De beste aquarelpotloden: een overzicht - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 31-07-2023
Carla Andrews

Aquarelpotloden zijn een spannend kunstmateriaal dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Ze stellen kunstenaars in staat te wisselen tussen tekenen en schilderen zonder van medium te veranderen.

In dit overzicht vindt u de beste aquarelpotloden voor uw praktijk, om te integreren met uw huidige aquarelpalet, of om ze op zichzelf te gebruiken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Faber-Castell: Albrecht Durer aquarelpotloden

Hier kopen

Het Faber-Castell Albrecht Durer potlood is een veelzijdig potlood, dat zowel nat als droog superieur presteert. De kernen zijn sterk en de kleuren mengen uitstekend wanneer water wordt toegevoegd. Ze worden geleverd in sets van 12, 24, 36, 60 en 120, dus er is meer dan genoeg kleurkeuze voor elke kunsttoepassing.

Zie ook: Hoe maak je acrylverfkwasten schoon: 6 tips - Fine Art Tutorials

De kleuren komen overeen met hun Polychromos gamma. Om te bevochtigen heb je niet te veel water nodig, een paar penseelstreken activeren het potlood, waardoor het zich gedraagt als klassieke waterverf.

Deze zijn van professionele kwaliteit en van archiefkwaliteit. De verf is na droging permanent, zodat kleuren kunnen worden gelaagd zonder in elkaar over te lopen.

Maak aquarelschetsen tijdens het reizen, of gebruik deze potloden met fijne punt voor de kleine details in een kunstwerk.

Faber-Castell: Albrect Durer Magnus aquarelpotloden

Hier kopen

Zoals de gewone Albrecht Durer aquarelpotloden, maar dan groter. Deze potloden hebben een 5,3 mm dikke stift. De zachte potloodpunten zijn perfect om grote delen van het papier te bedekken.

Er zijn 30 kleuren in het assortiment en elke kleur heeft een goede lichtechtheid. Nat gedragen ze zich net als gewone waterverf en de verf is permanent als hij droog is.

Caran d'Ache Museum Aquarelle Potloden

Hier kopen

Het Caran d'Ache Museum assortiment aquarelpotloden behoren tot de beste die verkrijgbaar zijn. Zowel professionele kunstenaars als beginners kunnen hier hun hart ophalen.

Het potlood bevat een hoge concentratie extra fijn pigment. De resultaten zijn aantoonbaar levendiger dan andere aquarelpotloden en extreem lichtecht. Als de kleuren eenmaal op papier staan, kunt u ervan uitgaan dat de kleur lang aanhoudt en niet vervaagt. Daarom kunnen deze potloden worden gebruikt voor professionele toepassingen.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

De wateroplosbaarheid is uitstekend, want ze gedragen zich net als gewone waterverf als ze eenmaal nat zijn. Er zijn 76 kleuren verkrijgbaar, afzonderlijk of in sets. Dit geeft kunstenaars de flexibiliteit om kleinere sets te kopen en deze aan te vullen met de kleuren die ze nodig hebben.

Dit zijn prachtige potloden met een glanzende, intense kleur. In vergelijking met andere minder dure potloden lijken de kleuren veel levendiger.

Caran d'Ache Supracolor

Hier kopen

Een meer budgetvriendelijke optie gemaakt door Caran d'Ache. Elk potlood is ruim $1 goedkoper per stuk. De potloden zijn zacht, zeer gepigmenteerd en hebben een hoge lichtechtheid, waardoor ze permanent zijn en geschikt voor professioneel werk.

Er zijn meer kleuren beschikbaar in dit assortiment dan in de Museum Aquarelle potloden. Ze zijn zacht van textuur en de potloden zijn ook breukvast. Supracolors hebben een schitterende dekking wanneer ze op papier worden aangebracht. De lange levensduur en de dekkracht maken ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Gebruik met droge of natte media. De potloden hebben een kern van 3,7 mm en de omhulsels zijn gemaakt van cederhout.

Koh-I-Noor Mondeluz Aquarellen Aquarelpotloden

Hier kopen

Deze potloden zijn rijk aan kleur en zijn gemaakt van kwaliteitspigment en bindmiddel. Een van de gebruikte bindmiddelen is gebleekte kaolien, een soort witte klei die het potlood unieke verwerkingseigenschappen geeft. Het pigment laat gelijkmatig en soepel los op het papier.

De potloden meten 3,8 mm, zijn duurzaam en gemakkelijk te slijpen. Met slanke cederhouten omhulsels zijn de potloden een genot om vast te houden en voelen gemakkelijk aan, zelfs voor de meest delicate details. Verwacht dat deze potloden lang meegaan, want ze zijn super duurzaam.

Derwent aquarelpotloden

Hier kopen

Wateroplosbare kleurpotloden van professionele kwaliteit. Ze zijn zacht van textuur, gemakkelijk te mengen en verkrijgbaar in 72 levendige kleuren. De potloden zijn aanzienlijk goedkoper dan het Caran d'Ache Museum assortiment (bijna een derde van de prijs). Maar de kleuren zijn niet zo krachtig en de duurzaamheid is niet zo hoog. Dat gezegd hebbende, dit is nog steeds een geweldige keuze voor professionals.

De stiften zijn iets dunner dan andere potloden op de markt, namelijk 3,4 mm. Gebruik ze om ingewikkelde details en rijke lijnen te creëren.

Cretacolor Marino aquarelpotlood

Hier kopen

De stiften van deze potloden zijn iets harder dan de andere op deze lijst. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor het weergeven van scherpe details, maar kunnen ze moeilijker te mengen zijn.

Ze voelen soepel aan en glijden over het papier. Cretacolor Marino-potloden worden alleen in sets geleverd en zijn niet per stuk te koop. Koop een set van 12, 24 of 36. Het kleurengamma is vrij beperkt in vergelijking met andere merken.

De prijs per potlood is een stuk goedkoper dan de duurdere assortimenten zoals Caran d'Ache Museum Aquarelle potloden.

De wateroplosbaarheid is redelijk goed en de kleuren verschijnen helder op het papier, maar in vergelijking met potloden uit het hogere segment is er wel een verschil te zien.

Beste aquarelpotloden voor beginners

Onze top keuze voor beginners zijn de Derwent aquarelpotloden Deze potloden combineren kwaliteit met betaalbaarheid. Ze gebruiken een hoogwaardig bindmiddel dat soepel aanvoelt en de kleuren zien er rijk en levendig uit. De wateroplosbaarheid van dit potlood is uitstekend - de kleuren lossen gemakkelijk op het papier op, zodat u vloeiende, gemengde effecten kunt creëren.

Als je echter een hoger budget hebt om te spenderen aan aquarelpotloden uit de offset, zou ik aanraden de Caran d'Ache Museum Aquarelle kleuren of de Faber-Castell Albrect Durer aan te schaffen. Je zou kunnen beginnen met een paar kleuren uit hun assortiment afzonderlijk aan te schaffen en te testen welke je verkiest.

Professionele aquarelpotloden

Voor professionele artiesten is onze top keuze de Caran d'Ache Museum Aquarelle potlood Deze zijn ongeëvenaard in hun kwaliteit, levendigheid en duurzaamheid. De potloden zijn echt een genot om te gebruiken, ze zijn veel dekkender dan andere potloden en ze zijn een van de meest lichtechte potloden die je kunt kopen. Als je een kunstwerk wilt verkopen, zorg er dan voor dat je het achter museumglas plaatst, zodat de kleuren niet vervagen.

Hoe gebruik je aquarelpotloden?

Teken op papier en gebruik het als gewone potloden. Schaduw op droog papier en maak het vervolgens nat met een penseel om de kleuren vloeiend te mengen. Voeg een beetje meer water toe en zie hoe de plassen kleuren wervelen en zich mengen om prachtige aquareleffecten te creëren. Voor de meest goed gemengde effecten gebruikt u droog potlood op droog papier en maakt u het nat met water, waarbij u het penseel lichtjes in de papiervezels schuurt tot er geen potloodstrepen meer achterblijven. Sommige merken zullenlaten meer potloodstrepen achter dan anderen.

Een ander gebruik van aquarelpotloden is om de punt van het potlood nat te maken en op het papier te drukken voor een zeer verzadigde afgifte van pigment. Pas echter op dat u het houten omhulsel van het potlood niet nat maakt, want dat kan leiden tot beschadiging. U kunt ook eerst het papier nat maken en met een droog potlood verder tekenen voor intense kleuren met zachte randen. Zoals u ziet is er een verscheidenheid aan technieken die u hiermee kunt gebruikenmedium om opvallende effecten te bereiken.

Eindelijk

Als je het aquarelmedium verder wilt verkennen, bekijk dan onze aquarel voor beginners tutorial Leer alles wat je moet weten om een goede start te maken met aquarel, zoals papier spannen, materiaal kiezen en kleuren mengen.

Beste aquarelpotloden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.