Kies een schilderij frame: Muurkunst frames beoordeeld

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

De juiste schilderijlijst hangt af van uw budget, de grootte van het kunstwerk en de stijl die u wilt creëren. Kies een lijst om esthetische redenen, om de randen van een doek op te poetsen zodat het er professioneler uitziet, of om het kunstwerk te beschermen en aan de muur te kunnen hangen.

Ontdek in deze gids de verschillende soorten wandlijsten en beslis welke geschikt zijn voor het kunstwerk dat u wilt tentoonstellen. Ook vindt u een productbespreking om u te helpen bij het kiezen van een schilderijlijst.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Hoe kies je een schilderijlijst?

Voordat u een schilderij inlijst, moet u rekening houden met de ondergrond waarop het kunstwerk is geschilderd en het medium waarin het kunstwerk is geschilderd. Dit is van grote invloed op wat u zoekt bij het kiezen van een schilderijlijst.

Meet uw kunstwerk

Pak een meetlint en meet de breedte, hoogte en diepte van het kunstwerk. Als u uw kunstwerk al hebt opgeplakt (dit geldt meestal voor schilderijen op papier), meet dan ook de buitenrand van het passe-partout.

U kunt rekening houden met een kleine opening tussen het kunstwerk en de lijst als u een zwevende lijst gebruikt. Bij zwevende lijsten verschijnt de opening als een schaduw tussen de lijst en het kunstwerk. Een opening geeft de indruk dat het paneel in de lijst zweeft, wat esthetisch gezien heel mooi is. Het paneel wordt ondersteund door de sponning. Als u een opening van een paar millimeter wilt, houd daar dan rekening mee als uhet kiezen van de grootte van het frame.

Als u een kant-en-klare lijst koopt, moet u de afmetingen vergelijken met de afmetingen op de productpagina van de lijst, om er zeker van te zijn dat het kunstwerk past.

Zie ook: Tekenreferenties: afbeeldingen, hulpmiddelen, websites en ideeën

Zoek de beste lijst voor het medium schilderij

Er zijn een paar inlijstmogelijkheden voor elk medium schilderij, die grotendeels afhangen van het feit of het kunstwerk is gevernist met een beschermende, UV-bestendige laag.

Kunstwerken die niet gevernist zijn met een UV-beschermingslaag kunnen na verloop van tijd verbleken, als ze in een natuurlijk lichte omgeving worden achtergelaten. De vuistregel is dus om niet-geverniste werken in te lijsten achter glas (glas of acryl) met een UV-filter, omdat dit de beste bescherming biedt. Dit geldt vooral voor tekeningen op papier, bijvoorbeeld houtskool, pastel en sommige schilderijen zoals aquarel. De reden hiervoorAls deze werken op papier zijn, monteer het kunstwerk dan en lijst het in in een glazen galerielijst.

Er bestaat de mogelijkheid om een opgezet aquarel schilderij of tekening in te lijsten in een canvas-, zweef- of paneellijst, als het op een dik bord is gemonteerd.

Voor geverniste werken op doek, bijvoorbeeld olieverf- en acrylschilderijen, is er de flexibiliteit om te kiezen voor een canvaslijst, een floatlijst of een plein air lijst. Het is niet nodig om het schilderij in te lijsten met een glacis of een drager. Als u niet zeker weet of het schilderij gevernist is, neem dan eerst contact op met de kunstenaar of galerie waar u het gekocht heeft. Lees onze gidsen over het vernissen van olieverfschilderijen , het vernissen van acrylschilderijen en bevestigen van houtskool- en pasteltekeningen voor meer informatie.

Kies de juiste lijst voor het schilderijoppervlak

Er zijn veel verschillende soorten lijsten die bij doeken kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld frames met open rug , plein air frames en drijvende frames Canvas frames worden vaak verkocht als een frame en worden geleverd zonder steunmateriaal, beglazingsmateriaal (glas) of ophangmateriaal. U kunt deze extra's optioneel kopen om aan uw frame toe te voegen.

Werken op papier, gemaakt met pastel, houtskool, aquarel of verf worden meestal ingelijst met zuurvrije lijsten of passe-partouts en achterwanden, achter glas met een UV-filter. Een passe-partout creëert een neutrale rand rond het kunstwerk, waardoor een scheiding ontstaat tussen de lijst en het schilderij.

Framematerialen en afwerkingen

Lijsten zijn er in verschillende afwerkingen, breedtes, formaten en kleuren. Wanneer u een lijst voor een schilderij kiest, moet u bedenken hoe u het kunstwerk het beste kunt presenteren om het gewenste effect te bereiken.

Het kiezen van een schilderijlijst is een evenwicht tussen het aanvullen van het kunstwerk, het een eigen karakter en aanwezigheid op de muur geven, maar ook het kunstwerk zelf niet overweldigen.

Neutrale kleuren die zeker passen bij elk kleurenschema zijn lichte houtkleuren, wit, zwart of zelfs verguld zilver. Een neutrale lijst ziet er smaakvol en elegant uit op de muur.

Voor meer traditioneel ogende kunstwerken kan een bladgouden of versierde lijst een goede keuze zijn. Portretten met gedempte of warme tinten passen goed bij bladgouden lijsten en donkere houtsoorten. Als u een luxe uitstraling van museumkwaliteit wilt bereiken, kan een houten lijst met goudvergulding een kunstwerk laten knallen.

Frame breedte

Brede lijsten kunnen kleinere kunstwerken mooi aanvullen. Plein air frames hebben vaak bredere lijsten en zijn niet versierd. Dit vestigt de aandacht op kleinere panelen, maar doet geen afbreuk aan de kenmerken van het kunstwerk.

Overweeg een slankere lijst te nemen voor een strakke en moderne uitstraling. Eenvoudige lijsten benadrukken echt grotere kunstwerken, of kunstwerken die in een galerij zijn opgesteld.

Budgetvriendelijke frames

Om een lijst te vinden met een budget, kunt u zoeken naar voorgemaakte kunstlijsten van een leverancier zoals Blick U kunt ook naar een antiekzaak of markt gaan en een lijst uitzoeken en die vervolgens aanpassen met optionele extra's zoals zuurvrije lijsten, ruggen, glazuur en alle andere materialen die u nodig hebt voor uw specifieke kunstwerk.

Een andere budgetvriendelijke optie, als je de knowhow en het gereedschap bij de hand hebt, is het zelf maken van de lijst. Dit is een goede keuze als je een aangepast formaat nodig hebt en je de taak niet wilt uitbesteden aan een professionele lijstenmaker. Bijvoorbeeld als je papier op een aangepast formaat hebt gesneden, of als het doek ongebruikelijke afmetingen heeft waarvoor je geen kant-en-klare lijsten kunt kopen.

Soorten frames

Galerij frames

Galerij frames zijn geschikt om overal op te hangen, van het huis, tot het atelier, galeries, musea en tentoonstellingen. Dit type lijst heeft over het algemeen een minimalistisch ontwerp dat de aandacht op het kunstwerk vestigt. Blick Metal Gallery lijst of de Blick Wood Gallery lijst zijn beide goedkoop, van hoge kwaliteit en verkrijgbaar in een groot aantal maten. Ze zijn ook geschikt voor doeken en panelen.

De meeste galerielijsten worden geleverd met passe-partouts, passe-partouts en beglazing. Kijk bij het afzonderlijke product of de passe-partout zuurvrij is, van welk glas het is gemaakt en wat de afmetingen van de lijst zelf zijn. Sommige galerielijsten worden verkocht met een open achterkant, wat betekent dat u zelf glas of acryl, passe-partouts of passe-partouts en passe-partouts moet kopen.

Galerijlijsten zijn geschikt voor werken op papier, zoals prenten, originele tekeningen of aquarellen. Sommige lijsten zijn echter ook geschikt voor doeken en schilderijen met een dikker oppervlak. Controleer wel eerst de afmetingen.

Blick Chelsea metalen galerielijsten

Koop Blick Chelsea metalen galerielijsten

Deze lijsten zijn klaar om op te hangen en worden geleverd met passe-partout in een minimaal metalen frame. Verwijder de abstracte kunst uit het frame en verwissel het met uw eigen schilderij of tekening. Kies uit zwarte, gouden en zilveren frames, met witte of zwarte passe-partout. Het glas en de ophangmaterialen zijn inbegrepen bij het frame. De diepte van de sponning is 5/16", ongeacht de grootte. Het kan kunstwerken tot8×8″. U kunt het passe-partout echter verwijderen om kunstwerken tot 16×16″ in te lijsten.

Blick metalen fotolijst

Blick metalen fotolijst kopen

Deze lijst is een geweldige budgetoptie. Hij gaat ook tot het grote formaat van 30×40″ en is geschikt voor kunstwerken met een dikker profiel, zoals doeken en panelen. Het glazuur is gemaakt van styreen en de lijst is gemaakt van een mooi geborsteld metaal. Deze lijst is een aanvulling op elk kunstwerk en laat het schilderij zingen zonder het te overheersen. De lijsten voor galerijschilderijen worden geleverd met ophangmateriaal, dus u kuntzet het rechtop aan de muur.

Blick Houten Fotolijst kopen

Deze prachtige houten lijst komt in vier verschillende afwerkingen, wit, zwart, naturel en walnoot. Hij is gemaakt van massief hout en heeft een natuurlijke houtnerf. Deze lijsten zijn vrij diep, met een sponning van 1½", u kunt er ook doeken en panelen mee inlijsten. Net als de Blick Metal lijsten hebben de houten lijsten een styreen beglazing en worden ze geleverd met ophangmateriaal.

Canvas frames

Opgespannen doeken kunnen in elke normale fotolijst met behulp van canvas offset clips Dit geldt niet voor lijsten met een geringe sponningdiepte. Bij aankoop van een frame voor doek of paneel zijn glazuren, pasvormen, matten en ruggen niet nodig en worden ze vaak niet meegeleverd.

Traditionele canvas frames

Opgespannen doeken en houten panelen zijn vaak veel dikker dan opgespannen werken op papier en prenten. Lijsten voor canvas hebben meestal geen glas of acryl nodig, dus traditionele lijsten voor canvas zien er iets anders uit dan lijsten voor papieren werken. Controleer de sponningdiepte om te zien of de lijst in de diepte van het canvas past.

Lijsten met een open achterkant worden verkocht als alleen het gezicht van de lijst. Ze worden niet geleverd met een beglazing of achterkant, dus inlijsters kunnen ervoor kiezen om deze als extra's te krijgen als ze dat willen.

Een ander type traditionele lijst is een plein air lijst, die meestal geschikt is voor kleinere werken en een bredere lijst heeft.

Natuurlijk kunnen deze lijsten ook vaak worden gebruikt voor prenten en papieren werken, maar dan moet u er wel voor zorgen dat u uw eigen beglazing krijgt en dat het kunstwerk wordt gemonteerd.

Blick Bella Wood Frames

Blick Bella Wood Frames kopen

Deze lijst is geschikt voor doeken van maximaal 18×24″ en wordt geleverd in vier afwerkingen: antiek goud, zwart, kersenhout, espresso en walnoot, die een klassieke uitstraling geven aan het kunstwerk. De handgeschuurde afwerking geeft het een luxe uitstraling. De diepte van de lijst is 3/8″ en ophangmateriaal is niet inbegrepen.

Zie ook: Houtskool- vs Grafietpotloden: Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Blick Simplon Plein Air Frame

Blick Simplon Plein Air Frame kopen

De Simplon lijst is geschikt voor schilderijen tot 24×36″, heeft een brede mal en wordt geleverd in verschillende afwerkingen: antiek brons, zwart, bladgoud, bladgoud craquelé en meer.

Blick Driftwood Frame

Koop Blick Driftwood Frame

Dit frame geeft een rustieke, natuurlijke uitstraling aan uw kunstwerk en aan uw muren. Een frame van drijfhout kan een schitterend contrast vormen met een gedurfd abstract werk, of het kan een aanvulling zijn op een gedempt zeegezicht. Het frame gaat tot 18×24″ en alle frames hebben een diepte van 3/8″.

Drijvende frames en paneelframes

Float frames geven de illusie dat het kunstwerk tussen het frame zweeft. In plaats van aan de voorkant van het frame te worden bevestigd met canvas offset clips, wordt de achterkant van het doek of paneel met tape of schroeven aan de spielatten van het frame bevestigd. Een klein deel van de zijkanten van het kunstwerk kan zichtbaar zijn met dit type frame. Het kunstwerk lijkt hierdoor driedimensionaal,in plaats van plat tegen de voorkant van het frame.

Ampersand VlotterKader

Ampersand FloaterFrame kopen

De Ampersand FloaterFrame is van hoge kwaliteit met een stevig ontwerp. Het is gemaakt van eersteklas hardhout; er passen doeken en panelen in twee verschillende dieptes in: 7/8″ en 1-1/2″. Kies uit een brede of dunne lijst, een witte esdoorn of zwarte afwerking en uit maten tot 18×24″. Alle inlijst- en ophangmaterialen worden meegeleverd, zodat u uw schilderij meteen aan de muur kunt hangen.

Blick Contour Floater Frame

Koop Blick Contour Floater Frame

Dit elegante zwevende frame komt in zilveren, gouden, zwarte en witte afwerkingen, met maten die gaan tot 20×24″. De diepte van het frame is geschikt voor 3/4″, 7/8″, of 1-1/2″ diepe panelen en doeken. De doeken worden met schroeven aan de sponning van het frame bevestigd. Dit frame is veel goedkoper dan het Ampersand Floater frame, plus het is gemaakt van Amerikaans hardhout. Dit alles maakt het een geweldige kwaliteit, budgetvriendelijkeoptie.

Welke benodigdheden heb je nodig om een kunstwerk in te lijsten?

Wanneer u een schilderijlijst kiest, moet u misschien nog een aantal extra benodigdheden aanschaffen. Zoals eerder in dit bericht is vermeld, hebt u voor het inlijsten van een doek of paneel in een traditionele schilderijlijst alleen een voorkant frame en sommige canvas offset clips .

Maar als je papier inlijst, heb je een paar extra's nodig. Ten eerste moet je misschien het papier monteren voor extra stabiliteit van het oppervlak. Zoek een plank van een leverancier als Blick op het door u gewenste conserveringsniveau, kleur en dikte.

Kies vervolgens een matbord om op maat te snijden, of een voorgesneden mat Er zijn veel mogelijkheden wat betreft passepartouts, maar de meeste kunstenaars vinden dat passepartouts in neutrale kleuren de uitstraling van hun kunstwerk het beste accentueren.

Een andere optionele voorziening die je nodig zou kunnen hebben, zijn frame backings en glazen beglazingen om de voor- en achterkant van het kunstwerk tegen stof te beschermen. Als u echter een galerijframe wordt het frame meestal geleverd met al deze extra's. Gereedschap zoals puntdrijvers voor het vastzetten van de achterkant van galerielijsten, kunnen inlijstlijmen en -kleefstoffen ook nuttig zijn.

Stijltips voor schilderijlijsten

Als u geen stylingideeën hebt, vraagt u zich misschien af hoe u een lijst kunt kiezen die bij uw kunstwerk past. Een klein kunstwerk bijvoorbeeld, dat in het midden van een grote muur wordt opgehangen, kan verloren gaan of overschaduwd worden door de grotere kunstwerken in de kamer. Door het kunstwerk met een breed passe-partout of in een brede lijst te stylen, vergroot u de uitstraling van het kunstwerk aan de muur, en grijpt u bijgevolg naarde aandacht van de kijkers. grotere, gedurfdere kunstwerken Brede of schreeuwerige lijsten zijn niet nodig. Kunstenaars kunnen een eenvoudige, moderne lijst kiezen om het schilderij af te werken, om geen afbreuk te doen aan de kenmerken van het kunstwerk.

Op basis van de stijl en compositie van het schilderij kunt u kiezen voor een moderne, minimalistische, sierlijke of antiek ogende lijst. U kunt zelfs stijlen contrasteren, bijvoorbeeld een minimalistische lijntekening kan er fantastisch uitzien in een traditionele, gedetailleerde lijst.

Lijsten van natuurlijk hout kunnen landschapsschilderijen prachtig aanvullen; lichter, koeler getint hout kan prachtig staan bij schilderijen van zeegezichten.

Archieflijsten

Archiefwaardige inlijstmaterialen beschadigen het kunstwerk niet en beschermen het kunstwerk ook tegen het milieu. Om ervoor te zorgen dat uw inlijstmaterialen archiefwaardig zijn en de tand des tijds zullen doorstaan, controleert u eerst of de passe-partout die u kiest ph-neutraal is. Leveranciers moeten deze informatie vermelden op de productpagina's en in de winkel.

Het hout waarvan montageplaten en draagplaten zijn gemaakt, is van nature zuur. Zeer goedkope platen kunnen zuur zijn en daardoor na verloop van tijd bruin worden. Conserveringsplaten worden behandeld om de ph-neutraliteit te waarborgen. Als u een plank wilt met een stabiele ph, kunt u overwegen katoenen bord .

Deze montageborden hebben ook een praktische toepassing voor achter glas ingelijste kunstwerken; zij zorgen voor een scheiding tussen het papier en het glas, zodat het papier het glas niet raakt.

Een ander attribuut dat een lijst galerijwaardig maakt, is of de beglazing een UV-filter heeft. Voor werken die u naar een galerie stuurt, of die u voor een klant inlijst, of die u voor langere tijd aan de muur wilt hangen, moet u ervoor zorgen dat de beglazing van de lijst gemaakt is van glas of acryl dat UV-licht filtert, voor niet-geverniste kunstwerken. Conserveringsglas, of museumglas filtert 99% uit.Museumglas heeft een coating die de schittering op het kunstwerk vermindert. Kunstenaars en lijstenmakers kunnen naast glas ook museum- en conserveringsacryl kopen dat dezelfde beschermende eigenschappen heeft.

Lijsten voor afdrukken

Galerij frames zijn de beste optie voor afdrukken. Kies eventueel voor een passe-partout om het kunstwerk groter te doen lijken, of om de randen van het kunstwerk zelf in te lijsten. Saatchi heeft duizenden prachtige open en limited edition printopties, gemaakt door zowel opkomende als gevestigde kunstenaars. We hebben ook een gids over hoe kies je betaalbare prints voor je huis als u uw collectie wilt uitbreiden.

Op Redbubble en Society6 kunt u kiezen uit unieke prints die worden geleverd in moderne wandkunst frames. De frames worden geleverd in zwart met neutraal passe-partout; dit is een perfecte optie voor het creëren van galerij muur lay-outs. Als u wilt weten hoe een schilderij in te lijsten lees dan onze stap-voor-stap gids.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.