Hoe opruimen na een olieverfschilderij zonder oplosmiddel

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

Het kost iets meer moeite om op te ruimen na een olieverfschilderij zonder oplosmiddel, maar er zijn zoveel voordelen om uw werkruimte oplosmiddelvrij te houden.

Terpentijn, reukloze minerale spiritus en alternatieve verfverdunners zijn zeer effectief bij het schoonmaken van verf, maar oplosmiddel kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid als u de dampen regelmatig inademt. Ook is het niet zo geweldig om te gebruiken als u kinderen of huisdieren in de buurt van uw atelier hebt.

Gelukkig is het echt gemakkelijk U moet wat harder schrobben om de verf grondig te verwijderen, maar dat is de prijs die u betaalt voor schone lucht in het atelier.

Er zijn een paar dingen die je moet opruimen, ik heb ze opgesomd in de onderstaande lijst.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Materialen je moet olieverf schoonmaken

Essentiële items

  • Borstelreiniger en hersteller : Dit spul is als magie, het reinigt, verzorgt en herstelt uw penselen. Het is uw oplosmiddelvervanger.
  • Borstelring Het filtert de zeep en olie en houdt het water schoon.
  • Papieren handdoeken
  • Rubberen handschoenen om je handen te beschermen tegen verf
  • Scheermeskrabber: is essentieel als je een glazen palet hebt

Niet essentieel, maar nuttig

  • Saffloerolie Het verwijdert olie van uw penseel, wat betekent dat u de kleur van uw penseelharen kunt verwijderen. Het is echter niet geschikt om aan het eind van de schildersessie schoon te maken, omdat het een olieresidu op de penselen kan achterlaten, waardoor ze stijf worden.
  • Deze siliconen verfschrobber Het versnelt het reinigingsproces omdat het de nodige wrijving biedt om de verf volledig van uw penselen te verwijderen. Dit is ideaal voor gebruik met verende penselen zoals synthetische of varkenspenselen, maar wees voorzichtig met delicate penselen zoals marterhaar.

Stap 1: Maak de borstels schoon

Vermijd het wassen van olieverf in de gootsteen, omdat dit het watersysteem kan verontreinigen. Verwijder in plaats daarvan het grootste deel van de verf door het te dompelen in saffloerolie Doe dit verschillende keren tot het grootste deel van de verf verwijderd is.

Maak dan het penseel nat en draai het rond in de Meesterzeep Veeg op een papieren handdoek om resten te verwijderen en herhaal tot de meeste verf is verwijderd. Deze zeep is geweldig omdat hij zacht maar effectief is, wat betekent dat hij geschikt is voor gebruik met marterborstels.

Dan is de laatste stap, met een relatief schoon penseel, het opnieuw inwrijven van de Master's soap, en het verwijderen van overtollige verf in je penseelwasser. Er zal veel herhaling zijn in het proces van natmaken met water en afvegen op papieren handdoeken.

Als ik uitgeharde olieverf op mijn kwast heb, of als er veel hardnekkige verf in de haren zit, gebruik ik de Silicone Paint Scrubber om een sopje te maken met de kwast, de groeven van de scrubber trekken de verf uit de haren. U kunt dit gebruiken om verf te verwijderen uit de basis van de haren in de buurt van de huls, die als u ze laat drogen de kwast kan doen spatten en verstijven. Silicone iszacht en fijn te gebruiken met varkenshaar en synthetische borstels, maar als u met marterhaar werkt, ga dan voorzichtig te werk, want deze vezels zijn delicaat.

Als uw penseel wat extra TLC nodig heeft, laat dan wat zeep van de Master in de haren drogen (vorm de haren in hun oorspronkelijke vorm).

Spoel de borstel grondig uit.

Zie ook: Een houtskooltekening verzegelen: stap-voor-stap handleiding

Als de haren nog nat zijn, vorm je ze met je vingers tot een punt.

Maak paletmessen schoon door ze af te vegen op een papieren handdoek.

Lees deze tips voor meer informatie over hoe u borstels in hun oorspronkelijke staat herstellen .

Stap 2: Maak je palet schoon

Hoe verwijder je olie van een glazen palet

Als de verf nat is, veeg je de delen die je wilt schoonmaken af met een papieren handdoek of vod. Om het hele palet schoon te maken, veeg je het eerst af met een papieren handdoek, daarna kun je het gewoon afwassen met water en zeep in de gootsteen.

Als de verf droog is, gebruik dan een scheermesschraper. Houd de schraper in een hoek van 45 graden ten opzichte van het palet en schraap de opgedroogde verf eraf. Ik zal verderop in dit artikel uitleggen hoe u uw verfafval, zoals verfschraapsel, kunt verwijderen. Glazen paletten zijn gemakkelijker schoon te maken dan hout. Als u een glazen palet wilt kopen, koop dan een palet van gehard glas zoals deze van New Wave Dit palet is stevig, heeft een grote ruimte om te mengen en is verkrijgbaar in de kleuren wit, helder en grijs.

Hoe verwijder je olie van een houten palet?

Voordat u uw houten palet gaat gebruiken, moet u het goed voorbereiden, zodat het geen olieverf absorbeert. Doe dit door het eerst glad te schuren en vervolgens met een pluisvrije doek in lijnolie over het palet te wrijven. Verwijder overtollige olie met een andere pluisvrije doek en laat het drogen (dit duurt een paar dagen).

Laat er nooit verf op drogen, want die is moeilijk te verwijderen.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor acrylschilderen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Als de verf nat is, verwijder je deze met de zijkant van je paletmes. Veeg vervolgens het palet schoon met een papieren handdoek.

Het is normaal dat een houten palet na verloop van tijd verkleurd. U moet er alleen voor zorgen dat het palet glad, vlak en schoon is om het zo werkbaar mogelijk te maken.

Stap 3: Verwijdering van olieverfafval

U hebt een luchtdichte container nodig om het verfafval in te bewaren, want drogende olie is brandbaar. Vul uw luchtdichte container met water voordat u het olieverfafval erin doet. Olieverfafval omvat olie en zeepresten die zich op de bodem van uw borstelwasser hebben verzameld.

U kunt het afval afgeven bij uw plaatselijke faciliteit voor gevaarlijk afval, maar bel uw gemeente om te informeren waar u het afval het beste kunt afgeven.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert u over alle gereedschappen en materialen die u nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft u waardevol advies over hoe u de benodigdheden moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Als u op zoek bent naar een voorraad olieverfbenodigdheden, bekijk dan onze kunstwinkel .

Olieverfkwasten schoonmaken zonder oplosmiddel: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.