Houtskool- vs Grafietpotloden: Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Carla Andrews 18-08-2023
Carla Andrews

Houtskool vs grafiet: er zijn opmerkelijke verschillen in de manier waarop deze twee populaire tekenmedia presteren en de afgewerkte tekeningen eruit zien. Grafiet en houtskool zijn tekenmaterialen op koolstofbasis die beide in potloodvorm verkrijgbaar zijn. Ze kunnen beide worden gebruikt om een groot waardebereik van highlights en schaduwen te creëren, voor snelle schetsen of meer gedetailleerde werken.

Kunstenaars zullen bij elk medium verschillende technieken gebruiken en moeten het juiste tekengereedschap kiezen op basis van het gewenste resultaat. Gebruik deze gids om te bepalen welk tekengereedschap u in uw kunstpraktijk moet introduceren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat zijn de verschillen in de werking van houtskool en grafiet?

De werking van houtskool

Houtskool tekening

Houtskool en grafiet In de praktijk gedragen de houtskoolstokjes zich anders. Markeringen gemaakt door houtskoolstokjes zien er zacht uit en kunnen variëren in donkerheid en uitwisbaarheid, afhankelijk van of je wijnstok- of geperste houtskool hebt. Over het algemeen is wijnstokhoutskool gemakkelijker van papier te halen met gummen, dit komt door de grote deeltjesgrootte en het ontbreken van bindmiddel.

Zie ook: De verzorging van uw olieverfpenselen - Tips voor beeldende kunst

Geperste houtskool gedraagt zich anders dan grafiet, het maakt donkere onuitwisbare sporen die lastiger uit te gummen zijn dan wijnstokhoutskool. Houtskool is mat van afwerking en veroorzaakt ook veel stof tijdens het tekenen. Omdat de houtskool losser op het papier ligt, is het essentieel om een papier met wat tand De zachtheid van houtskool kan variëren, met zachtere stokjes kunnen donkerdere markeringen worden gemaakt.

Een van de beste merken houtskool voor kunstenaars is Nitram Deze houtskool varieert in zachtheid en de stokjes zijn extra duurzaam. Het heeft alle beste eigenschappen van houtskool, maar is veel minder gevoelig voor breken en verstoffen.

Hoe grafiet zich gedraagt in actie

Aan de andere kant, grafiet Grafietpotloden worden meestal geleverd in potloodformaat, waarmee kunstenaars fijne, precieze sporen kunnen trekken. Grafietpotloden variëren ook in hardheid. Harde grafietpotloden variëren van 8H (extra hard) tot HB (medium). De meeste mensen zullen vertrouwd zijn met het gebruik van HB grafietpotloden.

De hardere grafietpotloden zijn nuttig voor het maken van technische tekeningen, omdat ze fijne, precieze, gemakkelijk uit te gummen lijnen geven. U vindt ze waarschijnlijk in een architectenkoffer. Zachtere potloden variëren van een B, wat gemiddeld zacht is, tot 8B en verder, wat het zachtste uiteinde van de schaal is. Met een zacht grafietpotlood kunnen kunstenaars een groter waardebereik bereiken, afhankelijk van de druk die op hetDe hechting van grafiet is beter dan die van houtskool, dus kunstenaars kunnen grafiet gebruiken op gladder papier .

Vergelijking houtskool vs grafiet

Deze afbeelding vergelijkt de sporen van een houtskoolpotlood en een grafietpotlood (7b). Hoewel de tekens op elkaar lijken, zul je merken dat de grafietstrepen een lichte glans hebben. Grafiet is meer reflecterend, grijs en bijna metaalachtig vergeleken met houtskool. Het houtskool heeft een rijker, matzwart uiterlijk dat niet reflecteert. Houtskool voelt zachter en brokkeliger aan om mee te tekenen, terwijl grafiet steviger is en moeilijk te breken.

Welke effecten kun je bereiken met houtskool vs grafiet

Houtskool wordt meestal gebruikt voor lossere, expressieve, bijna 'schilderachtig' aandoende tekeningen. De houtskool is gemakkelijk te mengen en kan zachter op het papier overkomen.

Met geperste houtskool kun je gemakkelijk diepe, rijke zwarttinten bereiken die volledig mat zijn. Daardoor kan houtskool er donkerder uitzien dan grafiet en kan het zelfs gunstiger zijn voor kunstenaars die hun werk willen scannen of fotograferen om af te drukken.

tekenen met wijnstok houtskool

Er is minder druk nodig om de houtskool op het papier aan te brengen dan bij grafiet. Het gebruik van liaan- of wilgenhoutskool kan expressieve tekens opleveren, waardoor het meer geschikt is voor grote tekeningen. Houd de liaan aan het uiteinde vast en beweeg je elleboog of schouder over het papier om brede tekens te maken. Met liaan- of blokhoutskool kun je snel veel terrein bestrijken.

Door de hardheid van de stift kun je meer druk uitoefenen op grafietpotloden. Grafiet leent zich voor precisie en detail en je kunt er hardere randen mee bereiken dan met houtskool. Pas op als je veel druk uitoefent op een grafietpotlood, je kunt het grafiet onbedoeld op het papier polijsten, waardoor het gaat glanzen.

Voorbeelden van houtskool- vs grafiettekeningen

Grafiet is het perfecte instrument om scherpe lijnen te creëren in het haar, de ogen en de halsketting. Deze kunstenaar heeft waardeovergangen gecreëerd door losjes te arceren over de schaduw, wat het portret textuur geeft. Portretten als deze zien er ook geweldig uit op getint papier met behulp van een wit potlood voor de hoogtepunten. Om je vaardigheden als portrettekenaar te verbeteren, neem een schetsboek en begin een dagelijkse tekenpraktijk. Grafiet is perfect voor schetsboekwerk, omdat het veel minder stoffig en rommelig is dan grafiet.

Deze kunstenaar tekent een soortgelijk onderwerp als het voorbeeld van de grafiettekening, maar het effect is geheel anders, toegeschreven aan het gebruik van houtskool De lijnen zijn expressiever, losser en schilderachtig. Let op hoe de kunstenaar de vorm opbouwt en de toonmassa's vastlegt alvorens de vlakken te verfijnen. De indruk van het onderwerp kan veel sneller worden vastgelegd met houtskool en het effect is verbluffend.

Als u meer wilt tekenideeën bekijk dan onze gids met 70+ prompts en tutorials voor beginners en professionals.

Waarom zou u houtskool gebruiken? De voordelen van houtskool

Houtskool nodigt uit tot het maken van grote, gedurfde, vegende, donkere markeringen op het papier met een lichte aanraking. Gebruik de zijkant van het houtskoolstokje en beweeg het rond om deze losse, expressieve effecten te creëren. Door de zachtheid van het materiaal kan houtskool gemakkelijk worden gemanipuleerd, gemengd en bevlekt op het oppervlak.

De kleur van houtskool is zwart, in tegenstelling tot grafiet dat een meer metaalachtig grijs lijkt. De intensiteit van het zwart kan worden gewijzigd door de druk waarmee het wordt aangebracht. Vine of blokhoutskool op zijn kant om snel grote oppervlakken te bedekken. Met houtskool kun je gemakkelijker meer terrein bestrijken dan met grafiet. Fijne details kun je ook bereiken met houtskool, gebruik houtskool op zijn kant, of kies voor houtskoolpotloden voor meer precisie.

Houtskool gaat gemakkelijk van het oppervlak af, omdat er geen bindmiddel in zit. U kunt een middentoon aanbrengen en de houtskool dan gemakkelijk van het oppervlak afhalen met een gekneed gummetje .

Het medium houtskool is veelzijdig. Penseel houtskoolpoeder op het papier voor een zachte uitstraling en reserveer houtskoolpotloden voor de fijnste details. U kunt er ook voor kiezen om een wijnstokhoutskool te gebruiken om een breed scala aan effecten te bereiken. Voor een volledige tutorial over houtskool tekenen voor beginners bekijk dan onze gids!

De voordelen van tekenen met grafiet

Grafiet is een uitstekend tekenmedium om de dekking langzaam op te bouwen. U kunt bijvoorbeeld beginnen met een potlood van H-kwaliteit, zoals H of HB, om lichtjes de omtrek van de tekening te schetsen. Vervolgens gebruikt u potloden van B-kwaliteit, zoals 5B, om donkerdere waarden te arceren.

Grafiet is een sterk medium, het breekt minder snel dan houtskool en het is veel minder rommelig. Als je houtskoolstaafjes of -blokken gebruikt, kan het veel stof doen opwaaien, dat op je handen en op je werkplek terecht kan komen.

Met grafiet kunnen kunstenaars een groot waardebereik bereiken, vooral lichtere waarden in hoge tonen. Gebruik een kneedbare gum of zelfs papierstronk om grafiet op te tillen en in lichtere waarden te schetsen.

Een ander voordeel van grafiet is dat kunstenaars ongelooflijk scherpe, precieze lijnen en harde randen kunnen bereiken met potloden van H-kwaliteit. Als je architectuur, stadsgezichten of andere structurele objecten wilt tekenen, is het de moeite waard om grafiet te proberen voor deze eigenschap.

Omdat grafiet zich gemakkelijker aan het papier bindt dan houtskool, kunnen kunstenaars het ten slotte gebruiken met extra gladde Bristol Board papier Grafiet glijdt soepel en bindend over het papier, waardoor kunstenaars vloeiende gradaties kunnen aanbrengen zonder dat de vezels van het papier de details vertroebelen. Kunstenaars kunnen met grafiet tekenen zonder fixatief, terwijl kunstenaars vaak fixatief gebruiken om een voltooide houtskooltekening te beschermen.

Waaruit bestaan de twee tekenmedia?

Waar wordt houtskool van gemaakt?

Houtskool wordt gemaakt van twijgen van wijnstokken of wilgen die in een zuurstofarme oven tot een hoge temperatuur zijn verhit.

Zie ook: Soft Pastel voor beginners: Tekenen met soft pastel

Samengeperste houtskoolstaafjes bevatten vaak ook gom of was; het houtskoolpoeder en het bindmiddel worden in een mal gevormd en samengeperst om de vorm van het tekenmateriaal te verkrijgen. Deze samengeperste houtskoolstaafjes zijn vaak harder dan wijnkolen, die geen bindmiddel bevatten. Hoe minder bindmiddel in samengeperste houtskool aanwezig is, hoe zachter het staafje zal zijn.

Waar wordt grafiet van gemaakt?

Grafiet is een natuurlijk voorkomend materiaal dat een allotroop van koolstof is (een andere structuurvorm). Het kan ook synthetisch worden geproduceerd door koolstofhoudende stoffen te verhitten tot hoge temperaturen. Deze moderne methode levert synthetisch grafiet op dat een veel hogere zuiverheid heeft dan natuurlijk voorkomend grafiet. Het bindmiddel van grafietpotloden bevat vaak ook klei en was.

Soorten houtskool

Houtskool is er in een overvloed aan formaten, wat kunstenaars flexibiliteit geeft bij het gebruik van het medium. Kunstenaars kunnen werken met natuurlijke wijnstok houtskool stokjes die lichter, zachter en makkelijker uit te gummen zijn dan geperste houtskool.

Samengeperste houtskool wordt gemaakt van synthetische houtskool en bindmiddel en wordt geleverd in uniforme blokken. De samengeperste stokjes zijn donkerder, steviger, minder stoffig maar moeilijker uit te gommen dan natuurlijke wijnstokhoutskool.

Kunstenaars kunnen kiezen voor houtskoolpotloden die gemaakt zijn van samengeperste houtskool voor een minder rommelige en meer detailgerichte tekenervaring.

Houtskool in poedervorm Hiermee kunnen kunstenaars losse houtskool zachtjes droog op papier kwasten. Dit kan worden gebruikt om grote vlakken te bedekken, of om zachte overgangen tussen waarden te creëren. Dit tekengerei is favoriet bij portrettekenaars.

Een merk houtskool dat door professionals en ateliers wordt gebruikt is Nitram Dit merk maakt houtskool met een iets ander proces dan gewone houtskoolstokjes waardoor de houtskool duurzamer is. Gebruik dit merk om afbrokkelen, knappen en verstoffen te voorkomen. Bekijk onze gids voor meer informatie over de beste houtskool om te tekenen .

Verschillende soorten grafietpotloden

Behalve in kwaliteit en hardheid varieert grafiet ook in wateroplosbare vorm en in poedervorm. Gewone grafietpotloden zijn het populairste tekengereedschap, want kunstenaars die grafiet van hoge kwaliteit kiezen, kunnen het tekenproces ten goede komen.

Een grafietpotlood van goede kwaliteit wordt gemaakt met kwaliteitsbindmiddel en glijdt soepel over het papier. Grafietpotloden van Caran d'Ache mengen prachtig en hebben een goede lichtechtheid, wat betekent dat ze niet vervagen na verloop van tijd. Een andere kunstenaarskwaliteit grafietpotlood is Faber Castell's 9000 serie potlood.

Grafiet is er ook in een houtloze potloodvariant. De Koh-I-Noor potloden hebben een gelakte coating, die handig kan zijn om dikkere lijnen te maken wanneer ze op hun kant worden gehouden.

Kunstenaars kunnen grafiet in poedervorm ook op het papier om zachte, gladde gradaties te maken.

Houtskool vs grafiet: benodigdheden en accessoires

Kunstenaars kunnen met grafiet en houtskool iets verschillende benodigdheden gebruiken, hoewel veel benodigdheden voor de twee mediums onderling uitwisselbaar zijn. Kunstenaars moeten bijvoorbeeld papier met tanden gebruiken zodat houtskool beter hecht, maar dit papier kan ook met grafiet worden gebruikt.

Gommen

Er zijn verschillende soorten gommen die zowel met grafiet als met houtskool kunnen worden gebruikt. Kneedbare gommen zijn zelfreinigend, kneedbaar en laten geen resten achter op het papier. Ze kunnen worden gebruikt om vlekken subtiel of volledig te verwijderen.

Zwarte plastic gommen zijn harde gommen die grafiet- en houtskoolsporen schoon verwijderen met minimale resten. U hoeft met deze gum niet veel druk uit te oefenen.

Tombow Mono Zero Gummen hebben een fijne punt. Gebruik deze voor extra fijne highlight details, het opheffen van precieze lijnen en het schoonmaken van kleine randen.

Papier

Grafiet hecht zowel aan glad papier als aan papier met meer structuur. Kunstenaars die zeer gedetailleerde werken willen maken, kunnen kiezen voor Bristol Smooth Dit papier is ideaal voor het weergeven van vloeiende tonale overgangen en details die niet worden gehinderd door de papierstructuur. Het mooie van Bristol Smooth papier is dat het dik is, zoals karton. Omdat grafietstiften harder zijn dan houtskool, is het gunstig om op dikker papier te werken. Bekijk onze gids over de beste oppervlakken om te tekenen voor meer informatie.

Houtskooltekenaars kunnen het beste werken op papier met een lichte vertanding of textuur, omdat dit zorgt voor hechting van de lagen. Papieren als Velours , warm geperst aquarelpapier, geschuurd pastelpapier werken allemaal fantastisch met houtskool. Pastelmat voelt aan als fluweel, maar de textuur kleeft aan stoffige houtskool, waardoor de lagen beter hechten en er minder fixeermiddel nodig is.

Kun je houtskool op doek gebruiken?

Houtskool kan op canvas worden gebruikt. Kies een canvas met een strakkere weving voor een minder gestructureerd uiterlijk. De getande textuur van canvas is perfect om losse houtskoolstof vast te grijpen. Het voordeel van het gebruik van canvas is dat je kunt gummen en lagen kunt verwijderen zonder je zorgen te maken over beschadiging van de vezels.

Tekeningen op papier zien er strakker en gedetailleerder uit dan op doek, dus doek is een prima ondergrond voor het maken van losse abstracte tekens. Het is ook gemakkelijker om donkere houtskoolstrepen van papier te verwijderen dan van doek. Op doek kun je gemakkelijk lagen mengen en opbouwen, maar je hebt wel een fixatief nodig om lagen op hun plaats te houden om vlekken te voorkomen.

Slijpers

Om houtskool vorm te geven en te slijpen, gebruik je een slijpblok. Dit blok door Nitram is groot en kan gemakkelijk in de hand worden gehouden. Sleep de houtskool over het schuurpapier om het uiteinde vorm te geven. Zorg voor een duurzame houtskool zoals Nitram houtskool Dit blok kan ook worden gebruikt met andere tekenmedia, waaronder potloden.

Om een grafietpotlood tot een lange punt te slijpen kun je het met een mes slijpen, of je krijgt een van deze slijpers dat breuk voorkomt.

Fixeermiddel

De Sennelier Delacroix fixatief is een transparant afdichtmiddel dat grafiet- en houtskooltekeningen beschermt. Een laagje van de spray zorgt voor een matte afwerking, voorkomt vlekken en beschermt de tekeningen tegen de elementen. Zorg ervoor dat u uw ruimte goed ventileert en houd de spuitmond 30 cm van de voltooide tekening om een gelijkmatige laag te spuiten. Om de tekening volledig af te dichten, moet u mogelijk ongeveer drie lagen spuiten. Zorg ervoor dat u de spray test.spray bij het eerste gebruik op een kladpapiertje alvorens het op een afgewerkt werk te gebruiken. De spray kan zich namelijk niet gelijkmatig verspreiden bij het eerste gebruik. Deze specifieke spray is niet perfect waterbestendig. Wees voorzichtig met een tekening als je die na het fixeren naar een galerie of verzamelaar stuurt.

Als u met grafiet tekent en het gebruikt voor schetsboekwerk, is een fixatief niet nodig. Houtskooltekeningen gaan vlekken maken als ze niet gefixeerd zijn, dus is het vrij essentieel om ze te verzegelen.

Tips voor tekenen met houtskool

Maak gedetailleerde hoogtepunten met een Tombow Mono Zero gum Wis kleine delen met deze gum met fijne punt om de indruk van textuur te wekken. Om houtskool op te heffen voor subtielere highlights, gebruik je een gekneed gummetje .

Zorg ervoor dat u het papier tijdens het tekenen niet aanraakt, want de olie van uw handen kan op het papier worden overgedragen, waardoor de houtskool vlekkerig wordt. De meeste kunstenaars houden hun handen tijdens het werken uit de buurt van het papier door een schoon stuk papier tussen de hand en het oppervlak te leggen.

Als je de plaatsing van elementen in kaart brengt in plaats van te werken vanuit een gedetailleerde ondertekening, begin dan met een lichtere schets. Bouw de donkere schaduwgebieden langzaam op. Het is gemakkelijker om highlights te corrigeren en op te heffen vanuit middentinten of lichte houtskoolmarkeringen.

Houtskooltechnieken

Houd een houtskoolstokje aan het uiteinde om grote, expressieve streken te maken. Richt je op het vastleggen van de beweging en indruk van je onderwerp, eerder dan op het weergeven van details.

Soortgelijke technieken als met grafiet kunnen ook met houtskool worden gebruikt. Stippel en arceer de houtskool op het papier om een waardebereik te creëren. Of varieer de druk die op het stokje wordt uitgeoefend om tonale variatie te creëren.

Houtskool mengt gemakkelijk, wrijf gewoon over het papier met een papierstronk borstel, q-tip of papieren handdoek. Sofft gereedschap gemaakt voor gebruik met pastel kan ook worden gebruikt met grafiet om te mengen en grafiet in het papier te drukken.

Lift houtskoolpoeder met een kneedbare gum. Houtskool kan worden gebruikt voor subtractieve tekenmethoden, waarbij eerst de grote vormen en tonale massa's worden vastgesteld en vervolgens verfijnd naarmate de tekening vordert. Technieken als lifting kunnen worden gebruikt om randen op te ruimen en hoogtepunten te onthullen wanneer u met deze methode tekent. Een tekening op deze manier benaderen is een meer geavanceerde techniek, maar als u uit een schilderachtergrond komt, kan hetkan het intuïtiever voelen om op deze manier te tekenen. Kijk eens naar onze leeslijst voor potloodkunstenaars voor meer diepgaande gidsen over hoe te tekenen.

Grafiet tekentechnieken

Een breed scala aan technieken kan worden gebruikt met grafietpotloden. De hardheid van het potlood is van invloed op het uiteindelijke uiterlijk van de tekening. Het is bijvoorbeeld essentieel om een zacht potlood van 5B+ te gebruiken om een groot waardebereik te krijgen bij het arceren in ton-sur-ton. Een ongeslepen potlood van 8B geeft donkere, dikke lijnen bij het arceren. Als u een 2B-potlood gebruikt voor het arceren, kunt u scherpere randen krijgen.dan met een 8B.

Bekijk onze potlood tekentechnieken gids voor een volledige lijst van tekentechnieken en hoe deze in de praktijk te gebruiken.

Kun je houtskool en grafiet samen gebruiken?

De twee materialen kunnen samen worden gebruikt. Gebruik hardere grafietpotloden om kleine, gedetailleerde markeringen te maken en houtskool om organische, expressieve markeringen te maken. Als u bijvoorbeeld een gebouw in een landschap tekent, kunt u grafiet gebruiken voor nauwkeurige en technische details van het metselwerk, en vervolgens de omringende bomen en het gebladerte losjes tekenen met houtskool. Dit is slechts één voorbeeld, er zijn natuurlijk velevele manieren waarop de twee media kunnen worden gecombineerd.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.