Realisme schilderen tutorial: Leer om realistisch te schilderen

Carla Andrews 17-05-2023
Carla Andrews

Realistisch schilderen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je het proces opdeelt in stappen en er tijd en oefening in steekt, zul je merken dat je werken maakt die er steeds levensechter uitzien.

Realistisch schilderen is de poging om het onderwerp weer te geven zoals het in het leven verschijnt, zonder stilering of artistieke conventie. Schilders zullen het leven nauwkeurig weergeven. De vorm, de kleuren, de details en het licht van het onderwerp worden geschilderd zoals de kunstenaar het ziet.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waarom kiezen voor realisme?

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily

Er zijn zoveel redenen om te kiezen voor een realistische stijl. Misschien vind je het heerlijk om je te verliezen in details. Het kan ook zijn dat je het wilt gebruiken als basis om mee te oefenen, maar je eigen stijl op wilt bouwen.

Realistische schilderijen kunnen werkelijk adembenemend zijn en volledig in beslag nemen, zowel door de schilder als door de kijker die de details in zich opneemt.

Door te leren schilderen in een realistische stijl Realisme kunstenaars worden gedwongen hun referentie te analyseren en details nauwkeurig weer te geven. Deze schilderstijl moedigt kunstenaars aan aandacht te besteden aan subtiele tonale overgangen en de ware kleur van de referentie alvorens kleur op het doek aan te brengen.

De vaardigheden die je opdoet tijdens het realistisch schilderen geven je een grotere beheersing van je materialen. Veel schilders die hun carrière eindigden met het schilderen in stijlen als impressionisme surrealisme en expressionisme eerst getraind in realisme.

Bij realistisch schilderen gaat het er niet alleen om je referentie nauwgezet te kopiëren, maar als je dat wilt doen is dat ook helemaal prima! Veel kunstenaars die realistisch schilderen plannen hun compositie, passen kleuren aan en laten bepaalde elementen opvallen. Zij doen dit om bepaalde stemmingen op te roepen en een sfeer in een werk te accentueren. Een realistische schilder kan grote technische vaardigheid tonen, maar ook de regels overtreden omstukken maken die nieuw en uniek zijn.

Benodigdheden voor realistisch schilderen

Om realistisch te schilderen, moet u uw verf vloeibaar maken. Koop zachte penselen met fijne punten waarmee u details kunt schilderen.

Detailborstel

Penseelvorm

Borstels van normale grootte zijn voor het blokkeren van vormen en het invullen van grotere gebieden, maar de sleutel tot realistisch schilderen is het hebben van goede detailpenselen.

Liner en tuigage borstels Rigger is de benaming voor grotere penselen, terwijl linerpenselen dezelfde vorm hebben als rigger, maar dan ultradun.

Koop een linerpenseel in maat 0 voor kleine details, zoals takken van een verre boom, of enkele haren. Riggerpenselen die iets groter zijn, kunnen worden gebruikt voor allerlei details, zoals rimpelingen in het water en kleine highlights. Het mooie van liner- en riggerpenselen is dat ze door de lange penseelvezels veel verf vasthouden. Daarmee kunnen kunstenaars lange, ononderbroken lijnen trekken over hunoppervlak. Een ander kenmerk van de rigger- en linerborstel dat ze uniek maakt, is dat de lengte van de borstelharen schokken van uw hand absorbeert. Dit geeft een nettere lijn.

Ronde penselen zijn ook zeer geschikt voor detailwerk. Ze hebben korte haren zodat ze niet zo veel kleur vasthouden. De penseelpunt is niet zo dun als een linerpenseel. Als je kleine delen van je schilderij wilt invullen, is een rond penseel het beste gereedschap voor deze klus. Bekijk onze gids voor een uitgebreidere kijk op details schilderen .

Borstelvezel

Als je met olieverf schildert, sabel of synthetische sabel is de beste soort borstelvezel om te kopen. Dit komt door zijn zachtheid. Borstels van natuurlijk haar werken uitstekend met olie.

Penselen van synthetische vezels zijn beter bestand tegen het alkalische bindmiddel in acrylverf dan penselen van natuurlijk haar. Ik zou dus in het algemeen adviseren om synthetische borstels als acryl uw favoriete medium is.

Koop een mengborstel

Overvloeien is een essentiële techniek bij realistisch schilderen. Maak naadloze verlopen en zachte randen.

Zacht rond en filbert borstels zou werken voor het mengen van kleine delen van je doek. Maar een zwabberborstel van geitenhaar is de beste optie voor het mengen van grote gebieden zoals lucht of achtergrondkleuren.

Glad oppervlak

Een glad oppervlak is essentieel om gedetailleerd te kunnen schilderen. Als u op een katoenen of linnen doek werkt, kan de textuur van het doek fijne details verhullen en dunne verflijnen doorbreken. Als u met zachte penselen werkt en kleine details probeert te schilderen, kan de textuur van het oppervlak een obstakel worden.

A houten paneel geschuurd en gegrond is de beste ondergrond om realistisch te schilderen. De verf komt er perfect glad op. Dit is een pluspunt als u eventueel afdrukken van uw werk wilt maken. De oppervlaktestructuur van een houten paneel zal niet zichtbaar zijn in afdrukken.

Op een houten paneel glijdt de verf van je penseel en kun je lange ononderbroken lijnen maken. Ampersand panelen zijn gegrond met een gladde laag gesso. Schilder deze met olie of acryl, zo uit de doos. Het betekent dat je niet de oppervlaktevoorbereiding zelf, wat veel tijd kan besparen.

Mediums

Met een glaceermedium om de verf vloeibaar en transparant te maken kun je gedetailleerd schilderen en de kleur realistisch aanbrengen. Als je kiest voor een rigger of liner penseel, zul je de viscositeit van de verf moeten verlagen.

Als je acryl schildert, krijg dit glazuurmiddel van Winsor en Newton om de verf vloeibaarder te maken.

Voor olieverfschilders zijn er verschillende mediums die u kunt toevoegen om dit effect te krijgen. Gewoon een paar druppels van lijnzaadolie Voeg een beetje oplosmiddel aan het mengsel toe om het drogen te versnellen.

Borstelzeep

Gebruik borstelzeep in plaats van oplosmiddel om materialen te reinigen. Het conditioneert borstels, waardoor ze hun veerkracht behouden en langer meegaan.

Maak een nauwkeurige tekening voordat je begint

Behalve uit de vrije hand tekenen zijn er een paar manieren om een nauwkeurige tekening op je schilderoppervlak te maken.

De eerste manier is om de rastermethode te gebruiken om een referentiefoto die u hebt genomen te schalen. Lees deze gids voor een uitgebreide handleiding over het gebruik van de rastermethode.

Een andere manier om een nauwkeurige tekening te maken is eerst een schets te maken van je compositie op een stuk papier, en dan de rastermethode te gebruiken of de tekening overbrengen op het oppervlak Zo hoef je niet direct op het oppervlak te tekenen.

Realistische kleuren leren mengen

Kleuren mengen is misschien wel de meest complexe en belangrijke vaardigheid die je bij het schilderen zult leren. Ik heb een meer gedetailleerde handleiding over het mengen van realistische kleuren, daarnaar verwijzen.

Om kleuren te mengen die er realistisch uitzien heb je een kleurenpalet Dat geeft je een groot chromatisch bereik. Dit omvat vormen van de primaries, rood, geel en blauw om samen te mengen tot andere tonen en tinten in het spectrum.

In pigmentvorm zijn de primaire kleuren magenta , cyaan en een middengele ( transparant geel van Winsor & Newton ligt dicht bij primair). Om je palet ronder te maken zou je nog een paar tubes aan je palet kunnen toevoegen, zoals ultramarijnblauw , cadmiumrood en cadmiumgeel Dan moet je wit en omber gebrand of zwart om schaduwen en highlights te maken.

De eerste stap van het mengen van een realistische toon is het identificeren en isoleren van de kleur in uw referentie. Dit kan lastig zijn om te doen door alleen naar uw referentie te kijken. Om u te helpen, kunt u een fotobewerkingsprogramma gebruiken zoals Photoshop om de kleur uit de foto te halen. Zo zie je de echte waarde en toon in isolatie.

Gebruik dan een kleurencirkel om na te gaan waar de kleur die u wilt mengen zich bevindt. De plaatsing ervan vertelt u meer over hoe u moet mengen.

Bijvoorbeeld, in het bovenstaande voorbeeld ligt de kleur het dichtst bij blauw, maar neigt naar groen. U weet dat u een groter aandeel blauw en een kleiner aandeel geel moet mengen. Als u de kleur als neutraler zou kunnen omschrijven, moet u de verzadiging afzwakken door er wat van de complementaire kleur bij te mengen. complementaire kleur is de kleur die aan de andere kant van het wiel zit. In dit voorbeeld zou de complementaire kleur magenta zijn.

Wanneer u een kleur minder verzadigd maakt, creëert u meer harmonieuze tonen door complementaire kleuren te mengen in plaats van grijs of zwart.

Leg je schilderij in lagen

U kunt realistische effecten creëren door uw schilderij in lagen op te bouwen met natte op droge verf. Door natte verf op natte verf aan te brengen, kunnen details verloren gaan en zullen kleuren eerder door elkaar lopen.

Maak je eerste laag met behulp van de blokkeren in techniek of het creëren van een onderschildering Bij het inblokken schildert u grofweg de abstracte vormen van uw schilderij, in grote lijnen in de kleuren zoals op de referentie te zien is. In de laatste lagen van het schilderij voegt u details en accenten toe.

Onderschilderen is een techniek die iets complexer is: het wordt gebruikt in de eerste laag van een schilderij, als alternatief voor het blokkeren. De structuur en de vorm van het schilderij worden uitgetekend alvorens kleur wordt aangebracht. De onderschildering kan gedetailleerd zijn en in één kleur worden geschilderd, meestal een sneldrogend aardpigment. Vervolgens worden transparante lagen glazuur over de gedroogde onderschildering aangebracht omde kleur en toon van de laag eronder veranderen.

Door lagen glazuur op een droog schilderij aan te brengen, kunt u fijne lijnen en harde randen bereiken.

De regel vet over mager

Volg bij het leggen van een schilderij altijd de vet over mager regel Dit is het principe dat alle olieverfschilders volgen om een gezonde structuur in hun schilderij aan te brengen. Ongewenste resultaten zoals barsten of kromtrekken van de verf kunnen door deze gelaagdheid worden vermeden.

De regel "vet over mager" is gemakkelijk te begrijpen. "Vette" olierijke verf wordt aangebracht over verf die minder olie bevat. Als een verflaag bijvoorbeeld verdund is met oplosmiddel, kunt u er zuivere olieverf overheen aanbrengen. Als u een paar druppels oliemedium extra aan een verfmengsel hebt toegevoegd, brengt u dit aan over zuivere olieverf.

Het is ook prima om in elke verflaag een vergelijkbare hoeveelheid medium te gebruiken. Zorg er alleen voor dat als u oplosmiddel gebruikt, u dat alleen in de eerste lagen van een schilderij gebruikt. Breng nooit oplosmiddel aan bovenop verf met een grotere hoeveelheid olie.

Pas deze regel ook toe op acrylverf. Dikkere, trager drogende verf moet worden aangebracht over verf die met water is verdund.

Voeg diepte toe aan uw schilderij

Realistisch ogende schilderijen hebben diepte. Afstand en diepte kunnen op een paar verschillende manieren worden weergegeven. Tekenen om te creëren perspectief Gebruik randen om afwisseling te creëren en gebruik kleur om afstand en aandachtspunten weer te geven.

Perspectief tekenen

Edouard Cortes: Quay du Louvre

De tekenfase van het schilderij is waar je het perspectief van het werk vaststelt. Als je schilderij een portret of landschap is, bevat het waarschijnlijk vooral organische vormen, zodat je misschien niet eerst een technische tekening hoeft te maken.

Voor kunstenaars die stadsgezichten en andere meer hoekige onderwerpen zoals meubels tekenen, is het eerst zorgvuldig uittekenen van het perspectief cruciaal om realisme te bereiken.

Bij het schilderen van landschappen is het belangrijkste waar de horizonlijn ligt en hoe alle andere elementen op het schilderij zich daartoe verhouden. Een horizonlijn op een schilderij laat de kijker ook zien onder welke hoek hij de verschillende elementen van het schilderij ziet. Als hoge gebouwen hoog boven de horizon uitsteken, geeft dat de aanwijzing dat de persoon het tafereel vanuit een lage positie bekijkt.perspectief.

Zie ook: Technieken voor acrylschilderen: 19 technieken om uw vaardigheden te verbeteren

Randen

Een rand is de scheiding tussen twee oriëntatiepunten in een schilderij. Het oriëntatiepunt kan een gezichtskenmerk zijn in een portret, een berg of zelfs een blad aan een boom. In de schilderkunst kunnen randen hard of zacht overkomen. Een verloren rand is een rand die volledig overgaat in de vorm van een ander oriëntatiepunt, waarbij geen onderscheid te zien is tussen het ene element en het andere.

Randen van verder weg gelegen objecten kunnen zachter en waziger lijken dan die dichterbij. Door het atmosferisch perspectief zien we objecten minder duidelijk naarmate ze verder weg liggen. U kunt bijvoorbeeld de randen van afzonderlijke bladeren van een afstand waarschijnlijk niet onderscheiden; de kleuren lijken in elkaar over te lopen. Als u een andere boom naar voren wilt halen, maakt u scherpere randen rond detakken en bladeren om het in beeld te brengen.

Door de randen in een schilderij te variëren, creëer je scherptediepte en laat je zien welke elementen dichter bij de kijker staan.

Kleur

J.M.W. Turner: Grenoble vanaf de rivier de Drac met de Mont Blanc in de verte

Door het atmosferisch perspectief lijken de kleuren aan de horizon gedempt. De waarde (het relatieve licht of donker) van objecten dichter bij de horizon zal verminderd lijken.

De kleur en waarde van een berg in de verte zal gelijk zijn aan de kleur en waarde van de lucht. Hij zal veel lichter lijken dan een berg op de voorgrond en kleuren zoals het groen van bomen of het grijs van rotsen zullen blauw lijken. De randen van de berg zullen ook zachter lijken.

Dat verre objecten gedempt en lichter lijken, komt door de manier waarop licht in de atmosfeer wordt verstrooid. Licht met een hoge frequentie, zoals blauw, wordt eerder door moleculen in de lucht weerkaatst dan licht met een lagere frequentie. Dus als je naar een verre berg kijkt, kijk je niet naar de kleur van de berg, maar naar het verstrooide blauwe licht uit de lucht tussen jou en de berg.berg.

Realisme schildertechnieken

Er zijn twee technieken die me te binnen schieten bij het beoefenen van realisme schilderen. Natuurlijk, neem zoveel mogelijk technieken naar eigen goeddunken in je schilderij te verwerken, maar kennis van deze twee zou je moeten helpen om een nog realistischer effect te bereiken.

Beglazing

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Glaceren kan in olieverf, acrylverf of aquarel. Bij deze techniek wordt een transparante laag verf op een gedroogd schilderij aangebracht. Het doel van de techniek is de kleuren van de vorige verflagen te veranderen, fijne details toe te voegen en de helderheid te vergroten.

Wanneer dekkende verflagen op een oppervlak worden aangebracht, kunnen ze soms vlak en zonder diepte lijken. Door transparante pigmenten in olieverf te gebruiken om het kleurprofiel van het schilderij te veranderen, kunt u de verzadiging en de donkerte van het tafereel verhogen om diepte toe te voegen.

Gebruik glazuur om de kleur van kleine of grote delen van het schilderij te veranderen, om warmte toe te voegen of om donkerder te maken. Als u bijvoorbeeld een zonsondergang schildert waarvan u denkt dat die wat warmte nodig heeft, kunt u een fijn glazuur maken van Gamblin's transparante oranje in delen van de lucht die je wilt ophelderen. Of als je een landschap met roze pioenrozen schildert, kun je kleine delen van magenta glazuur op de bloemblaadjes om de helderste, meest verzadigde gebieden te laten zien. Gebruik een glazuur van omber gebrand om een schaduw op een portret te verdiepen om het intenser te laten lijken.

Elk transparant pigment kan als glazuur worden gebruikt. Er zijn verschillende glazuurrecepten die u in olie kunt gebruiken, elk medium of combinatie van mediums dat olie vloeibaarder en transparanter maakt, zal werken. Voor acryl maken Winsor & Newton hun eigen glazuurmiddel .

Als u meer wilt weten over deze techniek, lees dan onze gids voor beglazing .

Het mengen van

Een andere techniek die essentieel is om te leren als je realisme wilt gaan schilderen is mengen. Neem een zachte filbert of geitenmopborstel om luchten, zeegezichten of huidtinten te mengen in kleurverlopen.

Olieverf kan dagenlang nat blijven, en is dus perfect geschikt om te worden gemengd. Als acryl uw favoriete medium is, neem dan een langzaam drogend medium De techniek is eenvoudig, zorg ervoor dat de kleuren nat zijn en meng ze met een droog, zacht penseel.

Extra lezing

Kunst Fundamenten

Koop het hier.

Krijg een beter begrip van de grondbeginselen van kunst, met gedetailleerde aanwijzingen over het gebruik van compositie, licht, diepte, vorm en perspectief.

Kleurkeuzes: kleurzin maken uit de kleurentheorie

Koop het hier.

In dit boek wordt het complexe onderwerp kleurenleer uitgelegd met praktische demonstraties van hoe je kleuren kunt interpreteren, mengen en combineren.

Zie ook: Opbergen van verfkwasten: hoe bewaar ik verfkwasten - tips voor kunstenaars

Anatomie voor de kunstenaar

Koop het hier .

Portretschilderen kost tijd om onder de knie te krijgen, dit boek biedt briljante referenties en zes lessen die laten zien hoe je mensen kunt observeren en tekenen. Simblet schetst hoe de structuur van het lichaam van invloed kan zijn op het uiterlijk van een portret.

Realisme schilderij tutorial: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.