De beste mechanische potloden om te tekenen

Carla Andrews 05-10-2023
Carla Andrews

Tekenen met een mechanisch potlood biedt veel voordelen die traditionele houten potloden Bovendien blijven mechanische potloden scherp, zonder dat ze geslepen hoeven te worden. Dit kan u veel tijd en moeite besparen, vooral bij het werken aan gedetailleerde kunstprojecten.

Mechanische potloden maken het ook veel gemakkelijker om de exacte lijndikte te krijgen die je wilt voor je kunstwerk. Dit zorgt voor ongelooflijk strakke lijnen tijdens het tekenen.

Met dat in gedachten zijn er verschillende soorten mechanische potloden beschikbaar voor kunstenaars, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Om u te helpen het beste mechanische potlood te vinden dat past bij uw tekenstijl en praktijk, zullen we de verschillende merken en modellen van mechanische potloden op de markt diepgaand bekijken, en ze vergelijken en contrasteren op het gebied van kenmerken zoals stiftgrootte, constructieen ontwerp, ergonomie en meer.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Staedtler Mars Technico 780 Loodhouder

Staedtler Mars Technico 780 Loodhouder kopen

De Staedtler Mars Technico 780 Loodhouder is een betrouwbare en comfortabele stifthouder. Dit mechanisch potlood heeft een metalen clip, drukknop en gripzone die het gebruik en de controle vergemakkelijken.

Het beschikt ook over een geïntegreerde puntenslijper waarmee u uw stiften scherp kunt houden en klaar om fijne lijnen mee te tekenen. De puntenslijper maakt het echt onderscheidend, boven andere mechanische potloden beschikbaar voor kunstenaars.

De verstelbare loodgreep en 2 mm loodstaafjes zorgen voor taps toelopende controle, zodat u meer druk kunt hanteren wanneer dat nodig is.

De Staedtler Mars Technico 780 Loodhouder heeft een gekartelde metalen greep, die zorgt voor stabiliteit tijdens het schrijven of tekenen, terwijl de stevige plastic loop zorgt voor duurzaamheid. De geïntegreerde drukknop slijper maakt het gemakkelijk om je stiften scherp te houden zonder ze handmatig te hoeven slijpen.

Er zijn zeven stifthardheden die door Staedtler worden verkocht, ontworpen voor hun Mars Technico stifthouder. Kies uit 4H tot 4B hardheid. De 4H stift is perfect voor technische of architecturale tekeningen. De 4B stift werkt dan weer om variatie in waarden te creëren, voor kunstenaars die willen hun tekeningen in de schaduw zetten Hoewel Staedtler geen zachtere stiften tot 8B levert, is de 4B stift voldoende om donkere schaduwen te maken als er voldoende druk op wordt uitgeoefend.

Bovendien wordt het potlood geleverd met een identificatiehulpmiddel, zodat u de indicator kunt aanpassen om uzelf te herinneren aan het type stift dat u in de loop hebt gedaan.

Wanneer de stift tot een punt is geslepen, is het een van de beste mechanische potloden voor het creëren van ultrafijne details. Het is echter ook een fantastisch hulpmiddel voor het invullen van grote gebieden, vooral met de zachtere stiften. Dit potlood zou een geweldige aanvulling zijn op elke doorgewinterde kunstenaar's tekenpakket .

Zie ook: Realisme Schilderen 101: Hoe kleur realistisch mengen

Faber-Castell TK 9400 Koppeltekenpotlood

Faber-Castell TK 9400 Koppeltekenpotlood kopen

De Faber-Castell TK 9400 Clutch Drawing Pencil, speciaal ontworpen voor kunstenaars, heeft een zeshoekige loop met een ronde, geribbelde grip die zorgt voor een zekere houvast. De sterke koppeling houdt de stift stevig op zijn plaats. Hij is geschikt voor stiften van 2 mm en wordt geleverd in verschillende stifttypen van 6B tot 4H. Met de zachte 6B-stift kunnen kunstenaars meer contrast in hun tekeningen in vergelijking met andere potloden op deze lijst.

Leads die apart voor dit potlood kunnen worden gekocht, hebben een diepzwarte kwaliteit, waardoor kunstenaars prachtige contrasten kunnen creëren in hun gearceerde werken.

Met een slank en ergonomisch ontwerp is het potlood comfortabel in gebruik, zelfs tijdens lange tekensessies. De zeshoekige loop zorgt ervoor dat het potlood niet wegrolt wanneer u het op uw werkoppervlak neerlegt. Een geribbelde grip zorgt voor extra controle en stabiliteit tijdens het tekenen, zodat u met gemak precieze lijnen kunt maken.

Een puntige stift van 2 mm zorgt voor vloeiende, consistente lijnen zonder vlekken of vervaging na verloop van tijd. De stift is dik, maar loopt taps toe naar een punt, waardoor de kunstenaar de lijndikte kan variëren, afhankelijk van de hoek waarin wordt getekend. Het wordt geleverd met een stiftindicator, zodat u het potlood kunt labelen met de stiftkwaliteit (bijv. 2H of 4B).

Pentel Graphgear 500 Potlood

Pentel Graphgear 500 Potlood kopen

De Pentel Graphgear 500 Pencil is een geweldige keuze voor kunstenaars, ontwerpers en tekenaars die precisie en nauwkeurigheid nodig hebben in hun tekeningen. Het beschikt over een metalen grip en gestempelde metalen clip, die meestal te vinden zijn op duurdere potloden. De 4mm vaste huls maakt het perfect voor sjabloonwerk en technische tekeningen, terwijl de metallic-mesh grip zorgt voor superieure controle bij het tekenen van details.

De ergonomie van de Graphgear 500 is ook opmerkelijk: de slanke, afgeschuinde loop bevordert de controle bij het tekenen, terwijl de verzwaarde punt het gemakkelijk maakt om precisielijnen te maken.

Het ergonomische ontwerp zorgt voor comfortabel schrijven en tekenen, waardoor het perfect is voor langdurig gebruik zonder vermoeidheid of ongemak. En de intrekbare stift biedt instelbare afmetingen, zodat u naar behoefte kunt wisselen tussen stiften van 0,3 mm, 0,5 mm en 0,7 mm. Hierdoor kunt u tekenen met ultrafijne details, waardoor ingewikkelde kunstwerken gemakkelijker zijn dan ooit tevoren.

De kop van het potlood houdt de stiften stevig vast, zodat het bestand is tegen meer gebaren. De kwaliteit van de potloodstiften is hoog - ze zijn beter bestand tegen breuk dan sommige goedkopere merken, waardoor ze zeer geschikt zijn voor langdurige projecten.

De kop en de greep van het potlood zijn van metaal, maar het lichaam van het potlood is van plastic. Hoewel het plastic lichaam van het potlood niet luxe aanvoelt, voelt het potlood lichter aan wanneer het wordt vastgehouden.

Alvin Draft/Matic Pencil

Alvin Draft/Matic Potlood kopen

De Alvin Draft/Matic Pencil heeft een kunststof loop en gekartelde grip combinatie, vergelijkbaar met de Rotring 500, die zorgt voor comfort en stabiliteit tijdens het schrijven. De 0,3 mm stift is perfect voor gedetailleerde tekeningen en de kussen punt zorgt voor nauwkeurigheid bij het tekenen met rechte lijnen. Kunstenaars kunnen kiezen voor een loop die geschikt is voor stiften van 0,3 tot 0,9 mm, waardoor de gebruiker een scala aan opties heeft.afhankelijk van hun behoeften.

De potloodstiftindicator helpt u te bepalen welke soort potloodstift u in de houder hebt gedaan. Dit kan handig zijn als u vaak verschillende soorten potloodstiften verwisselt voor het tekenen en arceren.

Zie ook: Compositie in de kunst

De karteling is meer getextureerd dan bij andere potloden op de lijst, wat zorgt voor een betere grip, zonder wegglijden of vettigheid. De karteling kan echter ruw aanvoelen op de vingers als ze lang worden vastgehouden.

Dit potlood heeft een ongelooflijk mooie balans en gevoel in de hand tijdens het tekenen, het is lichtgewicht met voldoende grip voor ultra fijn gedetailleerd werk.

Koh-I-Noor Toison D'or Loodhouder

Koh-I-Noor Toison D'or Loodhouder kopen

Nog een potloodhouder met een dikkere stift en ingebouwde slijper, dit potlood is de perfecte budgetoptie om te tekenen. De metalen houder voelt stevig en hoogwaardig aan, maar het potlood heeft geen kartelrandje. Of u nu tekent met de contourtechniek of lijntekening met arcering en kruisarceringen om schaduwplekken te creëren, zorgt het lood voor consistente lijnen om te tekenen.

De clip is afneembaar, wat handig is voor kunstenaars die het potlood willen draaien om de scherpste kant te vinden, zonder dat de clip deze beweging onevenwichtig maakt.

Loodjes zijn afzonderlijk verkrijgbaar in verschillende hardheden, van 4H tot 4B. Het lood is gemaakt van een combinatie van grafiet en klei en kan worden geslepen met de ingebouwde slijper, of handmatig met een schuurblokje.

De Koh-I-Noor Toison D'or Loodhouder is geweldig voor schetsen op locatie vanwege zijn draagbaarheid en betaalbaarheid, en zijn zwaardere gewicht dat helpt om een vaste hand te houden. Het is perfect voor architecten, illustratoren, fijnschilders en grafische ontwerpers die precieze lijnen en rondingen nodig hebben.

De ingebouwde loodslijper komt van pas wanneer uw lood er dof begint uit te zien en opnieuw geslepen moet worden.

Hoe kiest u het beste mechanische potlood voor uw tekenoefeningen?

Mechanische potloden bieden een aantal voordelen ten opzichte van traditionele houten potloden, zoals de mogelijkheid om vervangbare stiften te gebruiken en het gemak om ze niet te hoeven slijpen. De grootte, constructie, ontwerp, ergonomie en andere factoren spelen allemaal een belangrijke rol bij het bepalen hoe goed een mechanisch potlood presteert.

Loodgrootte

De stiftgrootte is een van de belangrijkste factoren als het op prestaties aankomt. Kleinere stiften zijn beter voor precisiewerk zoals het schetsen van de fijnste details. Grotere stiften zijn beter voor het invullen van grotere schaduwgebieden en het maken van dikkere lijnen. Kies stift op basis van zijn hardheid. Met zachtere stiften kunt u donkerdere markeringen en intensere arceringen in uw tekeningen maken. Met de Faber-Castell koppeling mechanisch potlood, kunt u extra stiften van 6B kopen, die ultrazacht zijn en perfect voor de tonale schaduwtekeningstechniek.

Ontwerp

De constructie en het ontwerp van een vulpotlood zijn ook van invloed op de prestaties. Een goed ontworpen potlood moet comfortabel in de hand liggen en gemakkelijk vast te pakken zijn tijdens het schrijven of tekenen. De vorm en het gewicht moeten in balans zijn, zodat het niet te zwaar of te licht in de hand ligt. Bovendien moet het mechanisme dat de stift vasthoudt stevig genoeg zijn om bestand te zijn tegenherhaald gebruik zonder na verloop van tijd af te breken.

Ergonomie

Ergonomie is een andere belangrijke factor als het gaat om mechanische potloden. Een goed ergonomisch ontwerp zal helpen de druk op uw handen te verminderen tijdens het schrijven of tekenen voor langere tijd. Zoek naar kenmerken zoals rubberen of metalen gekartelde grepen die het comfortabeler maken om het potlood vast te houden voor langere tijd zonder vermoeidheid of ongemak.

Eindelijk

Al met al zijn er veel verschillende factoren die de prestaties van een mechanisch potlood beïnvloeden, van de stiftgrootte en -kwaliteit tot de constructie en ergonomie. Door deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een mechanisch potlood, zult u er een kunnen vinden die het beste bij uw behoeften past en superieure prestaties levert.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.