Hoe maak je een tekening op zwart papier?

Carla Andrews 05-06-2023
Carla Andrews

Tekenen op zwart papier is een totaal andere ervaring dan tekenen op wit, gekleurd of getint papier Het eindresultaat kan er uniek uitzien met een opvallend contrast.

Kunstenaars gebruiken de donkerte van het papier voor de donkerste schaduwtinten. Op dezelfde manier gebruiken kunstenaars bij het tekenen op wit papier het wit van het papier voor de lichtste highlight-tonen.

Het aantrekkelijke van tekenen op zwart papier is dat het een dramatisch eindbeeld kan geven. Er zijn benodigdheden die beter werken op zwart papier dan andere. Bovendien zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen om je tekeningen op zwart papier levendiger te laten lijken.

Zie ook: Contourtekenen: definitie & handleiding

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tips voor tekenen op zwart papier

Hier zijn enkele tips om u door het tekenproces te leiden. Soms vergt het vallen en opstaan om de beste resultaten te bereiken, maar er zijn bepaalde richtlijnen die u kunt volgen bij het tekenen op zwart papier die uw tekeningen succesvoller zullen maken.

Plan de samenstelling eerst

Door op donker papier in kaart te brengen waar de schaduwen en hoge lichten komen, kunt u voorkomen dat u het werkstuk overwerkt. Soms is minder meer wanneer u een tekening maakt. U kunt overwegen de tekening in een lage toonsoort (donkere tinten) te maken of te plannen waar de schaduwen komen, zodat u het zwart van het papier kunt gebruiken om het potloodwerk te vervangen. Dit is een efficiënte manier van tekenen en is net zo goed een tijdsbesparing.oefening als het wordt gedaan om een bepaald effect te creëren.

Als je van een referentie tekent, probeer het dan in Photoshop Het omzetten van de afbeelding in zwart-wit en het vinden van de gemiddelde toonwaarden in de tekening. Om een vervagingseffect te creëren in Photoshop, ga naar filters, ruis, selecteer dan mediaan. Verander de helderheid van de afbeelding om het te vereenvoudigen om te zien waar de donkerste waarden zijn, zodat je die uit de tekening kunt laten.

Je kunt zelfs een schetsboek pakken en een paar compositiestudies maken om te plannen hoe de uiteindelijke tekening eruit komt te zien en hoe alle verschillende elementen bij elkaar passen. Schaal deze tekening op het papier dat je gaat gebruiken voor het uiteindelijke werkstuk met behulp van de overdrachtmethode.

Maak een schets

Maak een lichte schets zodra je tevreden bent met de compositie van de tekening. Gebruik een licht potlood, of een wit potlood en teken met een lichte druk, zodat je gemakkelijk kunt gummen als je een fout maakt. Richt je eerst op het tekenen van een contour, die je kunt invullen naarmate je tekening vordert.

Begin met lichte lagen

In plaats van de schaduwen te tekenen, zoals op wit papier, teken je alleen de lichte delen.

Begin de tekening met de lichtste druk die u kunt uitoefenen en verhoog langzaam de druk die u toepast met opeenvolgende lagen. Dit is om de tand van het papier niet te snel in te vullen en om geleidelijk lagen op te bouwen die gemakkelijker uit te gommen zijn. Door met lichtere druk te beginnen, kunt u vloeiender overgangen en overvloeiingen maken naarmate de tekening vordert, en voorzichtigtonen en waarden opbouwen. Als je er al vroeg met zware druk in gaat, kan het in dit vroege stadium moeilijk zijn om de kleuren en waarden van de contrasterende elementen te peilen.

Zwart papier is minder vergevingsgezind dan wit papier, ga in het begin langzaam, om te voorkomen dat je wit potlood van het papier moet gummen.

Begin met een hard potlood

Deze tip is nuttig als kleurpotloden het medium van uw keuze is. Hardere potloden en pastels zullen de tand van het papier niet zo snel opvullen als zachte potloden of pastels, waardoor u meer ruimte hebt om overgangen te maken. Natuurlijk, als u maar één soort potlood hebt, is het prima om die de hele tekening te gebruiken. Dit geldt alleen als u een paar verschillende soortenpotlood of pastel. Bijvoorbeeld, als je in zachte pastel werkt, Terry Ludwigs zullen hun vorm beter behouden en de tand minder snel opvullen in de eerste lagen in vergelijking met sommige van de ultrazachte pastels zoals Sennelier .

Teken eerst lichte tinten

Verschillende kunstenaars werken op verschillende manieren: sommigen werken van donker naar licht, anderen van licht naar donker en weer anderen bepalen de middentonen en bouwen dan de schaduwen en hoge lichten op. Als je op zwart papier werkt, is het een voordeel om van licht naar donker te werken. Op zwart papier hoef je geen donkere waarden te tekenen, dus concentreer je gewoon op de lichtere waarden.

Waar je de highlights wilt hebben, druk je een beetje met je lichtste potlood. Zo kun je de plaatsing van de lichtbron in kaart brengen. Bouw verder op deze lichtere tinten naarmate de lagen vorderen.

Teken vervolgens middentonen en kleuren

Begin de tekening met het vaststellen van de lichtbron en waar de helderste highlights zullen komen, en verhoog geleidelijk de lichtheid met elke laag. Nadat de eerste laag lichttonen is ingetekend, kun je beginnen met het tekenen van je middentonen en kleuren.

Wees restrictief bij het aanbrengen van middentonen en probeer niet te vroeg in de tekening te vegen of te veel pastel aan te brengen.

Gebruik de glaceertechniek om heldere kleuren te krijgen met potlood

Om de helderste, meest verzadigde kleuren op zwart papier te krijgen, leg je er wit potlood onder. Zwart belicht verschillende kleuren, dus transparantere pigmenten kunnen worden beïnvloed door het getinte papier. Bepaalde gelen kunnen bijvoorbeeld groen lijken. Sommige kleuren zullen donkerder lijken, waardoor de tonen en tinten in een tekening scheef kunnen trekken.

Leg eerst een laag wit potlood en plan waar de highlights komen. Maar zorg ervoor dat je de vorm van je vormen weergeeft, zoals je met een grijs grafietpotlood op wit papier zou doen. Leg er vervolgens kleuren op. Het wit van onderen zal de kleuren tegenlichten, waardoor ze helderder lijken. Deze techniek werkt het best met kleurpotlood in plaats van pastel, omdat pastel zachter en meestal ondoorzichtig is.Zorg ervoor dat je het wit met lichte druk onder je kleurlagen legt, want een dikke witte laag zou de kleur kunnen kleuren.

Laat het zwarte papier doorschijnen

Zwart papier kan schaduwen in je tekening weergeven. Je hoeft het niet helemaal donker te maken, je kunt het zwarte papier gebruiken om de donkerste waarden in de tekening weer te geven.

Test eerst de kleuren

Als je niet zeker bent van de transparantie van je pastel of potloodkleur, neem dan een restje zwart papier en test de kleuren eerst. Sommige transparante gelen kunnen groen lijken tegen de zwarte achtergrond, dus is het essentieel om een transparant geel over een witte potloodlaag te leggen om ze helderder te laten lijken.

Werk rechtop met pastel om stof te voorkomen

Het gebruik van pastels op zwart papier is een beetje anders dan kleurpotloden. Zachte pastels kunnen ongewenst licht stof creëren dat kan leiden tot spettereffecten op de pagina. Vermijd dit door je zwarte papier op te hangen of op een bord te tapen en dan rechtop te werken op een ezel Zo komt er stof onder de ezel in plaats van op de tekening.

Gebruik fixatief voor de laatste lagen

Fijne kunst fixatief kopen

Hoewel u in het begin van de tekening in grote lijnen hebt vastgesteld waar de lichtste highlights zullen komen, kunnen deze highlights verloren gaan als u eenmaal begint met het aanbrengen van middenkleuren. Als u merkt dat het papier aan het einde van de tekening wat van zijn scherpte heeft verloren, spuit dan een beetje werkbaar fixeermiddel op het papier om het weer scherpte te geven. Teken vervolgens de laatste highlights en de afwerking. Deze tactiek zal werkelijklaat de helderste highlights eruit springen.

Het pastel of potlood dat bovenop het fixeermiddel wordt aangebracht, zit los van de rest van de tekening, dus het is handig om te gebruiken voor laatste highlights die je niet wilt laten vervagen of vervagen in eerdere middentoonlagen.

Deze markeertechniek is misschien niet nodig als je werkt aan een papier zoals zwart Pastelmat zoals Pastelmat zal de behoefte aan fixatief bijna volledig verminderen.

Het beste zwarte tekenpapier: Product picks

Er zijn veel verschillende mogelijkheden wat betreft zwart tekenpapier en karton. Als je echter met kleurpotloden of pastel tekent, zal een getand papier het witte potlood intenser en meer verzadigd doen lijken.

Zwart Pastelmat

Pastelmat kopen

Pastelmat is een uniek, gecoat papier met een geschuurde textuur. De geschuurde textuur hecht zich aan kleurlagen, waardoor potlood en pastel beter hechten en er minder fixatief nodig is. Het is het ultieme papier voor kleurpotloodwerk, want hoewel het papier getand is, voelt het zacht en fluweelachtig aan, waardoor het perfect is voor mengtechnieken .

Teken in meerdere lagen, zonder dat het potlood modderig wordt of aan scherpte verliest. Teken fijne details en scherpe lijnen met je kleurpotloden of pastels.

Strathmore Artagain

Strathmore Artagain kopen

Dit tekenpapier is steenkoolzwart van kleur met een lichte textuur. Het is perfect voor gebruik met zachte pastel, kleurpotloden of gel-rolpennen. Het is niet zo tandig als Pastelmat, maar het is goedkoper en als je verwacht dat je je tekening met minder lagen zult afmaken, dan is dit een prima optie.

Welke benodigdheden kun je gebruiken om op zwart papier te tekenen?

Behalve Pastelmat papier hebben we nog een paar andere aanbevelingen voor benodigdheden die goed werken op zwart papier.

Kleurpotloden

Kleurpotloden van olie of was zijn perfect om op zwart papier te tekenen, omdat ze beide zacht, levendig en zeer gepigmenteerd zijn. Olie- en waspotloden geven je een uitstekende dekking en gelaagdheid.

Zie ook: Hoe vernis je een acrylschilderij - Fine Art Tutorials

Faber-Castell Polychromos potloden zijn op olie- en wasbasis en worden geleverd in een reeks van 120 briljant levendige kleuren. De potloden zijn lichtecht en dus een uitstekende optie voor professioneel werk. Ze bieden een uitstekende dekking en behouden hun scherpe punten langer dan andere olie- en waspotloden.

Prismacolor potloden zijn op wasbasis en iets zachter dan Polychromos potloden. Ze zijn ook iets goedkoper en boterachtiger van textuur. Deze potloden geven sneller meer dekking, maar vullen ook sneller de tand van het papier dan Polychromos. Prismacolor potloden zijn geweldig voor het maken van blends en vloeiende overgangen. Bekijk onze review van de beste kleurpotloden voor tekenen om meer kleurpotlood merken te vinden.

Pastels

Een ander goed medium om op zwart papier te tekenen is zachte pastel, of zelfs oliepastel. De beste zachte pastel merken zijn zeer gepigmenteerd en zacht. Tekenen met zachte pastels voelt bijna aan als tekenen met puur pigment. Gebruik zachte pastels voor expressievere en bredere tekens dan kleurpotloden. Ze bedekken meer van het papier en geven meer dekking.

De beste merken softpastel hangen af van uw budget en voorkeuren. Unison pastels zijn zeer geliefd bij professionele kunstenaars, omdat ze van de hoogste kwaliteit zijn en met de hand worden gerold in het Verenigd Koninkrijk, hoewel ze verkrijgbaar zijn bij leveranciers als Blick. Ze worden geleverd in prachtig samengestelde reeksen kleuren, voor portretwerk, zeegezichten, landschappen en meer. Deze pastels zijn begrijpelijkerwijs aan de duurdere kant van het spectrum. De pure pigmenten zijn lichtecht en de pastels zelfvoelt heerlijk aan.

Een geweldig merk zachte pastel, die iets goedkoper zijn dan Unison en ook iets harder van textuur zijn, is Kunst Spectrum Ze hebben een rechthoekige vorm en zijn beginnersvriendelijk vanwege de prijs en de textuur.

Pennen

Als je met potloden op zwart papier tekent en je wilt superheldere highlights, overweeg dan een witte gel rollerpen Dit kan handig zijn voor kleine witte puntjes, afhankelijk van het onderwerp.

Gommen

Gekneed gummen hebben een kneedbare, stopverftextuur en zijn verkrijgbaar in donkere kleuren. Ze beschadigen de papiervezels niet en laten geen resten achter. Vorm de gum tot een fijne punt om details en highlights op te heffen, of rol de gum over de tekening om grotere delen te verwijderen. Omdat de gum zo zacht is voor de papiervezels, werkt hij eerder om het potlood op te heffen dan om de eerste keer volledig uit te gommen. Zorg er dus voor dat u begint inlichte lagen met het potlood, zodat het gemakkelijk van het papier kan worden gehaald. Als je met kleurpotlood werkt, is de Tombow zandgum zal schoon kleur wissen. Bekijk onze gids van de beste gommen voor kunstenaars voor meer aanbevelingen.

Welke benodigdheden moet je vermijden als je op zwart papier tekent?

Het spreekt voor zich, maar houtskool en grafiet zijn niet zichtbaar op zwart papier. U kunt een zwart kleurpotlood op het papier gebruiken ter vervanging van een gum of om randen weg te werken als u dat wilt.

Met gewone witgekleurde gommen kun je onbedoeld kleurpotlood over het papier vegen, waardoor grijsachtige sporen ontstaan. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door een kneedbare gum te gebruiken in plaats van een gewone gum.

Wat zijn de voordelen van tekenen op zwart papier?

Kunstenaars tekenen op zwart papier voor de sfeervolle effecten en briljante contrast Een tekening op zwart papier kan sneller klaar zijn dan een tekening op wit papier, omdat kunstenaars ervoor kunnen kiezen beperkter met hun potlood te werken en meer schaduwgebieden weg te laten. Dit resulteert in een contrastrijker effect, waarbij highlights lichter lijken dan ze zijn.

Ideeën voor tekenen op zwart papier

Een idee voor tekenen op zwart papier is om gewoon een wit potlood te gebruiken om een tekening te maken. Begin met heel lichte druk en bouw dan geleidelijk de druk op voor de lichtste highlights. Als je nog nooit hebt geprobeerd op zwart papier te tekenen, probeer dan iets eenvoudigs te tekenen, zoals een waterdruppel of een glas. Je zou zelfs iets monochroom kunnen tekenen, zoals een zebra of een besneeuwde boom. Voor meer tekenideeën bekijk dan onze gids.

Je kunt ook een botanische tekening of een tekening van wilde dieren met kleurpotloden proberen. De zwarte achtergrond vormt de perfecte basis om je onderwerp eruit te laten springen.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.