Patroon in de kunst: soorten en voorbeelden

Carla Andrews 17-05-2023
Carla Andrews

Patroon in de kunst is een van de fundamentele principes van ontwerp Van traditionele patronen in textiel en aardewerk tot abstracte vormen in hedendaagse werken, patronen zijn al lang een integraal onderdeel van de gereedschapskist van de kunstenaar.

Dit artikel geeft een overzicht van patronen in de kunst, waarbij we kijken naar de definitie en voorbeelden van patronen in de kunst. Ook kijken we naar de soorten patronen die kunstenaars ter beschikking staan en het belang van dit principe.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat zijn patronen in de kunst

Patroon wordt gedefinieerd als een reeks herhaalde vormen, lijnen of kleuren die een harmonieus visueel effect creëren. De combinatie van deze visuele elementen creëert een motief, ontwerpelement of beeld. Dit wordt dan herhaald op een oppervlak om eenheid en harmonie Kunstenaars gebruiken patronen als vormgevingsprincipe om een gevoel van orde, evenwicht en structuur in een compositie te creëren. Patronen worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, maar ze kunnen ook worden gebruikt om emoties of subtiele boodschappen over te brengen.

Voorbeelden van patronen in de kunst

Gorgon's gezicht: Terracotta Kylix: Oud Grieks bord

Het patroon komt overal voor kunstgeschiedenis Enkele van de beroemdste historische voorbeelden van patronen in de kunst zijn de glas-in-loodramen van middeleeuwse kerken, Islamitische geometrische patronen, Aboriginal stippelschilderijen, de patronen die het Oudgriekse aardewerk sieren en de prentontwerpen van William Morris.

Dado paneel uit Mamluk Egypte

Veel kunstenaars door de geschiedenis heen hebben patronen gebruikt in hun kunstwerken om elementen samen te binden en ze meer een eenheid te laten lijken. Onregelmatige patronen kunnen organischer en minder opvallend lijken dan regelmatige patronen. Hier onderzoeken we enkele voorbeelden van beroemde kunstenaars en hoe zij patronen gebruikten, of het nu duidelijk of subtiel is.

Lewis Foreman Dag

Lewis Foreman Day: De anatomie van patroonplaat

Foreman Day was een ontwerper van oppervlaktepatronen die zijn carrière begon als schilder van glas-in-lood. Daarna ging hij werken met verschillende media en ontwierp patronen voor behang en textiel. Hij publiceerde een aantal boeken over patronen, een van zijn beroemdste boeken was getiteld "Anatomy of Pattern", dat wordt beschouwd als een cultureel belangrijk stuk literatuur. Het boek is gratis online te lezen. Alsje geïnteresseerd bent in een diepe duik in de wereld van patroonontwerp, bevat het advies over hoe patroonontwerp te benaderen dat vandaag de dag nog steeds relevant is.

M.C. Escher

M.C Escher: Metamorfose II

Escher stond bekend om zijn patronen, vlakvullingen en optische illusies die hij in grotere werken integreerde. Escher werkte vaak in zwart-wit, met elementen van het surrealistische, en gebruikte vorm en lijn om de patronen en illusies te creëren. In het werk Metamorphosis herhalen de algemene vormen in het ontwerp zich om een patroon te creëren, maar de lijnen die de vormen opvullen tonen insectenDit is een voorbeeld van een progressief onregelmatig patroon, waarbij het motief verandert. Escher creëerde dit effect om het thema van verandering te verkennen.

William Morris

William Morris: De Aardbeiendief

William Morris begon zijn carrière als prerafaëlitisch kunstenaar en legde zich daarna toe op design, architectuur, prentkunst en nog veel meer. Zijn beroemdste werken waren de decoratieve behangsels die hij in de 19e eeuw maakte, met ingewikkelde bloem- en bladmotieven die vandaag de dag nog steeds populair zijn. Deze zeer gedetailleerde en kleurrijke patronen, die vaak 'Morrisprints' worden genoemd, werden gemaakt dooreenvoudige motieven herhalen, zoals bloemen en bladeren. Morris gebruikte deze om een gevoel van de natuur en het buitenleven op te roepen en het in onze huizen te brengen.

Gustav Klimt

Gustav Klimt: De Kus

Klimt was de Oostenrijkse symbolistische kunstenaar die pionierde met het gebruik van goud in de schilderkunst. Veel van zijn werken bevatten gedetailleerde patronen, vaak met herhalende cirkels of vierkanten verweven tot een algemeen patrooneffect. "De Kus" is hiervan een goed voorbeeld, waar elementen zoals bloemen en bladeren worden gebruikt, en het algemene effect is er een van balans Klimt mengt vaak vloeiende lijnen met geometrische elementen, die jurken en textiel sieren.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh: Takken met amandelbloesem

Zie ook: Complementaire kleuren: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Werken van van Gogh tonen patronen, maar het patroon lijkt veel organischer en onregelmatiger dan bij kunstenaars als William Morris. De takken lijken op fractals in dit schilderij van amandelbloesem en de zich herhalende bloemen creëren een patroonontwerp. Vincent van Gogh gebruikte ook textuur om het patroon te benadrukken, door gebogen lijnen langs de takken te gebruiken om licht en schaduw te symboliseren.

Alphonse Mucha

Alphonse Mucha: Zodiac

Mucha was een kunstenaar uit de Art Nouveau beweging, die voornamelijk met het medium lithografie werkte. De patronen in zijn litho 'Zodiac' bevatten een repeterend motief van sterren en cirkels. Mucha gebruikte dit om het effect van een wazige sterrenhemel te creëren, waarbij elke ster iets anders van grootte is. Hij gebruikte ook randen en afbeeldingen van bladeren en bloemen in zijn litho's om het visuele effect te versterken. Dit creëert een bijnaPatroon is te zien in de juwelen op de hoofdtooi, de vloeiende lijnen van het haar van de vrouw en de knoopmotieven in de rand. Mucha contrasteert de repeterende patronen met portretten, die het ontwerp breken en creëren speerpunten .

John Singer Sargent

John Singer Sargent: Ellen Terry als Lady Macbeth

Singer Sargent maakte in de loop van zijn leven veel portretten. Hij is misschien niet een kunstenaar die gewoonlijk wordt geassocieerd met het schilderen van patronen, maar de patronen in de stoffen van kleding, stoelen en andere kunstwerken die de geportretteerden omringen, dragen bij aan het unieke karakter van de afzonderlijke stukken. Dit portret van Ellen Terry, geschilderd in een realistische stijl, toont een jurk bedekt met patronen. Zelfshet gekruiste lint op het haar zorgt voor herhaling en patroon.

Soorten patronen

Van Gogh: Sterrennacht boven de Rhône

Patronen kunnen worden onderverdeeld in twee grote categorieën: geometrische en organische. Geometrische patronen zijn vaak symmetrisch en zijn te vinden in veel traditionele kunstvormen, waaronder Navajo weven en Islamitische architectuur. Organische patronen zijn minder gestructureerd en meestal meer vloeiend of onregelmatig van vorm. Voorbeelden van organische patronen zijn natuurlijke vormen zoals sterren, bladeren, bloemen, stof ofwolken. Van Gogh creëert patronen van sterren en reflecties in 'Sterrennacht boven de Rhône'.

Wassily Kandinsky: Kleurenstudie: vierkanten met concentrische cirkels

Geometrische patronen zijn gemaakt van geometrische vormen, die in de wiskunde zijn gedefinieerd, zoals cirkels, driehoeken, vierkanten, zeshoeken en ruitjes.

Kunstenaars categoriseren patronen nog op twee manieren: natuurlijk en door de mens gemaakt. Kunstwerken bestaan alleen uit door de mens gemaakte patronen, ook al zijn deze patronen geïnspireerd op de herhaling en symmetrie die de kunstenaar in de natuur heeft gezien. De kunstenaar heeft kleur, lijn en vorm op het papier gerangschikt om een bepaalde compositie te creëren, die de kijker betekenis en context biedt.

Natuurlijke patronen zijn gewoon patronen die we in de natuur vinden. Een voorbeeld van een natuurlijk patroon zou kunnen zijn in de spiralen van een zonnebloemkop. Natuurlijke formaties zijn er in verschillende weegschaal Hoe meer je je concentreert op de details van een blad of plant, hoe meer je herhaling ziet in kleuren, vormen en lijnen. Deze fractals zijn te zien in vetplanten, sneeuwvlokken, bladnerven, rivieren en boomtakken. Kunstenaars laten zich al duizenden jaren inspireren door patronen in de natuur, en blijven ze onderzoeken in hun werk.

Manieren om patronen te rangschikken

Afgezien van de soorten vormen die we in patronen zien, is de manier waarop een motief, afbeelding of ontwerpelement is gerangschikt om dat patroon te creëren van invloed op de algehele compositie en esthetiek van het stuk.

Regelmatige patronen

William Morris: Slangenkop bedrukt textiel

Regelmatige patronen zijn patronen die op een consistente manier over het oppervlak worden herhaald. Een voorbeeld hiervan is een dambordpatroon van afwisselend zwarte en witte vierkanten, of een quiltpatroon gemaakt met vormen van gelijke grootte in rijen en kolommen. Regelmatige patronen hebben symmetrie, gelijke afstanden en uniforme ontwerpmotieven die opeenvolgend lijken.

M.C. Escher: Relativiteitsrooster

Symmetrische patronen hebben betrekking op regelmatige patronen, ze zijn waar het ontwerp element is gerangschikt om een gespiegeld effect te creëren, dat zorgt voor een gelijk visueel gewicht in verschillende delen van het kunstwerk. De ontwerp elementen kunnen in elke as van het oppervlak worden weerspiegeld. De symmetrie kan ook radiaal zijn, waarbij elementen worden herhaald rond een middelpunt. Escher gebruikte dit type radiale symmetrie in zijnDe regelmatige symmetrie is te zien in de radiale reflectie van de trap, maar niet in de andere elementen.

Symmetrische patronen worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en scheppen over het algemeen een gevoel van orde of evenwicht in een compositie. Deze patronen worden al duizenden jaren in de kunst gebruikt, zoals blijkt uit ontwerpen in Oud-Grieks aardewerk.

Onregelmatige patronen

Vincent van Gogh: Irissen

Onregelmatige patronen, ook wel progressieve patronen genoemd, zijn patronen waarbij het motief verandert of zich op een niet-uniforme manier herhaalt. Het patroon heeft onderscheidbare terugkerende elementen en motieven, maar deze motieven kunnen symmetrie of systematische ordening missen.

Asymmetrische patronen zijn minder gestructureerd en hebben geen spiegeleffect, maar geven een organisch of vloeiend gevoel. Deze patronen zien er dynamischer uit dan gewone patronen, terwijl gewone patronen er eenvormiger en evenwichtiger uitzien.

Elementen van kunst: patroon

De elementen van kunst zijn de visuele componenten van een ontwerp, deze zijn lijn , vorm , textuur , waarde , formulier , kleur en ruimte Dit zijn de bouwstenen waarmee unieke patronen worden gemaakt. Kunstenaars veranderen vormen, kleuren en afstanden om verschillende motieven en herhalingen te creëren.

Kunstbeginselen: patroon

Patroon is slechts één van de vele principes van kunst die kunstenaars gebruiken om visueel aantrekkelijke werken te creëren. Andere principes van kunst zijn onder meer balans , herhaling, contrast , ras , ritme , nadruk en eenheid Door te begrijpen hoe deze principes samenwerken, kunnen kunstenaars boeiende... composities die de aandacht van de kijker trekken en ook krachtige emoties oproepen.

Contrast in patroon

M.C. Escher: Reptielen

Zie ook: Een schilderij oliën: hoe doffe kleuren herstellen

Patronen kunnen worden geïntegreerd in kunstwerken om eenheid te geven, de consistentie van het patroon kan contrasteren met de organische aard van de rest van de compositie. Een voorbeeld hiervan is in Eschers kunstwerk 'Reptielen', waar de organische vormen van de dieren overgaan in een vlakvulling, en dan weer terug naar een reptiel.

Een andere manier om contrast te creëren met patronen is de regelmaat van een patroonontwerp te doorbreken. Regelmatige patronen kunnen repetitief en monotoon overkomen. Een doorbreking van dit patroon zorgt voor een brandpunt en creëert nadruk in een kunstwerk.

Herhaling in patroon

Patronen zijn inherent repetitief, het is de herhaling van elementen dat een patroon vormt. Dit vormt de manier waarop motieven worden gerangschikt. Kunstenaars kunnen herhalende elementen gebruiken om een visueel aantrekkelijk ontwerp te maken of om een thema in hun kunstwerk over te brengen.

Het belang van patronen in de kunst

Patroon is een belangrijk principe waarmee alle kunstenaars vertrouwd zouden moeten zijn, omdat het hen in staat stelt dynamische en boeiende werken te maken. Van subtiele achtergrondpatronen tot gedurfde, grafische ontwerpen, patroon kan helpen een gevoel van beweging, diepte en evenwicht in een kunstwerk te creëren. Door te begrijpen hoe je patroon effectief kunt gebruiken, kunnen kunstenaars hun werk naar een hoger niveau tillen en echt unieke stukken creëren.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.