Compositie in de kunst

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Compositie in de kunst wordt gedefinieerd als de planning en rangschikking van verschillende visuele elementen. Het beschrijft hoe deze elementen zich tot elkaar verhouden om een bepaald effect teweeg te brengen.

De visuele elementen die kunnen worden geregeld zijn lijn vorm, kleur, waarde , textuur , vorm en ruimte Rangschik deze visuele elementen binnen de structuur van het kunstwerk om betekenis en bedoeling over te brengen.

Compositie in de kunst is subjectief. Kunstenaars kunnen echter compositietechnieken gebruiken om eenheid, evenwicht, ritme en beweging te creëren om context te scheppen en betekenis over te brengen. Bedenk hoe u het schilderij wilt componeren voordat u begint. Het uiteindelijke kunstwerk zal er waarschijnlijk harmonieuzer uitzien en u zult eerder de gewenste effecten bereiken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarom compositie plannen in de kunst?

Een goede compositie trekt de kijker naar binnen en trekt zijn aandacht. Gewoonlijk hebben kunstenaars een 'goed oog voor vormgeving' en plaatsen zij elementen op een esthetisch verantwoorde manier. Of dat nu is op het moment dat zij een referentiefoto maken of de contouren voor een schilderij tekenen.

Er zijn veel gevallen waarin het nuttig kan zijn om eerst een compositie te plannen. U kunt bijvoorbeeld de foto veranderen door hem te bewerken in een programma als Photoshop Een snelle tactiek die ik soms gebruik is dat ik foto's zo bijsnijd dat het bovenste tweederde deel van de foto wordt gedomineerd door de lucht, zodat er een strook land of zee overblijft in het onderste derde deel. Je kunt ook een reeks van miniatuurschetsen Schuif elementen rond in elke kleine schets, tot je de aantrekkelijkste versie hebt gevonden.

Wanneer u tekent of schildert vanuit uw verbeelding, of wanneer u meerdere referenties combineert, is het essentieel om de compositie te plannen om het stuk zo succesvol mogelijk te maken. Niet alleen moet u het onderwerp verenigen met de omgeving en de lichtbron, u moet ook in kaart brengen hoe alles bij elkaar past. Door eerst een paar miniatuurschetsen van de compositie te maken, bespaart u zich het maken vanmogelijke fouten in je uiteindelijke kunstwerk.

Compositorische elementen

Eerst kijken we naar de verschillende elementen die een compositie vormen. Deze elementen roepen allemaal bepaalde effecten op die kunnen worden bereikt door vorm, ruimte, kleur, lijn, vorm en textuur op verschillende manieren te rangschikken en door bepaalde compositietechnieken toe te passen.

Wanneer kunstenaars zich bewust zijn van deze specifieke elementen bij het plannen van een werk, krijgen zij veel meer controle over het ontwerp en de impact van het voltooide schilderij.

Balans

Van Gogh: Irissen

Evenwicht in de kunst beschrijft hoe elementen worden geplaatst om een gevoel van harmonie Als de onderwerpen van het schilderij allemaal in één gebied zijn geconcentreerd, creëert dat een gevoel van onevenwichtigheid. Als je een van deze elementen naar de andere kant van het doek zou verplaatsen, zou dat de elementen in evenwicht brengen. Een symmetrische opstelling van elementen creëert harmonie, terwijl... asymmetrie zal dynamiek creëren.

Focus

Anders Zorn: Omnibusstudie

A brandpunt is waarschijnlijk de belangrijkste compositorische principe Wat zal het meest dominante kenmerk van het schilderij zijn en welk element zal onmiddellijk de aandacht van de kijker opeisen?

Het kan zijn dat dit element opvalt door zijn plaatsing (d.w.z. waar ons oog automatisch naartoe wordt getrokken). Het opvallende element kan een contrasterende kleur hebben om het op te laten vallen. Een andere mogelijkheid is dat het element meer textuur heeft dan alle andere elementen in het schilderij.

Het ligt voor de hand om het brandpunt op de voorgrond te plaatsen, ten opzichte van alle andere elementen die ver weg lijken. De illusie van afstand kan worden gecreëerd door de lijnen en details op de voorgrond scherper en contrastrijker te maken. Dit in vergelijking met verder weg gelegen objecten die zachte randen en kleuren met dezelfde waarde zullen hebben.

Beweging

Hoe verander je een schilderij van vlak, naar vol leven? Je moet beweging toevoegen.

Van Gogh: Een weg in St. Remy met vrouwenfiguren

Creëer beweging met geometrie en vorm-Van Goghs bomen leken altijd te wiegen in de wind. Lijnen stralen van objecten, waardoor ze levendig lijken en alsof ze verbonden zijn met andere elementen in het werk.

Andere middelen die een gevoel van beweging kunnen creëren zijn de lichaamshouding van een figuur, textuur, of een geometrische compositie, zoals elementen die in een driehoek zijn gerangschikt.

Contrast

Caravaggio: De heilige Hiëronymus schrijft

Contrast is het verschil in toon, waarde Gebruik een hoog contrast tussen waarden om dramatische effecten te creëren, of beperk de verschillen tot een minimum om een gevoel van subtiliteit te creëren. Chiaroscuro is een Italiaanse techniek ontwikkeld door Leonardo da Vinci, waarbij felle contrasten worden gebruikt in schaduwen.

Patroon

John Singer Sargent: Tuinstudie van de Vickers Kinderen

Symmetrie en herhaling van lijnen of kleuren creëert patronen Door elementen te herhalen, kun je onderdelen die anders ongelijksoortig lijken met elkaar verbinden. Patroon creëert samenhang in kunstwerken. In dit schilderij van Singer Sargent wordt harmonie gecreëerd door de herhaling van de bloemen.

Aandeel

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily

Verhouding beschrijft hoe delen van een compositie zich qua grootte verhouden tot andere delen en tot het geheel. Dit creëert de schijn van schaal In mijn schilderij van de Franse Alpen bijvoorbeeld lijken de bergen groot in vergelijking met de kleinere rotsen op de top. Deze proportionele verschillen vertellen de kijker over de grootte en de context van de elementen in de scène.

Ritme

Dit heeft te maken met hoe dominante elementen in elkaar steken en het tempo waarin elk van deze componenten wordt bekeken.

Edgar Payne: Arizona Mesa

Leidende lijnen leiden de kijker door een schilderij. Vorm, plaatsing en kleur zorgen voor flow en tempo. In dit schilderij, Arizona Mesa van Edgar Payne, ritme wordt gecreëerd door de kijker van de rode rotsen van de canyon naar de figuren op de voorgrond te leiden. De felgekleurde rotsen dwingen de ogen te blijven hangen en de oogbeweging te vertragen. De figuren op de voorgrond worden in het onderste derde deel links geplaatst, waar de ogen automatisch naar toe worden getrokken, waardoor onze aandacht verschuift. Dit is het effect van het ritme van een schilderij. Het is hoe elementen worden gecombineerd om achtereenvolgens te grijpende aandacht van de kijker en creëren een orde van dominantie.

Eenheid

Hoe passen de visuele elementen bij elkaar? Je kunt in een schilderij contrast en eenheid tegelijk creëren. Een gebrek aan eenheid heeft meer te maken met het gevoel dat een onderdeel niet op zijn plaats is.

Childe Hassam: Couch on the Porch, Cos Cob

In dit kunstwerk creëert Hassam eenheid met de kwaliteit van het licht, het gebruik van waarden, een driekleurenschema en met de consistentie van lijn en vorm.

Compositietechnieken

Dus hoe breng je al deze informatie in de praktijk en maak je een esthetisch aangename compositie in de kunst? Een compositietechniek is een beschrijving van hoe de kunstenaar deze compositie-elementen manipuleert om een uniek beeld te creëren.

Er zijn bepaalde manieren om deze compositieprincipes te gebruiken om visuele elementen te rangschikken waarvan bewezen is dat ze stukken creëren die esthetisch aantrekkelijk lijken.

Gebruik compositietechnieken om uw perceptie van enkele van de mechanismen die in verschillende kunstwerken aan het werk zijn te verscherpen. Dit zal u op zijn beurt de hulpmiddelen geven die u nodig hebt om een krachtiger compositie te creëren. Laat deze regels echter niet uw proces dicteren of uw creatieve stroom stoppen! Soms is het net zo belangrijk om te creëren op basis van intuïtie als het is om beelden te creëren op basis van vooraf bepaaldekaders.

Geometrische samenstelling

Dit heeft betrekking op het idee om elementen zo te rangschikken dat er structuur en orde in een kunstwerk komt. Het doek wordt verdeeld in vakken, zoals tertsen, en de elementen worden dan zo gerangschikt dat ze in de kruispunten passen. Het doel van een geometrische compositie is om verschillende elementen in een afbeelding samen te brengen. Zo kunnen kunstenaars de relatie tussen onderwerpen en objecten laten zien ende zichtbaarheid voor een kijker aantonen.

John Singer Sargent: Dorothy Barnard: Sargent omlijst het portret met de bloemen en de lamp in een driehoekige formatie.

Een veel voorkomend facet van een geometrische compositie is het gebruik van ruimtelijke scheidingslijnen. De scheidingslijnen worden gebruikt om afzonderlijke maar met elkaar verbonden delen van een kunstwerk te creëren. Dit kan goed werken voor een compositie waarin een centraal punt ontbreekt.

Claude Monet: De Seine bij Bougival in de avond: Het meer vormt een S-bocht die als ruimtelijke scheiding is gebruikt.

Enkele voorbeelden van ruimtelijke verdelers zijn driehoeken die worden gebruikt om gebieden van het canvas te segmenteren. Andere ruimtelijke verdelers zijn bogen, S-krommen, rechte of diagonale lijnen.

De regel van derden

Van Gogh: Sterrennacht boven de Rhône: De reflecties in het water domineren het onderste 2/3 van het schilderij, terwijl de figuren 2/3 naar rechts verschijnen.

De regel van derden is misschien wel de meest gebruikte compositietechniek in de kunst en fotografie. Een oppervlak wordt in drieën gedeeld, zowel verticaal als horizontaal. Vervolgens wordt het onderwerp geplaatst op een van de punten waar de lijnen elkaar snijden.

Edward Hopper: Nighthawks

Deze techniek dient om orde aan te brengen in een kunstwerk, evenwicht te creëren en adequate negatieve ruimte Het brandpunt van het schilderij kan worden geplaatst op het punt waar de ogen van nature naar toe worden getrokken. Doeken kunnen mentaal worden verdeeld, of opgemeten en getekend. Deze specifieke techniek kan worden gebruikt met elk onderwerp - een voorbeeld zou kunnen zijn om de horizon uit te lijnen met het onderste derde snijpunt van het oppervlak, en dan een boom te plaatsen op het linker verticale derde.

Paul Delvaux: Eenzaamheid

De gulden snede is een geometrisch construeerbare verhouding die vaak voorkomt in de natuur en ook invloeden heeft in de kunst. Het is iets ingewikkelder dan de regel van derden, maar als je graag een wiskundige benadering van kunst hanteert, is het een interessant concept om te lezen. Bekijk dit artikel van Draw Paint Academy voor meer informatie over het gebruik van de gulden snede. gouden verhouding om uw kunstwerken te ontwerpen.

Regel van kansen

Isaac Levitan: Pioenen

Dit is het idee dat de compositie visueel aantrekkelijker is als er een oneven aantal elementen is, in plaats van een even aantal.

Denk aan negatieve ruimte

Anders Zorn: Martha Dana

Negatieve ruimte in de kunst is de lege ruimte rondom het onderwerp of een voorwerp. Dit kan de achtergrondkleur zijn, een stuk lucht, of een landschap dat onscherp is achter het hoofdonderwerp.

M.C. Escher: Ontwikkeling II

Door een kunstwerk te vereenvoudigen en effectief gebruik te maken van negatieve ruimte, kunnen schilderijen een dramatisch minimalisme uitstralen en het brandpunt benadrukken. Schilderijen met te veel elementen kunnen druk en verwarrend overkomen voor de kijker, waarbij de brandpunten niet duidelijk zijn.

Vereenvoudiging van het beeld

John Singer Sargent: Een landschapsstudie bij San Vigilio, Gardameer

Vereenvoudig een beeld door alles wat overbodig is weg te halen. In het echte leven zien scènes er vaak rommelig uit. Vereenvoudigen is een aardig concept voor ons kunstenaars, omdat het betekent dat er minder tijd wordt besteed aan het detailleren van elk object in het zicht! Analyseer je referentie of scène zorgvuldig en bedenk welke elementen de grootste impact hebben op het algemene ontwerp van het werk. Als je bijvoorbeeld de oceaan schildert, moet jekan besluiten dat het schilderen van slechts één surfer op de ton van de golf in plaats van drie, de kijker in staat zou stellen zich te concentreren op de ervaring van één persoon.

Symmetrie

Claude Monet: Vissersboten bij Honfleur

Een symmetrische compositie heeft een inherente schoonheid. Dit kan een natuurlijke symmetrie zijn, bijvoorbeeld een stilstaand meer dat een zonsopgang weerspiegelt. Maar pure symmetrie kan een beeld soms ongelijkmatig en monotoon doen lijken, dus kunnen kunstenaars ervoor kiezen de symmetrie te doorbreken door een onderwerp, zoals een vogel of boot uit het midden op het water te plaatsen.

Inkaderend element

Paul Cezanne: De zee bij l'Estaque

Een lijst dient om het oog van de kijker naar het brandpunt van het werk te leiden. De lijst neemt gewoonlijk ten minste één of twee hoeken van een doek in beslag en het is niet de bedoeling dat het afleidt van het hoofdonderwerp. Het fungeert bijna als een negatieve ruimte, meestal donkerder, vager of gedempt in toon dan het primaire brandpunt. Een lijstelement kan zijn eigen texturen hebben, een goed voorbeeld is een boom die eenver bergzicht, waarbij de berg het hoofdonderwerp is.

De referentie interpreteren

Met kennis over de verschillende regels en technieken in compositie, zal de interpretatie van de referentie om een schilderij te maken intuïtiever aanvoelen, of uw eerste stap nu het nemen van een foto is, of het vinden van een plek buiten om uw plein air ezel U kunt bijvoorbeeld een scène fotograferen om voldoende ruimte rond objecten te geven om een gevoel van evenwicht te creëren, of u kunt de camera op een onderwerp richten, zodat het onderwerp wordt ingekaderd voor een interessantere compositie. Wanneer schilderen en plein air Je kunt wat tijd besteden aan het bekijken van je scène en rondlopen tot je de beste belichting, hoek en compositie hebt gevonden.

Een fotoreferentie bewerken om de compositie te verbeteren

Als u werkt met een foto die er niet evenwichtig en scheef uitziet, zijn er manieren om deze te bewerken in Photoshop Met een nauwkeuriger foto kunt u zich een beter beeld vormen van het uiteindelijke schilderij.

Foto voor bijsnijden

De eenvoudigste manier om de compositie te veranderen is door de foto bij te snijden. Door bijvoorbeeld deze foto bij te snijden wordt evenwicht bereikt.

Foto na bijsnijden

In de eerste afbeelding was er te veel ruimte aan de linkerkant, maar door het bijsnijden ziet de afbeelding er symmetrischer uit. Het is een subtiel verschil, maar ik koos ervoor om de scène te vereenvoudigen door onnodige sneeuw te verwijderen en de boom en het hek uit te lijnen met de regel van derden. Het zorgt voor een standaardcompositie. Een andere meer geavanceerde methode om een compositie te herstellen door lege ruimte in te vullen, is door gebruik te maken van de inhoudsbewust instrument .

Je zou ook het vervaagingsgereedschap kunnen gebruiken, of kloonstempelgereedschap om rommel uit een afbeelding te verwijderen, om het uiterlijk ervan te vereenvoudigen.

Hoe de compositie in een schilderij te plannen

Er zijn een aantal methoden om composities te plannen en te testen voordat u begint met het aanbrengen van verf. Vervolgens zijn er meer methoden die u kunt toepassen om ze in uw uiteindelijke werk te implementeren. Het is nuttig om de compositie zorgvuldig te plannen voor grotere werken en werken in opdracht, om ervoor te zorgen dat u zo tevreden mogelijk bent met het uiteindelijke resultaat.

Notan en waardestudies

Vincent van Gogh: Caféterras bij nacht en twee waardevolle notan

Notan kan u helpen om uw beeld terug te brengen tot alleen zwart-wit waarden. Door een notan te maken, kunt u de grote vormen, waarden en massa's in het beeld zien, zonder dat kleuren of tonen het beeld verwarren. Hierdoor kunt u de lijn, vormen en afstand dienovereenkomstig rangschikken, om een evenwichtiger ontwerp te maken. Bijvoorbeeld, van deze notan studie van van Gogh's Café Terras bij Nacht, is het brandpunt van deTerrassen worden gecreëerd met lichte waarden. Vervolgens wordt het oog van de kijker geleid naar de lucht en de donkerste waarden in de verte. Het is deze ordening van de vorm die het ritme in het werk creëert.

' Horizon ' schilderij: notan en waardestudie

Een waardestudie is anders dan een notenstudie. De kunstenaar tekent het beeld met een volledig waardebereik. Dit kan nuttig zijn om de juistheid van de waarden en het contrast te bepalen en of het contrast moet worden verhoogd of afgezwakt om een harmonieuzer beeld te creëren.

Miniaturen

Pak een schetsboek en teken grofweg een reeks kleine vakjes (een paar centimeter in diameter) in dezelfde verhoudingen als je doek. Vul de vakjes vervolgens met de belangrijkste elementen die in je kunstwerk zullen voorkomen. Je kunt dit doen in een schetsboek met enkele grafietpotloden of kleurpotloden .

Geef uw hoofdonderwerp en secundaire onderwerpen aan en eventuele andere belangrijke kenmerken zoals horizonlijnen. Laat kleine details weg en richt u in plaats daarvan op positionering, verhouding, waarden, witruimte, balans en andere compositiemiddelen die u wilt opnemen. Als u naar het grote geheel kijkt, kunt u overwegen of u een geometrische compositie wilt opnemen, zoals een driehoeks- of S-formatie.

Maak een kleine mockup

Gouache is een prachtig medium dat snel droogt en gemakkelijk schoon te maken en op te zetten is. Je kunt snel werken op kleine schaal. Neem een aquarelpapier op fotoformaat en een klein vierkant penseel en test de plaatsing van verschillende elementen en kleurencombinaties.

Een andere manier om een mockup van een schilderij te maken, is het maken van een digitaal schilderij. Met een programma als Photoshop en een grafisch tablet digitale schilderijen maken is eenvoudig - maak een nieuw tekenbord, kies je kleuren en penselen en begin. schetsen Je zou ook een app als Procreate kunnen gebruiken met een iPad om het schilderij snel na te maken en kleurencombinaties te testen.

Zie ook: De beste schildersdoeken voor kunstenaars

Een raster maken

Als je de perfecte mock-up schets hebt gemaakt, of als je tijd hebt besteed aan het bewerken van een referentiefoto en je wilt zorgen voor nauwkeurigheid in je uiteindelijke werkstuk, een raster maken en schaal het op naar het schilderij. Gebruik rasterlijnen en referentiepunten als leidraad voor het plaatsen van verschillende elementen in de afbeelding.

U zou bijvoorbeeld het volgende kunnen gebruiken Photoshop om een mockup te maken en stel het artboard in op dezelfde beeldverhouding als het canvas waarop u gaat werken (d.w.z. 2:3). Maak vervolgens in Photoshop een raster van vier segmenten in de breedte en zes segmenten in de hoogte. Teken vervolgens een raster met dezelfde verhoudingen op het canvas, met vier segmenten overdwars en zes segmenten omhoog. De vierkantjes in Photoshop dienen als referentiepunten voor alle belangrijkedelen van de tekening of het schilderij.

Begin met een schets

Voordat u begint met het neerzetten van de verf of zware potloodlijnen, maakt u een lichte schets. Op die manier bent u zeker van de structuur en de verhoudingen van het werkstuk voordat u nadenkt over kleuren, waarden, randen, details en alle andere kenmerken die een goed schilderij maken. De plaatsing van elementen is als het skelet, zodra u weet dat alles op de juiste plaats zit, kunt u het invullen in eenmanier dat het tot leven komt.

Begin met de samenvatting

Om de referentie in een schilderij om te zetten, begint u met het bekijken van de abstracte massa's in de referentie of uw compositieschets. Het is belangrijk om na te denken over de interactie tussen vorm en kleur voordat u details schildert. Het kan nuttig zijn om te beginnen met de blokkeer techniek waarbij schilders beginnen met het blokkeren van de abstracte vormen en kleuren die zij in hun referentie zien, waardoor de aandacht gericht blijft op het grote geheel en de compositie als geheel, in plaats van zich in een vroeg stadium te richten op onsamenhangende details.

Begin met een onderschildering

Een alternatieve methode om een schilderij te beginnen met de inblokmethode, is beginnen met een onderschildering Het doel van de onderschildering is om waarden vast te stellen voordat de kleur wordt toegevoegd. De relatieve licht- en donkertegraad van delen van een schilderij helpen om aandachtspunten in de compositie te creëren. U kunt bijvoorbeeld delen creëren met een vergelijkbare toon, die voor de kijker naar de achtergrond verdwijnen, maar het onderwerp kan kenmerken hebben die meer contrasteren tegen deze achtergrond. De onderschilderingis een mooie gelegenheid om de structuur van het werk in kaart te brengen. Het hoeft niet gedetailleerd te zijn - veel kunstenaars maken een onderschildering als schets, bijvoorbeeld met verdunde olieverf.

De onderschilderingstechniek kan ook gedetailleerder zijn, want sommige kunstenaars schilderen een achtergrondkleur van een neutrale aardkleur, en schilderen vervolgens met titaanwit en omber gebrand waar de schaduwen en highlights komen.

Kijk naar het hele plaatje

Een goede tip om je te concentreren op het effect van het beeld als geheel in plaats van je te concentreren op onnodige details, is om regelmatig een stap terug te doen van het kunstwerk. Kijk hoe de verschillende elementen in het stuk zich tot elkaar verhouden. Vraag je af of het oog effectief naar het brandpunt wordt getrokken, of het stuk goed in balans is en of de verhoudingen kloppen. Als je een beginnende schilder Het is nuttig jezelf eraan te herinneren dit af en toe te doen om te controleren of je schilderij op de beoogde koers ligt.

Plein air compositie tips

Als je op locatie gaat schilderen, kan het veel lastiger zijn om een goede compositie in een tafereel te vinden. Dit komt door het veranderende licht en de weersomstandigheden. Een goede tip is om een foto te maken van het tafereel dat je buiten wilt schilderen. Als je er niet aan toekomt, kun je er op terugkomen en het in het atelier afmaken.

Een andere tip is om een ViewCatcher die kan helpen een beeld in te kaderen en een gevoel van focus en perspectief te geven bij het bekijken van een scène.

Niets is te vergelijken met het gevoel dat je kunt krijgen door en plein air te schilderen. Kleuren, licht en extra zintuiglijke informatie kunnen ertoe bijdragen dat je een sfeervoller werk creëert.

Kleurcompositie in de kunst

Claude Monet: oevers van de Seine bij Jenfosse - Helder weer

Overwegen hoe een schilderij is opgebouwd kan het algemene effect van het kunstwerk sterk verbeteren, maar kleur en waarde zijn net zo belangrijk. Plan de kleurencompositie door na te gaan hoe de verschillende kleuren op elkaar inwerken, of ze harmoniëren of contrasteren. Als u nog maar net begint met schilderen, bekijk dan onze gidsen over kleurentheorie , kleurmenging en hoe maak je kleurenschema's in de kunst .

Zie ook: Hoe te voorkomen dat acrylverf uitdroogt - Fine Art Tutorials

Creëer een gevoel van rust of een gevoel van dynamiek door zorgvuldig kleurencombinaties te kiezen of te wijzigen. Gebruik kleurtemperatuur of verzadiging om elementen in een schilderij te verenigen. Je kunt ook in een hoge toonaard (lichte tinten) schilderen om elementen samen te brengen. Gebruik contrast tussen licht en donker, of vergelijkbare waarden en verschillende waarden om te creëren nadruk en ritme.

Regels zijn er om gebroken te worden

Regels in de kunst zijn niet bedoeld als beperkingen, ze zijn er om kunstenaars te leiden. Als je eenmaal hebt geoefend in het maken van kunstwerken met een typisch 'goede' compositie, probeer dan eens enkele van deze stelregels aan je laars te lappen. Je kunt dit doen om onrust en spanning in een werk te creëren. Denk aan werken van Jeroen Bosch Maar hij gebruikte kunst om een gevoel van onrust te creëren, om een negatief licht te schijnen op gedragingen, praktijken of systemen die hij als immoreel beschouwde.

Verder lezen en cursussen

Edgar Payne: Compositie van buitenschilderijen Dit boek is aan de dure kant, maar Edgar Payne was een meester in compositie in buitenschilderkunst. Hij gaat uitgebreid in op verschillende compositieprincipes in zijn boek. Het is geïllustreerd met zijn schilderijen (in zwart-wit) om nuttige voorbeelden te geven, om waarden en massa's te laten zien.

Geavanceerde compositietechnieken : een wiskundige benadering van de compositie van een schilderij en de geometrie op het doek waarnemen om evenwichtige en harmonieuze kunstwerken te creëren.

Volg een compositieles op Skillshare : In deze cursus gaat JW Learning dieper in op het ontwikkelen van een compositie om betekenis over te brengen.

Foto: Zonsondergang aan de Seine door Claude Monet

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.