Aquarelpotloden gebruiken: tips voor beginners

Carla Andrews 23-06-2023
Carla Andrews

Ontdek de magie van aquarelpotlood, het perfecte instrument voor expressief tekenen. Creëer scherpe lijnen, delicate details en brede wassingen zonder van medium te veranderen. Teken, schaduw en schilder alles met hetzelfde gereedschap.

In deze handleiding wordt dieper ingegaan op het gebruik van aquarelpotloden en worden de belangrijkste technieken, tips en benaderingen van het tekenen en schilderen uitgelegd. Ik wijs je ook in de juiste richting als je niet zeker weet welke benodigdheden je moet aanschaffen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat zijn aquarelpotloden?

Aquarelpotloden zijn gemaakt van pigment en een vast bindmiddel in hout. Het vaste bindmiddel is oplosbaar in water. Wanneer water wordt toegevoegd, begint het bindmiddel op te lossen. Met aquarelpotloden kunnen kunstenaars aquareleffecten creëren, of effecten die lijken op gewone kleurpotloden.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor aquarellen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Wat zijn de voordelen van het gebruik van aquarelpotloden?

Het verbazingwekkende en leuke van aquarelpotloden is dat kunstenaars kunnen wisselen tussen tekenen met een potlood en aquarel op het papier aanbrengen zonder het medium dat ze gebruiken te veranderen! Dit maakt ze ongelooflijk veelzijdig.

Bovendien zijn beginnende kunstenaars vaak meer gewend aan het tekenen met een potlood dan aan het weergeven van nauwkeurige details en vormen met een penseel. Voor veel mensen zijn aquarelpotloden gemakkelijker te gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken, omdat ze een betere controle bieden. Ze overbruggen de kloof tussen tekenen en schilderen, dus als je alleen ervaring hebt met tekenen, zullen wateroplosbare potlodeneen briljante introductie tot het aquarel medium als geheel.

Een ander briljant ding over aquarelpotloden is dat ze relatief knoeivrij zijn. Met de Faber-Castell potloden (die na droging een permanente laag vormen) en een waterpenseel, kunt u de hoeveelheid water die aan het papier wordt toegevoegd zorgvuldig regelen. Deze factoren maken ze ook tot een droom om mee te nemen en te reizen. U kunt de potloden gewoon inpakken in een potloodetui met een waterborstel en een schetsboek voor een superlichte reiservaring.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Beste aquarelpotloodbenodigdheden

Een belangrijk aspect van het leren van elk medium is het beheersen van het gebruik van de benodigdheden. Voordat u leert aquarelpotloden te gebruiken, bekijk eerst enkele benodigdheden die u kunt gebruiken voor aquarelpotloodkunst en ontdek hoe u ze het beste kunt gebruiken.

Beste merken aquarelpotloden

  • Caran d'Ache Museum Aquarelle potloden : Dit is het topsegment, de hoogste kwaliteit potloden met maximale pigmentbelasting en duurzaamheid. Verwacht potloodstrepen die de tand des tijds doorstaan. Als u overweegt uw werk te verkopen, is het belangrijk potloden te kopen met een hoge lichtechtheid zoals deze.
  • Faber-Castell Albrecht Durer Potloden De potloden van Faber-Castell zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren in sets van maximaal 120 stuks.
  • Derwent aquarelpotloden Deze potloden zijn aan de meer betaalbare kant van het spectrum, maar de kleuren zijn nog steeds briljant verzadigd door de hoge pigmentbelasting.

Aquarelpapier

Je kunt gewone aquarelbenodigdheden gebruiken met aquarelpotloden. Als je aquarelpotloden gebruikt om ingewikkelde details te tekenen, warm geperst papier is de beste optie. Het heeft een gladdere oppervlaktestructuur dan koud geperst papier. Als u echter verwacht dat u meer zware wassingen zult maken, neem dan koud geperst papier Het is absorberender dan warm geperst papier, dus u kunt vrijer zijn met de hoeveelheid water die u aanbrengt.

Als u gaat schilderen met veel zware wassingen, vergeet dan niet om span je aquarelpapier Dit is vooral belangrijk als u uw werk wilt verkopen of lang wilt bewaren.

Ik zou niet adviseren om canvas te gebruiken met aquarelpotloden, omdat het niet absorberend genoeg is. Als u echter een dikker, steviger oppervlak dan papier wilt gebruiken, kunt u Aquabord .

Penselen voor aquarelpotloden

Sabel en synthetische sabel werken het best met aquarelverf, vanwege hun zachte vezels en scherpe punten.

Synthetisch marter is iets veerkrachtiger dan natuurlijk haar. Voor sommige technieken kan het zijn dat u het papier moet schrobben om potloodstrepen te mengen, dus heeft u een iets steviger en veerkrachtiger penseel nodig. Het penseel dat ik hiervoor aanbeveel is de Da Vinci Casaneo synthetisch penseel .

Gewone aquarelverf

Je kunt gewone aquarelverf gebruiken met aquarelpotloden. Teken over een aquarelwas. Veel kunstenaars gebruiken aquarelverf om achtergrondkleuren te maken en gebruiken dan de potloden voor de details.

Als je gewone aquarelverf in je praktijk wilt opnemen, Daniel Smith , Sennelier en Winsor & Newton zijn merken die verf van uitstekende kwaliteit maken.

Hoe aquarelpotloden gebruiken: stap voor stap

Het soort stappen dat u bij een tekening neemt, hangt af van de effecten die u wilt bereiken. Er zijn talrijke benaderingen om een tekening met aquarelpotloden te maken. Zie onze technieken secties voor enkele alternatieve benaderingen en methoden.

Test eerst uw kleuren

Kleuren zien er nat anders uit dan wanneer ze droog zijn. Kleuren waaraan water is toegevoegd worden transparanter, zodat het wit van het papier erdoorheen komt. Maak kleurstalen met je potlood op een apart stuk papier en label ze, zodat je zeker weet dat je de juiste kleur kiest wanneer je je tekening gaat maken.

Schets een schets

Als je een kunstwerk wilt maken met nauwkeurige details, helpt het om eerst een schets te hebben. Schets een omtrek naar je tekening met een lichtere kleur. Gedroogd aquarelpotlood kun je opheffen met een gum. Neem een gekneed gummetje Je kunt ook grafietpotlood gebruiken voor de schets.

Begin met lichte kleuren

Begin met de lichtste delen van de tekening en breng geleidelijk lagen aan in de middentonen. Aquarelpotlood is doorschijnend als het nat is, dus de tekening zal geleidelijk toenemen in contrast en donkerheid naarmate er meer lagen worden toegevoegd. Fouten kunnen moeilijk te corrigeren zijn nadat er kleurwassingen zijn gemaakt. Daarom is het het beste om geleidelijk te werken.

Potlood activeren met een wasbeurt

Teken je lichtere kleuren in, ga dan met een nat penseel over de gebieden die je hebt gearceerd. Druk lichtjes en de kleur zal uit de potloodstrepen lopen. Druk iets harder met het penseel om de potloodstrepen in het papier te mengen.

Laag in donkere kleuren en details

Bouw de donkere kleuren op om de contrasten en schaduwen te vergroten. Laat de hoogtepunten licht. Neem af en toe afstand van het kunstwerk en beoordeel of je echt meer moet toevoegen - het kan gemakkelijk zijn om te veel te werken. Teken de scherpste details als laatste en ga er eventueel met water overheen.

Aquarelpotloodtechnieken

Teken op droog papier en activeer met water

Voor deze techniek hoef je alleen maar te tekenen en te schaduwen met de potloden, waarbij je ze behandelt alsof het gewone kleurpotloden zijn. Je kunt ervoor kiezen om met één kleur te schaduwen, of kleuren lichtjes te mengen. Borstel er water overheen om ze verder te mengen.

Teken op nat papier

Maak het papier eerst nat met een penseel en teken verder met het potlood. Potloodstrepen zullen helder en verzadigd lijken en zachte randen hebben. Het is echter moeilijker om met deze techniek potloden vloeiend te mengen.

Lagen en kleuren mengen met water

Maak meerdere kleurlagen met droog potlood en breng vervolgens een beetje water aan. De kleuren moeten helder en gemengd op het papier verschijnen.

Laagjes wassen

De Faber-Castell Albrecht Durer potloden drogen tot een permanente verflaag, zodat u afzonderlijke kleurlagen kunt aanbrengen zonder dat de verf in elkaar overloopt.

Maak de potloodstift nat

Maak het uiteinde van de potloodstift nat door het in water te dompelen of met een penseel te bevochtigen. Maak op deze manier schitterende, levendige en dikkere tekens met potlood. Houd er bij deze techniek rekening mee dat u de potloodstift zachter maakt, zodat deze veel sneller slijt. Vermijd ook dat de houten behuizing nat wordt, want dan kan deze breken.

Een palet maken

Een alternatieve en leuke manier om aquarelpotloden te gebruiken is om eerst een palet te maken op een apart stuk papier. Teken swatches op het papier, en druk met een behoorlijke druk om veel pigment vrij te maken. Maak vervolgens een penseel nat en dep de swatch. Op deze manier kun je de kleur opnemen en op de pagina schilderen, net als bij gewone aquarel, maar met meer gedempte wassingen. Het kanschildert een zacht, delicaat gevoel.

Details toevoegen

Aquarelpotloden komen het best tot hun recht als je ze gebruikt voor detailwerk. Slijp de potloden en teken op warm geperst papier voor de beste resultaten.

Maak textuur

Gebruik verschillende markeertechnieken om de indruk van textuur te wekken. Je kunt bijvoorbeeld stippelen (een stippelbeweging gebruiken) om schaduwrijke gebieden te creëren, of kruislings arceren. Het creëren van gevarieerde lijnen en markeringen kan een werkstuk interessanter maken.

Teken over een aquarelwas

Een manier om een aquarelpotloodtekening te beginnen is met een achtergrondwassing. Schilder met een egale wassing van aquarelverf, of potlood. Laat het drogen en teken er dan overheen met het potlood.

Maak een gladde was

Werk met droog potlood op droog papier voor de meest vloeiende wassingen en perfect overvloeiende verlopen. Gebruik een of meer kleuren en breng lichte schaduw aan met de zijkant van het potlood. Ga vervolgens met een nat, veerkrachtig penseel over het potlood en wrijf lichtjes in het papier. De potloodstrepen zullen oplossen en vervagen. Eventuele lijnen moeten minder zichtbaar worden.

Varieer de druk van het potlood

Verander de verzadiging van de potloodstrepen door meer of minder druk uit te oefenen op het papier. Door meer druk uit te oefenen, laat je meer pigment los op het papier. Daardoor lijken de kleuren levendiger.

Eindelijk

Als je voor het eerst aquarelleert, bekijk dan onze aquarel schilderen voor beginners tutorial Maak kennis met aquarelbenodigdheden en leer enkele basistechnieken om je een voorsprong te geven.

Hoe aquarelpotloden te gebruiken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.