Wat is waarde in kunst?

Carla Andrews 04-06-2023
Carla Andrews

In de kunst en specifiek in kleurentheorie kleuren worden beschreven met verschillende attributen, zoals waarde, verzadiging, chroma en tint. Waarde is een van de elementen van kunst -de fundamentele bouwstenen die een kunstwerk creëren. De andere elementen omvatten lijn , textuur kleur, ruimte , vorm en formulier .

Wanneer kunstenaars kleur in het leven waarnemen en nauwkeurig beschrijven, kunnen zij kleuren mengen Waarde is slechts één aspect van kleur, maar wel een belangrijk aspect. Door te leren kleuren te mengen met nauwkeurige waarden kunnen kunstenaars realistischere en succesvollere schilderijen maken.

Waarde wordt in de kunst gedefinieerd als hoe licht of donker een kleur is. Waarden worden in de kunst gebruikt om licht en schaduw weer te geven. Deze lichte en donkere tinten kunnen worden gemeten in een schaal, waarbij de lichtste waarde wit is en de donkerste waarde zwart. Elke kleur heeft een waarde die in die schaal past, ongeacht de verzadiging en de tint.

De waarden beïnvloeden de structuur en compositie van een schilderij. Waarde is belangrijk in de kunst omdat het kan helpen om de illusie van licht, diepte en volume te creëren. Het kan ook helpen om stemming en sfeer in een kunstwerk te creëren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De waardeschaal

Denman Ross vond in 1907 een waardeschaal uit die kunstenaars nog steeds gebruiken. Het is een schaal van 9 waarden, variërend van wit (1) tot zwart (9). De grijswaarden tussen wit en zwart krijgen namen als 'hoog licht' 'laag licht' en 'midden waarde'.

Gebruik een waardeschaal om te bepalen hoe de hooglichten en schaduwen in je kunstwerk zich tot elkaar verhouden.

Grijswaarden en waardezoeker

Gebruik deze grijswaarden- en waardezoeker Houd de waardenkaart gewoon tegen het schilderij of de tekening en vergelijk de waarden in uw kunstwerk. Gebruik de kaart bij het mengen van kleuren of vergelijk de waarden in uw schilderij met de waarden in uw referentie.

Maak zelf een waardeschaal

Als u uw eigen waardeschaal wilt maken, is dat heel eenvoudig! Het enige wat u hoeft te doen, is 9 gelijke vakjes op een rij tekenen. Vervolgens schildert of tekent u een uiteinde met zwart en laat u het andere uiteinde leeg, voor wit, of schildert u het met wit. Waarde 5, in het midden, is uw middentoon, dus meng het zwart en wit in gelijke hoeveelheden om deze waarde te creëren. Vul vervolgens de tussenliggende waarden in, begin met 2 en werk zo verder.tot 8, waarbij de duisternis voor elke stap van de schaal toeneemt.

Wat is het verband tussen waarde en kleur?

Een kleur kan worden beschreven door zijn tint, verzadiging en waarde. De waarde van een kleur is slechts één aspect ervan.

Tint verwijst naar de kleur zelf, bijvoorbeeld rood, blauw of groen. Verzadiging beschrijft hoe zuiver de kleur is, dus een zeer verzadigde kleur is zeer helder, terwijl een kleur met een lage verzadiging meer gedempt is.

Zie ook: Hoe kleuren te mengen: een gids voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Waarde is de relatieve lichtheid en donkerheid van kleur, ongeacht verzadiging en tint.

Een enkele kleur heeft een veelheid aan verschillende waarden. Zo kan roze bijvoorbeeld worden gemengd met wit om een lichte tint te creëren. Evenzo kan blauw worden gemengd met zwart om een donkere tint met een lage waarde te creëren. Al deze variaties van roze of blauw kunnen worden gemeten in hun relatieve lichtheid of donkerheid, zodat ze passen op de waardeschaal, tussen de lichtste kleur en de donkerste kleur.

Hoe schilderen met nauwkeurige waarden

Hoogtepunten hebben de lichtste waarden in een kunstwerk en schaduwtinten de donkerste waarden in een kunstwerk. Waarden zijn echter relatief. In de meeste kunstwerken verschijnen waarden bijna nooit als zuiver wit of zuiver zwart Het is waarschijnlijker dat de lichtste highlights in een tekening of schilderij een 2 krijgen op de Denman Ross-schaal en de donkerste waarde rond een 8. Dat komt omdat highlights en schaduwen in het leven bijna nooit echt wit of zwart zijn.

Monet was een impressionistische schilder en hij schilderde vaak met verzadigde en surrealistisch aandoende kleuren als stijlmiddel. De waarden in zijn kunstwerken zijn echter nauwkeurig, waardoor het tafereel een realistische structuur en vorm krijgt. Zoals u in de grafiek kunt zien, gebruikte Monet nauwelijks extreme waarden in zijn werk. De lichtste waarde is niet wit en de donkerste waarde is niet zwart. De middentonen in de weerspiegelingvan de bomen in het water donkerder lijken dan de bomen zelf, zoals in het echte leven.

Leren waarnemen van waardeverhoudingen in een referentie

De middelste waarden vormen het grootste deel van een kunstwerk en het creëren van nauwkeurige waarden is gericht op tonale massa's en hoe de waarden zich tot elkaar verhouden en dus in elkaar overgaan.

Een truc die u kan helpen waarden te bepalen in een referentiebeeld, is een foto nemen van uw onderwerp of scène en vervolgens een grijswaardenfilter toepassen op het beeld. Zo kunt u de waarden van de elementen duidelijk zien, zonder de extra informatie van tint of verzadiging.

De grijswaardenzoeker kan ook helpen bij het bepalen van waarden in een referentie, of uit het leven gegrepen. Houd de schaal tegen uw referentie en zoek de donkerste waarde, vergelijk die dan met de waarden op de kaart. Doe hetzelfde met de lichtste highlight.

Waarden en kleurmenging

Een essentieel onderdeel van schilderen met nauwkeurige waarden is leren hoe je kleuren effectief kunt mengen. Een deel hiervan is het begrijpen van pigmenten en hoe je kleuren donkerder en lichter kunt maken.

Schaduwkleuren mengen

In olieverf, acrylverf en plakkaatverf hebben verschillende pigmenten verschillende kwaliteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal verschillende zwarte en aardetinten die kleuren donkerder maken. Elk pigment heeft een andere intensiteit, transparantie en kleurtemperatuur die van invloed kunnen zijn op hoe kleuren met elkaar mengen.

Bijvoorbeeld, het pigment ivoorzwart is koel van toon en is eigenlijk een laag chroma blauw. Het is ook semitransparant en heeft een hoge dekkingskracht. Dit betekent dat ivoorzwart in sommige kleurmengsels overheersend kan zijn en niet altijd de zuiverste kleurgradaties zal maken. Echter in schilderijen met koele schaduwtinten en hoog contrast zou het geschikt zijn, het mengt zich tot blauw-grijs.

Een ander pigment dat zeer geschikt is voor het mengen van schaduwtinten en donkere waarden is omber gebrand Omber gebrand is een transparante bruin gekleurd pigment Het heeft geen ultrahoge dekkracht, zodat het kan worden gebruikt om zuivere kleurgradaties te creëren in portretschilderijen of in schilderijen met warmer getinte schaduwen Als je zuiver zwart wilt maken met gebrande omber, meng er dan wat ultramarijnblauw .

Mix highlight kleuren

Om kleuren te kleuren, meng je ze met wit. Er zijn twee belangrijke soorten wit die kunstenaars gewoonlijk gebruiken voor lichte waardetinten, namelijk titaanwit en zinkwit .

Titaanwit is een opaak pigment en heeft een hoge dekkingskracht. Het verhoogt de dekkingskracht van kleurmengsels en kan de neiging hebben kleuren te desatureren als er veel wordt toegevoegd. Zinkwit daarentegen is transparant en heeft een lage dekkingskracht, zodat het mengsels subtiel lichter maakt, met behoud van de verzadiging en transparantie. Meng de twee verschillende witpigmenten samen om de kenmerken in evenwicht te brengen.uit.

Waardecompositie in schilderen en tekenen

Bij het maken van een succesvol kunstwerk kan het nuttig zijn om de samenstelling plannen Zelfs als u vanaf een referentie schildert, kunt u overwegen sommige elementen te verplaatsen om een gevoel van balans en dus een esthetischer beeld. De waarden in een beeld kunnen dienen om het oog naar binnen te trekken, een brandpunt Denk na over het effect dat u wilt creëren en hoe u de waarden in het kunstwerk zult samenstellen om dit gewenste effect te bereiken.

Compositie schetsen

Snelle compositieschetsen voor een bergschilderij

Pak voordat je begint een schetsboek en een potlood en maak een paar miniatuur compositie schetsen Denk na over de structuur en indeling van de afbeelding en hoe de waarden zijn gerangschikt. Je schets hoeft niet gedetailleerd of nauwkeurig te zijn, het doel is om de verschillende elementen in kaart te brengen op een manier die voor jou logisch is.

Het kan helpen om een rand rond de thumbnail te tekenen en de thumbnail in drieën te verdelen, zodat je je onderwerp op een van de kruispunten kunt uitlijnen om de regel van derden te volgen.

Waardestudies

Een waardestudie is een kleine tekening of snel schilderij dat waarden toekent aan verschillende compositorische elementen in een schilderij. Kunstenaars kunnen het toonbereik en het waardecontrast plannen in een schetsboek voordat ze de verf op het doek zetten. Het is vergelijkbaar met een compositieschets, maar er wordt meer nadruk gelegd op het vaststellen van nauwkeurige waarden. Je kunt kiezen om te werken aan een van de compositieschetsen die jehebben gemaakt en er een waardestudie van maken.

Waardestudies zijn een optionele oefening die kan worden gedaan nadat een paar compositieschetsen zijn gemaakt en nadat de kunstenaar heeft beslist over de plaatsing van de verschillende elementen. Deze planningsstappen zijn niet noodzakelijk, maar als je een groot werk maakt voor een opdracht of dat je in een galerie gaat tentoonstellen, is het vaak de moeite waard om tijd te besteden aan planning om het uiterlijk van het eindresultaat te optimaliseren.In het voorbeeld van het bergschilderij heb ik gewerkt vanuit de eerste compositieschets, daarna heb ik een waardestudie gemaakt in Photoshop .

Wanneer je een waardestudie maakt, concentreer je je op de grote vormen van je onderwerp of scène en kijk je naar de tonale massa's in de referentie. Bepaal de rangschikking van donkere schaduwen, middentonen en hoge lichten in het beeld en wat de aandacht van de kijker zal trekken.

Een andere aanpak voor het schilderen met nauwkeurige waarden is het maken van een reeks waardestudies. Hierbij wordt hetzelfde onderwerp meerdere keren geschilderd, waarbij telkens andere combinaties van lichte en donkere tinten worden gebruikt. Dit helpt u niet alleen om uw vaardigheden in het mengen van nauwkeurige waarden aan te scherpen, maar het stelt u ook in staat om te experimenteren met verschillende manieren om de lichte en donkere partijen in een schilderij te rangschikken omverschillende effecten creëren.

Waardestudies hoeven niet gedetailleerd te zijn, maar denk na over waar de tonale massa's geplaatst zullen worden.

Notan

Vincent van Gogh: Caféterras bij nacht en twee waardevolle notan

Een ander soort waardestudie die kunstenaars maken zijn notans. A Notan is een studie met twee of drie waarden die de tonale massa's van een afbeelding vereenvoudigt tot enkel zwart en wit. Kunstenaars gebruiken notans in de planningsfase van een schilderij, omdat ze je kunnen helpen het ontwerp van de spatiëring en de vormen in het kunstwerk beter te zien.

Waardetechnieken in de schilderkunst

Er zijn een paar technieken en benaderingen die u bij het schilderen kunt gebruiken om nauwkeurigere waarden te bereiken en waardecontrasten te gebruiken om bewuste stilistische effecten te creëren.

Begin met middentonen en tonale massa's

Stel een middentoon vast en verhoog langzaam het contrast naarmate de tekening of het schilderij vordert. Dit is een uitstekende benadering van tekenen en schilderen die met bijna elke kunstmedium Het is een veelgebruikte benadering in houtskooltekening Ook als je gouache, acryl of olieverf zou schilderen, zou je kunnen beginnen met tonale massa's en texturen opbouwen, schaduwen benadrukken bouw dan hoogtepunten op.

Zie ook: Kies een schilderij frame: Muurkunst frames beoordeeld

Probeer deze aanpak als je vaak merkt dat je overdrijft met het creëren van contrast in waarden in een kunstwerk. Door te beginnen met de tonale massa's en middentonen, zal het je aanmoedigen om terughoudender te zijn met de schaduw- en hoge tonen. In plaats daarvan kun je oefenen met het geleidelijk verhogen van het contrast naarmate het kunstwerk vordert.

Bij aquarelleren is dat anders, omdat kunstenaars voor de accentuering van de tonen vertrouwen op het wit van het papier. Bij aquarelleren werken kunstenaars van licht naar donker, waardoor de waarden vaak hoog oplichten en een delicaat uiterlijk krijgen.

Onderschildering: grisaille

Onderschilderen is een techniek waarbij een kunstenaar de compositie schetst met een monochrome verfkleur, meestal met zwart en wit of gebrande omber en wit. Dit biedt een uitstekende basis om lagen kleur op te bouwen en transparant over de bovenkant te glaceren. Het helpt je om het toonbereik in een kunstwerk in kaart te brengen door in de eerste fase waarden vast te stellen.

Grisaille is een soort onderschildering waarbij gebruik wordt gemaakt van grijstinten, met zwart en wit pigment. Het kan met groot effect worden gebruikt om verbluffende schilderijen te maken met realistische waarden Om deze aanpak te proberen, begint u met het schetsen van uw compositie en schildert u vervolgens over de bovenkant met een reeks grijstinten, waarbij u de donkerte en lichtheid varieert. Zodra u tevreden bent met de toonwaarden, kunt u beginnen met het toevoegen van kleur over de bovenkant, hetzij door glaceren of dekkend schilderen.

Deze aanpak kan voor elk onderwerp worden gebruikt en is vooral effectief voor het schilderen van portretten. Denk eraan dat lagen glazuur de onderschildering donkerder maken, dus schilder de onderschildering in iets lichtere waarden dan u verwacht dat het eindresultaat zal zijn, of schilder dekkende highlights aan het eind.

Chiaroscuro

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Een techniek gebruikt door oude meesters zoals een Johannes Vermeer, clair-obscur is het contrast van lichte en donkere tinten in een schilderij. Het kan worden gebruikt om intens contrasterende beelden te creëren. De term chiaroscuro komt van het Italiaans voor 'licht' en 'donker'.

Hoe bereik je donkere waarden in een tekening

Om de waarden van schaduwtinten in een tekening donkerder te maken, oefent u zware druk uit met een zacht potlood. Als u grafietpotloden gebruikt, kunt u overwegen een 6B of 8B te nemen om ultradonkere tinten te bereiken. Er zijn een aantal andere potlood tekentechnieken die kunstenaars gebruiken om een waardebereik te creëren, zoals stippelen en arceren.

Met houtskool kunnen potloodkunstenaars donkere, matzwarte tinten bereiken. Grafiet heeft een meer zilvergrijze tint aan potloodstrepen, en wanneer kunstenaars zware druk uitoefenen, kunnen de grafietstrepen glanzend en reflecterend lijken. Bij het tekenen met houtskool heb je echter geen van deze problemen. Als je een potloodkunstenaar bent die sterk contrasterende tekeningen wil maken, houtskool is een geweldige optie.

Waarde in kunstwoordenlijst

Toon

De lichtheid of donkerheid van een kleur.

Waarde

De mate van lichtheid of donkerheid van een kleur.

Schaduw

Een tint waaraan zwart is toegevoegd, waardoor het donkerder wordt.

Tint

Een tint waaraan wit is toegevoegd, waardoor het lichter wordt.

Verzadiging

De zuiverheid en intensiteit van een kleur.

Hue

De naam van een kleur (rood, blauw, geel, enz.).

Chroma

De mate van verzadiging of zuiverheid van een kleur. Grijs is bijvoorbeeld een laagchromatische kleur en blauw in zijn meest verzadigde vorm is een hoogchromatische kleur.

Low-key

Een kleurenschema met vooral donkere kleuren.

High-key

Een kleurenschema met vooral lichte kleuren.

Waardecontrast

Hoe groter het verschil in waarde, hoe groter het contrast. Waardecontrast kan worden gebruikt om een gevoel van diepte en volume in een kunstwerk te creëren. Het kan ook worden gebruikt om een gevoel van beweging of ritme Een sterk contrastrijk schilderij trekt de aandacht van de kijker en heeft een intense uitstraling, terwijl kunstwerken met minder waardecontrast subtiel en gedempt overkomen.

Bij het mengen van verf is het belangrijk na te denken over de waarden van de kleuren die je gebruikt. Als je een schilderij met een hoog contrast wilt maken, zul je kleuren met zeer verschillende waarden moeten gebruiken. Zwart en wit hebben bijvoorbeeld het hoogst mogelijke waardecontrast.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.