Art Nouveau: Geschiedenis en beroemde kunstenaars

Carla Andrews 03-06-2023
Carla Andrews

Art Nouveau was een kunststroming die zich in Europa en de Verenigde Staten afspeelde van de jaren 1890 tot 1910. Ze wordt gekenmerkt door haar decoratieve, ornamentele stijl en haar invloed op de architectuur en de toegepaste kunst.

Prominente kunstenaars uit die tijd zijn Alphonse Mucha, Gustav Klimt en Aubrey Beardsley.

In deze gids leert u meer over de Art Nouveau-beweging, inclusief de beroemdste kunstenaars van de beweging, de geschiedenis en belangrijke feiten.

Wat is Art Nouveau?

Art Nouveau is een kunststroming en stijl die eind 19e eeuw en begin 20e eeuw plaatsvond.

De stijl week af van de artistieke traditie; esthetisch gezien heeft de kunst uit die periode vloeiende lijnen, organische vormen en patronen. Bovendien gingen kunstenaars zich toeleggen op toegepaste kunst zoals prentkunst in plaats van traditionele technieken.

Kunstenaars begonnen te experimenteren met verschillende media, zoals woodblock en linosnede, om afbeeldingen te creëren die er vereenvoudigd en minder realistisch uitzagen dan de stijlen van eerdere kunststromingen.

Tijdlijn

De Art Nouveau was populair tussen 1890 en 1910. Het was een beweging die zich over een relatief korte periode voltrok en eindigde tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de Art Deco beweging populair werd.

Geschiedenis

De voorlopers van de beweging waren William Morris van de kunstnijverheidsbeweging en de symbolisten, die de natuur en het streven naar schoonheid bewonderden. William Morris inspireerde kunstenaars uit de Art Nouveau periode om toegepaste kunst en technieken zoals Lithografie en het maken van affiches te verkennen. Hierdoor vervaagde de grens tussen de waardering die mensen hadden voor beeldende kunst en toegepaste kunst.

Gustav Klimt: Musik Lithografie

De beweging begon in Parijs, maar verspreidde zich snel naar andere Europese steden zoals Wenen, Brussel en Glasgow, waar Charles Rennie Macintosh een prominente figuur was.

De beweging was op haar hoogtepunt tussen 1890 en 1910 en had in die tijd een enorme invloed op de architectuur en de toegepaste kunst.

Antoni Gaudí: Casa Batlló

Gaudí was een opmerkelijke architect in deze periode, die grillige en droomachtige bouwwerken creëerde.

De Art Nouveau beweging begon als een reactie op Impressionisme en realisme. Kunstenaars probeerden iets nieuws te creëren door traditioneel vakmanschap te combineren met moderne technieken. Ze wilden kunst expressiever en decoratiever maken, vaak met behulp van materialen als inkt, glas-in-lood en smeedijzer.

Belangrijke feiten over Art Nouveau

1. De Art Nouveau ontstond in verzet tegen de traditionele kunststijlen, waardoor het een avant-gardistische stroming was.

2. De term "art nouveau" betekent nieuwe kunst in het Frans.

3. De Art Nouveau beïnvloedde de inrichting van die tijd.

4. Posters waren een belangrijk element van de Art Nouveau-beweging, waarbij prominente kunstenaars als Alphonse Mucha grootschalige posters voor tentoonstellingen en advertenties maakten.

5. De stijl werd gebruikt om gebouwen en voorwerpen te versieren, evenals kunstwerken die commercieel werden verkocht.

Kenmerken en stijl

Henri de Toulouse-Lautrec: In de Moulin Rouge, La Goulue met haar zuster

De natuur, zoals planten en dieren, was van grote invloed op de Art Nouveau, met haar gebruik van organische vormen. Kunstenaars als Alphonse Mucha gebruikten kromme lijnen om delicate composities en herhaalde patronen Andere kunstenaars zoals Gustav Klimt werden geïnspireerd door de Japanse kunst en pasten de principes ervan toe op hun eigen werken. De stijl had ook invloed op de architectuur, met gebouwen versierd met ingewikkelde mozaïeken en glas-in-loodramen.

Beroemde artiesten

Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec: Dansende Jane Avril

Henri de Toulouse-Lautrec, aanvankelijk een Franse post-impressionistische kunstenaar, heeft de Art Nouveau stijl helpen definiëren. Hij stond bekend om zijn posters en litho's met felle kleuren en gedurfde vormen. Zijn schilderijen van het Parijse nachtleven waren in die tijd bijzonder populair.

Zie ook: Schilderen voor beginners: tips om te beginnen

Henri de Toulouse-Lautrec: In de Moulin Rouge, De dans

Hij werd geïnspireerd door Japanse houtsneden en de kunst van de Franse Post-Impressionist Edgar Degas.

Toulouse-Lautrec werd geboren in de Franse aristocratie en produceerde er 373 in de loop van zijn leven. De helft van zijn werken valt onder het Post-Impressionisme en de andere helft kan worden gecategoriseerd als Art Nouveau.

Henri de Toulouse-Lautrec: Jane Avril

De werken van Henri de Toulouse-Lautrec werden geïnspireerd door de cabarets, dansers en amusement in de buurt van Montmartre, Parijs. Hij schilderde veel populaire dansers en entertainers uit die tijd, waaronder Jane Avril en May Belfort.

Het was door zijn affiches en illustraties dat Toulouse-Lautrec de traditionele mediums van olieverf op doek begon te verwerpen en zijn eigen originele stijl begon te ontwikkelen. Zijn eerste affiche Moulin Rouge-La Goulue blijft een van zijn beroemdste werken.

Alphonse Mucha

Alphonse Mucha: Zodiac

Mucha was een Tsjechische schilder, illustrator en graficus die enkele van de bekendste Art Nouveau werken maakte. Hij is het meest bekend om zijn commerciële posters zoals Job Cigarettes, Moet & Chandon Champagne en Gismonda, waarop de beroemde actrice Sarah Bernhardt te zien was.

Mucha gebruikte zijn kunst om een gevoel van nationale trots te creëren in Bohemen in de periode dat het land onder Oostenrijks-Hongaarse heerschappij stond. Mucha toonde vaak afbeeldingen van vrouwen met bloemmotieven en decoratieve randen.

Alphonse Mucha: Sarah Bernhardt

Hij kreeg erkenning in Parijs toen hij het affiche Sarah Bernhardt maakte, waarop de actrice stond afgebeeld met haar lichaam gedrapeerd in een vloeiende stof en haar hoofd omlijst door een aureool van bloemen. Dit affiche werd meteen een succes en Mucha's roem verspreidde zich snel door heel Europa.

Gustav Klimt

Gustav Klimt: Portret van Adele Bloch-Bauer I

Klimt was een Oostenrijks symbolistisch schilder en een leidende figuur van de Art Nouveau beweging. Hij is het meest bekend om zijn schilderijen De kus en Portret van Adele Bloch-Bauer I met ingewikkelde patronen, bladgoud en levendige kleuren. Zijn schilderijen bevatten vaak motieven zoals figuren in landschappen, dieren en planten.

Er zijn overeenkomsten te trekken tussen kunst uit het Midden-Oosten, Byzantijnse mozaïeken en Japanse houtsneden. Dit suggereert dat Klimt verschillende invloeden in zijn werk had. Hij liet zich inspireren door mythologie en volksverhalen en door zijn eigen fantasie. Zijn werken hadden vaak een droomachtige kwaliteit die kenmerkend was voor de Art Nouveau-beweging.

Hij was ook een belangrijke figuur in de Weense Secessiebeweging die de moderne kunst en architectuur in Oostenrijk hielp bevorderen.

Aubrey Beardsley

Aubrey Beardsley: De pauwenrok

Beardsley was een Engelse illustrator en kunstcriticus die vooral bekend is om zijn zwart-wit illustraties met vaak groteske figuren en erotische thema's. Zijn werk was zeer invloedrijk tijdens de Art Nouveau periode, waarbij veel van zijn illustraties verschenen in tijdschriften als The Savoy en The Yellow Book.

Beardsley was sterk beïnvloed door Japanse houtsnijkunst en zijn illustraties bevatten vaak langwerpige figuren, gestileerde bloemen en gebogen lijnen. Hij gebruikte vaak zwarte inkt om gedurfde vormen en patronen te creëren, waardoor zijn werken zich onderscheidden van de rest van de Art Nouveau stukken.

Zie ook: De beste plakkaatverf: voor beginnende en professionele kunstenaars

Louis Comfort Tiffany

Louis Comfort Tiffany: Magnolia en Irissen

Louis Comfort Tiffany was een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper die vooral bekend was om zijn gebrandschilderde ramen, vazen en lampen. Hij werkte met iriserend glas om zijn kenmerkende werken te creëren die vaak geometrische patronen, bloemmotieven en natuurscènes bevatten.

Hij stond ook bekend om zijn innovatieve gebruik van licht en kleur, waardoor zijn werken een lichtgevend effect kregen.

Eindelijk

De Art Nouveau-beweging was een baanbrekende stijl die de manier veranderde waarop mensen naar kunst en design keken. Van schilderkunst tot juwelen, de artistieke stijlen van Mucha, Klimt, Beardsley, Tiffany en Lalique hielpen een nieuwe esthetiek te creëren die invloeden uit de natuur vermengde met moderne technieken. Door hun werk daagden deze kunstenaars de traditionele opvattingen over kunst uit en openden een wereld vanHun creatieve erfenis blijft kunstenaars vandaag de dag inspireren.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.