Een doek opspannen op een frame: een stap-voor-stap handleiding

Carla Andrews 10-08-2023
Carla Andrews

Als je een kunstenaar bent, dan weet je dat de kwaliteit van je werk kan afhangen van de kwaliteit van je materialen en je ondergrond. In deze stap-voor-stap gids laten we je alle benodigdheden zien die je nodig hebt om een canvas te maken en hoe je een doek op een frame spant. Dit proces is niet alleen gemakkelijk en betaalbaar, maar je kunt er ook de grootte en vorm van je canvas mee aanpassen.

Dus, of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, volg deze stappen om je perfecte aangepaste oppervlak te maken en je eigen doek te spannen!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Een doek spannen: stap-voor-stap handleiding

Nu je alle benodigdheden hebt, is het tijd om je doek op te spannen!

Zie ook: Kunststijlen en kunststromingen

Zaag de houten draagbalk

Meet en zaag de tralies op maat, met een zaag of verstekbak. Als u uw eigen tralies maakt, zorg er dan voor dat ze dezelfde breedte en dikte hebben. De hoeken van de tralies moeten in een hoek van 45 graden worden gezaagd om een verstekverbinding te vormen.

Sla deze stap over als u spanlatten hebt gekocht, want die zijn dan klaar om in elkaar te steken.

Rekken monteren

Als u uw eigen spanstaven hebt gemaakt, kunt u ze in elkaar zetten met uw industriële lijm en aan elkaar klemmen om ze op hun plaats te houden.

Voor degenen die spanstaven hebben gekocht: schuif de gekartelde uiteinden van de eerste twee staven in elkaar. Duw met uw handen tot beide zijden gelijk zijn. De staven moeten een diagonale lijn vormen waar elke staaf samenkomt. Om er zeker van te zijn dat ze goed vastzitten, neemt u een hamer en klopt u zachtjes op de verbinding.

Knip het doek

Knip een vierkant of rechthoek uit de canvasrol. Houd rekening met een extra 20-30 cm bovenop de canvasafmetingen voor de bar.

Spreid het gesneden doek uit op een groot, schoon oppervlak zoals een tafel of werkbank. Als het doek al gegrond is, zorg er dan voor dat de gegrondverfde kant met de voorkant naar beneden op de tafel ligt.

Leg de spanstaven neer

Plaats het canvasframe in het midden van het uitgesneden canvasdeel. Zorg ervoor dat de platte kant van de spielatten naar boven wijst. Het weefsel van het canvas moet in lijn liggen met de richting van de spielatten.

Het doek spannen

Begin aan een van de zijkanten, pak het doek vast en trek het strak over het frame en rond naar de achterkant. Het doek mag geen rimpels of speling hebben. Als het doek helemaal strak is, gebruik dan een nietpistool, met één nietje in het midden van de spielat.

Doe hetzelfde voor de andere kant en dan zowel boven als onder, waarbij u één nietje in het midden van elke kant plaatst. Zorg ervoor dat u de niettang gebruikt nadat u de eerste kant hebt vastgezet, om ervoor te zorgen dat u genoeg spanning gebruikt om het doek om het frame te spannen. Nadat u aan elke kant één nietje hebt gezet, kunt u vanuit het midden van elke balk naar de hoeken werken.

Laat ongeveer 5-10 cm ruimte tussen elk nietje, afhankelijk van de grootte van het doek. Er moet voldoende ruimte zijn bij de hoeken van de spielatten, zodat u de hoeken van het doek kunt vouwen. Laat ongeveer 10-20 cm ruimte, afhankelijk van hoe groot uw doek is.

Bij gebruik van ongeprimed canvas is het de kunst om het materiaal niet te strak aan te trekken, omdat het primerproces het materiaal enigszins kan doen krimpen.

Vouw de hoeken

Wanneer u klaar bent met het nieten van het doek, vouwt u het overtollige materiaal in elke hoek. Houd uw vinger op de hoek waar de twee spielatten samenkomen, het materiaal moet een v-vorm vormen. Vouw het materiaal eronder waar het elkaar overlapt. Zorg ervoor dat de vouw strak is voordat u het vastzet. Bekijk de video voor een duidelijkere blik op de vouwtechniek in actie. Dit is het lastigste deel van het inlijstendus oefen een paar keer tot je het onder de knie hebt.

Het doek bijsnijden

Knip overtollig canvas af met een scherpe schaar of een hobbymes. Gebruik een rechte rand om ervoor te zorgen dat de sneden gelijk zijn. Zorg ervoor dat u niet te dicht bij de nietjes knipt, voor het geval u ze weer moet verwijderen om de stof aan te passen.

Uw spieraam en doek zijn nu klaar om gegrond en geschilderd te worden!

Het doek gronden en voorbereiden op het schilderen

Als u een ongeprimerd doek gebruikt, is het belangrijk om het oppervlak voor te strijken voordat u gaat schilderen. Zo voorkomt u dat de verf door het doek sijpelt en uw werk verpest. Er zijn vele soorten primers op de markt, dus kies er een die het beste bij uw behoeften past. Gebruik een afdichtmiddel zoals GAC-100 en nadat dat is opgedroogd, breng je een paar lagen gesso aan. In onze gids over een ondergrond voor olie- en acrylverf voorstrijken gaan we meer in detail.

Zodra de primer volledig is opgedroogd, ben je klaar om te gaan schilderen. Experimenteer met verschillende technieken en kleuren om je meesterwerk te creëren!

Welke benodigdheden heb je nodig om een doek te spannen?

Benodigdheden om je eigen canvas te maken kun je vinden in kunstwinkels of bouwmarkten. Het mooie is dat je materialen in bulk kunt kopen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Canvas

Het eerste en meest essentiële materiaal dat je nodig hebt om een doek te spannen, is natuurlijk doek! Voor beginners raden we aan een Belgisch linnen doek of katoenen eend te gebruiken. Beide soorten doek zijn relatief gemakkelijk om mee te werken en vereisen geen speciale voorbereiding voor het spannen.

Belgisch linnen is een doek van hogere kwaliteit dat minder snel kromtrekt, maar wel duurder is. Katoen-eend is een doek van mindere kwaliteit, maar ook veel goedkoper en het meest gebruikte type doek door kunstenaars.

Deze linnen doek Het is een droom voor professionele kunstenaars. Het heeft een strakke weving en een gladde textuur waarmee schilders fijne details en vloeiende mengingen kunnen creëren. Het wordt ook geleverd in dubbel geweven varianten voor extra stevigheid.

Een iets betaalbaardere optie is deze ongeprimed katoenen canvas Het is van uitstekende kwaliteit en is verkrijgbaar in verschillende gewichten en texturen. Katoen is flexibeler dan linnen, dus het is iets makkelijker om mee te werken als je het doek om het frame spant. De zwaardere variant heeft een zichtbare oppervlaktestructuur, is duurzamer en geschikt voor dikkere en zwaardere verftoepassingen. Voor 1 meter van dit katoenen canvas moet je ongeveer $22 betalen, alhoeweldit product is vaak in de aanbieding, dus controleer de link voor de prijzen.

Brancards

Koop spanstaven

Het volgende wat je nodig hebt zijn spanstaven.

Kies de afmetingen van elke spieraam, om uw doek op maat te maken.

Zie ook: De beste plakkaatverf: voor beginnende en professionele kunstenaars

Deze spanstaven zijn zwaar uitgevoerd en hebben een profiel van 1-1/2″ met een breedte van 2″. Het ovengedroogde grenenhout waarvan ze gemaakt zijn maakt ze extra duurzaam. De afgeronde rand en 1/2″ verhoging zorgen ervoor dat het doek niet doorhangt.

Als alternatief kun je vier houten stukken op maat zagen en het frame bouwen. De meeste kunstenaars zullen echter spieramen kopen, omdat die gemakkelijker te monteren zijn.

Dwarsverbindingen

Kruisschoren kopen

Dit is essentieel als je een extra groot doek maakt, boven de 36″.

De dwarsbalken helpen de stabiliteit van het doek te verbeteren. Je kunt ze als set kopen, of zelf maken met houten balken. Bevestig de dwarsbalken aan de spielatten met dwarsbalken.

Als u een kant-en-klare spieraam koopt, bestel dan het formaat van uw doek. Het spieraam zal kleiner zijn dan het spieraam, maar er wel goed tegenaan passen.

Hoeken

Koop hoeken om in te lijsten

Hardboard hoeken bieden een sterke en stevige hoek voor het doek. Ze zijn gemakkelijk te bevestigen en helpen om het doek strak op de spielatten te houden en een vierkante vorm te behouden. Deze zijn echter een optionele extra.

Ze zijn niet duur en zijn in een perfecte hoek van 90° gesneden, met gaten voor bevestiging. Of u kunt zelf driehoekige rechte hoeken maken van karton om het doek te ondersteunen.

Gereedschap voor het snijden van uw spieraam

Als u uw eigen spanlatten gaat snijden, hebt u een zaag en verstekbak Om de 45° sneden te maken. Als u kant-en-klare rekken heeft gekocht, heeft u dit gereedschap niet nodig.

Hamer

Een hamer is essentieel om ervoor te zorgen dat de canvasstaven goed worden aangebracht en gelijk liggen.

Lijm voor inlijsten

U kunt ook een goede kwaliteit inlijstlijm nodig hebben, zoals Titebond III Dit is een houtlijm op waterbasis die niet giftig is, gemakkelijk te gebruiken en helder opdroogt. Je hebt dit alleen nodig als je je eigen lijst zaagt. Lijm voor het inlijsten is niet nodig als je spanlatten hebt gekocht met inkepingen die in elkaar kunnen worden geschoven.

Nietjespistool

Een nietpistool is de beste manier om het doek aan de spielatten te bevestigen. U kunt een zwaar nietpistool kopen, zoals deze Het heeft een gemakkelijk knijpontwerp en de nietjes worden snel in de bodem geladen.

Canvas tangen

Canvas tangen zijn speciaal ontworpen gereedschap om te helpen bij het opspannen van canvas. Ze hebben een anti-slip greep en kaken die wijd opengaan om gemakkelijk rond het canvas te passen.

Meetlint

Krijg een meetlint om ervoor te zorgen dat uw spielatten de juiste maat hebben en om het doek nauwkeurig te snijden.

Schaar

Krijg een scherpe schaar U kunt ook een mes en een liniaal gebruiken om het doek op maat te snijden.

Wat zijn de voordelen van het opspannen van een doek?

Bij de beslissing om al dan niet je eigen doek te spannen, zijn er een paar voordelen om te overwegen. Ten eerste is het goedkoper dan het kopen van een voorgerekt doek als je het gereedschap bij de hand hebt en als je van plan bent ze in grote hoeveelheden te maken. Je hebt ook meer controle over de afmetingen van het doek, wat belangrijk kan zijn als je op zoek bent naar een specifieke pasvorm of maat.

Bovendien kunt u het type stof kiezen dat u gebruikt om uw perfecte oppervlak aan te passen. Het laatste is dat u controle hebt over de gebruikte grondstof. Als u bijvoorbeeld het gebruik van dierlijke producten voor de maatvoering wilt vermijden, kunt u GAC-100 . Michael Harding's niet-absorberende primer is van hoge kwaliteit en laat de kleuren er stralender uitzien op het oppervlak. Als je je eigen doek maakt vanuit het niets, kun je de doeken voorbereiden met producten van hogere kwaliteit dan de doekfabrikanten tegen een lagere prijs. Het laatste voordeel ligt in het plezier van het leren van een nieuwe vaardigheid en het bezitten van het volledige proces, van het in elkaar zetten van het doek tot de laatste vernislaag.

De beste opgespannen doeken

Als de reden waarom u op reis gaat met het maken van schildersdoeken is dat u nog niet uw perfecte voorgemaakte schildersdoek hebt gevonden, hebben wij enkele productaanbevelingen van kwaliteitsdoeken die veel beginnende en professionele kunstenaars graag gebruiken als ondergrond. Bekijk onze olieverfschilderij oppervlak en acrylverf oppervlak en beste schilderdoek gidsen voor een meer diepgaande beoordeling.

Museo Alu-Frame Claessens Belgisch Linnen Canvas

Claessens Belgisch linnen doek kopen

Dit is de hoogste kwaliteit, archiefwaardig, museum standaard doek. Het is vakkundig vervaardigd en gemaakt van claessens Belgisch linnen. Het is met de hand gespannen op aluminium spielatten, wat kromtrekken voorkomt. Hoewel deze optie prijzig is, zal het schilderen op dit oppervlak ervoor zorgen dat uw kunstwerk de tand des tijds zal doorstaan.

Fredrix Pro Series Dixie Katoen Canvas

Fredrix Pro Dixie katoenen doek kopen

Dit is een katoenen eendendoek, het is ook dubbel gegrond en zuurvrij. Het is een betaalbare optie die gebruikt wordt door professionals en beginners. Er zijn twee opties om uit te kiezen, museum (diep) profiel of galerie (slank) profiel.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.