11 Beste Olieverfschilderij Leerprogramma's - Beeldende Kunst Leerprogramma's

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Samengesteld uit onze favoriete olieverf tutorials, kies een gids om meer te leren. Of werk je een weg door elk artikel, om een diepgaand begrip van het medium en een grondige inleiding in de wereld van olieverf te krijgen.

Of je nu een beginner of een gevorderde schilder bent, of gewoon wat van de basis wilt herleren, er zal een tutorial zijn om je vaardigheden te verbeteren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Olieverfbenodigdheden

Lees de uitleg over olieverfbenodigdheden

Voordat u aan uw olieverfreis begint, moet u ervoor zorgen dat u alle essentiële benodigdheden hebt. Deze handleiding behandelt het kiezen van de beste verf, doek en penselen, ezels en andere hulpmiddelen die je nodig hebt om te beginnen.

Handleiding olieverftechnieken

Lees de handleiding voor technieken

In deze handleiding leren we twaalf olieverftechnieken, van de meer gebruikelijke, zoals mengen en blokken, tot de meer obscure, zoals sgraffito. Sommige technieken zijn gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar andere vereisen vaardigheid en oefening. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je een olieglazuur maakt, of hoe je 'alla-prima' schildert, dan is dit de handleiding voor jou.

Opruimen na olieverfschilderij

Lees hoe u uw materialen kunt schoonmaken

Het opschoonproces bij olieverfschilderijen is vaak iets wat beginners in verwarring brengt en soms zelfs afschrikt.

Olie kan niet alleen met water van materialen worden verwijderd. Gelukkig hoeft u geen agressieve oplosmiddelen te gebruiken om olieverf van uw penselen en andere materialen te wassen. Lees onze handleiding voor een gemakkelijk te volgen, oplosmiddelvrije reinigingsmethode om uw penselen in perfecte staat te houden en uw ruimte vrij van onstuimige oplosmiddeldampen.

Een kleurenpalet kiezen

Lees de handleiding over het kleurenpalet

Misschien weet je al welke merken olieverf je mooi vindt, maar heb je al nagedacht over welke kleuren je aan je palet moet toevoegen? Als je een budget hebt, is het mogelijk om minder kleuren te kiezen die een groot kleurbereik geven, zolang je maar weet naar welke tubes je moet zoeken. Lees onze gids om de essentiële kleuren voor olieverf te ontdekken.

Kleuren mengen

Lees de handleiding voor het mengen van kleuren

Het mengen van kleuren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid bij het schilderen met olieverf. In deze handleiding leert u hoe verschillende kleuren kunnen worden gecombineerd tot een reeks tinten en tonen. Het geeft een overzicht van de grondbeginselen van de kleurtheorie en geeft inzicht in een proces dat u kunt gebruiken om een kleur nauwkeurig te mengen en af te stemmen op een referentie.

Vernis een olieverfschilderij tutorial

Lees de vernis-tutorial

Zie ook: Verhouding in de kunst

Vernissen is de laatste stap in het olieverfschilderijproces. Het is gunstig om een schilderij te vernissen, omdat het niet alleen het kunstwerk beschermt, maar ook het uiterlijk ervan verbetert. Gebruik deze gemakkelijk te volgen handleiding om de juiste soort vernis te vinden en het correct aan te brengen.

Leer twee verschillende benaderingen van schilderen

Lees de handleiding voor schildermethoden

Deze handleiding is voor meer gevorderde olieverfschilders die hun kennis van olieverftechnieken in praktijk willen brengen. Leer twee verschillende benaderingen van schilderen die verschillende stijlen en effecten kunnen opleveren.

Maak een onderschildering

Lees de tutorial over onderschilderen

Een onderschildering is een optionele stap die je schilderpraktijk ten goede kan komen. Gebruik een onderschildering om je compositie vast te stellen voordat je kleur aanbrengt.

Realisme schilderij tutorial

Lees onze realisme schilderij tutorial

Veel kunstenaars voelen zich aangetrokken tot het idee van realistisch schilderen. Deze tutorial helpt ook als u wilt dat uw kunstwerken een essentie van realisme hebben, in plaats van er precies zo uit te zien als een foto. Leer over het maken van een nauwkeurige tekening, het mengen van realistische kleuren en de technieken die u helpen realistisch te schilderen.

Schilderen in een realistische stijl hoeft niet moeilijk te zijn, als je het proces opdeelt in stappen. Het kost echter wel tijd en vaak meerdere lagen verf om een realistische look te bereiken.

Leer de 'schilderachtige' stijl

Schilderachtige stijl tutorial

Zie ook: Een complete gids voor perspectief in de kunst

Wat hebben Monet, Van Gogh, Cézanne en Francis Bacon gemeen? Ze hadden allemaal een 'schilderachtige' stijl. Denk aan losse, expressionistische penseelstreken, dikke textuurverf en vaak surrealistisch aandoende kleuren. Als het idee van schilderen in deze stijl je aanspreekt, leer dan in deze tutorial hoe je de schilderachtige aanpak onder de knie krijgt.

Vet over mager handleiding

Vet over mager regel tutorial

Het meest essentiële principe in olieverfschilderijen. Kunstenaars volgen deze regel om werk van archiefkwaliteit te maken dat de tand des tijds zal doorstaan. Leer wat de regel is en waarom hij belangrijk is in deze handleiding.

Olieverf tutorials: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.