Een schilderij oliën: hoe doffe kleuren herstellen

Carla Andrews 20-07-2023
Carla Andrews

Uitoliën is een techniek die bij olieverfschilderijen wordt gebruikt om de kleur en de afwerking van een schilderij te herstellen vóór het vernissen.

Door een schilderij te oliën krijgt het een uniform oppervlak, waarbij elk deel dezelfde zachte glans en aantrekkelijk oppervlak lijkt te hebben.

Het is een relatief eenvoudige stap en u zou al over de nodige materialen moeten beschikken om het proces te voltooien.

Ik vertel u hoe u maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat deze stap nodig is, hoe u een schilderij kunt herkennen dat geolied moet worden en hoe u een schilderij kunt oliën.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is het oliën van een schilderij?

Het oliën van een schilderij is het aanbrengen van een kleine hoeveelheid lijnolie op een droge verflaag. Kunstenaars nemen deze optionele stap om een dof of droog uitziend schilderij nieuw leven in te blazen voordat vernis wordt aangebracht.

Deze stap is nodig als delen van het schilderij er dof of krijtachtig uitzien, omdat het oliën het afgewerkte, geverniste schilderij een meer uniform uiterlijk kan geven. Het oliën van een schilderij is niet nodig als voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat olieverf in de vorige lagen zakt.

Wanneer moet je een schilderij oliën?

Als uw olieverfschilderij op bepaalde plaatsen dof is geworden, bent u wellicht het slachtoffer geworden van een fenomeen dat "inzinken" wordt genoemd. Hierbij wordt de olie in de verf geabsorbeerd en gaat deze in wezen verloren in de vorige lagen van het schilderij.

Zie ook: Hoe schilder je een oceaanzonsondergang

Dat zou de oorzaak kunnen zijn:

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor aquarellen: voor beginners - Fine Art Tutorials
 • Het oppervlak waarop u schildert is absorberend. Het kan zijn dat de primer die u hebt gebruikt als een poreuze laag werkt. Deze laag zal een deel van de olie in uw verf opnemen...
 • U hebt de verf in vorige lagen verdund, waardoor deze alle olie in de bovenste lagen heeft opgenomen.
 • Je gebruikt niet genoeg medium in de bovenste lagen van je schilderij.
 • Verven met verschillende droogsnelheden kunnen ervoor zorgen dat sommige gebieden meer absorberen dan andere.

Hoe "inzinken" in een olieverfschilderij te voorkomen

U kunt natuurlijk preventieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. De eerste zou zijn om te controleren welke primer u gebruikt. Veel gesso formuleringen op de markt zijn helaas zeer absorberend. Herwaarderen van de manier waarop u een oppervlak voorbereiden voor het schilderen kan een dramatisch effect hebben op uw resultaten. Of kies voor geprimerde kunstenaarsoppervlakken zoals doeken en houten panelen Deze zijn gelijkmatig bespoten met kwaliteitsgesso, waardoor inklinken wordt voorkomen.

Voorkom uitzakken met de juiste gesso

Michael Harding Hij heeft een formule ontwikkeld voor een acrylgrondverf die niet absorberend is, maar toch een sterke hechting geeft aan de verflagen met een behoorlijke 'tand'. Hij zuigt geen olie uit je verf, waardoor je verf op het doek net zo levendig blijft als op het palet.

Als u het zelf wilt uitproberen, raad ik het u aan - er is geen andere primer die op dezelfde manier werkt. Kopen hier .

Het gebruik van oplosmiddelen verminderen

De tweede manier om te voorkomen dat uw verf wegzakt, is niet te veel verfverdunner te gebruiken bij het mengen in uw mediums Als u veel oplosmiddel in uw schilderij gebruikt, en dit in opeenvolgende lagen opbouwt, zal uw schilderij er snel krijtachtig en dof uitzien, en dit zal waarschijnlijk de olie uit de bovenste lagen van uw verf zuigen wanneer u uiteindelijk het oliegehalte van uw verfmengsel verhoogt, volgens het vet over mager regel .

Gebruik mediums om wegzakken te voorkomen

Er zijn ook mediums die je kunt gebruiken om te voorkomen dat kleuren wegzakken. Lijnolie gemengd met een beetje damarhars voorkomt dat pigment wordt geabsorbeerd door eerdere lagen van het schilderij. Het biedt ook een betere hechting voor latere verflagen en voorkomt dat olie parelt op het oppervlak. De oude meesters zouden damarhars door hun verf hebben gemengd vanwege de eigenschappen die het biedt. ChelseaClassical Studios mengen hun eigen Vet Medium dat is een mengsel van koudgeperst lijnzaad en damarhars verdund met olie van lavendel.

Hoe een schilderij oliën

Inzakken is heel gewoon bij olieverfschilderijen. Zelfs als u de hierboven beschreven preventieve maatregelen neemt, kan het nog steeds gebeuren. Gelukkig is het gemakkelijk te verhelpen. Hier is een methode om de kleuren naar voren te halen en de levendigheid in uw schilderij te herstellen.

Benodigdheden voor het oliën

 • Lijnzaadolie
 • Twee pluisvrije doeken

Een schilderij oliën: in stappen

 1. Zodra uw schilderij handdroog is van uw vorige schilderbeurt, let dan op de plekken die dof lijken en hun levendigheid hebben verloren. Dat zijn de plekken die moeten worden behandeld.
 2. Week een pluisvrije doek in een beetje olie.
 3. Wrijf de doffe delen van het schilderij in met olie.
 4. Gebruik een andere doek om overtollige olie op te nemen.
 5. Laat ongeveer vier dagen drogen. De olie kan daarna nog wat kleverig zijn; als dat zo is, wacht dan langer tot hij droog aanvoelt.
 6. Als het schilderij nog droge plekken heeft die u kunt zien, herhaalt u het proces totdat het schilderij een algehele glans heeft.
 7. Wacht nog een paar dagen tot de olie handdroog is - je schilderij zou een nieuw leven moeten krijgen.
 8. Laat met olie doordrenkte doeken niet rondslingeren, want ze kunnen brandgevaarlijk zijn. U kunt ze het beste meteen van de olie ontdoen. U kunt ze weken in een warm sopje, afwasmiddel werkt prima.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van mijn schilderijen, inclusief die in de hoofdafbeelding, kun je ze bekijken op mijn website .

Een schilderij oliën: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.