Het beste papier voor kleurpotloden - Tips voor beeldende kunst

Carla Andrews 22-06-2023
Carla Andrews

Het beste papier voor kleurpotloden moet dik zijn en een lichte 'tand' hebben. Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit zijn zacht en vaak gemaakt met olie- of wasbindmiddelen. Dat betekent dat ze zich lenen voor technieken als lagen en mengen, wat realistische effecten kan opleveren.

Met kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit, zoals de Faber-Castell Polychromos kunt u op verschillende oppervlakken tekenen - u hoeft niet alleen op papier te tekenen!

In deze gids laat ik je zien wat het beste papier is voor kleurpotloden om gladde, realistisch ogende resultaten te krijgen. Ik laat je ook enkele andere oppervlakken zien die je met potlood kunt gebruiken, zoals een houten paneel.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Top productkeuze

Clairefontaine Pastelmat

Dik zuurvrij papier met een gladde textuur die meerdere kleurlagen mogelijk maakt. De pigmenten komen ongelooflijk levendig over op dit papier.

Beste papier voor kleurpotloden: kenmerken

Met een dikker oppervlak kunnen kleuren beter worden opgebouwd en gelaagd. De "tand" van het oppervlak verwijst naar de korrel of textuur ervan. Optimaal zijn kleurpotloodoppervlakken met een fijne korrel, maar wel geschuurd, omdat de potloodlagen dan beter hechten.

Papierstructuur

U kunt natuurlijk glad papier gebruiken met kleurpotlood. Heet geperst, glad of plaat zijn allemaal woorden om een oppervlak met een minder prominente korrel te beschrijven.

Kleurpotlood op ultraglad papier ziet er zacht en stevig uit, omdat de textuur van het papier daaronder niet zichtbaar is. Glad papier beperkt echter de mogelijkheden van de kunstenaar om meerdere lagen te maken. Als je een snelle schets wilt maken, met een gladde uitstraling, dan is een papier met plaatstructuur voldoende.

Door een getand oppervlak te kiezen, kunt u geleidelijk lagen opbouwen, te beginnen met lichte potloodapplicaties en vervolgens de dikte van de applicatie op te bouwen. Na meerdere lagen zult u merken dat u meer druk uitoefent om vloeiende overgangen te bereiken, dit wordt burnishing genoemd. Om die realistische look te krijgen die kenmerkend is voor het medium kleurpotlood van de kunstenaar, zijn technieken als layering en burnishingDit is wat professionele kleurpotloodkunstenaars gebruiken om fotorealisme te bereiken, waardoor mensen zich vaak afvragen of hun werk een schilderij of een tekening is.

Papiergewicht

Er zijn ook andere kenmerken waarop u moet letten. Papier moet dik zijn; het gewicht van papier wordt gemeten in g/m², een gewicht van 190 g/m² of hoger zou voldoende zijn.

Maar echt, hoe dikker, hoe beter. Als je verwacht dat je mediums gaat gebruiken met je kleurpotloden, zoals oplosmiddel of potloodblender, raad ik aan om papier van meer dan 300 gsm te nemen. Er is papier van meer dan 400 gsm, dat dikker is dan karton en het meest duurzaam.

Archief

Het beste papier voor kleurpotloden, gebruikt door professionele kunstenaars, is altijd zuurvrij. Dit maakt het papier van archiefkwaliteit. Zuur in papier breekt vezels af na verloop van tijd (dit is waarom boekpagina's vergelen). Een zuurvrij papier blijft stabiel na verloop van tijd, wat betekent dat je je kunstwerken kunt bewaren, ophangen en verkopen zonder je zorgen te maken dat de kwaliteit verandert.

Dus nu je weet waar je op moet letten, laten we eens kijken naar enkele van de beste opties die beschikbaar zijn voor kunstenaars.

Beste papier voor kleurpotloden: beoordeling

Canson Mi-Teintes Touch Pastelpapier

Hier kopen

Kenmerken: zacht geschuurde textuur, mooi kleurengamma

Dit papier is een van de populairste voor kleurpotloodtekeningen. Het is glad, met een getand, licht geschuurd oppervlak.

Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, waaronder wit, crème en andere gedempte tinten. Werken op getint papier kan voordelen hebben voor je tekenpraktijk, omdat het kunstenaars helpt om gemakkelijker kleurwaarden te bepalen.

Dit papier is zwaar (350 g/m²) en stevig, zoals karton. Het kan meerdere pigmentlagen aan - kleuren hechten perfect aan het oppervlak. Gebruik dit papier met zachte pastels, waspastelpotloden of oliepotloden.

Bouw kleurlagen op, meng en brand zoals je wilt met dit papier. De kleuren komen vloeiend en levendig over, het is echt een genot om op te werken.

Strathmore Bristol Board

Hier kopen

Attributen: Vellum heeft gekartelde textuur, hoge kwaliteit, zuurvrij

Bristolboard is eigenlijk geen karton, het is papier. De 400-serie is een soort dik papier van hoge kwaliteit. In deze pad krijg je 15 vellen, wat bij een formaat van 11×14″ momenteel ongeveer 14 pond of 20 dollar kost, wat heel redelijk is voor papier van kunstenaarskwaliteit.

Perkament en glad beschrijven de afwerking van het papier. Perkament is de betere keuze voor kleurpotlood, omdat het tandjes heeft die zich vastgrijpen aan het droge kleurbindmiddel. Het is ook beter om gelijkmatige arceringen te maken.

Bristol Board is multimediapapier, dus te gebruiken met zachte pastel, grafiet en houtskool. De 400-serie is met tape gebonden en het papier pelt soepel af.

Hahnemühle Velours

Hier kopen

Eigenschappen: tandachtig, dik, archief, fluweelzacht

Dit papier is 260gsm, dus dik en duurzaam. Het is gemaakt voor gebruik met pastel en kleurpotlood.

Het oppervlak voelt luxueus aan, bijna fluweelachtig, waardoor het perfect is om te mengen. Omdat het papier getand is, houdt het meerdere lagen kleur vast. Gebruik dit papier niet met natte media zoals aquarelpotloden.

De zachte aard van het papier maakt het zacht voor het menggereedschap.

Clairfontaine Pastelmat

Hier kopen

Eigenschappen: getand, extra dik, archief, zacht, zuurvrij

Pastelmat is een andere grote favoriet onder pastel- en kleurpotloodkunstenaars. Net als het Hahnemühle Velour-papier is het vrij zacht, zodat je het gemakkelijk kunt mengen met penselen of tortillions. De zachtheid is een groot voordeel, omdat de potloodpunten er niet zo snel door slijten als bij sommige papiersoorten met meer structuur.

Het is een premium papier, met een kaartachtige dikte van 360 g/m². Het papier is waterbestendig, dus je kunt het ook gebruiken met aquarel, acryl of gouache.

Bij het gebruik van zachte was of oliepotloden verzegelen kunstenaars hun werk meestal met een fixatief om het te beschermen. Soms brengen kunstenaars een fixeermiddel tussen de lagen om scherpe details beter weer te geven. Dankzij de oppervlaktestructuur heeft Pastelmat echter minder fixatief nodig. Produceer ingewikkelde details zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat kleuren vervagen of in vorige lagen overvloeien.

In deze tutorial vlinder tekenen Ik gebruik Pastelmat om de tekening te maken. De kleuren hechten en mengen prachtig op het papier.

Sennelier Pastelpapier

Hier kopen

Eigenschappen: grote verscheidenheid aan kleuren, grove textuur

Dit pastelpapier heeft de dikte van karton (350 g/m²) en heeft een grovere textuur dan andere papieren op deze lijst. Aan het oppervlak zit een laag fijne kurkdeeltjes, die het zijn oppervlaktestructuur geven. Daardoor is het minder geschikt voor fijn detailwerk, maar goed voor het gebruik van potloden zoals Caran D'Ache Pastelpotloden en dikkere schilderachtige effecten creëren.

Met dit papier is het minder nodig om fixatief te gebruiken tussen de lagen. Door de textuur van dit papier zul je misschien vaker je potloden moeten slijpen.

Het papier is niet waterbestendig, dus niet te gebruiken met media op waterbasis. Gebruik het met zachte potloden of pastels.

Hahnemühle Ingres

Hier kopen

Eigenschappen: goedkoop in prijs, geribbelde textuur, lichtgewicht

100gsm is dun voor een pastelpapier, maar het papier is duurzaam. Als je verwacht dat je schetsen zult maken zonder lagen of branden en iets minder duur wilt, kan dit een goede keuze zijn.

Pastelborden

Hier kopen

Kenmerken: stijf, zachte tandachtige textuur

Pastelkarton is pastelpapier dat op een dik karton is geplakt. Het vormt een stevig oppervlak dat met een ezel kan worden ondersteund. Als u liever onder een hoek of op een ezel werkt, kan dit een goede keuze zijn. Bovendien maakt karton het werk gemakkelijker te vervoeren.

Zie ook: De rastermethode: een nauwkeurige tekening maken

Dit karton is zuurvrij, van archiefkwaliteit. Bovendien is de textuur prachtig, met het juiste evenwicht tussen scherpte en gladheid. Pigmenten zien er levendig uit wanneer ze op dit karton worden aangebracht.

Houten paneel

Hier kopen

Eigenschappen: stijf, unieke korrel, duurzaam

Het is mogelijk om met kleurpotlood op hout te tekenen. Hout is een stevige, robuuste en duurzame drager voor kunstmedia als olie, acryl en was.

Het voegt een nieuwe dimensie toe aan kleurpotloodkunstwerken en opent nieuwe mogelijkheden voor inlijsting en presentatie. Koop een gewelfd houten paneel en u kunt het meteen ophangen. Hout dat goed is voorbereid (verzegeld en van gessoïd voorzien), kan meerdere lagen pigment aan en is bestand tegen oplosmiddelen.

Veel houten panelen van kunstenaarskwaliteit zijn al gegrond, zoals deze door Ampersand.

Gebruik lichtbestendige kleurpotloden zoals Faber-Castell Polychromos of controleer onze beoordeling als je niet zeker weet voor welk merk potlood je moet gaan. Voor een complete gids van tekengereedschap en benodigdheden bekijk dan onze gids.

Beste papier voor kleurpotloden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Renaissance kunstenaars en hun beroemdste schilderijen

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.