Wat is een kneedgum?

Carla Andrews 30-07-2023
Carla Andrews

Een kneedgum is een type gum dat potloodstrepen van papier verwijdert. In tegenstelling tot andere soorten gommen kneedgummen creëren geen stof of residu, maar nemen het potloodstof op en absorberen het in de gum. Dit type gum is veelzijdig, buigzaam en kneedbaar.

Kunstenaars gebruiken kneedgummen om ze in verschillende vormen te gummen, zoals een punt of een platte rand, waardoor ze veelzijdig zijn voor het gummen van kleine of grote oppervlakken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Waar zijn kneedgummen van gemaakt?

Kneedgummen zijn gemaakt van een zacht materiaal dat zich gemakkelijk laat kneden. Ze zijn gemaakt van niet-gevulkaniseerd rubber, waardoor ze buigzaam en kleverig zijn.

Zie ook: Hoe een gekneed gummetje gebruiken

Hoe gebruik je een kneedgum?

Een gekneed gummetje gebruiken Neem gewoon de gum en kneed hem in de gewenste vorm. Vervolgens wrijft u de gum zachtjes over het gedeelte van het papier dat u wilt wissen. Gekneedde gummen nemen potloodstrepen op en absorberen ze. Wanneer de gekneedde gum op één plek vuil wordt, kunt u hem kneden om de gum schoon te maken.

De beste kneedgummen

Prismacolor kneedgummen zijn zacht, kneedbaar en ongelooflijk effectief in het verwijderen van potloodstrepen van papier. Ze zijn er in drie verschillende maten, de extra grote maat is geweldig voor grotere tekeningen. Deze gommen zijn minder kleverig dan andere merken, bijvoorbeeld de Faber-Castell kneedgommen.

Gekneed gummen vs gomgummen

Kneedgommen en gomgommen zijn beide doeltreffend om potloodstrepen van papier te verwijderen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee soorten gommen.

Kneedgommen zijn gemaakt van niet-gevulkaniseerd rubber, waardoor ze buigzaam en kleverig zijn, terwijl gomgommen en gumgommen van gevulkaniseerd rubber zijn gemaakt, waardoor ze steviger en minder buigzaam zijn.

Vorm een kneedgum in verschillende vormen, zoals een punt of een grote bal. Gumgummen hebben meestal de vorm van een rechthoek of een blok.

Gekneedde gommen absorberen het potloodlood, terwijl gomgommen de potloodlaag verwijderen en kruimelige resten achterlaten bij het gommen.

Voordelen van kneedgommen

Geknede gommen hebben verschillende voordelen ten opzichte van gom en plastic gommen. Ten eerste zijn ze door hun zachte aard geschikt om op kwetsbaarder papier te werken zonder de papiervezels te beschadigen. Ze werken ook uitstekend op geschuurd en gecoat papier, dat door hardere gommen zoals plastic of rubber eerder beschadigd raakt.

Ten tweede stelt hun absorberende kwaliteit kunstenaars in staat grote oppervlakken schoon te maken zonder overal resten achter te laten. Gekneedde gommen gaan ook veel langer mee, aangezien gom en rubber gommen veel sneller slijten.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Hun buigzaamheid geeft kunstenaars meer controle over hoe veel of hoe weinig ze gummen. Dit stelt kunstenaars ook in staat verschillende gumtechnieken te gebruiken door het in verschillende vormen te gieten om potloodstrepen op te heffen.

Wat zijn de nadelen van kneedgummen?

Een nadeel van kneedgummen is dat ze vrij kleverig zijn en daardoor stof en vuil aantrekken. Als ze niet goed worden bewaard, kunnen ze aangekoekt raken met stof en vuil en minder goed gaan gummen.

Plastic gommen en zandgommen kunnen de meest hardnekkige sporen verwijderen, maar ze kunnen ook schuren op papier. Zandgummen En sommige vinyl en plastic gommen verwijderen zelfs penstrepen, terwijl gekneedde gommen dat niet kunnen. Soms moet u bij het wissen van hardnekkige potloodstrepen een paar keer over dezelfde plek gaan om hem helemaal uit te wissen met een gekneed gummetje.

Hoe bewaar je een gekneed gummetje

Wanneer u uw kneedgum niet gebruikt, bewaar hem dan ergens waar hij schoon en stofvrij is. Kneedgummen zijn vrij kleverig en nemen daarom stof en vuil op. Als u een bakje of plasticfolie hebt waarmee u de gum kunt bedekken, blijft hij schoon en kan hij beter meer potlood opnemen.

Met welke media kun je kneedgommen gebruiken?

Gebruik gekneed gummen met elk potlood medium. Til grafiet op, houtskool , pastel en kleurpotlood vlekken van papier of hout met gemak uitwissen.

Gekneed gummen werkt vooral goed voor houtskooltekenen, waarbij kunstenaars beginnen met een middentoon en highlights en details opheffen. Kunstenaars kunnen de subtractieve benadering van houtskool tekenen om een reeks tonen te creëren door subtiel te gommen in het houtskool.

Zijn kneedgummen gemaakt van latex?

Nee, kneedgummen zijn niet gemaakt van latex. Kneedgummen worden gemaakt van ongevulcaniseerd rubber, een soort synthetisch rubber. Daardoor zijn ze buigzaam en kleverig. Controleer voor de zekerheid echter altijd de productpagina van de leverancier waar u koopt.

Laten gekneedde gommen resten achter?

Gekneedde gommen laten meestal geen resten achter als ze worden gebruikt om te gommen. Maar als de gum vol potloodlood zit, kan hij bij gebruik een veegachtig residu achterlaten. Om dat te voorkomen, kunt u de gum draaien of kneden om hem schoon te maken voordat u hem weer gebruikt.

Wil je meer weten over de beste gommen voor kunstenaars Lees dan onze gids!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.