te veranderen.

U kunt echter elk soort doek met olieverf gebruiken. Als u een doek wilt kopen dat budgetvriendelijker is, zou een zwaar, zuurvrij katoenen doek goed werken.

De reden dat linnen beter werkt voor olieverfschilderijen, is dat wanneer olieverf eenmaal volledig is uitgehard, de verflaag onbuigzaam is. Dit betekent dat de kans groter is dat hij barst als het doek verschuift of kromtrekt.

Een type doek dat uitsluitend geschikt is voor olieverfschilderijen is 'met olieverf gegrond doek'. Met olieverf gegrond doek is over het algemeen minder absorberend, maar dat hangt wel af van de primer en de primingtechniek. Dat betekent dat kleuren bovenop het doek komen te liggen, waardoor donkere kleuren er niet in wegzakken. U kunt ook merken dat kleuren helderder lijken. De meeste doeken die u in kunstwinkels koopt, zijnacrylgrond, ook wel "universeel gegrond" genoemd. Deze zijn ook geschikt voor gebruik met olieverf.

Beste doeken voor acrylschilderen

Acrylverf In droge toestand is acrylverf een flexibeler medium dan olieverf, waardoor het beter geschikt is voor het werken op katoenen doeken, die eerder uitrekken en kromtrekken. Een doek dat met olieverf is gegrond kan niet met acrylverf worden gebruikt, omdat de verf dan niet goed aan het oppervlak hecht.

Aquarelverf doeken

Hoewel je met aquarel niet op zomaar een doek moet schilderen, is er een doek dat speciaal is ontworpen voor aquarelleren. Geef je kunstwerken een geheel nieuwe dimensie door schilderen met aquarel op doek .

De Fredrix Archival aquarel doek is gemaakt van 100% katoen, met een mooie geweven textuur. Het is gegrond met een gesso die een uitstekende basis vormt voor verf op waterbasis. Schilder erop met aquarel, of gouache! Het oppervlak werkt uitstekend met technieken zoals lifting en wassingen. Spuit een laag fixatief over het doek om de aquarel te beschermen. Zo kun je het doek ophangen zonder dat je het achter glas hoeft in te lijsten.

Wat is het verschil tussen linnen en katoenen doeken?

Linnen doeken Linnen wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant, terwijl katoenen doeken worden gemaakt van - je raadt het al - katoenvezels. Linnen wordt beschouwd als een sterkere en duurzamere vezel dan katoen, waardoor het een goede keuze is voor kunstenaars die willen dat hun schilderijen lang meegaan.

Katoenen doeken zijn budgetvriendelijker dan linnen, en zijn nog steeds een goede kwaliteit om op te schilderen. Ze zullen echter eerder kromtrekken of uitzakken na lange tijd, als ze niet in een stabiele omgeving worden bewaard, vooral als ze niet strak genoeg zijn opgespannen.

Moet u een canvasdoek kopen?

In de galerij gewikkelde doeken zijn een populaire keuze onder kunstenaars, omdat ze niet hoeven te worden ingelijst en rechtstreeks aan de muur kunnen worden opgehangen. Met een in de galerij gewikkeld doek kun je de zijkanten beschilderen, omdat het doek om de spielatten wordt gespannen en aan de achterkant wordt vastgezet. Dit geeft kunstenaars flexibiliteit bij het bedenken van ophangmogelijkheden. Alle doeken in deze lijst zijn in de galerij gewikkeld.

Wat is het beste schilderdoek voor portretten?

Als u enkele van de canvasopties op de lijst hebt bekeken, hebt u misschien de beschrijving ' portret glad Doeken die het meest geschikt zijn voor portretschilderijen zijn vaak aan de gladdere kant, zodat geleidelijke overgangen, zachte randen, fijne details en een gladde huidstructuur mogelijk zijn.

Aan de andere kant kunnen landschapsschilders of kunstenaars die graag lossere schildertechnieken gebruiken, kiezen voor een doek met een meer prominente weving. Dit is omdat zij de textuur van het oppervlak kunnen gebruiken voor technieken als droog borstelen waarbij je de textuur van het oppervlak kunt oppakken om de indruk van details te wekken.

Zie ook: Tekenideeën: 70+ Tips voor je schetsboek

Beste budget doeken

Om te oefenen en te experimenteren is het nuttig om een aantal budget doeken te hebben om studies op te schilderen. In het algemeen zullen goedkopere doeken van mindere kwaliteit zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

De Fredrix Blauw label canvas is het beste doek voor het geld. Het is stevig, zonder het fikse prijskaartje.

Als u niet veel wilt uitgeven aan een doek, de Blick Academic Gespannen doek is een geweldige optie.

De beste grote doeken

Wanneer u een groot doek koopt, moet u rekening houden met de stabiliteit van het oppervlak. Doeken met dwarsverbindingen bieden extra steun en verminderen de kans op beschadiging van het oppervlak.

Meesterlijke doeken gaan tot 72×96″ en ze bieden ook een uitstekende oppervlakte stabiliteit bij het schilderen. Bekijk hun linnen en katoenen doeken voor meer informatie.

Ronde doeken

Ronde doeken kopen

Canvas kan worden gespannen rond verschillende gevormde houten panelen, zoals ronde doeken, ovale doeken en meer! Om een uniek uitziend kunstwerk te creëren, kunt u overwegen het op een cirkelvorm te schilderen. Als u graag zeegezichten schildert, kan dit een patrijspoorteffect opleveren.

Een andere interessante optie voor wie van decoratieve canvasvormen houdt, is de Fredrix Convexo doek Dit doek heeft afgeschuinde randen waardoor het er driedimensionaal uitziet.

Canvas platen en panelen

De levensduur van planken en panelen is uitstekend, omdat ze een steviger oppervlak bieden dan opgespannen doek.

RayMar panelen zijn gemaakt van hardboard en bekleed met linnen doek. Ze hebben ook een met olieverf geprimed linnen paneel gemaakt, dat een tegen kromtrekken bestand, archivalisch oppervlak biedt dat heerlijk aanvoelt om op te schilderen.

Panelen zijn een geweldige optie voor plein air werk Ze zijn draagbaar en licht en worden minder snel doorboord dan gewoon zeildoek.

Gespannen doeken vs. jezelf uitrekken

Nu je wat meer weet over de verschillende soorten doeken die verkrijgbaar zijn, welke zal jij kiezen? Als je nog steeds niet hebt besloten, vergeet dan niet dat het altijd een optie is om je eigen doek op te spannen!

Je eigen doek opspannen is een geweldige manier om geld te besparen, en je kunt de grootte en vorm van je schilderoppervlak aanpassen.

We hebben een gids over hoe je je eigen doek opspant Als je het wilt leren, haal dan het materiaal en volg de stappen.

Verschillende kleuren doeken: zwart, metallic, enz.

Een type doek waaraan u misschien nog niet hebt gedacht is een zwart of metallic doek. Deze kunnen een interessant element toevoegen aan uw schilderij, en kunnen worden gebruikt om een reeks verschillende effecten te creëren.

Zwarte doeken zijn uitstekend om stemmige schilderijen te maken, of om diepte en schaduwen toe te voegen. Ze kunnen ook worden gebruikt om een 'negatieve ruimte'-effect te creëren, waarbij het onderwerp van je schilderij wordt omgeven door duisternis. Het is handig om bij het schilderen op donkere doeken rekening te houden met de opaciteit van de pigmenten die je gebruikt. Titaanwit is bijvoorbeeld ondoorzichtig, dus het zal mengsels kleuren en de opaciteit verhogen. GebrandschilderdOmber is transparant, dus het zwart van het doek verandert de manier waarop de kleur verschijnt.

Metalen doeken voegen een vleugje glamour toe aan uw schilderij, en kunnen worden gebruikt om een abstract of zelfs futuristisch effect te creëren. Ze zijn ook zeer geschikt voor het maken van schilderijen met veel helderheid, omdat het metalen oppervlak het licht anders reflecteert dan een gewoon doek.

Natuurlijk, als u de kleur van uw canvas wilt veranderen, kunt u toon uw doek zelf met een transparant pigment, bijvoorbeeld omber gebrand en een beetje oplosmiddel.

Als je op zoek bent naar iets anders, overweeg dan te schilderen op een zwart of metallic doek!

Moet je een doek zelf voorstrijken?

Het doel van het gronden van een doek is een gelijkmatig oppervlak te creëren waarop de verf zich kan hechten, en het doek te beschermen tegen de olie in de verf.

De meeste doeken in de winkel worden in de grondverf geleverd, tenzij anders vermeld in de productbeschrijving. Deze zijn klaar voor gebruik, en behoeven geen extra lagen grondverf. U kunt echter een paar extra lagen gesso toevoegen om de gewenste gladheid te bereiken.

Als u uw eigen doek gaat gronden, is het belangrijk om de juiste grondlaag te kiezen. Voor olieverfschilderijen kunt u een grondlaag op oliebasis of acrylgrond gebruiken, en voor acrylschilderijen hebt u een grondlaag op acrylbasis nodig. Een kwaliteitsgesso, zoals Michael Harding's niet-absorberende acrylgrondverf verhoogt de levensduur van een kunstwerk en voorkomt het wegzakken.

Zorg ervoor dat je het doek verzegelt met een kit zoals GAC-100 voordat u gesso aanbrengt, dat is een kit op acrylbasis. Daarna kunt u er een paar lagen gesso overheen schilderen. Lees onze gids om stappen te vinden over hoe maak je een doek klaar om te schilderen .

Hoe maak je kromgetrokken doeken

Als uw doek enigszins krom is, kunt u sleutels gebruiken om de spanning aan te passen. Canvas sleutels zijn kleine metalen of houten wiggen die in de hoeken van een frame worden geplaatst, en die worden vast- of losgedraaid om de spanning te veranderen.

Als je doek kuiltjes heeft, kun je proberen ze te repareren door de achterkant van het doek te stomen. Dit maakt de spanning in de stof los en laat de kuiltjes eruit springen. Pas op dat je niet te veel warmte gebruikt, want dat kan het doek beschadigen.

Doeken die in een galerij zijn gewikkeld, kunnen indien nodig opnieuw worden uitgerekt. Verwijder daartoe de nietjes van de achterkant van het frame en haal het doek eraf. Span het doek vervolgens weer op het frame en niet het vast.

De beste manier om doeken te bewaren

Doeken kunnen veel ruimte in beslag nemen, dus het is belangrijk te weten hoe je ze goed kunt opbergen. De beste manier om doeken op te bergen is met behulp van een canvas opbergrek Dit voorkomt dat de doeken beschadigen of kromtrekken. Als je wat tips voor het opbergen van kunstwerken om je canvas schilderijen in perfecte staat te houden, bekijk onze gids.

Eindelijk

Als u een doek koopt, moet u ook rekening houden met het doel van het schilderij. Als u het schilderij gaat verkopen, wilt u een doek van hoge kwaliteit kiezen.

Als je net begint als kunstenaar, koop dan een paar goedkope doeken om op te oefenen. Zodra je je techniek onder de knie hebt, kun je investeren in doeken van hogere kwaliteit.

Wat uw budget ook is, er is altijd wel een doek dat perfect bij u past. Met zoveel beschikbare opties zal het moeilijkste deel zijn om te kiezen welk doek u moet kopen!

Wat zijn jouw favoriete doeken om op te schilderen? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.