Olieverfschilderen: Veiligheid in de studio - Tips voor beeldende kunst

Carla Andrews 05-10-2023
Carla Andrews

Wanneer u voor het eerst begint, kan het schilderen met olieverf voelen als meer moeite om onder de knie te krijgen dan met acrylverf of aquarel. Er is meer te leren over de atelierveiligheid van olieverfmaterialen. Dit moet u echter niet afschrikken, want het is gemakkelijk om te leren hoe u olieverfbenodigdheden veilig schoonmaakt en hanteert.

Sommige materialen die voor olieverfschilders beschikbaar zijn, kunnen giftig of brandbaar zijn. De meer giftige stoffen hoeft u niet in uw olieverfschilderij op te nemen. Het is belangrijk te weten welke materialen voorzichtiger moeten worden behandeld en hoe u extra voorzichtig kunt zijn bij het gebruik van deze benodigdheden, als u ervoor kiest ze te gebruiken.

Onderdeel van het leren schilderen met olieverf als vaardigheid is het leren hoe je de materialen op een veilige manier gebruikt. Zoals elke vaardigheid kost het enige moeite om het goed te krijgen. Maar als je eenmaal een tijdje schildert, zal het onderhouden van je materialen intuïtief aanvoelen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Veiligheid in het atelier: Welke olieverfbenodigdheden zijn gevaarlijk?

Leer over de verschillende materialen die u kunt tegenkomen bij het schilderen met olieverf, wat ze doen en hoe u ermee om moet gaan om ervoor te zorgen dat u zo veilig mogelijk schildert.

Drogende olie

De drogende olie in olieverf is een niet-giftige stof, maar wel brandbaar. Houd open vuur, zoals gas, lucifers of kaarsen uit de buurt van olieverf.

Lijnzaad-, saffloer-, walnoot- en papaverolie zijn de drogende oliën die worden gebruikt als bindmiddel in olieverf. Deze oliën drogen door oxidatie. Als de moleculen in de lijnolie zich verbinden met zuurstof in de lucht, en de olie uithardt, kan deze snel verhitten, waardoor een exotherme reactie ontstaat. Daarom moet olieverfafval op de juiste manier worden verwijderd.

Drogende olie die gelijkmatig over een oppervlak, zoals een doek, wordt uitgestreken, droogt volkomen veilig en u hoeft zich geen zorgen te maken over verhitting.

Als met olie doordrenkte vodden in een open vuilnisbak worden opgestapeld, kunnen ze warm worden en bestaat de kans dat ze gaan roken en zelfs brand veroorzaken. Zelfs als u een papieren handdoekje hebt met een beetje olie erop, zou ik toch voorzichtig zijn en het op de juiste manier weggooien.

Hoe verwijdert u olieverfafval?

Om papieren handdoeken met lijnzaad op te ruimen, bewaar je ze in een luchtdichte bak met water. Als die vol is, breng je hem naar je plaatselijke inzamelpunt voor gevaarlijk afval of bel je de gemeente om te vragen hoe je je ervan ontdoet.

Zie ook: De regel vet over mager in olieverf: uitgelegd

Met behulp van een pluisvrije doek om overtollige verf af te vegen in de loop van de schildersessie is misschien een milieuvriendelijker schoonmaakoptie dan het gebruik van wegwerpdoekjes. Om een met olie doordrenkte doek schoon te maken, hoeft u hem alleen maar in een warm zeepsopje (afwasmiddel is prima) te dompelen om overtollige verf te verwijderen. Schrob de doek met een spons of borstel om de verfresten te verwijderen.

Als je een atelierruimte hebt, of een grotere ruimte om te schilderen en het budget hebt om iets speciaal te laten maken, neem dan een metalen vuurvaste kan Zorg ervoor dat het altijd gesloten blijft. Breng het naar een faciliteit voor gevaarlijk afval om het te legen. Het is niet nodig om een van deze te hebben, want elke luchtdichte container zou prima werken.

Het omgaan met drogende olie is relatief eenvoudig en vereist niet al te veel extra materiaal (alleen een afgesloten container). Het enige wat u moet onthouden is dat u geen oliehoudende papieren handdoeken in uw gewone afvalbak moet doen en dat u regelmatig met olie doordrenkte doeken moet schoonmaken.

Wat u ook moet vermijden is olieverf door de gootsteen te spoelen, omdat bepaalde pigmenten in verf giftig zijn en het watersysteem kunnen vervuilen. Volg het wasproces van de verfkwast in ons oplosmiddelvrij olieverfschilderij gids, die een eenvoudige methode geeft om penselen veilig en verantwoord te reinigen.

Pigment

Om olieverf te maken wordt pigment door een drogend oliebindmiddel gedispergeerd. Sommige pigmenten zoals kobalt, lood en cadmium zijn giftig.

Cadmium is kankerverwekkend en van lood is bewezen dat het schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. De meeste verfmerken zijn gestopt met de verkoop van cadmiumhoudende en loodwitte verf en bieden in plaats daarvan alternatieven aan.

Zie ook: Visuele hiërarchie in de kunst

Verfmerken zoals Gamblin bieden nu "cadmiumkleuren" aan. Cadmiumkleuren zijn kleuren die de tint en de eigenschappen van het oorspronkelijke pigment nabootsen door een mengsel van niet-giftige pigmenten te gebruiken. Als u het gebruik van giftige pigmenten helemaal wilt vermijden, doen de imitatiekleuren het over het algemeen goed. Ik zou het volgende aanbevelen Gamblin's of Schmincke's cadmiumtinten. Een ander positief punt van de cadmiumtinten is dat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan echt cadmium.

Verf met cadmium in het bindmiddel geeft geen dampen af. Met andere woorden, het inademen van de lucht rond een schilderij dat cadmium of lood bevat is niet schadelijk. Maar als je zelf olieverf mengt (je koopt puur pigment en mengt het met olie) kan pigment bij inademing giftig zijn.

De veiligheidsmaatregelen die u moet nemen tijdens het olieverfschilderen zijn het dragen van handschoenen tijdens het schilderen en vooral bij het schoonmaken van materialen om te voorkomen dat verf in contact komt met de huid. Ik zou eten in de buurt van uw schilderij vermijden en altijd uw handen goed wassen voordat u voedsel maakt. De meeste kunstenaars kopen voorgemengde tubes verf, slechts weinigen mengen hun eigen verf. Maar als u uw eigen olieverf maakt, moet udraag daarvoor beschermende uitrusting en een masker.

Oplosmiddel

Het laatste materiaal waarmee u moet oppassen is oplosmiddel. Oplosmiddel kan worden gebruikt om verf te verdunnen en om penselen schoon te maken.

Dampen van oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als ze gedurende langere tijd worden ingeademd. Ze bevatten aromatische koolwaterstoffen die in uw longen terecht kunnen komen en na verloop van tijd ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, naast andere nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Controleer het vlampunt van het oplosmiddel dat u gebruikt; voor terpentijn is het vlampunt laag, rond 35°C. Zorg ervoor dat u het oplosmiddel op een koele, droge plaats bewaart, zoals een kast, en ver van plaatsen waar open vuur kan zijn, zoals een keuken.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van oplosmiddelen bij olieverfschilderijen?

Je vraagt je misschien af waarom kunstenaars oplosmiddelen blijven gebruiken als ze negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Niet alle oplosmiddelen zijn even giftig. Sommige zijn veiliger om te gebruiken dan andere.

Er zijn enkele veiligheidsmaatregelen die u kunt toepassen om de dampen van oplosmiddelen te laten verdwijnen. Bovendien kunnen de eigenschappen en toepassingen van oplosmiddelen de processen van kunstenaars ten goede komen, waardoor het de moeite waard is ze te gebruiken. Er is geen ander medium dat op dezelfde manier werkt als oplosmiddel.

Solvent werkt door olieverf te verdunnen. Dit betekent dat bij toevoeging aan het verfmengsel de verhouding tussen olie en pigment wordt verlaagd. Voeg solvent toe aan verf om de droogtijd te versnellen en, als u een gelaagde aanpak van schilderen kiest, om te gebruiken in de eerste lagen van een olieverfschilderij. Solvent droogt door verdamping, dus door het toe te voegen aan de verf, zal het eerst van het doek drogen, waardoor een dunnere laag overblijft.pigment gedispergeerd in olie om uit te harden.

Bij olieverf moet dunne verf (d.w.z. verf met minder olie, of verdund met oplosmiddel) onder "vette verf" worden aangebracht. vet over mager regel Vette verf is olierijk.

Zo moet een verfmengsel met een druppel oplosmiddel worden aangebracht onder verf rechtstreeks uit de tube, terwijl verf rechtstreeks uit de tube moet worden aangebracht onder verf die is gemengd met een druppel lijnzaadolie. Het vet over mager principe is misschien wel de belangrijkste regel in olieverfschilderijen. Kunstenaars gebruiken oplosmiddel om zich gemakkelijk aan deze regel te houden en een dunne laag sneldrogende verf te creëren die zijkunnen gebruiken als de eerste laag van hun schilderij.

Veilig gebruik van oplosmiddelen

Als u oplosmiddel gebruikt, moet u een ruimte hebben met ten minste twee ramen die u open kunt houden, zodat de lucht volledig door de ruimte kan circuleren.

Ventilatie is essentieel, maar om te voorkomen dat dampen in uw studioruimte lekken, gebruikt u een borstelwasser In plaats van een open pot met oplosmiddel. De wasmachine moet in de loop van de schildersessie worden afgesloten - de dampen kunnen onstuimig worden als u de hele dag naast een open pot met oplosmiddel staat te schilderen.

Er zijn verschillende soorten oplosmiddelen met enigszins verschillende eigenschappen en sterktes.

Terpentijn

Koop hier terpentijn .

Terpentijn wordt gemaakt van dennenhars. Het is het sterkste en meest giftige oplosmiddel. Het presteert goed in zijn vermogen om verf te verdunnen, pigment wordt gelijkmatig door terpentijn gedispergeerd en laat een snel drogende laag achter met een gelijkmatige dekking en een satijnachtige glans.

Vanwege de sterkte van terpentijn kan het worden gebruikt om traditionele vernissen zoals damarhars te verdunnen. Om dit oplosmiddel te gebruiken, heb je idealiter een grote atelierruimte met goede ventilatie nodig.

Olie van lavendel

Koop lavendelolie .

Lavendelolie heeft de kracht van terpentijn, maar is niet giftig bij inademing en niet kankerverwekkend.

Het oplosmiddel is sterk genoeg om vernissen zoals damarhars op te lossen en heeft een zoet, aangenaam aroma. Het gebruik van dit oplosmiddel is veiliger dan terpentijn of geurloze minerale spiritus. Het droogt langzamer dan andere oplosmiddelen en heeft een satijnen afwerking.

Lavendel oplosmiddel is duurder in aanschaf dan terpentijn en reukloze minerale spiritus, vandaar dat het niet op grotere schaal wordt gebruikt. Chelsea Classical Studios maken hun eigen penseelreiniger en mediums met in de ingrediëntenlijst olie van kruidige lavendel.

Geurloze minerale spiritus

Koop hier Gamsol geurloos mineraalwater .

Artist grade odourless mineral spirit is een petroleumdestillaat dat ook wel OMS of white spirit wordt genoemd als u uit het Verenigd Koninkrijk komt.

OMS is minder effectief bij het verdunnen van verf. Pigment wordt niet zo gelijkmatig door het oplosmiddel verspreid als bij olie van lavendel of terpentijn. De afwerking van met OMS verdunde verf kan droog, broos en krijtachtig lijken als er te veel oplosmiddel in het verfmengsel is opgenomen. Compenseer dit door extra oliemedium toe te voegen, zoals lijnzaad , walnoot of papaver .

Gamblin heeft een 'studio safe' geurloze minerale spirit ontwikkeld, die is verfijnd om minder aromatische koolwaterstoffen te bevatten. Dit maakt het werken met het oplosmiddel veiliger voor de gezondheid, maar het is belangrijk op te merken dat hun OMS nog steeds enkele aromatische koolwaterstoffen bevat, dus het is essentieel om dezelfde veiligheidsmaatregelen voor de studio te gebruiken als met elk ander oplosmiddel, zoals het ventileren van de ruimte en het bewaren vanhet oplosmiddel in een gesloten borstelwasser.

Moet je oplosmiddel gebruiken bij olieverfschilderijen?

Gelukkig is oplosmiddel niet essentieel om in het olieverfproces te verwerken. Mediums zoals lijnzaadolie kan de eigenschappen van olieverf veranderen om deze vloeibaarder en transparanter te maken.

Als u de droogtijd van olieverf wilt versnellen, gebruik dan Liquin in het verfmengsel. Liquin zorgt ook voor een glanzende, flexibele verflaag.

Gebruik tijdens de sessie een olie zoals saffloerolie om penselen schoon te maken. Dompel in saffloerolie en veeg vervolgens over een papieren handdoek om de kleur van het penseel te verwijderen.

Om materialen te reinigen zonder oplosmiddel, kunt u een borstelzeep zoals de Masters borstelreiniger Om de zeep te gebruiken, doop je een vuile kwast in water en draai je de zeep rond de kwast om wat van de verf los te maken. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt en blijf de kwast ronddraaien in de zeep. Het helpt om een siliconen borstelreiniger om hardnekkige verf te verwijderen. Gebruik een borstelwasser om de verf schoon te maken, het filtert verf uit het water. Dus om de borstelwasser schoon te maken kunt u verf en zeepbezinksel dat zich op de bodem heeft afgezet verwijderen, in een papieren handdoek doen en weggooien.

Reinigen met kwastenzeep is beter voor uw kwasten dan het gebruik van oplosmiddel. Het werkt om kwasten te conditioneren en te conserveren in plaats van ze alleen maar schoon te maken. U moet misschien wat harder schrobben om verf te verwijderen, maar het is het waard om te weten dat uw kwasten langer in een betere conditie zullen blijven. Krijg meer tips op hoe verzorg je olieverfpenselen hier .

Kun je thuis olieverven?

Je kunt absoluut thuis olieverf schilderen. De meeste kunstenaars beginnen te schilderen vanuit hun eigen huis, of een thuisatelier. Je hebt niet veel ruimte nodig om te beginnen met schilderen. Je kunt je installeren met een tafelezel in een hoek van een kamer als je een bureau hebt.

Als u een kleine ruimte hebt om te schilderen die niet goed geventileerd is, raad ik u af om enig oplosmiddel te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan alternatieve mediums zoals Liquin of lijnzaadolie als u de eigenschappen van tubeverf moet veranderen (hoewel dit geen vereiste is). Reinig penselen met borstelzeep Zorg ervoor dat u alle pluisvrije doeken of handdoeken die u hebt gebruikt om de verf op te vegen in warm zeepwater schoonmaakt. Dat is eigenlijk alles wat er nodig is voor een veilig schilderproces.

Olieverf atelier veiligheid: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.