Beste tekentablet: grafische tabletten voor kunstenaars

Carla Andrews 17-06-2023
Carla Andrews

Bij het kiezen van het beste tekentablet voor uw behoeften zijn er verschillende kenmerken waar u op moet letten.

Afgezien van de prijs variëren tablets in grootte, schermtype, penrespons en compatibiliteit met bepaalde programma's en apparaten.

In deze review hebben we de beste tekentabletten vergeleken, waarbij we hun prijs, prestaties en functies hebben bekeken om je te helpen beslissen welke de beste grafische tablet voor jou is.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Apple iPad Air 5e generatie

De Apple iPad Air kopen

Kenmerken: tablet met scherm, lichtgewicht, draagbaar

Grootte: 10.9″

Prijs: 499 dollar

De iPad Air is een geweldige optie voor kunstenaars die op zoek zijn naar een lichte en draagbare tablet. Hij heeft een groot 10,9-inch scherm, waardoor hij perfect is voor tekenen en schilderen. Bovendien betekent de ondersteuning van Apple Pencil dat je het meeste uit je creatieve apps kunt halen. Hij is goedkoper dan de iPad Pro, dus je hebt de functionaliteit en ervaring van de iPad voor ongeveer de helft van de prijs.

Deze tablet is een krachtig apparaat. Hij heeft een M1-chip van Apple, wat betekent dat hij veeleisende apps en software kan draaien. Met 64 GB opslagruimte, 8 GB RAM en een Liquid Retina-display kun je je creatieve apps probleemloos draaien. Het Liquid Retina-display betekent dat je de kleinste details en subtiele kleurovergangen kunt zien.

Een ander geweldig ding over deze tablet, is dat je foto's en film kunt maken in 4k. Dus of je nu je creatieve proces wilt filmen voor sociale media, of referentiefoto's wilt maken om later mee te werken, dit zou een geweldig veelzijdig apparaat zijn om te gebruiken.

Koop wat accessoires voor je iPad, als je op het scherm wilt tekenen met een stylus, de Apple Pencil is een geweldig hulpmiddel. Andere accessoires om te overwegen zijn de Magisch toetsenbord en een handbeschermer om het scherm te beschermen tegen vlekken tijdens het tekenen.

Het nadeel van deze tablet is dat hij aan de dure kant is en dat de Apple Pencil apart moet worden aangeschaft. Hij is ook niet zo krachtig of soepel als de Apple iPad Pro. Maar apps als Photoshop en Procreate integreren uitstekend met het apparaat. Bekijk onze gids van de beste software voor kunstenaars om er een te vinden die bij uw praktijk past.

Samsung Galaxy Tab S8

De Samsung Galaxy Tab S8 kopen

Kenmerken: Inclusief pen, batterij voor de hele dag, AMOLED-scherm.

Grootte: 11″

Prijs: $540

De Samsung Galaxy Tab S8 is een geweldige tablet voor kunstenaars. Hij wordt geleverd met een S-pen, waarmee je supermakkelijk kunt tekenen en schilderen. De pen is drukgevoelig en heeft 4.096 niveaus van drukgevoeligheid, zodat je subtiele gradaties in je werk kunt maken.

De Samsung Galaxy Tab S8 tablet heeft tot 12GB RAM, dus de rekenkracht is hoog voor een tablet. Dit maakt het een uitstekende keuze voor het uitvoeren van Adobe apps en meer. Het heeft ook een behoorlijke hoeveelheid opslag, met 256GB ingebouwd en de optie om tot 1TB toe te voegen met een microSD-kaart. Het heeft een 120Hz refresh rate, die zorgt voor een vloeiende digitale tekening ervaring.

Het belangrijkste nadeel van deze tablet is dat hij niet zo compatibel is met software en apparaten als Apple-producten. Dus als je geïnvesteerd bent in het Apple-ecosysteem, is dit misschien niet de beste optie voor je. Je kunt echter wel een desktop-ervaring bereiken door hem te gebruiken met een Samsung-toetsenbord en -monitor.

Het Super AMOLED-scherm biedt een prachtige kleurhelderheid en contrast dat zich automatisch aanpast aan de verlichting van de omgeving. De pen wordt magnetisch aan het tablet bevestigd en kan worden opgeladen terwijl hij aan het apparaat is bevestigd.

Als je op zoek bent naar een Android-tablet waarmee je snel en efficiënt een reeks creatieve taken kunt uitvoeren met standaardsoftware zoals Photoshop, dan is dit een perfecte keuze.

Wacom Cintiq Pro

Wacom Cintiq Pro kopen

Kenmerken: 4K UHD-scherm, kleurecht, verschillende maten, professionele tablet

Maat: 16″, 24″ of 32″.

Prijs: vanaf $1.499

Dit tablet is perfect voor professioneel werk. Om met het tablet te beginnen, moet u het synchroniseren met uw Mac of pc en vervolgens de pen kalibreren. De sneltoetsen en de drukgevoeligheid van de pen zijn volledig aanpasbaar.

De pen biedt een bijna perfecte vertragingsvrije tracking, waardoor het natuurlijk aanvoelt om op het tablet te tekenen. De Wacom Cintiq Pro is ook kleurnauwkeurig, zodat u erop kunt vertrouwen dat wat u op het scherm ziet dicht bij het eindproduct ligt.

De Wacom Cintiq Pro heeft een 4k 16-inch of 24-inch display, waardoor het perfect is voor gedetailleerd werk. De kleurnauwkeurigheid is eersteklas, met 98% Adobe RGB dekking. U ziet subtiele details en kleurovergangen met gemak.

De Wacom Cintiq Pro is er ook in een 32″-formaat, hun grootste scherm tot nu toe. Het voordeel van een groot scherm is dat je meer ruimte hebt om op te werken. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan in- en uitzoomen en dat je minder snel een tweede scherm nodig hebt om referentiefoto's in beeld te houden. Er hangt echter ook een hoger prijskaartje aan.

Als u wilt kiezen voor de grotere schermen van de Wacom Cintiq Pro, kunt u ook de Wacom Ergo Dit geeft u de flexibiliteit om uw werkplek aan te passen door uw scherm te kantelen, zodat u comfortabel kunt werken.

Zie ook: Het beste markeerpapier: een beoordeling

Deze tablet heeft een aantal geweldige functies, zoals 8.192 niveaus van drukgevoeligheid en kantelherkenning. Gebruik multi-touch gebaren om te pannen, zoomen en draaien, zodat u de tablet intuïtief kunt gebruiken. Hij is compatibel met zowel Mac als PC, en wordt geleverd met een 3-in-1 kabel die HDMI, USB en AC-aansluitingen ondersteunt.

Het belangrijkste nadeel van dit product is de prijs. Het is een aanzienlijke investering en misschien niet voor alle kunstenaars haalbaar. Een ander nadeel is dat dit tablet zwaarder is dan sommige van de andere tablets op deze lijst. Het is niet ultradraagbaar, maar het is een geweldige optie voor studio- of kantoorgebruik.

Al met al is de Wacom Cintiq Pro een geweldig tablet voor professionele kunstenaars die op zoek zijn naar een hoogwaardige display en precisie. Hij is verkrijgbaar in drie formaten, zodat u kunt kiezen voor het formaat dat het beste bij uw behoeften past.

Huion H610 Pro V2

De Huion H610 Pro kopen

Kenmerken: betaalbaar, draadloze connectiviteit, geen scherm

Afmeting: 10″ x 6.25″

Prijs: 49,99 dollar

De Huion H610 Pro V2 is een geweldige betaalbare optie voor kunstenaars. Het heeft een middelgroot tekengebied, waardoor het perfect is voor degenen die gedetailleerd werk willen maken. Bovendien betekent de draadloze connectiviteit dat je het kunt gebruiken zonder aan een computer vast te zitten.

Het is compatibel met PC en Mac, gebruik het met Photoshop of een van je favoriete digitale kunstprogramma's.

De stylus werkt zonder batterij, en het tablet heeft ondersteuning voor kantelen, zodat je levensechte renderings kunt maken. Bovendien heeft het 8.192 niveaus van drukgevoeligheid, waardoor het natuurlijk aanvoelt om te gebruiken.

Zie ook: Hoe maak je een onderschildering in olieverf - Fine Art Tutorials

Als je een betaalbaar tekentablet zoekt, is de Huion H610 Pro V2 een goede keuze. Houd er wel rekening mee dat het geen scherm heeft, dus je zult het met een apart scherm moeten gebruiken, zoals een laptop of computer.

Samsung Galaxy S6 Lite

Koop de Samsung Galaxy S6 Lite

Kenmerken: betaalbaar, Android, drukgevoelige pen

Grootte: 10.4″

Prijs: 349 dollar

De Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een geweldige betaalbare optie voor kunstenaars. Hij wordt geleverd met een S Pen, die drukgevoelig is en 4.096 niveaus van drukgevoeligheid ondersteunt.

Het grote verkoopargument van de Samsung Galaxy Tab S6 Lite is de prijs. Het is een meer budgetvriendelijke optie, voor een schermtablet, die niet aan kwaliteit inboet. Hij heeft maximaal 128 GB opslagruimte en 4 GB RAM, dus de prestaties zijn niet zo goed als die van de Samsung S8, maar het voordeel is dat hij minder kost en ook veel minder weegt.

Het display is HD en levendig, en de S Pen is geweldig voor tekenen en schilderen. Al met al is de Samsung Galaxy Tab S6 Lite een geweldige betaalbare optie voor kunstenaars. Hij wordt geleverd met een S Pen en heeft een groot 10,4-inch display.

iPad Pro 2021

iPad Pro 2021 kopen

Kenmerken: M1-chip, groot scherm, geweldige camera

Grootte: 11″ of 12,9″

Prijs: vanaf $799

De iPad Pro is een krachtig apparaat dat perfect is voor kunstenaars. Het heeft een M1-chip en een Liquid Retina Display. De M1-chip is de siliciumchip die de MacBook Pro en MacBook Air aandrijft, met een 8-core CPU voor maximale kracht en efficiëntie.

Met maximaal 512 GB opslagruimte en maximaal 16 GB RAM-geheugen presteert de tablet goed bij het gebruik van meerdere apps. Als u een model met hoge prestaties wilt, koop dan de tablet met het grotere scherm en meer RAM-geheugen. Dit komt van pas bij veeleisende creatieve taken en vermindert de noodzaak om rond een afbeelding te pannen om eraan te werken. Als u verwacht dat u de iPad nodig hebt om veel beeldbestanden van ontwerpen op te slaanen kunstwerken, zou een de iPad met 512 GB opslagruimte geschikt kunnen zijn. Het apparaat is compatibel met de Apple Pencil (2e generatie) en het Magische Toetsenbord.

Het Liquid Retina Display biedt bijna perfecte kleurnauwkeurigheid, met levendige tinten en diep zwart. Apps zoals Photoshop en Procreate lopen ongelooflijk soepel op de iPad Pro. Dankzij het ProMotion-display worden markeringen van de Apple Pencil onmiddellijk weergegeven, wat een levensechte tekenervaring simuleert. Dankzij de kracht van de CPU met M1-chip lopen de apps snel, zonder vertraging.

Het enige nadeel van deze tablet is dat hij aan de dure kant is en dat hij alleen werkt met de tweede generatie Apple Pencil. Ben je echter op zoek naar een krachtig en veelzijdig apparaat, dan is de iPad Pro de perfecte keuze.

Microsoft Surface Pro 7

Microsoft Surface Pro 7 kopen

Eigenschappen: veelzijdig, krachtig, geweldig voor tekenen en gamen

Afmeting: 12.3″

Prijs: $464 tot $1099

De Microsoft Surface Pro 7 is een veelzijdige en krachtige tablet die perfect is voor tekenen, gamen en meer. Hij heeft een 12,3″-scherm en een Intel Core i7-processor. De processor is snel en efficiënt, waardoor de tablet perfect is voor veeleisende taken. Bovendien betekent de 16 GB RAM dat uw apps soepel zullen draaien.

Gebruik het om de Adobe Suite video's bewerken, animaties maken of prachtige digitale kunst in Photoshop. Alles is mogelijk met de Surface Pro 7. Bovendien wordt de tablet geleverd met een drukgevoelige pen, zodat je naar hartenlust kunt tekenen en schilderen. Het enige nadeel is dat de pen niet bij de prijs is inbegrepen en apart moet worden gekocht.

Het topmodel van deze tablet wordt geleverd met een SSD tot 512 GB, zodat u al uw bestanden en foto's kunt opslaan zonder dat u bang hoeft te zijn dat u ruimte tekort komt. Bovendien kunt u dankzij de microSD-kaartlezer de opslagruimte gemakkelijk uitbreiden.

De tablet wordt ook geleverd met een afneembaar toetsenbord, zodat u hem als laptop kunt gebruiken wanneer dat nodig is. Bovendien kunt u hem dankzij de kickstand als tekentablet gebruiken wanneer u dat wilt. De Surface Pen wordt meegeleverd, dus u kunt meteen beginnen met tekenen. Als u geïnteresseerd bent in een review van de beste laptops voor kunstenaars bekijk dan onze gids.

Wacom Intuos Pro

Wacom Intuos Pro kopen

Kenmerken: professioneel, nauwkeurig, drukgevoelig, geen scherm

Maat: Klein, Middel of Groot

Prijs: vanaf $199

De Wacom Intuos Pro is een professioneel tekentablet dat perfect is voor wie nauwkeurige en drukgevoelige resultaten wil.

Hij beschikt over 8.192 niveaus van drukgevoeligheid en kantelherkenning. Bovendien betekent de batterijloze pen dat u hem urenlang kunt gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het opladen ervan. Dit tablet is ontworpen voor kunstenaars die met precisie kunstwerken van professionele kwaliteit willen maken. De pen reageert bijna perfect en vertraagt niet.

Het tablet is een fractie van de kosten in vergelijking met de Wacom Cintiq Pro, maar biedt nog steeds een hoge mate van nauwkeurigheid en een soepele tekenervaring.

De Intuos Pro is verkrijgbaar in drie maten, small, medium en large. Kies het formaat dat voor u geschikt is, afhankelijk van uw budget en de gewenste werkruimte.

Als je een professioneel tekentablet zoekt, is de Wacom Intuos Pro een goede keuze. Het heeft echter geen scherm en het tekengebied is niet zo groot als dat van sommige andere tabletten op de lijst.

Huion Kamvas Pro

De Huion Kamvas Pro kopen

Kenmerken: betaalbaar, groot scherm, zeer geschikt voor beginners

Afmetingen: 15,6″ of 19,5″.

Prijs: 399 dollar

De Huion Kamvas Pro 20 is een betaalbaar tekentablet dat perfect is voor wie een groot scherm wil. Het heeft een 15,6″ scherm en een resolutie van 1920×1080. Plus de 8192 niveaus van drukgevoeligheid en 60 niveaus van kantelherkenning.

Het tablet is compatibel met Windows en Mac, zodat u het kunt gebruiken met de software waarmee u al vertrouwd bent. Het scherm is ontspiegeld, zodat u gemakkelijk kunt tekenen in omgevingen met fel licht.

De kleurnauwkeurigheid is goed, met 92% Adobe RGB-dekking. Dit maakt hem geschikt voor professioneel werk. De dekking is echter lager dan die van de Wacom Cintiq pro.

Er zijn 6 toetsen die kunnen worden aangepast aan uw eigen favoriete sneltoetsen, zoals het veranderen van de penseelgrootte of in- en uitzoomen.

Als je op zoek bent naar een tekentablet met een groot scherm dat betaalbaarder is dan sommige van de high-end opties, dan is de Huion Kamvas Pro de perfecte keuze.

De beste tekentablet kiezen: de kenmerken

Bij het kiezen van een tekentablet zijn er een paar kenmerken die je in overweging moet nemen. Ten eerste moet je beslissen welk formaat tablet je nodig hebt. Wil je een groot scherm om aan complexe ontwerpen te werken, dan moet je een tablet kiezen met een schermgrootte van minstens 12″.

U moet ook rekening houden met de drukgevoeligheid en kantelherkenning. De drukgevoeligheid wordt gemeten in niveaus, waarbij 8.192 het hoogste niveau is. Hoe hoger het niveau, hoe gevoeliger het tablet zal zijn voor uw penseelstreken. Kantelherkenning is ook een belangrijke functie voor digitale kunstenaars. Met deze functie kan het tablet de hoek herkennen waarin u de pen vasthoudt, zodat ukan de penseelstreken van de stylus variëren.

Tot slot moet u rekening houden met de compatibiliteit en connectiviteit. De tablet moet compatibel zijn met uw computer en software. Bovendien moet hij een USB-poort hebben, zodat u hem gemakkelijk op uw computer kunt aansluiten. Sommige tekentabletten, zoals de iPad Pro, hebben geen computer nodig om te werken, als ze een eigen centrale verwerkingseenheid hebben.

Beste tekentablet met scherm

De top keuze voor de beste tekentablet dat ook als scherm heeft om op te tekenen is de Wacom Cintiq Pro Het biedt een ultra high definition scherm met nauwkeurige kleurweergave en is compatibel met zowel Windows als Mac.

Als je een veelzijdigere tablet wilt, die je ook kunt gebruiken om naar muziek te luisteren en te gamen, dan is de iPad Pro Het is een krachtig apparaat dat uitstekend integreert met Photoshop en andere professionele grafische ontwerpsoftware.

Beste tekentablet voor beginners

Als je net begint, de Huion H610 Pro is de perfecte keuze. Het is een betaalbare tablet die toch een hoog niveau van drukgevoeligheid en kantelherkenning biedt.

Wacom vs Huion: Wat is het beste merk tekentabletten?

Bij de keuze tussen Wacom en Huion hangt het echt af van uw behoeften. Als u op zoek bent naar een professioneel tablet met een scherm dat ultra high definition biedt met een onberispelijke kleurnauwkeurigheid, dan is de Wacom Cintiq Pro zou de beste keuze zijn. Maar als u op zoek bent naar een meer betaalbare optie, dan is Huion de manier om te gaan.

Eindelijk

Het kiezen van het juiste tekentablet kan een ontmoedigende taak zijn, maar we hopen dat dit artikel u heeft geholpen uw keuzes te beperken. Of u nu op zoek bent naar een professioneel tablet of een betaalbare, we weten zeker dat u de perfecte tablet voor u zult vinden. Als u net begint met digitale kunst, bekijk dan onze tips voor digitale kunst !

Bedankt voor het lezen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.