Figuur tekenen: een complete gids

Carla Andrews 29-07-2023
Carla Andrews

Figuurtekenen kan in eerste instantie een uitdaging lijken, maar figuurtekenen kan worden onderverdeeld in de verschillende stappen om de taak toegankelijker te maken.

In deze gids geven we je een proces om je te helpen je figuurtekeningen onmiddellijk te verbeteren, om levendige figuren met nauwkeurigheid te creëren. Vervolgens geven we je ook enkele tips om je te helpen de anatomie van de figuur te begrijpen en hoe je je praktijk efficiënter kunt maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is figuur tekenen?

Edgar Degas: Jockey

Zie ook: 10 fouten die beginnende olieverfschilders maken en hoe ze te vermijden

Figuurtekenen is het tekenen van een menselijke figuur of vorm. Dit kan naar het leven, met behulp van een levend model, of van referentiemateriaal zoals foto's of video's. Meestal wordt de hele figuur opgenomen, getekend in verschillende houdingen en poses, in tegenstelling tot alleen een hoofdfoto. Kunstenaars gebruiken alle soorten tekenmedia om een figuurtekening te maken, grafiet , houtskool en kleurpotlood zijn slechts drie voorbeelden.

Figuur tekenen kunstgeschiedenis

Leon Bakst: Model

Figuurtekenen wordt al eeuwenlang door kunstenaars beoefend, met de vroegste voorbeelden uit het oude Griekenland en Rome. Het was een cruciale vaardigheid voor kunstenaars tijdens het Renaissance periode Ze kregen de opdracht religieuze scènes en portretten van belangrijke figuren uit te beelden. Vandaag de dag is figuurtekenen nog steeds een fundamenteel onderdeel van de traditionele kunstopleiding en is het ook te zien in de hedendaagse kunst, in verschillende stijlen en mediums Bijvoorbeeld, de relatief recente kunststroming van het Klassiek Realisme wil de menselijke figuur op een realistische en levensechte manier afbeelden, met behulp van traditionele tekentechnieken en materialen.

Beroemde figuurtekenstudies

Leonardo da Vinci: De verhoudingen van de menselijke figuur (De Vitruviaanse Man)

Leonardo da Vinci staat bekend om zijn talrijke figuurtekeningen, waaronder zijn beroemde Vitruviaanse Man, die de verhoudingen van het menselijk lichaam. Michelangelo is ook bekend om zijn figuurtekeningen, evenals zijn sculpturen zoals de iconische David. Andere opmerkelijke kunstenaars bekend om hun figuurtekeningen zijn Edgar Degas en Egon Schiele.

Zie ook: Hoe bereid je een oppervlak voor op olieverfschilderijen?

Anatomie en verhoudingen

Om een overtuigende figuurtekening te maken, is het belangrijk om een basiskennis te hebben van de menselijke anatomie en verhoudingen. Dit omvat kennis van de plaats en functie van verschillende spieren en botten, en hoe ze op elkaar inwerken om te komen tot beweging Het gaat ook om het begrijpen van de algemene verhoudingen van de figuur, zoals de grootte van het hoofd in verhouding tot de romp, benen en rest van het lichaam. Deze kennis kan helpen bij de nauwkeurigheid en het realisme van je figuurtekeningen, maar maakt ook meer gestileerde en expressieve interpretaties mogelijk. Hoewel het helpt om kennis te hebben van anatomie, kan het ook helpen om een tekening te beginnen met meereenvoudige formulieren, en dan details weergeven als en wanneer je ze nodig hebt. Bekijk onze gids over de beste anatomieboeken voor kunstenaars voor een uitgebreide lijst van leerboeken en werkboeken.

Referenties van figuurtekeningen

Er zijn een aantal plaatsen om referenties te vinden voor figuurtekenen, hier zijn er een paar.

Mannequins

Mannequins (of etalagepoppen) zijn poseerbare houten of plastic figuren die de verhoudingen en bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam weergeven. Je zou zelfs rekwisieten kunnen gebruiken bij je etalagepop om je te helpen de referentie verder te ontwikkelen en te vertalen naar je kunstwerk, en de verlichting zo te plaatsen dat de lichtbron de figuur in dezelfde richting raakt als in je tekening. Hoewel etalagepoppen eenvoudig zijn inNatuurlijk kan het nodig zijn details in je figuurtekening aan te vullen door online referentiebeelden te bekijken.

Mannequin software

Er zijn ook virtuele mannequin software programma's beschikbaar, zoals Magische Poser Met deze digitale referenties kunt u gemakkelijk uw etalagepop poseren en factoren zoals verlichting aanpassen op een vergelijkbare manier als met fysieke etalagepoppen. Het bewegingsbereik op de Magic Poser app is echter veel beter dan met een gewone etalagepop. Bovendien is er een gratis webversie beschikbaar die veel mogelijkheden heeft en gemakkelijk te gebruiken is.

Referentiebeelden

Er is een schat aan referentiebeelden online beschikbaar, van foto's tot videoreferenties. Websites zoals Posemaniacs en Actielijn bieden gratis referenties voor figuurtekenen, met een reeks verschillende modellen, poses en lichtopstellingen.

Levenstekenen

Werken met een levend model is waarschijnlijk de beste manier om je vaardigheid in figuurtekenen te verbeteren. Je kunt het figuur in real time observeren en de subtiliteiten van beweging, belichting en gebaar vastleggen. Veel kunstscholen en buurthuizen bieden lessen of sessies levenstekenen aan, vaak met verschillende modellen die een bepaalde tijd een pose aannemen.

Meet en richt uw referentie

Bij het tekenen naar referentie is het belangrijk dat je niet vergeet te meten en te kijken om de verhoudingen van de figuur in je kunstwerk nauwkeurig weer te geven.

Dit kan worden gedaan met een potlood of penseel, dat u tegen de referentieafbeelding of het model houdt om de grootte en de plaats op de pagina te bepalen. U kunt ook gerasterd papier gebruiken voor meer nauwkeurigheid.

Het tekenen van figuren

Maak een gebarentekening

De eerste stap in het maken van een figuurtekening is het maken van een gebaartekening Gebarentekeningen dienen goed als eerste stap van het proces, omdat het de kunstenaar in staat stelt het gebaar en de pose snel en nauwkeurig vast te leggen, alvorens te werken aan het invullen van de rest van de figuur.

De eerste stap is dus de boven- en onderkant van de figuur te markeren, een lijn te trekken halverwege het lichaam, verticaal en horizontaal, als referentiepunt.

Actielijn

De actielijn toont de positionering van het lichaam en de verplaatsing van het gewicht. Zij moet de hoek van de wervelkolom volgen via de romp en het been waarop de referentie steunt. De actielijn in de tekening hierboven is de donkere verticale lijn die licht gebogen is.

Markeer de hoeken van de vorm horizontaal om te laten zien hoe de schouders, heupen en knieën kantelen. Vanuit de actielijn en deze hoeklijnen kun je de figuur opbouwen.

De schets maken

Teken de basisomtrek van de figuur en schets de belangrijkste schaduwmassa's. Omdat we de positie van de belangrijkste gewrichten en hoeken van het lichaam al in kaart hebben gebracht, is het vooral een kwestie van verbinden.

Schaduw de figuur

Teken vervolgens de halftonen van de figuur, en verhoog langzaam het contrast in de gebieden die donkerder zijn. Gebruik een tortillion om de middentonen in de lichtere gebieden en de schaduwen in de middentonen over te laten lopen. Ga door met het verfijnen van de lichte en donkere gebieden om een driedimensionaal uiterlijk te creëren. U kunt zoveel details toevoegen als u nodig acht. Probeer eens wat alternatieve schaduwtechnieken zoals arceringen of stippen om de tekening interessanter te maken.

Tips om beter te worden in figuur tekenen

  • Leer anatomie
  • Verfijn uw proces
  • Oefen het tekenen van gebaren
  • Werk vanuit verschillende referenties
  • Levenstekenlessen volgen
  • Bestudeer kunstwerken van oude meesters
  • Krijg een schetsboek en een regelmatige tekenoefening beginnen

Gebaar tekenen oefening

Stel een timer in voor 2-5 minuten en doe snel gebarentekeningen van een figuur, gericht op het vastleggen van de actie en beweging in plaats van het weergeven van details. Herhaal deze oefening met verschillende poses en referenties.

Verbeeldingsoefening

Neem een pauze van referenties en probeer figuren te maken op basis van verbeelding en geheugen. Dit kan helpen om het begrip van anatomie en verhoudingen te verbeteren, en ook om creatievere figuurtekeningen te maken.

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit door verkortingen of dynamische poses in je fantasierijke figuurtekeningen te verwerken, of probeer ingewikkelde kleding en texturen te tekenen. Blijf oefenen en experimenteren om door te gaan. het verbeteren van uw vaardigheid in figuurtekenen .

Tekenboeken

Voor verdere studie zijn er verschillende boeken te lezen, ' Figure Drawing Atelier: Lessen in de Klassieke Traditie: Een Instructie Schetsboek Juliette Aristides is een fantastisch werkboek. Juliette biedt inzicht in de atelierbenadering en methoden die kunstenaars laten zien hoe ze met succes de figuur kunnen tekenen.

Een ander geweldig boek is "Figuurtekenen voor kunstenaars: elk teken laten tellen Dit boek leidt u door het tekenen van een figuur van begin tot eind, vanaf de eerste tekens die u op de pagina maakt. Leer de elementen van het tekenen, van de structuur tot gebaren en perspectief, zodat u met vertrouwen de vorm van uw onderwerp in uw tekeningen kunt vastleggen.

Cursus figuurtekenen

Het volgen van lessen figuurtekenen met een levend model is een uitstekende manier om je vaardigheden te verbeteren en kennis op te doen over anatomie en verhoudingen. Er zijn echter verschillende online cursussen beschikbaar op Skillshare .

Deze uitgebreide Skillshare-cursus: ' Gesture / An Introduction to the Art of Figure Drawing van Brent Eviston behandelt alles, van de actielijn, tot het weergeven van elk lichaamsdeel, tot... schaduw in het licht en de schaduw. Dit is een populaire tekencursus en biedt meer dan 11 uur aan instructie. Leer van anatomische diagrammen en foto's en ontvang bekroonde instructie.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.