Hoe kleuren te mengen: een gids voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 19-08-2023
Carla Andrews

Leer hoe u kleuren moet mengen. Ontdek welke pigmenten u moet gebruiken om het grootste scala aan kleurmengsels te verkrijgen. En leer hoe deze kleuren combineren om verschillende tinten en tonen in het spectrum te maken. Om uw vaardigheden op het gebied van kleuren mengen te verbeteren, schets ik een proces om u te helpen nauwkeurig de beoogde kleuren uit uw tubes te mengen.

In de eerste plaats moet u iets leren over kleurentheorie en op basis daarvan een palet kiezen waarmee u het grootste scala aan kleuren met pigment kunt mengen. De volgende stap is te leren hoe deze kleuren zich tot elkaar verhouden met behulp van een kleurencirkel en hoe dit overeenkomt met de pigmenten die u gebruikt. Leer vervolgens hoe u kleuren kunt bestuderen en waarnemen aan de hand van uw referentie, mengen, matchenen verwerk het in je schilderij. Ik geef ook wat mengrecepten voor bepaalde kleuren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kleurenleer: de basis

Door de primaire kleuren, omber gebrand en wit te mengen, kunnen kunstenaars secundaire en tertiaire kleuren creëren. Zij kunnen ook kleuren neutraliseren en tinten, tonen en schakeringen maken.

Combineer de drie primaire kleuren in verschillende hoeveelheden om elke andere tint van het spectrum te maken; primaire kleuren kunnen niet worden gemaakt door andere kleuren met elkaar te mengen.

Bij toepassingen waarbij men pigment mengt om verschillende kleuren te maken, is het gebruikelijk om cyaan, magenta en geel als primaire kleuren te gebruiken.

Hier zijn deze primaries gevisualiseerd en in kaart gebracht op een kleurencirkel:

Dit kleurenmodel is verre van perfect. Je krijgt er een gevarieerd scala aan tinten uit, meer dan uit het mengen van alleen rood, blauw en geel, maar er zijn genoeg kleuren die er uit wegvallen. Met andere woorden, het heeft een beperkt kleurengamma.

Bijvoorbeeld kleuren als diep karmozijnrood en rijk kobaltblauw - de alternatieven zien er modderig uit, niet helder zoals het hoort.

Cyaan, magenta en geel zijn de drie primaire kleuren die veel kunstenaars als basis gebruiken, maar om het breedste spectrum van sterk verzadigde kleuren te maken, moet u een warm en coole versie Op die manier kun je zuivere mixen bereiken van je secundaire kleuren, tertiaire kleuren en andere subtiele toonovergangen.

De kleuren die in pigmentvorm beschikbaar zijn, of ze nu in de natuur zijn gevonden of gesynthetiseerd, komen niet perfect overeen met alle kleuren die wij kunnen waarnemen. We kunnen echter pigmenten vinden die in de buurt komen.

Ik heb een meer diepgaande gids voor kleurentheorie als je verder wilt leren dan de basis.

Kies een kleurenpalet

Het palet dat ik voorstel te gebruiken is het split primary palet. Het palet bestaat uit zes pigmenten om tinten te maken en twee (of drie) om kleuren donkerder of lichter te maken.

Het bevat pigmenten die nauw aansluiten bij de primaire kleuren cyaan, magenta en geel. Dit gesplitste primaire palet bevat ook een dieper, meer afgerond opaak rood, een blauw met koele violette ondertonen en een warm geel.

Om tinten & tonen te creëren

Cadmium Rood

  • Een goedkoper alternatief voor cadmiumrood is pyrrol, dat een vergelijkbaar kleurprofiel heeft en als primair rood kan worden gebruikt.

Quinacridon Magenta

  • Een primair rood, met koele ondertonen rechtstreeks uit de tube, maar vermengd met geel tot intens levendige oranjes.

Ultramarijn Blauw

  • Dit wijst naar rood op het kleurenwiel, waarmee je zeer levendig paars kunt creëren.

Ftalocyanine Blauw

  • Dit ligt dicht bij primair cyaan, maar mengt zich met transparant geel om hoog chromatisch groen te maken.

Transparant Geel

  • Dit is een zeer helder, primair geel.

Cadmium Geel

  • Een diep geel met warme ondertonen. Gebruik Hansa Geel van M. Graham in plaats van Cadmium Geel, als u een goedkopere optie wilt.

Waarden creëren (licht of donker)

Titaanwit

  • Titaanwit is volledig ondoorzichtig, maar kan mengsels krijtachtig doen lijken.

Zinkwit

  • Zink is een doorschijnend pigment. Gebruik dit pigment om de verzadiging van uw mengsels te behouden - het geeft niet het 'uitgewassen' effect dat titaanwit kan geven. Overmatig gebruik van zink in mengsels kan echter een broze verflaag veroorzaken.

Omber gebrand

  • Veel kunstenaars gebruiken gebrande omber in plaats van ivoorzwart om schaduw te creëren. Ivoorzwart kan je kleuren er dof, onverzadigd en grijs uit laten zien, terwijl gebrande omber transparant en warm van toon is en dus gebruikt kan worden om zuivere kleurgradaties te creëren.

Extra's

Zoals eerder gezegd, zijn er grenzen aan het CMY-mengmodel en kleuren zoals karmozijn U kunt deze kleuren vervangen als u denkt dat ze essentieel zijn voor uw palet.

Bepaalde pigmenten hebben unieke eigenschappen die nuttig kunnen zijn voor uw persoonlijke schilderpraktijk. Aardkleuren zijn transparant en ze drogen snel, wat nuttig is voor het schilderen van de basislagen van een schilderij. Gebrande sienna is een nuttig pigment voor het schilderen van een getinte grond voor allerlei onderwerpen.

Hoe kleur mengen aan te pakken

Om een kleur te mengen, moet je weten hoe je die beschrijft en zijn verhouding tot andere kleuren in het spectrum. Zo weet je, wanneer je verf op je palet gaat gieten, bij benadering de hoeveelheden om de gewenste kleur te maken.

Hue

Identificeer eerst de hue Dit is, in ruime zin, de dominante golflengte van een kleur, zoals rood, oranje geel, groen, blauw of violet.

De tint is een beschrijving van een kleur in zijn zuiverste vorm zonder rekening te houden met andere kenmerken zoals toon en waarde. Elke kleurschakering kan in een van de golflengtecategorieën vallen.

Wanneer je kleur mengt, wordt de tint bepaald en gekozen uit je palet door eerst te beslissen welk pigment het meest geschikt is om de overheersende kleur te zijn. Je kunt dan een andere kleur aan de mix toevoegen. Vervolgens beslis je welke extra primaire kleur je erbij mengt om de kleurvooroordeel Het kan een combinatie van alle drie zijn.

Verzadiging

Bepaal vervolgens de verzadiging Dit is hoe levendig de kleur is die u probeert te evenaren.

Kijk naar het algemene effect van de scène of het onderwerp dat u probeert na te bootsen. In het echte leven verschijnen kleuren nauwelijks (of nooit) in hun meest verzadigde en primaire vorm.

Als u in uw schilderijen een realistisch ogend kleurenpalet wilt weergeven, moet u hiermee rekening houden en uw kleuren gedempt maken door een hoeveelheid van de complementaire kleur aan de mix.

Waarde

Bepaal dan de waarde Dit is hoe licht of donker de kleur verschijnt. U kunt de kleur lichter of donkerder maken. tint kleuren door wit toe te voegen en donkerder of schaduw kleuren door omber gebrand toe te voegen.

Opaciteit

Een extra factor waarmee u misschien rekening moet houden, vooral als u een medium gebruikt zoals olieverf is de ondoorzichtigheid van de mix. Als u wilt dat uw mix volledig ondoorzichtig is, kies dan een pigment met een lage doorzichtigheid, anders wordt de kleur van de bovenste laag beïnvloed door de kleuren in de lagen eronder.

Met olieverf wordt vaak transparante kleur aangebracht onder dekkende pigmenten, om meer dekking en kleurhelderheid in de bovenste lagen mogelijk te maken. Transparante pigmenten kunnen echter worden gebruikt als glazuren .

Kleur vooroordeel

Elk pigment heeft een kleurbias. Dit betekent dat wanneer de kleur van het pigment wordt uitgezet op een kleurencirkel, deze overhelt naar een andere kleur. Dit geldt voor alle kleuren die we om ons heen zien. Het is een goede oefening om kleuren die je ziet te beschrijven in termen van hun basistoon en vervolgens de kleurbias.

De relaties tussen kleuren

Gebruik een kleurencirkel als een losse gids, om de verhouding tussen verschillende kleuren te bepalen. Het kleurenwiel vertelt je de tint, de kleurschakering en hoe verzadigd de kleuren zijn.

De primaire kleuren liggen rond de rand van het wiel en de tinten daartussen zijn, in verschillende hoeveelheden, een mengsel tussen twee of zelfs drie primaire kleuren. Door de positie van een kleur die je probeert te creëren op het kleurenwiel uit te werken, kun je ruwweg de hoeveelheden van elke primaire bepalen die nodig zijn om dat kleurenmengsel te maken.

Zie ook: Doorlopende lijntekening: definitie & handleiding

Kleurengroepen

Hoe geel te mengen

Geel is een primaire kleur. Je kunt geen kleuren mengen om een echte primaire kleur te maken.

U kunt echter de toon en vertekening veranderen door andere primaire of secundaire kleuren toe te voegen. U kunt bijvoorbeeld een koel, zuur citroengeel maken door een vleugje ftalocyanineblauw en wit toe te voegen.

Boterachtige gelen neigen naar rood en zijn licht gedempt van kleur. Meng er kleine hoeveelheden rood of magenta door om warme gelen te verkrijgen.

Zie ook: Olieverf verdunnen: een gids - Fine Art Tutorials

Geel gemengd met omber gebrand maakt aardse, bruine gelen.

Hoe meng je oranje

Volgens het CMYK-kleurmodel is oranje een tertiaire kleur, gemaakt met primair geel en secundair rood. Volgens de RYB-kleurenschijf is het echter een secundaire kleur.

U kunt schitterende vurige sinaasappels maken door magenta en cadmiumgeel te mengen.

Voor diepere sinaasappels meng je cadmiumrood licht en cadmiumgeel.

Voor meer gedempte sinaasappels kunt u citroengeel, dat naar blauw neigt, mengen met magenta of cadmiumrood diep. Of combineren met een vleugje cyaan.

Maak warme, gemberkleurige sinaasappels door magenta met geel meerpigment te mengen.

Hoe rood te mengen

Rood is een secundaire kleur, geen primaire kleur volgens het CMY-kleurmodel.

Meng twee delen magenta met een deel cadmiumgeel om een rode tint te krijgen.

Maak een diep rood, vergelijkbaar met alizarin crimson, door magenta te mengen met transparant rood oxide.

Meng met cyaan om rood te neutraliseren.

Voor vurige tinten meng je cadmiumrood licht met wit en een beetje geel.

Hoe meng je roze

Meng magenta met wit om een reeks koele, schokkende roze tinten te creëren. Gebruik zinkwit gemengd met een beetje titanium voor de beste resultaten, aangezien het gebruik van titanium alleen een krijtachtig, minder verzadigd roze kan creëren. Dit is echter nuttig als u pastelroze wilt maken.

Wit en een rood dat naar geel neigt, zoals cadmiumrood, maakt meer zalmkleurige roze.

Hoe paars te mengen

Om schitterend paars te maken, meng je magenta en ultramarijn.

Verhoog de hoeveelheid ultramarijn voor blauwpaars. Voor dof paars mengen met een kleine hoeveelheid geel.

Om diep, rond paars te mengen, mengt u cadmiumrood en ultramarijn samen. Omber gebrand is een warme aardkleur die paars zowel donkerder maakt als neutraliseert voor schaduwtinten. Alizarin crimson mengt zich met ultramarijn om donker, gedempt paars te maken.

Om bijvoorbeeld de kleur lila te maken, mengt u een iets grotere hoeveelheid magenta dan ultramarijn, neutraliseert u deze met een heel klein beetje citroengeel en maakt u de kleur lichter met titaan- of zinkwit.

Paars is een veelzijdige secundaire kleur - gebruik hem in de highlights van bloemen of in diepe schaduwen.

Hoe blauw te mengen

Cyaan, een soort blauw, wordt als primair beschouwd. Het pigment dat hier het dichtst bij in de buurt komt is ftalocyanine PB15.

Meng blauw met geel om blauwgroene tinten te creëren en met rood om blauwviolette tinten te creëren. Je kunt mengen met oranje om grijs te creëren.

Hoe meng je groen

Een middengroen kan worden gemaakt door drie delen transparant geel te mengen met één deel ftaloblauw. Zo kunt u beginnen met een lichte, koele mengeling.

Hiermee kunt u een reeks groene tinten maken. Maak heldere groenen door er meer transparant geel door te mengen en verander de verzadiging door een klein beetje magenta aan de mix toe te voegen.

Om sapgroen te krijgen, een diep bladgroen dat nuttig is voor het kleuren van planten, is de toevoeging van meer transparant geel nodig, een lang met een vleugje cadmiumrood. Blijf het rood toevoegen tot u sapgroen hebt bereikt. Wijzig dit mengsel met omber gebrand om meer aardse groene tinten te verkrijgen.

Om vanuit de offset een donkerder, neutraler en warmer groen te verkrijgen, mengt u gele oker of cadmiumgeel met ultramarijn.

Neutrale kleuren mengen: de verzadiging regelen

Het bepalen van de verzadiging van een kleur is wellicht het moeilijkste deel van het isoleren en correct identificeren van een kleur. Kleuren zijn vaak neutraler van toon dan we aanvankelijk waarnemen.

In het subtractieve model van kleur wordt, wanneer de primaries (cyaan, magenta en geel) in gelijke delen worden gecombineerd, een achromatisch mengsel gecreëerd, dat dicht aanleunt bij zwart .

Je kunt in deze subtractieve kleurencirkel zien dat hoe dichter een primaire kleur bij zijn complementaire kleur komt, hoe gedempter de toon wordt. Uiteindelijk zou je het bijvoorbeeld meer grijsblauw dan gedempt blauw kunnen noemen.

Om neutrale kleuren te mengen, mengt u complementaire kleuren met elkaar. Afhankelijk van de hoeveelheid warme en koele kleuren die u aan de mix hebt toegevoegd, kunt u een tint lichtjes neutraliseren om hem te verzachten, of koele grijzen of warme bruinen maken.

Maak zwart door de drie kleuren met elkaar te mengen. Verdiep dit zwart met Omber gebrand.

Door ultramarijn, cadmiumrood en geel met elkaar te mengen, kan een helder en donker zwart worden gemaakt.

Als een neutrale kleur meer op grijs lijkt, betekent dit dat het een koele neutrale kleur is en dat er meer blauw in de mix zit dan rood of geel. Een kleur die meer op bruin lijkt, zal meer geel of rood dan blauw bevatten.

Hoe grijs mengen

Grijs is gewoon een onverzadigde kleur die naar blauw neigt, en koel overkomt. "Warme grijzen" neigen naar geel op het spectrum.

Maak grijs door ivoorzwart met wit te mengen, of gebruik een deel ultramarijn, een deel omber gebrand en wit om grijs te maken.

Hoe meng je bruin

U kunt maak bruin van primaire kleuren door ze alle drie te mengen en dan extra rood en geel toe te voegen.

U hoeft uw eigen aardetinten niet te mengen, u kunt diverse aardpigmenten kopen in verschillende warmten en tinten. Gebrande sienna bijvoorbeeld, neigt naar rood.

Kleuren mengen: het proces in stappen

Stap 1: Bestudeer uw referentie en isoleer de kleur die u wilt schilderen.

Het mengen van kleuren vereist dat de schilder studie Een kleur in context is eigenlijk vrij moeilijk te isoleren, omdat de omringende kleuren het uiterlijk van de kleur in kwestie kunnen veranderen. Dit effect wordt simultaan contrast genoemd.

Om het gemakkelijker te maken, kunt u een hulpmiddel gebruiken zoals Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma. Gebruik het selectiegereedschap om de kleur van uw fotoverwijzing te bepalen. Zorg er wel voor dat uw document eerst in CMYK-modus staat.

Als je niet van een foto schildert - je schildert naar het leven of op het veld - of als je geen fotobewerkingssoftware hebt, kun je een hulpmiddel gebruiken om de kleur fysiek te isoleren. Gebruik een zoeker om doorheen te kijken om de kleur geïsoleerd te zien.

Een andere mogelijkheid is je te concentreren op de kleur en die te beschrijven. Wat is de algemene kleurcategorie? Hoe verzadigd is hij? Hoe donker of licht is hij? Door dit te doen kun je je natuurlijke vaardigheden in kleurwaarneming bevorderen.

Stap 2: Zoek zijn plaats op het kleurenwiel

Zoek je kleur op het wiel. Zijn coördinaten geven je informatie over de kleuren die je moet mengen om hem te maken. Beschrijf zijn positie op het wiel.

Stap 3: Meng de bijbehorende pigmenten

U moet beslissen welke pigmenten u moet gebruiken om op de meest efficiënte en schone manier uw beoogde kleur te bereiken.

In het bovenstaande voorbeeld van groenblauw is het overeenkomstige pigment voor cyaan ftalocyanine, met de pigmentcode PB15. Voor de gele vertekening zou het het meest zinvol zijn om transparant geel PY128 te gebruiken, omdat dat het primair is. Dat levert de schoonste mix op.

Magenta PV19 zou kunnen worden gebruikt om het mengsel te neutraliseren.

Om de waarde van de kleur te verhogen - in het geval van het groenblauw - gebruiken we een mengsel van titaanwit en zinkwit. Te veel titaan zou de kleur uitwassen en krijtachtig maken, maar zink is zo transparant dat het de chromatische waarde van de kleur niet verhoogt tot wat we nodig hebben, het zou een dieper groenblauw blijven.

Alleen door pigmenten te gebruiken kunt u hun werking beter begrijpen. Ook door de tubes verf te bekijken kunt u er bepaalde eigenschappen uit afleiden, zoals transparantie en kleurkracht.

Kleur aanbrengen op het doek: kleuren mengen om contrasten en harmonieën te creëren

Je gebruikt kleur in de kunst om speciale effecten te creëren, om emoties op te roepen bij de toeschouwer.

De ene kleurencombinatie kan de kijker van zijn stuk brengen en de volgende kan hem een vredig of energiek gevoel geven.

Om orde te scheppen, of om een bepaald gestileerd effect in uw schilderij te bereiken, kunt u kiezen voor een kleurenschema .

Kleurmenging: gebruik een kleurenschema

Een split-complementair kleurenschema geeft een sterk visueel contrast, maar is harmonieuzer dan het gebruik van complementaire kleuren. Het gebruikt de twee kleuren aan weerszijden van de complementaire kleur van de door u gekozen basiskleur. Bijvoorbeeld:

Analoge kleuren zijn drie naast elkaar gelegen kleuren op de kleurencirkel, bijvoorbeeld blauw, groen en geel. Gebruik deze combinatie om te creëren kleurenharmonie in een schilderij. Omdat de kleuren zo op elkaar lijken, moet er variatie komen in de verzadiging en de waarden van de kleuren.

Hoe meng je kleuren uit een beperkt palet

Een andere manier om contrast en harmonie in je werk te creëren is door je palet beperken tot slechts enkele kleuren Kies kleuren die variatie geven in warme en koele tinten om variatie te laten lijken.

De kleuren die je kiest voor je beperkte palet moeten lijken op de primaire kleuren, zodat je een volledig scala aan kleurcontrasten hebt wanneer je schildert. Het gebruik van te veel kleuren in een schilderij kan overweldigend zijn voor de toeschouwer.

Door het aantal kleuren in je palet te beperken, kun je verschillende delen met elkaar verbinden, waardoor het geheel een meer gedempte uitstraling krijgt. Met een beperkt palet kun je niet alle tinten van het spectrum mengen, maar de kleuren die je kiest zullen meer met elkaar in verband staan.

Om landschappen, stillevens of portretten met realistische tinten te maken, hoef je bijna nooit grijs of zwart te gebruiken voor schaduwen. Gebruik gewoon contrasterende kleuren die al op je palet staan en die je in je hele schilderij hebt gebruikt. Je kunt een verscheidenheid aan warm en koel grijzen voor je schaduwen die harmoniëren met de kleuren in je schilderij.

Hoe meng je kleuren: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.