Schilderen met plakkaatverf: een beginnershandleiding

Carla Andrews 19-06-2023
Carla Andrews

Plakkaatverf is een fantastisch, ondoorzichtig, in water oplosbaar medium dat qua verwerkingseigenschappen lijkt op aquarel. De ondoorzichtigheid van plakkaatverf geeft de kunstenaar de flexibiliteit om verf van donker naar licht in lagen aan te brengen, randen weg te werken en fouten te corrigeren. Plakkaatverf is een medium dat iets meer spontaniteit toelaat dan gewone transparante aquarel.

Het gouache medium is misschien wel een van de gemakkelijkste om te leren. Het is gemakkelijk op te zetten en schoon te maken, om schoon te maken gewoon verf wegwassen met water. Je hebt ook niet veel benodigdheden nodig om te beginnen, een paar primaire kleuren, een palet of iets om op te mengen, wat aquarelpapier, een penseel en je bent helemaal klaar.

De kwaliteit van de verf verschilt van merk tot merk, dus lees verder om de perfecte verf te vinden, de beste benodigdheden voor uw praktijk, enkele van de essentiële technieken, hoe een typisch plakkaatverfschilderproces eruit zou kunnen zien en uiteindelijk hoe u plakkaatverf gebruikt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is plakkaatverf?

Plakkaatverf is een sneldrogend, in water oplosbaar medium Gouache wordt gemaakt van pigment en een bindmiddel, dat bij de meeste merken bestaat uit Arabische gom en dat inerte additieven kan bevatten om de opaciteit van de verf te verhogen, zoals krijt. Gouache droogt mat op, waardoor het geschikt is voor het maken van scans en foto's voor afdrukken.

De verf droogt snel, zodat schilders geen gladde naadloze verlopen kunnen bereiken zoals met olieverf, maar de verf is opnieuw bevochtigbaar, zodat kunstenaars langer met kleuren kunnen werken.

Zie ook: Ruimte in de kunst: kunstelementen

Voeg water toe aan de verf om deze te verdunnen, of voeg minder water toe om dikkere streken te krijgen. Bedenk dat te dik aangebrachte verf mat opdroogt en een broze film vormt, die vatbaar is voor barsten. Dus plakkaatverf werkt het beste met toevoeging van een beetje water. Echter, M. Graham Verven hebben honing in het bindmiddel, wat barsten voorkomt.

Gebruik gouache om illustratieve stukken met heldere, blokkleuren te maken. Of breng de gouache in lagen aan met penseeltechnieken om textuur en schilderijen te maken die het uiterlijk van olieverf of acryl Sommige merken maken transparantere kleuren die, verdund met water, semi-transparante wassingen kunnen opleveren.

Kan plakkaatverf gebruikt worden in gemengde kunstwerken?

Gouache is veelzijdig en kan naast andere mediums worden gebruikt. Gebruik gouache samen met aquarel - aquarel zorgt voor transparante wassingen en glacis, terwijl gouache vaste blokkleuren en witte accenten creëert. Lees onze gids voor meer informatie. verschillen tussen plakkaatverf en aquarel als je niet zeker bent!

Het kan worden gebruikt onder pastel of over caseïne. Een andere geweldige combinatie is aquarelpotlood en gouache. Gebruik het potlood voor details en lijnwerk, en bedek vervolgens grote vlakken met gouache. Natuurlijk kan gouache ook worden gebruikt naast markeerstift, inkt en andere potloodsoorten.

Waterbestendigheid kan worden bereikt met acrylverf zoals Holbein acryl gouache Dit beschermt het schilderij tegen vocht, verzegelt het kunstwerk en creëert afzonderlijke kleurlagen.

Welke benodigdheden heb je nodig voor plakkaatverf?

Plakkaatverf is relatief goedkoop in vergelijking met andere schildermediums en je hebt niet veel nodig. gouachebenodigdheden Gouache is oplosbaar in water, dus je hebt een kopje water en wat extra's nodig.

Beste plakkaatverf voor beginners

Winsor & Newton designer gouache is een fantastische optie voor beginners. De verf is redelijk geprijsd in verhouding tot de kwaliteit en er zijn vaak aanbiedingen te vinden op hun tubes en sets. De introductieset van 10 is een geweldige plek om te beginnen, omdat het een reeks primaire en aardetinten biedt om een groot kleur- en waardebereik te mengen. De lichtechtheid van de pigmenten is niet zo hoog als sommige van de duurdere merken, maar Winsor & Newtongebruiken geen opacifiers in de kleuren, in plaats daarvan wordt opaciteit gecreëerd door een hoge pigmentbelasting. Dit betekent dat sommige kleuren iets transparanter kunnen zijn dan andere.

M. Graham is een professionele gouache verf gemaakt voor fijne kunstenaars. Vergelijkbaar met Winsor & Newton, ze afzien van het gebruik van opacifiers in de mix en in plaats daarvan verf dekkend te maken door het verhogen van pigment lading. Dit merk gebruikt alleen de beste pigmenten en maakt meestal verf kleuren met enkele pigmenten, waardoor kunstenaars de mogelijkheid om ultra schone mengsels te maken. De duurzaamheid van de verf is hoog, wat betekent dat kunstenaarshun werk verkoopbaar kunnen maken met deze verf. Voor een uitgebreider overzicht van de beste plakkaatverf bekijk dan onze gids.

Zie ook: Barokke kunst: geschiedenis en beroemde kunstenaars

Borstels

De Da Vinci Casaneo synthetische penselen zijn heerlijk zacht, absorberend en verend - geschikt voor alle soorten gouache-schildertechnieken. Koop ze in grote of kleine varianten, of reisvarianten als u graag buiten schildert.

Escoda Versatil borstels zijn een andere synthetische optie die kunnen worden gebruikt met waterverf, plakkaatverf, olieverf of acryl. Ze zijn zacht, maar hebben een knisperend effect, waardoor ze geschikt zijn voor mediums met een lage viscositeit, zoals plakkaatverf. Escoda maakt een liner penseel, perfect voor extra fijne details en lijnen, zoals grassprietjes, haartjes, contouren, of letterwerk en illustratiewerk.

Kolinsky of synthetisch plakkaatverfkwasten zijn misschien wel de beste optie voor plakkaatverf, want ze zijn zacht en absorberend en kunnen werken met vloeibare verf, maar ze hebben een lichte veerkracht. Dus als je kiest voor technieken als droog penseel waarbij het penseel niet met water hoeft te worden gevuld, zullen de haren vastklikken als je ze over het papier sleept.

Oppervlakken

Aquarelpapier van Arches De warmgeperste soort is het beste voor detailwerk, omdat het papier glad is en de vezels fijne verfstrepen niet vertroebelen. Als u met aquarel en plakkaatverf werkt, is koudgeperst papier absorberender en kan het zwaardere kleurspoelingen aan. Koudgeperst papier kan nuttig zijn om de illusie van detail te creëren, bijvoorbeeld door met droog penseel te werken.kleur over het getextureerde papier kan gebroken sporen creëren die de textuur van verre bladeren kunnen nabootsen.

Voor kunstenaars die liever in een schetsboek werken, is dit Strathmore Visueel tijdschrift Er zijn twee papiergewichten, waarbij de 140 pond zwaarder is en beter bestand tegen waterige wassingen. Het is een boek van hoge kwaliteit, gebonden in leer en spiraal, dat de perfecte begeleiding zou zijn voor kunstles of plein air schetsen.

Een andere ondergrond voor gebruik met plakkaatverf is Aquabord Dit is een dik paneel waarop kunstenaars kunnen schilderen met aquarel of gouache. Het voordeel van werken op zo'n dik oppervlak is dat het niet knakt onder zware wassingen en dat je het niet hoeft op te hangen voor het inlijsten.

Gebruik voor gouache elk soort aquarelpapier of aquarelschetsboek. Het oppervlak dat u kiest moet absorberend zijn. Als u uw schilderijen wilt bewaren en inlijsten, of zelfs verkopen, kies dan voor een zuurvrij papier van kunstenaarskwaliteit. Dit voorkomt dat het papier na verloop van tijd wordt aangetast.

Paletten

Gebruik elk aquarelpalet met gouache. Keramische paletten Dit palet is geweldig omdat het grote secties heeft om te mengen en putjes om tube kleuren in te knijpen.

Plastic paletten zijn veel goedkoper en lichter, maar ze zijn net zo gemakkelijk schoon te maken. Als je graag buiten schildert, koop dan een draagbaar palet. Dit palet van Mijello is afsluitbaar, zodat de kleuren goed blijven zitten, met de extra bonus dat het vocht langer wordt vastgehouden.

Is plakkaatverf veilig?

Plakkaatverf is een van de veiligste kunstmedia om te gebruiken, omdat er geen verdunners of oplosmiddelen nodig zijn om het materiaal schoon te maken, zoals bij olieverf. Het bindmiddel is Arabische gom en penselen en paletten kunnen met water worden schoongemaakt.

Als u het gebruik van giftige pigmenten wilt vermijden, koop dan geen cadmium, kobalt, bariumgeel of ijzeroxide. Er zijn veilige alternatieven voor cadmiumrood en -geel, geleverd door Winsor & Newton Deze giftige pigmenten zijn echter prima te gebruiken als u er voorzichtig mee omgaat. Zorg ervoor dat u handschoenen draagt bij het wassen van penselen. Zorg er ook voor dat uw handen vrij zijn van verfresten voordat u voedsel aanraakt. Als u kinderen of huisdieren in uw atelier of klas heeft, is het advies om het gebruik van deze pigmenten te vermijden.

Een ander potentieel gevaarlijk materiaal is fixeerspray, dat kan worden gebruikt als eindlaag om plakkaatverfschilderijen te beschermen. Zorg ervoor dat fixeerspray buiten of in een goed geventileerde ruimte wordt gebruikt.

Kleuren mengen met plakkaatverf

Beginners kunnen beginnen met een beperkt kleurenpalet en vervolgens leren hoe ze pigmenten kunnen mengen om een volledig chromatisch gamma van tonen en tinten te creëren.

Voor een beperkt palet zijn alleen primair rood, primair geel, primair blauw, een donkere aardekleur of zwart voor schaduwtinten en wit voor highlights nodig. In verfvorm is het echter ongebruikelijk om pigmenten te vinden die precies overeenkomen met de primaries. Daarom zullen de meeste kunstenaars hun palet diversifiëren door van elke primary een warme en koele versie op te nemen. Dit wordt het gesplitste palet genoemd.Voor een uitgebreide gids over kleurmenging en kleurenpaletten kunt u onze gidsen raadplegen over kleurentheorie , kleurmenging en beperkte paletten Olieverf wordt in elk van de gidsen als voorbeeld gebruikt, maar dezelfde beginselen kunnen worden toegepast op andere schildermediums zoals aquarel, acryl en gouache.

Kleurmenging en kleurtheorie behoren misschien wel tot de meest uitdagende concepten om te begrijpen als je leert schilderen. Als je het eenmaal begrijpt, verbeteren de vaardigheden van kunstenaars snel. Als je weet hoe je een kleur moet mengen om deze te laten passen bij een scène, kun je de kunstvaardigheden van beginner tot gemiddeld niveau brengen. Dit omvat het leren neutraliseren van kleuren, het beheersen van kleurtemperatuur en waarde.

Gouache technieken

Er zijn veel verschillende technieken die je met plakkaatverf kunt gebruiken, hier zijn enkele van de meest elementaire technieken om te proberen.

Was

Verdun de verfkleur met wat water en borstel gelijkmatig over het oppervlak om een grote ruimte te bedekken. Dit is een basistechniek die u waarschijnlijk vaak zult gebruiken voor toepassingen als het schilderen van luchten of achtergronden.

Droge borstel

Doop de kwast in wat verf en droog de kwast af. Absorbeer het overtollige vocht met een papieren handdoek, of gebruik de overtollige verf eerst voor wat andere details. Als de kwast droog is, maar er zit nog wel pigment op, wrijf hem dan over het papier om textuur te creëren. Gebruik de droge kwast om de indruk te wekken van woelige golven in een verre oceaan, of bladeren aan een boom. Als u liever portretschildert, gebruik hem dan om textuur aan te geven.op haar of kleren.

Schilderen met plakkaatverf: het plakkaatverfschilderproces

Met dekkende verf hebben kunstenaars de mogelijkheid om met lichte kleuren over donkere te schilderen. Dit geeft veel meer flexibiliteit bij het aanbrengen van lagen verf.

Breng je kennis van gouache-schildertechnieken en kleurmenging samen, door je eigen schilderpraktijk te vormen. Ik heb enkele stappen geschetst die kunstenaars nemen in het schilderproces, maar je kunt het aanpassen aan je eigen voorkeuren.

Vlekken op het oppervlak

Eventueel het oppervlak beitsen om een onderschildering Gebruik waterbestendige acrylgouache, caseïne of aquarelverf. Werken vanuit een middentoon kan voordelen hebben voor de schilderpraktijk, het verlicht het schilderij en het helpt kunstenaars om waardeovergangen gemakkelijker waar te nemen.

Begin met een tekening

Dit is een optionele stap - maar begin met een tekening om uw samenstelling en hoe de verschillende elementen bij elkaar passen. Door dit te doen, kun je de nauwkeurigheid en structuur van het schilderij verbeteren.

Teken met aquarelpotloden omdat ze in water oplosbaar zijn, zullen de lijnen oplossen als u eroverheen schildert.

Layering

Je zou kunnen beginnen met een gekleurd oppervlak, en dan vormen en kleuren inblokken. Het kan nuttig zijn om te beginnen met de middentonen en geleidelijk het contrast te verhogen, door schaduwen donkerder te maken. Voeg dan je hoogtepunten toe met de details aan het einde.

Door blokkeren in brede vormen in de eerste fase van je schilderij, kun je de tonale massa's vaststellen die in het hele schilderij voorkomen. Daarna zullen de opeenvolgende lagen de details verfijnen. Begin met de grote vormen door te kijken naar de compositie van de scène als geheel, in plaats van je te vroeg te concentreren op details. Dit zal je observatievaardigheden en nauwkeurigheid verbeteren. Natuurlijk, hoe meer je schildert, hoemeer zul je je eigen persoonlijke proces verfijnen. Er is meer dan één manier om een schilderij af te maken.

Om ervoor te zorgen dat je je in de eerste laag op de brede vormen concentreert, neem je een groter zacht vierkant penseel. Zo voorkom je dat je je te snel op de details concentreert.

Opaciteit verhogen

Hoewel plakkaatverf over het algemeen een dekkend medium is, zijn bepaalde pigmenten van plakkaatverf van kunstenaarskwaliteit meestal niet volledig dekkend. Deze fabrikanten van kunstenaarskwaliteit laten het aan de kunstenaar over om de dekkracht van een kleur zelf te verhogen door toevoeging van titaanwit.

Maak eerst swatches van je kleuren en noteer de transparantie en gebruik dit in je voordeel tijdens het schilderen. Voeg titaniumwit toe aan kleuren die je dekkend wilt laten lijken op het papier. Of gebruik de meer semi-transparante kleuren in een wash om transparante schaduwen en zachtere details te creëren. atmosferisch perspectief De leercurve van het schilderen ligt in het begrijpen van de individuele eigenschappen van de verschillende pigmenten en hoe ze te gebruiken om het beoogde effect te bereiken.

Maak textuur

Er zijn een aantal manieren om textuur in een schilderij te creëren zonder urenlang bezig te zijn met ingewikkelde details. Als u bijvoorbeeld op koudgeperst of ruw papier werkt, gebruik dan de textuur van het papier naast een droog penseel met kleur om gebroken sporen te creëren. Creëer textuur van de bladeren van een verre struik of boom door grofweg scumbling ondoorzichtige kleur bovenop de blokmassakleur van het gebladerte.

Focus op de randen

Kijk naar je referentie, of naar de scène als je naar het leven schildert. Probeer te beschrijven hoe de verschillende elementen zich tot elkaar verhouden. Sommige randen zullen zacht lijken, waarbij de kleur van een oriëntatiepunt in een ander vervaagt. Een voorbeeld hiervan zou een heuvel in de verte kunnen zijn, waarbij de kleur van de top van de heuvel enigszins lijkt over te gaan in de kleur van de lucht. Een ander voorbeeld zou een verre boom kunnen zijn, waarbij detakken lijken minder gedefinieerd en de bladeren zijn doordrongen van het licht van de zon.

Voorbeeld van randen in mijn olieverfschilderij van Tignes in de Franse Alpen

Creëer de indruk van zachte randen door de nat-in-nat techniek te gebruiken, waarbij je het papier nat maakt en dan de details schildert, bijvoorbeeld boomtakken op de natte luchtkleur. Gouache droogt snel, dus je moet snel werken om de nat-in-nat techniek te gebruiken. Je kunt ook zachte randen creëren door transparant te schilderen met waterverf naast de gouache.

Harde randen zijn gemakkelijker te maken met gouacheverf. Een harde rand kan een zijkant van een gebouw op de voorgrond zijn waar de zon wordt tegengehouden. Of de berg op de achtergrond van dit olieverfschilderij.

Details en hoogtepunten

Laat de details en hoogtepunten tot het laatst. Het is belangrijk te onthouden dat wat je aantrok in een scène waarschijnlijk de compositie was en hoe alle verschillende elementen samengaan. Het is dus prima om wat artistieke vrijheid te nemen en details weg te laten waar je dat nodig acht.

Voor fijne details verdun je de verf met water en gebruik je een fijn penseel, zoals een lijntje, om dunne lange lijnen en kleine puntjes te trekken.

Tint kleuren met titaanwit voor highlights; dit verhoogt ook de dekkracht, zodat ze over andere kleuren kunnen worden gelegd.

Wat zijn de voordelen van schilderen met plakkaatverf?

Het is een eenvoudig, rechtlijnig en vergevingsgezind medium. Fouten kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd, plus het is super gemakkelijk schoon te maken. Het is een zeer direct medium dat misschien wel het gemakkelijkst te leren is voor beginners. Je kunt gouache nemen buiten schilderen Neem gouache mee naar kunstles of op stap om en plein air te schilderen.

Voor plakkaatverf zijn heel weinig materialen nodig. Het enige wat je nodig hebt is een zacht penseel en een aquarelschetsboek. Je hebt geen mediums nodig en je hoeft je ondergrond niet te prepareren voordat je begint. Je kunt ook penselen laten staan en hoeft je geen zorgen te maken dat je ze meteen schoonmaakt zoals bij acryl of olie.

Het verfmedium is veelzijdig, kies voor een combinatie van technieken om verschillende effecten te bereiken, of gebruik het in combinatie met andere media zoals aquarel. Maak verkoopbaar werk van professionele kwaliteit door een verf van kunstenaarskwaliteit te kiezen zoals M. Graham en een zuurvrij oppervlak zoals Aquabord of Arches papier Gouache is ook geliefd om zijn relatieve ongevoeligheid, veel kunstenaars gebruiken gouache voor schetsboekwerk en om compositiestudies te maken.

Nadelen van plakkaatverf

De verf is niet zo veelzijdig of vergevingsgezind als olieverf of acryl. Olieverf en acryl hebben ultieme dekkracht, het vermogen om dikke texturen en naadloze mengingen te creëren. Terwijl plakkaatverf zich meer gedraagt als aquarel dan enig ander medium.

De verf droogt binnen enkele minuten, dus dit maakt het schilderen van gradiënten en mengen hard werken. De verf is na het drogen opnieuw nat, dus het kan zijn dat u een fixatief moet gebruiken om het kunstwerk tegen vocht te beschermen.

Plakkaatverf verandert van waarde als het droog is

De algemene vuistregel is dat lichte kleuren lichter worden en donkere kleuren donkerder. Houd hier dus rekening mee en werk vanuit een meer middentoonkleur, laat het drogen en verhoog dan geleidelijk het contrast in de schaduwen en hooglichten.

Waarin verschilt plakkaatverf van aquarel?

Zijn plakkaatverf en aquarel zo verschillend? De ingrediënten zijn vrijwel gelijk aan die van aquarelverf, maar de kleuren bevatten extra pigment om de verf dekkend te maken. Sommige merken voor studenten gebruiken opacifieermiddelen zoals krijt om de verf dekkend te maken. Plakkaatverf kan naast aquarelverf worden gebruikt, maar kunstenaars gebruiken ze vaak samen.

Aquarel blinkt uit in zijn vermogen om lichte, waterige wassingen te maken met een hoge toets. Het is briljant voor het maken van onderschilderingen, glacis of bijzonder lichte gebieden. Gouache heeft een meer ondoorzichtige uitstraling, wat nuttig is voor het maken van blokkleuren, het afwerken van randen van aquarelverf, het maken van ondoorzichtige highlights over de bovenkant van aquarelverf. Gouacheverf laat het papier niet doorschijnen, dus dit is de belangrijksteverschil tussen plakkaatverf en aquarel.

Bij aquarelleren is enige planning vooraf nodig, waarbij de lichtste delen als laatste worden geschilderd, terwijl plakkaatverf vergevingsgezinder is, zodat kunstenaars fouten kunnen corrigeren en highlights tot het laatst kunnen bewaren.

Waarin verschilt plakkaatverf van acrylverf?

Er zijn een paar opmerkelijke verschillen tussen plakkaatverf en acrylverf. Het belangrijkste verschil is dat plakkaatverf na droging opnieuw kan worden bevochtigd en acrylverf nat verwerkbaar is, maar na droging waterbestendig. Acryl gouache is een kruising tussen de twee mediums, het is mat van textuur en waterbestendig wanneer het droog is.

Beide mediums kunnen met water worden gebruikt, maar er zijn een groot aantal mediums voor acrylverf die de verwerkingseigenschappen kunnen veranderen. Dit betekent dat kunstenaars geen water hoeven te gebruiken met acrylverf. Ze kunnen ervoor kiezen om gels en verdikkingsmiddelen te gebruiken om de viscositeit van de verf te verlagen en de droogtijd te vertragen. Dit maakt acrylverf veel veelzijdiger dan aquarelverf of plakkaatverf. Acrylverf kan drogentot een dikke flexibele film als de juiste mediums worden toegevoegd, terwijl plakkaatverf op het papier dikker lijkt dan aquarel, maar niet te dik moet worden opgebracht, omdat de verflaag dan brozer wordt.

Het andere verschil is dat de meeste acrylverven eerder satijnachtig dan mat opdrogen. Gouache is mat, ondoorzichtig en heeft geen textuur zoals sommige acrylschilderijen. De meeste gouacheverven hebben zelfnivellerende eigenschappen. Dit maakt het het ideale medium voor illustratoren die scans willen maken of hun werk willen fotograferen voor afdrukken.

Plakkaatverf is veel gemakkelijker schoon te maken dan acrylverf. Omdat het na droging opnieuw bevochtigbaar is, kan het materiaal gewoon met water of zeep en water worden gereinigd. Masters' Borstelreiniger en Restaurateur is een uitstekende zeep die zacht is voor borstelvezels.

Plakkaatverf moet worden gebruikt met aquarelpenselen en -materialen. Acrylpenselen zijn veel te veerkrachtig en stijf voor gebruik met plakkaatverf en olieverfmaterialen zoals varkensharen penselen zijn ook te stijf. Doeken zijn flexibel, terwijl plakkaatverf een broze film heeft. Dit betekent dat plakkaatverf kan barsten als het doek eronder kromtrekt. Daarom kunt u het beste aquarelpapier gebruiken of Aquabord Maar je kunt schilderen met acrylverf op doek.

Plakkaatverf voor ontwerpers vs. plakkaatverf voor kunstenaars

Gouache is een fijnschilderverfmedium, oorspronkelijk vervaardigd voor illustratoren die heldere, voorgemengde kleuren wilden om te fotograferen of te scannen en in ontwerpen op te nemen. Omdat de originele kunstwerken zouden zijn weggegooid, was het niet nodig de verf met permanente pigmenten te maken. Het medium is sindsdien geëvolueerd en veel merken bieden perfect lichtechte kleuren met één pigment, gemaakt voor fijnschilders.

Merken zoals M. Graham maken verven volgens de hoogste duurzaamheidsnormen met minder opacifiers en vulstoffen in vergelijking met andere designer- of studentenmerken.

Meestal bevat verf die wordt omschreven als designergouache meer voorgemengde tubes en kunnen de kleuren minder lichtecht zijn.

Voeg wit toe voor lichtere waarden

Plakkaatverf vereist niet zoveel voorbereiding als aquarel. Je kunt ervoor kiezen om van donker naar licht te schilderen. Met plakkaatverf kun je vanwege de opaciteit niet in transparante lagen schilderen, waardoor het wit van het papier doorschijnt. Als de kleur eenmaal is aangebracht, is hij vast en moet hij met wit worden opgelicht.

Hoe gouache-schilderijen te beschermen

Iets om in gedachten te houden bij het beschermen van het schilderij tegen UV, vocht en schade is dat u door te vernissen het kleurprofiel van het kunstwerk aanzienlijk verandert. De kleuren worden donkerder en het contrast neemt toe. Dus als de kleuren in het uiteindelijke werk zijn zoals u ze wilt hebben, moet u afzien van vernissen met fixatief.

Zowel plakkaatverf als aquarelverf kan worden bespoten met een paar lagen fixatief. Zorg ervoor dat u het schilderij buiten of in een goed geventileerde ruimte spuit. U kunt ook dit schilderen Schmincke fixatief over de bovenkant van het voltooide schilderij.

Sarah Burns Studio schetst een alternatieve methode waarbij gouaches worden verzegeld met wasmedium .

Monteer een schilderij op zuurvrij karton om te voorkomen dat het papier krom trekt, of schilder op Aquabord die dik is en stabiliteit biedt tijdens het schilderen.

Lijst gouache-schilderijen in achter UV-bestendig museumglas. Zo behoudt u de kleuren in het schilderij, zonder ze te veranderen door vernis toe te voegen.

Neem een cursus gouache schilderen

Er is een ongelooflijke selectie van gouache-schilderlessen op Skillshare Leer de gouache grondbeginselen hoe maak je prachtige landschapsstudies of technieken voor het maken van patronen van getalenteerde leraren en kunstenaars. Onze blog ideeën voor plakkaatverfschilderijen staat vol met video's en lessen die een schilder van elk niveau kan volgen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.