Tekeningen inkleuren: Tips voor beginners

Carla Andrews 13-10-2023
Carla Andrews

Inzicht in het aanbrengen van schaduw in tekeningen is een essentiële vaardigheid voor kunstenaars. Het kan het verschil betekenen tussen een platte, tweedimensionale afbeelding en een realistisch, driedimensionaal uitziend kunstwerk.

Deze beginnersgids toont u enkele eenvoudige schaduwtechnieken die je kunt gebruiken om diepte aan je tekeningen toe te voegen. Om je arceringen er glad en gelijkmatig uit te laten zien, met een beetje oefening.

We bespreken de verschillende soorten arceringen, hoe je verlopen maakt en meer. Dus of je nu diepte wilt toevoegen aan je schetsen of je kunstwerken wilt laten opvallen, lees verder voor onze tips voor het arceren van tekeningen!

Zie ook: Retoucheervernis: een gids voor olieschilders

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Schaduwtekeningen: tips voor succes

Voordat we in detail treden, volgt hier een korte samenvatting:

  • Gebruik zachte potloden om diepe schaduwen te kleuren: koop hiervoor een 8B of 6B potlood.
  • Laat het wit van het papier doorschijnen voor de helderste highlights.
  • Kies welke arceertechniek je wilt gebruiken: ton-sur-ton arceren, kruisarceringen of stippelen.
  • Besteed tijd aan het observeren van uw referentie, het beschrijven van het waardebereik en waar de lichtbron zal zijn.
  • Bouw de schaduwtinten geleidelijk op.
  • Gebruik een overvloeigereedschap zoals een tortillion om de schaduwzones glad te strijken.

De beste potloden voor schaduwtekeningen

Koop wat zachte potloden waarmee je ultradonkere tinten kunt maken, voor die contrastrijke schaduwpartijen. Als je gebruikt grafietpotloden De zachtheid varieert van ongeveer 5H (hard) tot HB (medium) tot 12B (ultrazacht).

Kijk op de onderkant van je potlood voor het cijfer en een letter. B staat voor zwart en geeft aan dat het potlood zacht zal zijn, hoe hoger het cijfer, hoe zachter het potlood. H staat voor hard, wat betekent dat het grafiet harder zal zijn, ook hier geldt: hoe hoger het cijfer, hoe harder het grafiet.

Als u op zoek bent naar een nieuwe set grafietpotloden met kwaliteitskernen die gladde schaduwvlakken creëren, dan zijn de Faber Castell 9000 potloden of Caran d'Ache grafietpotloden zijn beide geweldige opties.

Andere schaduwgereedschappen

Andere tekengereedschappen die u misschien nuttig vindt zijn onder andere een tortillion dat is een puntig stokje van papier waarmee je gemakkelijk schaduwplekken kunt mengen en vervagen. Je kunt ook een zachte gekneed gummetje om subtiele highlights op te halen en potloodstrepen te verwijderen zonder het papier te beschadigen. Gekneed gummen is het perfecte gereedschap om highlights in een tekening op te halen, omdat je ze in kleine vormen kunt gieten en zachtere randen kunt creëren tussen highlights en schaduwen.

Een ander nuttig instrument is een goede puntenslijper Deze slijper van Prismacolor Als u echter kunt oefenen met het slijpen van uw potlood met een mes, zodat de kern langer is, verdient dit de voorkeur omdat u dan optimaal kunt arceren.

Afgezien van potloden, slijpers, gummen en hulpmiddelen voor het mengen, is het enige andere gereedschap dat je nodig hebt om te tekenen papier . Bristolplaat glad is een uitstekende keuze voor grafiettekenaars die ultrafijne details willen bereiken. Het papier heeft een gladde textuur, waardoor details goed uitkomen. Als u gebruik maakt van kleurpotloden of houtskool Voor schaduwtekeningen werkt pastelpapier beter dan gewoon tekenpapier, omdat de tanding van het papier ervoor zorgt dat houtskool- en kleurpotloodlagen beter hechten. Pastelmat is een uitstekende keuze, het heeft een subtiele textuur die hecht aan houtskool en potlood, en vermindert de behoefte aan fixeermiddel.

Het ultieme gereedschap voor vloeiende schaduwen

Als u naadloze, gladde schaduwresultaten wilt bereiken en grote delen van de achtergrond wilt invullen zonder dat u potloodstrepen ziet, houtskool of grafietpoeder is het antwoord!

Om het te gebruiken, neem je het poeder gewoon met een zacht penseel uit de pot en werk je het in het papier. Je kunt ook een tortillion in het poeder dopen, om fijnere wazige lijnen te krijgen.

Schaduwtechnieken

De beslissing welk type arcering te gebruiken voor je tekening is een belangrijk deel van het creatieve proces. Soorten van schaduwtechnieken omvatten arceringen in kleur, arceringen, kruisarceringen, stippling en scumbling.

De meest voorkomende vorm van arceren is de tonale arcering. Hierbij wordt de druk op het potlood gevarieerd om lichte en donkere waarden in een tekening te creëren. Oefen meer druk uit om diepe schaduwen te creëren en gebruik een lichte toets voor de middentonen en overgangstinten.

Bij het broeden worden parallelle lijnen getrokken terwijl kruisarceringen bestaat uit loodrechte arceringen om meer diepte en dimensie te creëren.

Om de stippling Gebruik meer stippen dichter bij elkaar om donkere gebieden aan te geven en stippen verder uit elkaar voor lichtere gebieden van de tekening.

Uiteindelijk hangt de keuze af van de tekenstijl en uw eigen voorkeuren; elke techniek biedt unieke voordelen. Experimenteren is de sleutel tot het vinden van een combinatie van technieken die voor u het beste werkt.

Hoe kun je tekeningen vloeiend arceren

Heb je ooit meegemaakt dat je een deel van je tekening te snel hebt gearceerd, en dat de potloodstrepen er vlekkerig uitzien? Dit is een veel voorkomend probleem, met een paar eenvoudige oplossingen.

Gebruik een bovenhandse potloodgreep

Dit klinkt misschien te eenvoudig, maar vaak slaan autodidactische kunstenaars deze essentiële techniek over om zich te concentreren op moeilijkere tekenvaardigheden. Hoe je het potlood vasthoudt, heeft een enorme invloed op het resultaat van de tekening. Voor grote vegen houd je het potlood met je hand boven de loop, weg van de punt en een beetje op zijn kant.

Dit heet een bovenhandse greep. Gebruik uw middelvinger om het potlood te controleren en te kantelen. Met deze greep kunt u de zijkant van de potloodkern gebruiken, om bredere schaduwlijnen te maken.

Beweeg je schouder in plaats van je pols, wanneer je het potlood heen en weer beweegt, om de streken beter te beheersen.

Voor fijne details gebruikt u een gewone schrijfgreep. Dit geeft precisie bij het maken van kleine scherpe lijnen, omdat u uw vingers gebruikt om het potlood te controleren.

Potloodscherpte

Een ultra scherp potlood is geweldig voor het maken van details, lijnwerk en harde randen, maar niet zo geweldig voor gladde arceringen. Als je potlood scherp is, zorg er dan voor dat je het onder een hoek op het papier houdt, zodat de punt geen harde randen maakt. Als je potlood wat zachter is geworden, is dit perfect voor arceringen.

Hoe je je potlood slijpt is ook van invloed op de gladheid van de schaduw.

De beste manier om een potlood te slijpen is met een x-acto mesje, waarbij je in de loop van het potlood snijdt om een langere kern en fijnere punt te creëren. Om de punt te slijpen gebruik je schuurpapier. Met deze slijptechniek krijg je meer van de potloodkern om mee te werken, waardoor je grotere schaduwvlakken kunt maken met een bovenhandse greep.

Een potlood dat ik heel graag gebruik om tekeningen te kleuren, en dat niet met een mes geslepen hoeft te worden, is de Algemeen Potlood Wikkel Houtskool Trek gewoon het papier weg om meer van de houtskoolkern te onthullen.

Oefen schaduw

Oefen je vermogen om de druk van het potlood te beheersen, als je je niet vertrouwd voelt met tonale arceringen. Teken een vierkant en oefen met het maken van een naadloos verloop van donker naar licht van het ene uiteinde van het vierkant naar het andere. Herhaal deze oefening tot je een glad gearceerd vierkant hebt gemaakt.

Een andere oefening U kunt oefenen in het arceren van een groot vierkant op één toon. Houd dezelfde druk aan gedurende de hele tekening, zodat de arcering vloeiend lijkt.

De referentie analyseren

Bij het maken van schaduwtekeningen is het belangrijk om de referentie te observeren. Door het zien en begrijpen van de waardesamenstelling in een scène, zult u de relatieve waarden in een tekening nauwkeurig kunnen weergeven.

Een manier om dit te doen, als u werkt vanaf een foto-referentie, is het gebruik van Photoshop of een ander gratis fotobewerkingsprogramma om uw referentiefoto in grijstinten om te zetten. Zo kunt u het waardebereik van de afbeelding zien, zonder dat kleuren de tonen vertroebelen.

Gebruik de kleurkiezer om de waarden van de referentieafbeelding te bemonsteren, of maak een screenshot van de waarden van de afbeelding als u geen kleurkiezer hebt. Kies de donkerste en lichtste waarden in de referentieafbeelding. Omdat dit de donkerste en lichtste tonen zijn, weet u nu dat alle andere waarden van de afbeelding op een schaal tussen deze twee waarden vallen. Dit vertelt u deniveau van contrast in uw referentiebeeld U zult verrast zijn dat de waarden in de stad dichterbij zijn dan u denkt!

Dit is slechts één methode om waarden in uw referentie te analyseren, maar met een getraind oog hoeft u niet te vertrouwen op kunstsoftwareprogramma's om u te helpen. Stem uw observatievaardigheden af, of neem een waardeschaal om u te helpen de waarden in uw referentie nauwkeurig te beschrijven. Dit zal u helpen om elegantere en realistisch ogende tekeningen die niet overgecontrasteerd lijken.

Kijk waar de lichtbron vandaan komt en hoe de vlakken tegenover en tegenover de bron de lichtgolven reflecteren. Merk op hoe in de schaduw van voorwerpen of onderwerpen naast een oppervlak, er een bepaalde hoeveelheid gereflecteerd licht weerkaatst wordt door het andere oppervlak.

Zoek de lichtbron in je tekening

Bij het kiezen van een lichtbron voor uw tekening is het belangrijk te overwegen hoe de mate van directheid en helderheid van het licht het resultaat beïnvloedt. Natuurlijke bronnen zoals zonlicht en maanlicht vereisen vaak minder kunstmatige manipulatie; binnenverlichting kan echter ideaal zijn als er voldoende manieren zijn om zowel het licht als de ruimte eromheen aan te passen voor een dramatisch effect. Ook warmere of koeleretemperaturen werpen verschillende graden van schaduwen die diepte en ruimte kunnen toevoegen aan een tekening. Begrijpen hoe verschillende soorten verlichting zich gedragen is vaak de sleutel wanneer je op zoek bent naar die speciale sfeer in je kunstwerk.

Als je niet vanuit de verbeelding tekent, of een stilleven opzet, zul je in plaats daarvan moeten beschrijven waar de lichtbron vandaan komt in je referentie of scène.

Focus op de randen

Een ander belangrijk onderdeel om een tekening succesvol te arceren, is aandacht besteden aan randen. Randen in een tekening zijn de overgang tussen het ene element en het andere. Randen kunnen hard, zacht of verloren zijn.

Als we het hebben over elementen in een tekening, bedoelen we de onderwerpen of objecten in een tekening. Harde randen zijn waar twee elementen in een tekening scherp gedefinieerd zijn, zonder menging of verzachting ertussen.

Wanneer twee elementen in een tekening daarentegen vloeiend in elkaar overgaan, spreekt men van een zachte rand. Verloren randen zijn die waar de overgang van het ene element naar het andere naadloos lijkt.

Het is gebruikelijk om verloren en zachte randen te zien in de schaduwtinten in portretten, of in de verte in een landschapsschilderij. Verloren en zachte randen kunnen worden gebruikt om delen van een tekening weer te geven die onscherp zijn, de kwaliteit van het licht in een beeld, of om te laten zien atmosferisch perspectief in een landschapstekening.

Hoe schaduwt u tekeningen: het proces

Hier is een stap voor stap arceerproces, om je te helpen tekeningen soepeler en nauwkeuriger te arceren.

Schets je tekening eerst licht in potlood

Pak een HB-potlood en schets de basisvormen van je tekening. Om je tekening nauwkeurig te maken, kun je de rastermethode of kijktechnieken gebruiken om je figuur of scène met de juiste verhoudingen te tekenen. Als je een stadsgezicht of architectuurstuk tekent, kun je overwegen lineair perspectief te gebruiken om realistische verhoudingen te krijgen.

Zie ook: Aquarelbenodigdheden: een beginnersgids - Fine Art Tutorials

Breng in kaart waar de donkerste waarden zullen zijn

Om de tekening te schaduwen, is de eerste stap om in kaart te brengen waar de donkerste schaduwen komen. Je kunt beginnen met het omlijnen van de gebieden met donkere schaduw, of lichtjes invullen waar die schaduwen komen. Begin licht en bouw de donkere waarden geleidelijk op.

Als u er zeker van bent dat u de donkerste waarden op de juiste plekken hebt geplaatst, verdiept u de tinten door schaduw aan te brengen over de gebieden die u in kaart hebt gebracht.

Arcering van de halftonen

Halftonen, soms ook middentonen genoemd, zijn de waarden tussen de lichtste en de donkerste waarden. Om halftonen te kleuren, moet u minder druk uitoefenen dan u deed om de donkere tonen te kleuren. U ziet halftonen en middentonen op de vlakken die het licht van de lichtbron niet direct weerkaatsen, maar ook niet worden geblokkeerd door een ander object of onderwerp.

Sterke contrasten tussen donkere en lichte waarden kunnen een tekening dramatisch maken. Bij een portret bijvoorbeeld kan dramatische verlichting worden gebruikt om een intense uitdrukking te creëren.

Strijk met je potlood lichtjes over de halftoongebieden en meng ze met een mengstomp tot ze er als naadloze tonen en verlopen uitzien.

Begin met schaduwovergangen tussen schaduwen en halftonen

Let in deze stap op de randen tussen verschillende elementen. Voor verloren en zachte randen, meng met een tortillion en laat harde randen, waar twee elementen scherp gedefinieerd zijn, ongemengd. Verhoog het contrast tussen donkere en lichte waarden en meng opnieuw.

De donkerste schaduwen verdiepen

Voeg meer definitie toe aan de schaduwgebieden waar de waarden het donkerst lijken. Je kunt deze donkerste tonen spaarzaam gebruiken en alleen in gebieden die het echt nodig hebben. Dit zal je helpen om een meer realistische en dynamische look in je tekening te krijgen, zonder dat het te donker of te contrastrijk wordt.

Highlights opheffen met gum

U kunt delen van de tekening die te donker lijken, bijvoorbeeld middentonen die lichter zouden moeten zijn, opheffen. Zoek naar gebieden met schaduwen waar wat gereflecteerd licht zou moeten zijn en haal deze weg met een gekneed gummetje. Natuurlijk wilt u de tekening opschonen door alle contouren die u hebt gemaakt om de tekening te plannen, uit te wissen.

Details verfijnen

Tot slot polijst je de tekening door details te verfijnen. Je kunt teruggaan en delen van de tekening afwerken waar je in eerdere stappen wat witruimte hebt gelaten. Dit helpt om een professioneel ogend werkstuk te maken met een strakke afwerking. Deze laatste touch kan het verschil maken in het verenigen van je kunstwerk en het van 'goed' naar 'geweldig' brengen.

Eindelijk

Soepel, gelijkmatig en nauwkeurig leren schaduwen is een leermoment, maar je zult verbeteringen zien als je regelmatig oefent. Als je nieuw bent in het tekenen en je wilt je vaardigheden verbeteren, lees dan onze gids over hoe je de tekenvaardigheden verbeteren .

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.