Plein Air Painting Tutorial: 9 tips om buiten te schilderen

Carla Andrews 14-08-2023
Carla Andrews

Schilderen en plein air (buiten) is een verkwikkende ervaring. Ongeacht welk medium je gebruikt, het concept is hetzelfde: het licht van een tafereel vastleggen, voordat het verandert en donker wordt.

De sfeer die je in een schilderij kunt bereiken door het landschap voor je te observeren is onvergelijkbaar. Je neemt de elementen van de scène in je op en je onmiddellijke reacties op wat er is, vertalen zich op je doek. Niet alleen de aanblik ervan, maar het gevoel dat je ervan krijgt, zoals hoe de bries het gras beweegt, de helderheid van de lucht, of de geur van wilde bloemen. Deze elementen kunnen leiden totdat je andere artistieke keuzes maakt dan normaal in de studio.

De extra zintuiglijke input kan je helpen om je kijker mee te voeren met je schilderij, zodat ook zij de scène die je hebt geschilderd kunnen ervaren. Als je het eenmaal een paar keer hebt geprobeerd, zul je beseffen dat schilderen vanaf een foto niet hetzelfde resultaat oplevert.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tip 1: Pas je technieken aan voor plein air schilderen

Als je al snel schildert en alla prima (nat op nat) zou je geen probleem moeten hebben om de verf neer te leggen om het effectief te vangen.

De meeste kunstenaars schilderen echter langzamer en besteden dagen achtereen aan één schilderij. Tenzij u van plan bent uw veldezel mee te nemen en elke dag op hetzelfde tijdstip op te stellen, met dezelfde weersomstandigheden, moet u snel werken om het tafereel vast te leggen.

Natuurlijk zetten sommige kunstenaars hun ezel dag na dag op totdat hun werk af is, maar daar is een probleem mee - zelfs als je naar dezelfde bezienswaardigheden en onderwerpen kijkt, ziet het tafereel er elke dag totaal anders uit. De lucht verandert, het licht valt op verschillende delen van het land en het weer doet andere dingen.

Veel kunstenaars werken in plaats daarvan sneller dan ze gewoonlijk doen, en schilderen nat-in-nat en met spontanere streken.

In de 18e eeuw begonnen schilders als Monet te schilderen in een impressionistische stijl, waardoor ze snel grond op hun doek konden bedekken, voordat hun tafereel veranderde.

Natuurlijk zullen veel kunstenaars hun schilderstijl handhaven ondanks de locatie waar ze schilderen. U kunt altijd buiten aan een kunstwerk beginnen en het later thuis afmaken. Als u buiten met aquarel schildert, bekijk dan onze plein air aquarelleren gids.

Tip 2: Koop het juiste gereedschap voor de klus

Zoeker

Artists' View Catcher: Koop hier.

Een van de grootste uitdagingen als je voor het eerst plein air schildert, is het bekijken van een tafereel en het isoleren van het gebied dat je wilt schilderen.

Als je meer gewend bent om een foto als referentie te gebruiken, is de scène waarvan je de referentie neemt ingesloten en is de relatie tussen elk onderwerp en object veel duidelijker.

Vanuit visuospatiaal oogpunt is het moeilijk om alle andere elementen die uw zicht in de periferie beïnvloeden te blokkeren, tenzij u over enorme scherpstelvaardigheden beschikt. Het vergt een goed geoefend oog om dit alles te negeren. Als u uw ogen nog niet hebt getraind om dit te doen, neem dan een zoeker om u te helpen.

Veldezel

Sienna Plein Air Kunstenaar Pochade Doos :

Nu winkelen

Deze prachtig gemaakte pochadedoos is volledig verplaatsbaar, heeft een paletinzet van gehard glas en een uitneembaar penseelblad. Bevestig aan een statief en neem mee op uw volgende schilderavontuur. De maximale doekgrootte die de medium doos kan houden is 15″.

Zie ook: Beste tekenboeken voor kunstenaars: 20 boeken om te leren tekenen

New Wave u.go Pochade box

Nu winkelen

Deze duurzame en lichte veldezel is gemaakt van baltisch berkenhout en aluminium. Hij wordt geleverd met 1/4″ statiefbevestigingen en bevat een neutraal palet om te mengen.

Bekijk onze recensie van de beste plein air ezels voor een blik meer opties.

Tip 3: Beperk uw kleuren

Verftubes kunnen de last die je moet dragen veel zwaarder maken. Het palet van elke kunstenaar is persoonlijk voor hem, maar als je het nog niet hebt geprobeerd, overweeg dan eens om een beperkt palet .

Dit houdt in essentie in dat u een vorm van geel, rood en blauw (de primaries) gebruikt om het grootste kleurbereik te krijgen dat geschikt is voor het schilderen van uw onderwerp. Met de primaries kunt u secundaire, tertiaire kleuren en de meeste toonvariaties mengen.

Afhankelijk van het soort rood, geel en blauw dat u kiest, zullen er enkele toonvarianten uit uw palet wegvallen, die u niet kunt bereiken door gewoon de drie door u gekozen primaire kleurvarianten te mengen.

In verf zijn de kleuren die het dichtst bij echte primaries liggen, waarmee je met zo weinig mogelijk kleuren het breedste kleurbereik kunt bereiken:

  • Magenta (Het is koel in zijn puurste vorm, maar vermengt zich met geel om levendige sinaasappels te maken).
  • Cyaan (dit is primair cyaan, het pigment is ftalocyanine. In mengsels kan het levendig groen maken).
  • Transparant Geel (Een primair geel: gebruik dit voor schone heldere mengsels).

Om tinten en schaduwen te maken:

  • Titaanwit (dit is het meest ondoorzichtige van alle witten en heeft daarom een grote dekkingskracht).
  • Omber gebrand (natuurlijk donkerbruin aardpigment waarmee schaduwen kunnen worden gemaakt).

Voor een vollediger palet kunt u overwegen van elke kleur een warme of koele versie te nemen:

  • Cadmium Rood Licht (Deze kleur kan worden vervangen door pyrrolrood.
  • Ultramarijn Blauw (roodachtige ondertonen, te mengen tot helder paars of neutraal groen).
  • Cadmium Geel (een afgerond, dieper geel met roodachtige ondertonen). Vervang dit door Hansa Geel als u een goedkoper alternatief wilt.

Welke kleuren u kiest, hangt natuurlijk af van uw schilderstijl en ook van de landschappen, flora en fauna van de plaats waar u van plan bent te schilderen. Als u bijvoorbeeld een voorjaarsbloei van kersenbloesems wilt schilderen, neemt u magenta, titaanwit en omber gebrand mee.

Zie ook: Herhaling in de kunst: definitie en voorbeelden

Als je de rode rotsen van Moab, Utah wilt schilderen, pak je misschien... Gebrande Sienna of Rood Oker .

Tip 4: Bereid uw oppervlak voor

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat uw het doek is gegrond en is klaar om aan te werken. Als je graag werkt aan een getinte grond schilder dat eerst en wacht tot het droog is. Bereid zoveel mogelijk voor om je op je gemak te voelen in het veld.

U kunt ook voorgestreken oppervlakken kopen om uzelf wat tijd te besparen, zoals Ampersand's Gessobord .

Tip 5: Bereid je voor

Er zijn hulpmiddelen die u kunt krijgen om u te beschermen tegen de elementen terwijl u werkt.

Als ik urenlang ga schilderen, neem ik voor de zekerheid een regenjas mee en stop ik al mijn spullen in een waterdichte rugzak.

U kunt ook speciale ezelparaplu's Ze werken door ze aan uw ezel vast te klemmen en zijn groot genoeg om u, uw schilderij en uw materiaal te beschermen.

Schilderen in direct zonlicht is eigenlijk heel lastig. Je kunt problemen krijgen zoals schittering van een wit doek en olie. Of het landschap voor je niet kunnen zien zonder je ogen dicht te knijpen door de zon. Ik raad af om een zonnebril te dragen als je de kleuren realistisch wilt weergeven, omdat die het licht kunnen vervormen. Een paraplu schermt je ogen af van de zon, zodat jeuw onderwerp duidelijk kan zien, het zal ook uw brandbare stoffen zoals oplosmiddel uit de hitte houden. Een andere manier om oppervlakteverblinding van uw doek te bestrijden is om een imprimatura eerst.

Tip 6: Blokkeer kleuren als het licht perfect is

Als u een compositie wilt maken om uw scène weer te geven wanneer het licht precies goed is, kunt u de techniek van blokkeren in .

U kunt dit snel en ruw doen, door de basisvormen en -kleuren in de eerste verflaag te schilderen. Op die manier is het gemakkelijker om later de positie en de kleur van details te bepalen, zelfs als het licht verandert.

Tip 7: Fotografeer je scène om er later mee te werken

Dit is trouwens geen valsspelen. Als je een kunstenaar bent die een schilderij niet in één sessie afkrijgt, maak dan een foto als het licht precies goed is. Als je het dan niet plein air afkrijgt, kun je het meenemen naar het atelier om de details te perfectioneren.

Het belangrijkste is dat je ervaart hoe het is om buiten te werken en een gevoel te krijgen voor de scène. Vertaal licht en diepte die je ziet van een landschap voor je, in plaats van alleen te werken vanaf een foto. Het resulterende schilderij zal er veel anders uitzien dan scènes waar je alleen een foto als referentie hebt gebruikt.

Tip 8: Blijf schoon in het veld

Als je een netheidsfreak bent zoals ik, wil je waarschijnlijk weten wat de logistiek is met betrekking tot het vervoer van zaken als oplosmiddel en verfafval. Neem wat ziplockzakjes mee, zodat je je ongebruikte verf in vloeipapier kunt vegen en luchtdicht kunt bewaren voordat je het weggooit. Neem een container voor je oplosmiddel en aparte containers voor andere mediums.

Ik neem geen oplosmiddel mee als ik plein air schilder. Ik neem een klein potje met saffloerolie om verf van het penseel te verwijderen als ik van kleur verander. Dan wacht ik tot ik thuis ben om penselen goed schoon te maken.

Door je mediums en materialen te beperken zal het hele proces veel spontaner aanvoelen, net als het veranderende licht!

Tip 9: Reizen met een nat doek of paneel

Als u schildert met een sneldrogend medium, is het geen probleem om uw schilderij te verpakken voor op reis. U kunt verschillende mappen of plastic zakjes vinden om uw kunstwerk in op te bergen. Als uw gekozen medium olie is, zal het schilderij nat zijn als u het vervoert. U moet er dus voor zorgen dat het onderweg niet gaat vlekken.

Natuurlijk zijn er verschillende speciaal gemaakte dozen die u kunt kopen om uw natte schilderij veilig van A naar B te brengen, zoals deze gemaakt door Guerrilla. Richeson maakt een geweldige... natte pannendoos waarin 9×12″ en 8×10″ panelen passen. Sommige veldezels hebben ook secties waarin u schilderijen kunt opbergen.

Deze paneeldozen zijn geweldig. Gebruik ze voor het vervoer van panelen buiten en van en naar kunstles als je daar naar toe gaat.

Plein air painting: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.