Beste laptops voor kunstenaars en digitale kunst

Carla Andrews 15-08-2023
Carla Andrews

Als kunstenaar heb je een laptop nodig die je creatieve proces kan bijhouden. Je hebt een krachtige machine nodig die veeleisende software en grote bestanden aankan. En je hebt een laptop nodig die draagbaar is, zodat je hem kunt meenemen waar je creativiteit je ook brengt.

We hebben de beste laptops voor kunstenaars en digitale artiesten op een rijtje gezet, van krachtige werkstations tot slanke 2 in 1 tablets. Of je nu grafisch kunstenaar, illustrator of digitaal schilder bent of traditionele media gebruikt, een van deze laptops zal aan je behoeften voldoen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

MacBook Pro (16 inch, 2021)

Koop de MacBook Pro

De MacBook Pro is een krachtig werkpaard van een laptop, en het is een van de beste laptops voor kunstenaars. Vooral voor professionals. Hij heeft een groot 16-inch Liquid Retina-display, en zit boordevol functies waar creatieve professionals dol op zullen zijn. Foto's van uw schilderij bewerken voor afdrukken om alle details te zien, of gebruik de Touch Bar om snel de penseelinstellingen aan te passen in Photoshop .

De M1-chip heeft een efficiënte en krachtige kern. Dit betekent snellere beeld- en videoverwerking. U kunt dus aan uw kunstwerken werken zonder te hoeven wachten tot uw computer het heeft ingehaald. Als u kiest voor het 64 GB RAM-model, kunt u meerdere creatieve apps tegelijk uitvoeren zonder vertraging. Deze laptop kan elke creatieve taak aan, of u nu werkt aan complexeillustraties of het bewerken van 4K video.

De batterij van de MacBook Pro gaat ook heel lang mee, dus je kunt urenlang aan je kunst werken zonder aan een stopcontact vast te zitten. Dankzij het slanke ontwerp kun je deze laptop overal mee naartoe nemen.

De MacBook Pro M1 Max heeft ook krachtige grafische voorzieningen, dankzij de 32 Core GPU. Deze grafische processor komt goed van pas als je met 3D-modellen werkt of video's bewerkt.

Een van de beste functies van de MacBook Pro voor kunstenaars is de Touch Bar. Het nieuwe toetsenbord heeft een ingebouwde Touch Bar, die de functierij heeft vervangen. Hiermee heb je al je favoriete sneltoetsen binnen handbereik. Je kunt er bijvoorbeeld afbeeldingen mee bijsnijden of heen en weer scrollen in de tijd bij het bewerken van video's.

MacBooks hebben geen aanraakscherm, dus als u op zoek bent naar de ervaring van het kunnen tekenen op een scherm om digitale ontwerpen te maken of afbeeldingen van uw kunstwerken te bewerken, zult u een tekentablet , tekentablet met scherm of kies een van de 2 in 1 tablet laptops op de lijst.

De MacBook Pro is aan de prijzige kant, maar hij is de investering waard als je je kunst serieus neemt. Als je een laptop zoekt waarmee je je kunst naar een hoger niveau kunt tillen, is de MacBook Pro de beste keuze.

Microsoft Surface Book 3

Koop de Microsoft Surface Book 3

De Surface Book 3 heeft een 15-inch aanraakscherm en hoge prestaties, dankzij de Intel Core-processor van de 10e generatie. In tegenstelling tot de MacBook Pro heeft hij een afneembaar scherm, zodat je hem als tablet kunt gebruiken om digitaal te schilderen.

De Surface Book 3 heeft ook geweldige graphics, dankzij de NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti GPU. Met 32 GB RAM is de verwerkingssnelheid niet zo hoog als die van de MacBook Pro, maar het is meer dan genoeg voor de meeste creatieve taken. Ervaar soepel browsen en schakelen tussen apps.

Een van de beste eigenschappen van de Surface Book 3 voor kunstenaars is de meegeleverde stylus. De Surface Pen is drukgevoelig en ondersteunt 4096 drukniveaus, zodat je de dikte van je penseelstreken kunt variëren in Photoshop En met de Microsoft Ink Workspace heb je met één druk op de knop snel toegang tot al je favoriete kunsttoepassingen.

De Surface Book 3 is ook een van de meest draagbare laptops op onze lijst, dankzij het slanke ontwerp en de lichtgewicht constructie. Als je een kleiner, slanker ontwerp wilt, kies dan voor het 13,5″-model. De batterij gaat goed mee, dus je kunt hem meenemen op lange dagen of reizen zonder je zorgen te hoeven maken over het vinden van een stopcontact.

De Surface Book 3 is duurder dan sommige van de andere laptops op de lijst, maar hij is de investering waard als je op zoek bent naar een krachtige en draagbare laptop voor je kunst.

Bij een vergelijking tussen de Surface Book 3 en de MacBook Pro heeft de MacBook Pro verschillende voordelen. Hij kan bijvoorbeeld games draaien met een hogere FPS-snelheid, een grotere batterij en een helderder scherm. Bovendien is de schermverversing twee keer zo goed en zijn de CPU-prestaties 2,5 keer zo goed. Het nadeel van de MacBook Pro ten opzichte van de Surface Book 3 is natuurlijk dat hij niet deinteractieve display.

MacBook Air 2022

Koop de Macbook Air

De MacBook Air is de meest betaalbare van de twee Apple laptops op onze lijst. Het is een geweldige optie voor kunstenaars en digitale artiesten die een lichter en minder duur model willen.

Hij heeft een groot 13,6-inch Liquid Retina-display dat meer dan een miljard kleuren weergeeft, en zit boordevol functies waar creatieve professionals dol op zullen zijn. De resolutie is 224 pixels per inch, dus u kunt ontwerpen in detail zien, wat vooral handig is wanneer het ontwerpen van artwork voor drukwerk .

Een van de beste eigenschappen van de MacBook Air voor kunstenaars is zijn draagbaarheid. Met slechts 2,7 kilo is hij een van de lichtere laptops op onze lijst. Dus als je je laptop mee moet nemen naar kunstlessen of onderweg ontwerpen moet maken, is dit het perfecte model om klein in te pakken. Met een batterijduur van 18 uur zou de batterij je de hele dag door moeten helpen zonder dat je hem hoeft op te laden.

Het is veel goedkoper dan de MacBook Pro, met ongeveer de helft van de prijs, dus als je de kwaliteit van een Apple Mac wilt, tegen een meer betaalbare prijs, is dit een goede optie. Een nadeel is dat het geen 2 in 1 tablet ontwerp heeft, maar als je al een aparte grafische tablet of een iPad met een Apple Pencil, kun je nog steeds tekeningen maken op het scherm.

De 2022 MacBook Air wordt geleverd met de M2-chip, heeft een 8-core CPU en tot 24 GB RAM. Je kunt er dus zeker van zijn dat hij zelfs de meest veeleisende creatieve taken aankan. De verwerkingskracht is niet zo hoog als die van de MacBook Pro, of sommige van de Windows-laptops op de lijst.

Er zijn meerdere modellen van de Macbook Air beschikbaar. De 2020 release heeft de M1 chip en heeft andere specificaties dan de M2 chip in de 2022 release. De 2020 modellen zijn geweldige laptops. Als je het je kunt veroorloven, raden we je aan te kiezen voor het nieuwere model. Zo kun je profiteren van de verbeterde prestaties.

Al met al is de MacBook Air een goede optie voor kunstenaars. Hij heeft een groot beeldscherm, een snelle processor en is zeer draagbaar.

HP Spectre x360

De HP Spectre x360 kopen

Zie ook: Beste laptops voor kunstenaars en digitale kunst

De HP Spectre x360 heeft een groot 15,6-inch 4K-scherm. Zoals bij veel van de topmodellen in deze lijst zijn de specificaties aanpasbaar. Kies voor een kleiner scherm of een lagere resolutie om kosten te besparen. Het is niet voor niets een van de populairste Windows-laptops. Hij heeft een 2 in 1 ontwerp, met een touchscreen en stylus, zodat je direct op het scherm kunt tekenen.

De Spectre x360 levert ook goede prestaties, dankzij de Intel® Core™ i5-8250U-processor en tot 16 GB RAM. Hij is dus niet op snelheid in vergelijking met het MacBook Pro-model, maar zal grafische ontwerptaken nog steeds met gemak aankunnen. Voor taken als animatie en 3D-modellering zul je misschien merken dat de laptop meer achterblijft dan een MacBook.

De HP Spectre x360 zit in dezelfde prijsklasse als de MacBook Air; er zijn wel enkele opmerkelijke verschillen in hun prestaties. Het grootste verschil zit in het besturingssysteem, terwijl de HP Spectre x360 op windows draait, draaien de MacBooks op macOS. Ben je gewend om met Windows te werken, dan is de Spectre x360 wellicht een meer vertrouwde optio. Geef je de voorkeur aan macOS, ga dan voor de MacBook Air. Voor nieuwkomers,macOS wordt vaak beschreven als intuïtiever in gebruik, maar Windows is populairder en heeft een open ecosysteem met ontwikkelaars die bijdragen aan het maken van nieuwe apps die alleen op Windows beschikbaar zijn.

Bij de HP Spectre X360 modellen heb je de mogelijkheid om het display te upgraden naar een OLED display, dit zal de helderheid en het contrast sterk verbeteren. De scherpte van het OLED display is zelfs beter dan bij het MacBook Pro model.

De HP Spectre x360 is een geweldige laptop voor kunstenaars die op het scherm willen tekenen. De prestaties zijn goed, maar niet zo krachtig als de MacBook Pro, maar hij is wel betaalbaarder.

Dell XPS 15

De Dell XPS 15 kopen

Het mooie van deze laptop is dat u de specificaties van de Dell XPS 15 kunt kiezen om de functionaliteit van de laptop aan te passen. Hij heeft een groot 15,6″ touchscreen display dat scherpe details biedt, perfect voor grafisch ontwerp. Het display is 4K ultra HD, met 8 miljoen pixels. Dit is zeven keer de resolutie van gewone HD en miljoenen meer pixels dan het MacBook Pro 15 model. Het displaybiedt een groot voordeel voor kunstenaars, die eindeloos moeten inzoomen om met Photoshop en andere grafische ontwerpprogramma's .

De 12e generatie Intel Core i9-12900HK processor (24 MB cache, tot 5,0 GHz) geeft de Dell XPS 15 de kracht die hij nodig heeft om creatieve taken met gemak uit te voeren. Hij wordt ook geleverd met 64 GB RAM zodat u meerdere programma's tegelijk kunt openen zonder enige vertraging.

Een goede eigenschap van de Dell XPS 15 is dat je de opslag kunt upgraden naar een 1TB SSD. Dit is belangrijk voor kunstenaars, omdat we vaak grote bestandsgroottes hebben bij het werken met hoge resolutie afbeeldingen en video's.

De Dell XPS 15 begint bij minder dan 2000 dollar, maar als je de specificaties aanpast, kan hij oplopen tot 4000 dollar.

De Dell XPS 15 is een krachtige machine, die in veel opzichten de MacBook Pro evenaart. Hij heeft echter het voordeel dat je met een stylus op het scherm kunt tekenen. Als je een laptop met aanraakscherm wilt die draait op een Windows-besturingssysteem, met de kracht en functionaliteit van een Mac, dan is dit misschien de juiste keuze.

Microsoft Surface Pro 7

Koop de Microsoft Surface Pro 7

De Microsoft Surface Pro 7 is een geweldige optie voor studenten en hobbyisten. De tablet wordt geleverd met een stylus die 4097 niveaus van drukgevoeligheid heeft. Het biedt dus een uitstekende tekenervaring. Het heeft een groot 12,3-inch scherm, en het wordt geleverd met een geïntegreerde pen. Gebruik het als een tablet of als een laptop, afhankelijk van uw behoeften.

U kunt kiezen voor de snelle Quad-core 10e Gen Intel® Core™ i7-1065G7 Processor, met maximaal 16GB RAM en een 1TB SSD, die een vrij efficiënte prestatie geeft, maar minder efficiënt dan de duurdere modellen in de lijst. Het beeldscherm is echter waar deze laptop schittert, met een betere resolutie dan de MacBook Air.

Digitale software zoals Photoshop , Clip Studio Paint en Krita werken perfect op de Surface Pro. De processor is echter niet zo snel als sommige van de andere laptops op de lijst. Je moet misschien lichte programma's kiezen als je er meerdere tegelijk gebruikt, anders kun je last krijgen van lag.

Bij het tekenen op het scherm kan de laptop worden gebruikt als tablet. Het toetsenbord klapt naar achteren, zodat je alleen het scherm overhoudt om op te tekenen. Het negatieve aspect hiervan is dat je de knoppen van het toetsenbord niet kunt gebruiken als sneltoetsen bij het gebruik van programma's als Photoshop. Je kunt echter een downloadbare snap-werkbalk krijgen om als vervanging te gebruiken en toetsen toe te wijzen aan de werkbalk.

Dit is een van de lichtste laptops op de lijst, met slechts 1,7 pond. Hij heeft een slank ontwerp en met de kickstand kunt u de laptop omhoog houden terwijl u tekent. Door het lichte gewicht en de ergonomische eigenschappen voelt hij prettig aan, vooral onderweg. Met een batterijduur van 10,5 uur, gebaseerd op normaal gebruik, kunt u er urenlang op tekenen.

Voor studenten en hobbyisten die op zoek zijn naar een tablet om te tekenen die ook als laptop werkt, is de Surface Pro 7 een betaalbare optie.

Lenovo Yoga C940

De Lenovo Yoga C940 kopen

De Lenovo Yoga C940 is een andere geweldige 2-in-1 laptop voor kunstenaars en digitale creatieven. Hij wordt geleverd met een aanraakscherm en stylus; teken op het scherm om mooie ontwerpen te maken met je kunstsoftware.

Deze laptop komt in 1080p of 4k display. Als je op zoek bent naar een laptop met ultra HD, waarmee je kleine details en kleurovergangen kunt zien, kies dan voor het 4k model. De duurste configuratie van deze laptop geeft je een Intel Core i7-1065G7 CPU, 16GB RAM en een 1TB SSD. Als je echter op een budget zit en een tekenlaptop nodig hebt voor minder veeleisend werk, zou je kunnen kiezen voor een aantalvan de goedkopere specificaties.

De Yoga C940 is draagbaar en flexibel, met de optie van een 360 graden scharnier op het scherm. De stylus kan worden opgeborgen in de rug van het apparaat, zodat hij veilig en uit de weg blijft. Het model kan worden vergeleken met het Dell XPS 13 2 in 1 ontwerp, maar de Lenovo Yoga biedt een iets groter schermformaat.

Het scherm is goed, maar niet geweldig. De helderheid van de laptop is veel minder dan de Dell XPS 13. Bovendien is de sRGB-dekking van het scherm ongeveer 90%. Dit is goed voor dagelijks gebruik, maar als u op zoek bent naar een laptop voor kleurgevoelig werk, is dit misschien niet de beste optie. De randen van het scherm zijn ook veel groter dan sommige van de andere laptops op onze lijst.

Asus Zenbook Pro 14 Duo UX482E

De Asus Zenbook Pro 14 Duo UX482E kopen

De Asus Zenbook Pro 14 Duo is een krachtige laptop die perfect is voor kunstenaars en digitale creatieven. Hij heeft een groot 14-inch 4K-scherm en wordt geleverd met een stylus. Bovenop het 2,8k OLED-touchscreen heeft hij een duo-schermontwerp, met een extra touchscreen naast het toetsenbord dat ScreenPadPlus wordt genoemd. Het extra scherm kan worden gebruikt om snelkoppelingen weer te geven, of het kan worden gebruikt als een andere tekenfunctie.doek.

De Zenbook Pro 14 Duo heeft ook geweldige prestaties, dankzij de 12e Gen Intel Core i9-12900H processor en 32GB RAM. De prestaties zijn goed en hij presteert beter dan veel andere laptops op de markt.

Maar wat de Zenbook Pro 14 onderscheidt van andere laptops op de lijst is het innovatieve ontwerp. De ScreenPadPlus is een geweldige toevoeging voor kunstenaars en digitale creatieven, en het maakt de laptop veelzijdiger en krachtiger. Kunstenaars die Adobe programma's gebruiken zoals Photoshop, Premiere Pro en Illustrator, kunnen het tweede scherm goed gebruiken, door het bijvoorbeeld als werkbalk te gebruiken. Echter, niet elkeartiesten zullen een ontwerp met twee schermen nodig hebben, dus voor sommigen kan het een onhandige toevoeging zijn, omdat het toetsenbord kleiner is en anders is geplaatst dan bij de meeste andere modellen. De laptop wordt geleverd met software om u te helpen de ScreenPadPlus optimaal te gebruiken.

Het belangrijkste nadeel van de Zenbook Pro 14 Duo is dat de plaatsing van het toetsenbord even wennen kan zijn, het is ook niet de goedkoopste laptop op de lijst, maar hij heeft goede specificaties en een compleet nieuw ontwerp. Dit is een van de beste laptops voor kunstenaars die een machine met hoge prestaties willen en voor de extra schermruimte om op te werken.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook kopen

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook is een geweldige optie voor studenten en hobbyisten. Het is een betaalbare 2-in-1 laptop die wordt geleverd met een stylus. De tablet heeft een 10,1-inch scherm. Bovendien wordt hij geleverd met een geïntegreerde pen, zodat u hem kunt gebruiken voor uw digitale kunstprojecten.

De prijs van de laptop is de goedkoopste op de lijst, het zou een goede beginnerslaptop voor studenten kunnen zijn. Het toetsenbord is afneembaar, waardoor het ongelooflijk licht is om te tekenen. Het heeft een beeldscherm met een FHD-resolutie (1920 x 1200) in 400-nit helderheid. Als je echter details en kleuren in ultra high definition wilt kunnen zien, kies dan voor een van de modellen met hogere specs op de lijst.

De IdeaPad Duet Chromebook heeft fatsoenlijke prestaties voor het uitvoeren van apps, dankzij zijn MediaTek Helio P60T-processor en 4GB RAM. De prestaties zijn echter veel lager dan sommige van de duurdere laptops op de lijst.

Zie ook: Een complete lijst van olieverftechnieken - Fine Art Tutorials

En net als de Surface Pro 7 is ook de IdeaPad Duet Chromebook een geweldige 2-in-1 laptop, dankzij het lichtgewicht ontwerp en de lange batterijduur. Je krijgt 10 uur batterijduur, bij regelmatig gebruik.

Het enige nadeel van de IdeaPad Duet Chromebook is dat hij ook niet zo krachtig is als sommige van de andere laptops op de lijst. Je zult dus wat moeten inleveren qua prestaties. Dit is dus misschien niet een van de beste laptops voor kunstenaars die professioneel werken. Maar als je op zoek bent naar een betaalbare en lichte laptop voor je digitale kunstprojecten, dan is de IdeaPad Duet Chromebook eengeweldige optie.

Beste laptops voor kunstenaars: studenten en beginners

Voor studenten met een budget is de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Het is een betaalbare 2-in-1 laptop met een stylus. De tablet heeft een 10,1-inch scherm en een geïntegreerde pen, zodat u hem kunt gebruiken voor uw digitale kunstprojecten.

Voor studenten die hun kunst met hun laptop willen verbeteren, is de Lenovo Yoga C940 balansen kosten en prestaties. Hij heeft een Intel-processor van de 10e generatie, waardoor het een krachtige laptop is. De Yoga C940 wordt ook geleverd met een ingebouwde pennengarage, zodat u uw digitale pen bij de laptop kunt bewaren.

Beste laptops voor kunstenaars: Professionals en ontwerpers

De beste laptop voor kunstenaars die professioneel werk maken is de MacBook Pro 16-inch Het is een krachtige laptop met een groot scherm, en perfect om ontwerpsoftware zoals Photoshop en Illustrator op te draaien. Een andere optie is de Dell XPS 15 De Dell XPS 15 heeft een aanraakscherm, wat voor sommige kunstenaars een voordeel kan zijn.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.